Slovenija

Erjavec pisal Pusićevi glede LB

Ljubljana, 11. 10. 2012 16.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Erjavec je v pismu hrvaški kolegici Pusićevi izrazil zadovoljstvo ob pobudi, da se državi za rešitev o vprašanju Ljubljanske banke obrneta na Banko za mednarodne poravnave. Ponovil pa je, da ni mogoče voditi pogajanj, če hkrati potekajo tožbe o isti zadevi pred hrvaškimi sodišči.

Zunanji minister Karl Erjavec je danes odgovoril na pismo hrvaške kolegice Vesne Pusić o vprašanju Ljubljanske banke. Izrazil je zadovoljstvo ob pobudi, da se državi za rešitev obrneta na Banko za mednarodne poravnave (Bis), ker se je tako potrdilo stališče, da je vprašanje posledica razpada Jugoslavije in ga je treba reševati v okviru nasledstva.

Minister Erjavec je pisal Pusićevi glede LB.
Minister Erjavec je pisal Pusićevi glede LB. FOTO: POP TV

Kot so še sporočili z zunanjega ministrstva, je Erjavec obenem poudaril, da je nadaljevanje pogajanj in iskanje dokončne rešitve v okviru Bis v Baslu mogoče, če hrvaška vlada umakne pooblastili v tožbah, vloženih na hrvaških sodiščih. Gre za tožbe, ki se vodijo na račun Hrvaške in se nanašajo na t. i. prenesene devizne vloge, ki so bile v preteklosti varčevalcem že poplačane.

Ponovil je, da ni mogoče voditi pogajanj, če hkrati potekajo tožbe o isti zadevi pred hrvaškimi sodišči. Takšno ravnanje po besedah ministra ni v skladu z načelom dobre vere in ne s sprejetimi mednarodnopravnimi obveznostmi.

Umik tožb bi pomembno prispeval h končnemu dogovoru o rešitvi problematike Ljubljanske banke in bi bil v Sloveniji podlaga za začetek postopka ratifikacije pristopne pogodbe Hrvaške z EU v državnem zboru, so še sporočili z MZZ.

Da se državi glede starih deviznih vlog hrvaških varčevalcev nekdanje LB skupaj obrneta na Bis, je Hrvaška Sloveniji uradno predlagala 2. oktobra, ko je Pusićeva pisala Erjavcu. Ministrica je v pismu izrazila pripravljenost Hrvaške, da se vprašanje LB rešuje v okviru nasledstva, torej Banke za mednarodne poravnave (Bis). Erjavec je to že dan pozneje označil za pomemben korak in ob tem poudaril, da ostane še drugi – umik pooblastil hrvaške vlade za postopke proti LB in NLB.
 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

miadva
11. 10. 2012 18.19
+1
Če tko piše kot angleško govori, potem smo razen morja izgubil še vso ozemlje, tja do Goriških Brd....