Slovenija

Erjavec obljubil sodelovanje

Sevilla, 09. 02. 2007 17.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Erjavec je napovedal, da bo Slovenija tudi za 9. rotacijo sil NATO za hitro posredovanje zagotovila vod SV.

Kot so sporočili z ministrstva za obrambo, je Erjavec v Sevilli glede NRF tudi poudaril, da je najpomembnejša naloga vzdrževanje polne operativne zmogljivosti teh sil
Kot so sporočili z ministrstva za obrambo, je Erjavec v Sevilli glede NRF tudi poudaril, da je najpomembnejša naloga vzdrževanje polne operativne zmogljivosti teh sil FOTO: POP TV

Slovenski obrambni minister Karl Erjavec je ob zaključku neformalnega srečanja obrambnih ministrov zveze NATO v španski Sevilli napovedal, da bo Slovenija tudi za 9. rotacijo sil NATO za hitro posredovanje (NRF) od julija do januarja prihodnje leto zagotovila vod Slovenske vojske. Slovenija bo namreč z julijem namenila 200 vojakov v Evropsko bojno skupino (EUBG) in zato sodelovanje v 9. rotaciji NRF ni bilo predvideno, toda kot je zdaj potrdil Erjavec, bo SV zagotovila tudi ta vod.

Kot so pojasnili iz delegacije ministra, zagotavlja Slovenija za NRF vod SV, ki je v pripravljenosti, da v primeru krize na območje odide v petih do sedmih dneh. Z julijem pa bo Slovenija četo 200 vojakov namenila silam EUBG, ki bo prav tako v pripravljenosti v Sloveniji. V vmesnem obdobju od julija do decembra zato sodelovanje v NRF ni bilo predvideno, vendar pa bo SV kljub vsemu zagotovila še en vod 30 vojakov, ki bo v pripravljenosti za potrebe NRF. Vse nadaljnje sodelovanje v rotacijah NRF pa so zagotovljene, so še pojasnili v delegaciji.

Kot so sporočili z ministrstva za obrambo, je Erjavec v Sevilli glede NRF tudi poudaril, da je najpomembnejša naloga vzdrževanje polne operativne zmogljivosti teh sil in da bodo NRF uspešne le, če bo zagotovljen dolgoročni nabor sil.

Sicer se je današnja razprava obrambnih ministrov članic NATO dotaknila tudi revizije poveljniške strukture NATO in izboljšanja sodelovanja z organizacijami, kot so Združeni narodi, Evropska unija in Organizacija za varnost in sodelovanje v Evropi (OVSE), zlasti pri sodelovanju v mirovnih operacijah. Kot je poudaril Erjavec, je potrebno nadgraditi že obstoječe mehanizme sodelovanja. "Dejstvo je, da smo v vseh operacijah prisotni skupaj, to pa terja potrebno koordinacijo," je dejal minister, kot so sporočili z MORS.

Z julijem bo Slovenija četo 200 vojakov namenila silam EUBG, ki bo prav tako v pripravljenosti v Sloveniji
Z julijem bo Slovenija četo 200 vojakov namenila silam EUBG, ki bo prav tako v pripravljenosti v Sloveniji FOTO: POP TV


Minister Erjavec se je udeležil tudi srečanja NATO-Rusija z ruskim obrambnim ministrom Sergejem Ivanovom. Po mnenju ministra Erjavca je Rusija pomemben partner v boju proti mednarodnemu terorizmu, na tej ravni sodelovanja pa ostaja še veliko možnosti za globlje sodelovanje na področju varnostnih vprašanj v evroatlantski regiji in na področju obrambnih reform.

Erjavec pa se je udeležil tudi srečanja s kolegi iz držav sredozemskega dialoga, kamor so vključene Alžirija, Egipt, Jordanija, Mavretanija, Maroko, Tunizija in Izrael. Sodelovanje v tem okviru je po mnenju vseh držav članic zavezništva v velikem interesu zveze NATO, še zlasti na področju boja proti terorizmu in neširjenju orožja za množično uničevanje, so še sporočili z MORS.

SORODNI ČLANKI

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

brankob@avtomatika.com
11. 02. 2007 09.49
neti: Lahko kaj več poveš o tem ? Katerim pogojem moraš ustrezat, da lahko avto zavaruješ in registriraš zunaj ?
neti
10. 02. 2007 12.31
Gospd minister, ali morda tudi za to potrbujete mojga Tuarega, ni šans, je že odjavljen s prometa v SLO, bom ga registrirala v tujini, kar mi del. mesto to omogoča, lp