Slovenija

Virant: Pomembno je vprašanje, ali bomo živeli v pravni državi

Ljubljana, 09. 01. 2013 13.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Erjavec je v odzivu na ugotovitve protikorupcijske komisije poudaril, da je treba ugotoviti, kaj je dejansko res. O domnevnih načrtih o vložitvi nezaupnice vladi ali o tem, da se že išče novi premier, pa je bil redkobeseden. Skop z besedami o teh temah je bil tudi Virant.

Zunanji minister in prvak koalicijskega DeSUS Karl Erjavec je glede očitkov, ki jih je na račun predsednika SDS Janeza Janše in predsednika PS Zorana Jankovića izrekla protikorupcijska komisija (KPK), poudaril, da je treba počakati in ugotoviti, kaj je dejansko res, svoje pa morajo povedati tudi pristojni organi.

Ponovil je, da so očitki KPK "zelo hudi" in da če držijo, bi morala oba takoj odstopiti. "Osebno sem mnenja, da bi morali ugotoviti natančno resnico, kaj pravzaprav drži, kaj je res," je poudaril, nato pa bi morala oba na osnovi tega potegniti ustrezne poteze.

Karl Erjavec
Karl Erjavec FOTO: Miro Majcen

Na vprašanje, ali so njega osebno argumenti premierja Janše prepričali, je Erjavec odgovoril, da ni pomembno, kaj on osebno misli. Pomembno je, kaj je resnica, in kaj bodo ugotovili pristojni organi, svoje pa bo povedala tudi javnost. Glede prihodnjih potez stranke DeSUS se Erjavec še ni želel izrekati, saj je težko napovedati, kaj se bo sploh dogajalo v naslednjih urah in dneh.

Se že išče novi premier?

Erjavec je ostal redkobeseden, ko je bil povprašan o domnevnih načrtih o vložitvi konstruktivne nezaupnice vladi ali o tem, da se že išče morebitni novi premier. Dejal je le, da "to ni usklajeno nikjer". Najprej moramo ugotoviti, kaj bo naredil premier, nato se lahko odvijejo različni scenariji, je ponovil.

Je pa glede morebitnega novega premierja dejal, da je za DeSUS "primerno vsako ime, ki lahko popelje Slovenijo iz krize", saj so zato tudi šli v koalicijo. Če bi v primeru odstopa Janše našli tako osebo, bi jo z veseljem podprli, je še dodal.

Virant: Pomembno je vprašanje, ali bomo živeli v pravni državi

Na ugotovitve se je znova odzval tudi prvak Državljanske liste in predsednik DZ Gregor Virant. Včeraj je pred koalicijskim vrhom dejal, da so "ugotovitve tako obremenjujoče, da terjajo odstop obeh funkcionarjev z javnih funkcij". Po vrhu predsednikov koalicijskih strank, na katerem je Janša pojasnjeval svojo plat zgodbe, pa je Virant omilil izjave in dejal, da sta zdaj na potezi Janša in Janković in zatrdil, da koalicija dela naprej.

Gregor Virant
Gregor Virant FOTO: POP TV

Janša je v odzivih dejal, da je bil Virant s poročilom seznanjen prej kot on in Janković, in dodal, da meni, da bo Državljanska lista v parlamentu sprožila "ustrezne postopke" za njegov odstop.

Danes je Virant ponovil, da so ugotovitve tako obremenjujoče, da terjajo odstop. Dodal je, da je protikorupcijska komisija organ, ki so ga postavili v državnem zboru in je edini, ki je za to pristojen, tam pa je tudi priložnost, da se funkcionar brani.

O novem premierju in nezaupnici le malo besed

Podobno kot Erjavec je bil redkobeseden tudi Virant, ko so ga novinarji vprašali, ali so na sestanku koalicije predlagali novega premierja. Dejal je le, da ''o internih zadevah ne bi hotel govoriti''.

''Ta trenutek je od tega, kakšna bo koalicija, bistveno bolj pomembno vprašanje, ali bomo živeli v pravni državi, ki je vredna zaupanja,'' je poudaril Virant.

Prav tako ni želel govoriti o zaupnici vladi. Je pa dejal, da je šla njegova DL v koalicijo z vztrajanjem pri zahtevi koalicijske pogodbe, ki pravi, da bodo predsednik vlade in ministri s svojim zakonitim in etičnim ravnanjem dajali zgled vsemu javnemu sektorju.

Predsednico NSi so Janševa pojasnila pomirila

Predsednica NSi Ljudmila Novak je povedala, da je z Janševimi pojasnili zadovoljna. Je pa bil, ocenjuje, pri nekaterih zadevah "malomaren, ker komisije ni pravočasno obvestil o spremembah". Kot je dejala, ne more stoodstotno trditi, da vse to drži, kar pa morajo po njenem mnenju ugotoviti organi pregona.

Za zdaj Janša uživa zaupanje NSi, seveda pa pričakujejo tudi nadaljnja pojasnila, je dejala. Po njenih besedah Janšo podpirajo tudi zato, ker menijo, da v tem trenutku politična kriza ne bi bila dobra za državo, ker "vlada dobro dela". "Seveda sprejema ukrepe, ki niso vsem všeč, a so potrebni," je dejala. Novakova zato ocenjuje, da bi lahko s politično krizo nastala velika škoda, tudi materialna.

Novakova je potrdila, da je Virant na koalicijskem vrhu kot rešitev omenil tehničnega mandatarja. A o imenih se niso pogovarjali, po njenem mnenju to zaenkrat tudi ni realna možnost. Če predsednik vlade odide in pade ta vlada, so po mnenju Novakove edina možnost predčasne volitve in ne tehnična vlada.

Na vprašanje, kakšni so bili odzivi Janše na predloge za tehničnega mandatarja, je Novakova odgovorila: "Včasih imam občutek, da bi bilo glede na vse pritiske, ki se izvajajo nanj in celo žal na njegovo družino, to pravzaprav olajšanje."

Janez Janša in Zoran Janković
Janez Janša in Zoran Janković FOTO: 24ur.com

'Odstop bi bil najmanj, kar bi v demokraciji v teh razmerah državljani pričakovali'

Tudi v društvu Integriteta – Transparency International Slovenija so ogorčeni nad dejanskim stanjem integritete visokih politikov v državi. Kot je povedala predsednica Simona Habič, bi bil odstop s položaja zaradi ugotovitev protikorupcijske komisije tako za Janšo kot Jankovića ''najmanj, kar bi v demokraciji v teh razmerah državljani pričakovali. Od politike in predstavnikov ljudstva v hramu demokracije pa pričakujemo, da ostro obsodijo taka ravnanja in izločijo 'gnila jabolka' iz svojih vrst''.

V društvu opažajo, da so škodljive posledice korupcije in z njo povezanih kaznivih in neetičnih dejanj za državljane in sistem v Sloveniji vedno večje in jih je treba zajeziti, saj povzročajo vedno večjo revščino in krizo v državi. Obsojajo ''vsakršne pritiske in javno diskreditacijo dela neodvisne nadzorne institucije Komisije za preprečevanje korupcije in dela njenih zaposlenih''.

V Odboru za pravično in solidarno družbo menijo, da imata Janša in Janković "samo eno možnost – časten umik iz slovenske politike". Kot so zapisali, jih odziv Janše na trditve protikorupcijske komisije ni presenetil. "Njegov verbalni mlinček o načrtovanih diskreditacijah in likvidacijah sta skupaj s teorijami zarote zimzeleno orožje, ki ga uporablja venomer, ko želi očrniti in oblatiti svoje domnevne politične nasprotnike in vse, ki se z njim ne strinjajo," so zapisali.

Prav tako so "osupli in zgroženi vpričo očitkov o politični motiviranosti" poročila protikorupcijske komisije. Prepričani so, da bi še zlasti predsednik vlade moral spoštovati institucije pravne države. Po njihovi oceni bi tako Janša kot Janković morala nemudoma odstopiti. Od predsednika republike Boruta Pahorja zahtevajo, da se opredeli do poročila protikorupcijske komisije.

Medtem v Stranki za trajnostni razvoj Slovenije (TRS) k odstopu pozivajo zgolj Janšo in hkrati pozivajo k razpustitvi državnega zbora. Obenem pa ugotavljajo, da je tudi Janković "neprimeren za predsednika vlade". Tudi v TRS od Pahorja pričakujejo, da se bo jasno opredelil do tega, kaj pričakuje od funkcionarjev, ki jih protikorupcijska komisija obtožuje kršenja zakonodaje.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (317)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

HooplaToopla
10. 01. 2013 12.09
+3
Stvar je zelo jasna. Le mnogi je še nočejo prav videti. Poleg klasičnih kriminalnih dejanj, sta OBA J.J. in Janković zagrešila tudi VELEIZDAJO!!!! Upam, da bodo ustrezni organi že končno ukrepali.
ToJeToZaZdaj
10. 01. 2013 11.48
+2
Zanimivo pa je , da imamo kar smo si izvolili. Prepričan sem , da če bi bile jutri volitve , bi še zmeraj iste obraze gledali. Čari demokracije pač.
olyca
10. 01. 2013 11.45
+4
Za tem dvema lopovoma stoji samo stranka, ljudstvo mislim da že dolgo ne. Za take izgovore in prepričevanja sta oba za otroški vrtec, ko odrasteta pa na DOB z njima in priskledniki !!!!!!
Franc Mihi? 1
10. 01. 2013 09.06
+3
Da, to je najbolj pomembno, da se konča brezpravje in enoumje, partitokracija..
Maday
10. 01. 2013 08.59
-7
Virant je največji intrigant v Sloveniji pokvarjen skoraj tako kot Milan Kučan..
MICLA
10. 01. 2013 10.04
+4
virant spada med ostale lopove je navadni hinavc da mu ni para ,ne vem kaj čakamo da ne gremo na ceste in sami uredimo da pometemo to sodrgo s položajev in postavimo poštenjake če jih je še kaj ostalo.vsem je potrebno pobrati privilegije in nakradeno prvo kućanu in ostalim mislim da so mariborčani dovolj vstrajni da kaj naredijo ostali so pa ovce.
ToJeToZaZdaj
10. 01. 2013 11.43
+1
Ta komentar bi samo dopolnil še z Jankovičem in Janšo. Potem bi bila trojka pokvarjencev zaključena.
Terezinka
10. 01. 2013 14.46
+2
Micla a boš šla res z nami Zombiji in jih bomo dol vrgli?
lordslayer
10. 01. 2013 08.23
+1
dokler imamo takšno vlado, zagotovo ne. JJ se je očitno malček pokakcal, ker že apelira za spremembo zakona o protikorupcijski komisiji, ki ga bo seveda dosegel
Terezinka
10. 01. 2013 14.48
+0
On spremeni vse kar ni po njegovem. Če ne pomaga mu pride Šturm brati ustavo, združi ministrstva in uredi intervju z gospo Rosvito. Potem je že vse na mestu. Ni vrag, da bo še komisijo pokoril
Alojz Železnik 1
10. 01. 2013 05.49
+7
Virant zahteva odstop ... od drugega. Samo pa ni odstopil, ko so mu odkrili podobno zadevo!
Crude
10. 01. 2013 06.27
+5
Od kod pa naj bi odstopil?Iz balinarskega društva? Saj takrat, ko je dobil nadomestilo, ni bil na nobeni funkciji. Je bila Pahorjeva vlada na oblasti.
o22
10. 01. 2013 06.49
+13
Virant ni deloval koruptivno in vse prejemke je dobil z zakonito,in jih je tudi vrnil.Ne metat vse v en koš.Virant je teh nekaj tisočakov vrnil .Janša in Jankovič pa niti slišati nočeta vsaj za opravičilo državljanom,še več ,norce si brijeta iz nas.PA NISEM VIRANTOVA VOLILKA,morda še postanem.
cirenij
10. 01. 2013 06.52
+2
Je vse res. Ampak takega izmuzljivca težko najdeš. Kar naprej menj svoja mnenja sebi v korist.
Crude
10. 01. 2013 00.32
+18
Se mi res upira nekaj pozitivnega napisat o Virantu, ampak v tem primeru je njegovo stališče zelo razumno.
morituri
10. 01. 2013 00.45
+3
Virant se izgovarja na pravno državo, kaj pa morala, ki je isto tako pomembna in jo on zanika, ker bi že zdavnaj moral odstopiti!!!!
ljubljanatv
09. 01. 2013 23.56
+1
Virant povej kakše deal imate zadaj ? Kdo bo sedaj koga izdal in kaj je oravi namen tvojega rohnenja. Bom z zanimanjem. Pogledal čez teden ali dva tale razplet
morituri
10. 01. 2013 00.46
+0
Upam, da izdajalskega Viranta in njegove stranke nikoli več ne bo nihče volil!!!!
HooplaToopla
09. 01. 2013 23.55
+14
V tretjem tisočletju je seveda povsem neprimerno predlagati, da bi se težava z obema problematičnima gospodoma reševala na radikalne načine. Lahko pa zapišem tole: Če bosta gospoda čez 6 mesecev še na KAKRŠNIKOLI politični funkciji, je najbolj pametno, da hodimo čez poletje stavkati zgoraj brez. Da nam jih bodo lažje naložili po hrbtih. Star izvirno slovenski pregovor namreč pravi, da je gospodarju slajše služiti, če te ob tem vsaj malo boli.
tyhobrahe
09. 01. 2013 23.37
+6
Treba je ločit seme od plevela. Plevela v parlamentu ne rabimo več. Prav tako ne kopriv , ki pečejo državljane. Napočil bo čas , ko bo potrebno kaj več storit za Slovenijo ne pa za lasten žep. Silvija so odnesle bunga bunga zabave Janeza pa Zorana bo pa lastna korist in ne deskriditacija, ki je ni bilo. Verjamem v pravno državo. Tako, da je napočil dan D za vlado in ne za ovce na tajnih glasovanjih, kot je bilo danes v SDS. Bravo Virant le tako naprej.
jm52
09. 01. 2013 23.21
-4
Hoopla Topla,mislim da si za v arhiv zgodovine,in naj ti leta mirno minevajo!
jm52
09. 01. 2013 22.45
+4
Če predsednik parlamenta ne ve v kakšni džavi živimo haloooo.Erjavca pa sploh ne komentiram!
TheSenca
09. 01. 2013 22.28
+9
Ja tale Virant je pa taprav da bo komentiral! Svojo politicno karjero raesuje s temi izjavami ampak on se je ze zdavno za...l! Kar se pa Erjavca tice je pa isto. Samo v republiki banana je mogoce da si prvo strokovnjak za obrambo, potem za okolje in prostor in sedaj seveda za zunanje zadeva! Multipraktik bi mogli preimenovati v ERJAVC masin...
vera21
09. 01. 2013 21.55
+6
Kako gre že tista pesem - Med iskrenimi ljudmi Mislim da bi jo morali vrteti na demonstracijah
HooplaToopla
09. 01. 2013 21.05
+4
"Virant: Pomembno je vprašanje, ali bomo živeli v pravni državi" -- Ljudje ne se sekirat, sploh! -- Potrpite še štiri leta! -- Ob stoti obletnici Oktobrske revolucije, pridemo spet boljševiki in bomo naredili red.
ljubljanatv
09. 01. 2013 22.29
+2
To je pa znan scenarij,ki imaprecej krvavo sliko
HooplaToopla
09. 01. 2013 22.46
+3
Zato sem si pa jaz že kupil nove batafukarje.
zasfican_ful
09. 01. 2013 20.41
+16
Samo v Sloveniji se kriminalce sprašuje, če bi še radi to počeli naprej. Zapor je zadnja rešitev.
marmelada9
09. 01. 2013 20.11
+11
Kaj vam ni jasno da nas vodi mafija ali kaj kriminalci lopovi priskledniki levi in desni kaj vam ni jasno prej je bila komisija za preprečevanje korupcije ok zdaj ko pa so rekli svoje za Janšo in Zokija ni več vredu ali kaj saj ne morem verjet čim prej marmelada iz te korupciske mafiske kriminalne države
Nataša Bodlaj
09. 01. 2013 19.52
+15
Mislim, da optimalno pričakujemo odstop Janše ali Jankoviča. Oba imata namreč tako velik ego in še večje interese, da bosta negirala, karkoli jim bodo poskušali dokazati. Hvala Bogu, Virant se je malo zbudil, čeprav tudi on nima svetniške avre.
ROMELS
09. 01. 2013 20.43
-3
Mislim, de bi virant naredil več haska, če bi spal. Totalna pokrita rehta.
kleopatra-1
09. 01. 2013 22.00
-3
Virant je trojanski konj stricev iz ozadja. Hinavec brez primere. Zadnji, ki sme moralizirati. Davkoplačevalcem ukrade 100.000 evrov, vrne kao nekih 13.000 in misli, da je pošten. Prvi od teh treh je, ki bi moral odstopiti.
odpisan2x
09. 01. 2013 19.14
+6
kdo se to sprašuje,dokler bodo takšne pokvarjene stranke IN OSTALO SORODSTVO, NIKOLI