Slovenija

Erjavec: Zahtevali smo celoten Piranski zaliv

Haag, 06. 06. 2014 10.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Minister Erjavec je po ustni obravnavi na arbitražnem sodišču v Haagu dejal, da smo lahko veliki optimisti. Ima vtis, da bo slovenska argumentacija prepričala arbitre. Hrvaška stran pa glede obravnave pravi, da je vsak dan enako.

Karl Erjavec
Karl Erjavec FOTO: Miro Majcen
Naloga arbitražnega sodišča je, da v skladu z mednarodnim pravom določi potek morske in kopenske meje med Slovenijo in Hrvaško ter da v skladu z mednarodnim pravom, pravičnostjo in načeli dobrih sosedskih odnosov stik Slovenije z odprtim morjem in režime za uporabo ustreznih morskih območij.

Ustni del arbitraže, ki poteka za zaprtimi vrati, se je začel v ponedeljek, končal se bo prihodnji petek. V ponedeljek in torek je svoje argumente predstavila Hrvaška, v četrtek in danes Slovenija. Prihodnji teden bo sledil še en krog.

Postopek je zaupen. Javnost nima dostopa do stavbe Palače miru, novinarji morajo čakati pred zunanjo ograjo posestva. Sodišče bo po koncu postopka objavilo sporočilo za javnost s povzetki obravnave.

Slovenija je na arbitražnem sodišču v Haagu, ki bo določilo mejo med Slovenijo in Hrvaško, nadaljevala s predstavitvijo svojih argumentov. Obravnave se je danes udeležil tudi zunanji minister Karl Erjavec, ki opravlja tekoče posle. Pred obravnavo je dejal, da je danes "ključen trenutek in zelo pomemben dan za odločitev o našem vitalnem interesu – to je stiku z odprtim morjem". Ob tem je izpostavil, da so seveda ves trud vložili tudi v zagovor kopenske meje, zlasti v Prekmurju in tudi v Istri.  

Po nagovoru v Palači miru v Haagu pa je bil Erjavec zadovoljen. Na končno odločitev bo treba še počakati, Erjavec jo pričakuje zelo hitro v prihodnjem letu, a misli, da smo danes opravili veliko delo. "Imel sem občutek, da je bila hrvaška stran kar malce slabe volje in presenečena nad našo odlično argumentacijo," je dodal.

"Zahtevali smo celoten Piranski zaliv"

Čeprav je na mizi tudi vprašanje kopenske meje, je bila današnja obravnava posvečena predvsem meji na morju. "Kar se tiče stika z odprtim morjem, menim, da smo lahko veliki optimisti. Kolikor sem bil zjutraj nervozen, moram reči, da sem zdaj kar miren," je poudaril Erjavec.

Na vprašanje, ali bo Slovenija dobila vsaj 80 odstotkov Piranskega zaliva, je odgovoril, da verjame v rešitev, ki bo Sloveniji omogočila dostop do odprtega morja. "Kakšna bo razdelitev Piranskega zaliva, težko ocenjujem, lahko pa povem, da smo zahtevali celoten zaliv," je še dodal. 

Pogled na Piran
Pogled na Piran FOTO: Thinkstock

V sklepnem nagovoru pojasnil, zakaj je Slovenijan prikimala hrvaškemu vstopu v EU

Minister je imel danes sklepni nagovor, v katerem je izpostavil, da je Slovenija ratificirala pristopno pogodbo Hrvaške, ker so sklenili arbitražni sporazum, v katerem je natančno določeno, da mora arbitražno sodišče določiti tudi stik Slovenije z odprtim morjem. "Kot je bil vitalen interes Hrvaške, da vstopi v EU, je naš vitalen interes, da imamo prost dostop do odprtega morja," je poudaril in izpostavil določila, da je treba poleg načel mednarodnega prava upoštevati tudi načeli pravičnosti in dobrih sosedskih odnosov.

Arbitri ga niso nič spraševali, je povedal minister in pojasnil, da bodo postavljali vprašanja popoldne in naslednji teden, a da jih ne pričakuje veliko, ker je bila slovenska predstavitev strokovna, argumentirana in podkrepljena s primeri dobre mednarodne prakse, pri čemer je naštel Monako, Burmo in Malezijo, Pakistan in Indijo ter Nemčijo in Nizozemsko.

"Mogoče njegov nasmešek nekaj pomeni"

O poteku obravnave je Erjavec povedal še to, da so mu v ekspertni skupini določili dolžino nagovora in da je, glede na to, da je predsednik arbitražnega sodišča Francoz, nagovor sklenil v francoščini. "In mogoče njegov nasmešek nekaj pomeni," je dodal.

Vzdušje je bilo po njegovih besedah "kot v filmu, zelo napeto, zelo zanimivo". "Moram reči, da gredo kocine pokonci," je ponazoril.

Erjavec: Adutov ni več

Minister je znova obžaloval, da obravnava ni odprta za javnost. Na vprašanje, ali se ne boji, da Hrvaška hrani še kakšnega asa v rokavu za prihodnji teden, je odgovoril: "Asov, adutov ni več. Danes je bil zadnji dan za adute."

Slovenska agentka Simona Drenik je nato pojasnila, "mi zagotovo še kaj hranimo za drugi krog", vendar pa da sta državi že predstavili večino dokazov oz. relevantne dokaze. Glede na procesna pravila je malo manevrskega prostora za morebitno predstavitev kakih novih dokazov, razen res izjemoma, je povedala.

Drenikova je še dejala, da je bila slovenska ekipa skupaj z odvetniki zelo zadovoljna z nastopom Erjavca. "Mislim, da je bil kratek, jasen, dal je prava sporočila. Mislimo, da je bil to najprimernejši način, kako smo zaključili ta prvi teden," je dejala.

Hrvaška stran ob prihodu ni želela dajati nobenih izjav, ob odhodu pa so v hrvaški delegaciji na vprašanje, kako je bilo, na kratko odgovorili, da so zadovoljni, da niso presenečeni in da je vsak dan enako.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (662)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

xy yx
13. 06. 2014 05.51
Uporabnik janezwinetou je pod tem clankom prilepil zame nekaj izjemno zanimivih razmisljanj. SPRASUJEM se zakaj ste jih izbrisali? Ni bilo zaljivo, oz ni imelo pogojev za izbris. Ali ste vi resnicno objektivni medij?
justime
07. 06. 2014 19.12
+3
še en klovn z naše strani!! ti deli slovenske zemlje so bili prodani za kaj se gre to vedo le naši politiki ki se sprenevedajo.Trn v peti jim je le narod ki hoče pravico a te že dolgo ni v tej razprodani državi.Tako se je dogajalo z avstrijo ,italijo..... hrvaška ni edina država le zgodovina se ponavlja.
Komunyereadio
07. 06. 2014 19.08
-1
Karel, sin hrvaških staršev, naj bi se boril za slovenske interese napram hrvaškim?????? V kolikor bi premogel kanček vesti, morale in etike, bi zaradi 100% konflikta interesov takoj odstopil od zadeve.
Frikenstein
07. 06. 2014 19.05
-1
mislim da bojo hrvatki potegnili takratko-kakopak pa ne, če pa je podlasica erjavčeva diskretno podala modro kuvertico komisiji...
širakelj
07. 06. 2014 18.26
si kar predstavljam,kako je šlo arbitrom na smeh,ko so poslušal Karlovo pogrkovanje v apaški angleščini.nimamo za burek,lahk gremo kar domov in pršparamo dnar.
darcs
07. 06. 2014 17.16
+1
ni vredni komentirat ker ni Janša na udaru, hehe
fenix47
07. 06. 2014 15.58
+1
Ne pozabite, da nam je kardelj zapravil istro.....baje pri kartanju.....njegov vnuk pa je sedaj na osvajalskem pohodu.............zelo čudno, da so novinarji tiho, niti zucnejo ne......aja saj vemo zakaj.......
minnaema@yahoo.com
07. 06. 2014 15.51
HRVATI lahko potopijo DVE Slovenije v Njihovem morju-toliko si uporabljajo morja sosedi Hrvati, čeprav je bilo-morje kadar smo živeli v skupni državi Jugoslaviji morje od vseh republik enako v uporabi !
slovenicu
07. 06. 2014 14.26
+0
Po končani sodbi bo površina Slovenije manjša! Zapomnite si vsi, ki ste podprli tedanji referendum o arbitraži! To je še ena zmaga Hrvaške in Hrvaška bo ponovno pridobila na ozemlju, kot to dela že vekomaj.
Jezus Kristus
07. 06. 2014 14.21
-2
Kdo od tistih slovenskih politikov, ki so osdelovali v pogajanju s Hrvaško, pa sprejema provizije?
fenix47
07. 06. 2014 16.04
-1
Daj nehah bluziti v tri krasne.......daj pogljej tvoje totalitarce vse po vrsti: pahorja, erjavca, pa še na tvojega kardelja ne pozabi, ki jim je podaril celo istro (kaj misliš kako provizijo so dobili tvoji levaki že takrat.....). Edino če misliš, da so vsi taki kot tvoji.....
helter skelter
07. 06. 2014 13.44
+1
Izgleda da bomo izgubili tudi Piranski zaliv. Še ena zmaga naših levičarjev.
iGURT
07. 06. 2014 13.49
+1
Kdaj se je sklenilo da se bo to reševalo na arbitraži ?
iGURT
07. 06. 2014 13.49
+0
Reševanje odprtih mejnih vprašanj med Slovenijo in Hrvaško lahko razmejimo na tri obdobja: . . . . . . . . . obdobje med letoma 1992 in 2001, ki se je zaključilo s t.i. sporazumom Drnovšek - Račan, . . . . . na obdobje med letoma 2001 ter 2007, ko se je Vlada RS odločila za pravno reševanje spora s pomočjo tretje strani, . . . . . . . . . . in obdobje med letoma 2007 in 2009, ko je bil podpisan Arbitražni sporazum.
iGURT
07. 06. 2014 13.51
+0
Poglej si še KDO je podpisal da se bo to reševalo preko tretjih 'oseb' ....
helter skelter
07. 06. 2014 14.43
+0
Tipični levičar. Za svoje kozlarije vedno obtoži nekoga drugega ... Levilarski spomin na nivoju zlate ribice.
User792410
07. 06. 2014 15.44
+2
dbtls,ti imaš spomin na nivoju zlate ribice,kajti drugače ne bi pozabil,da je takrat l.91,ko je bilo potrebno ukrepati in zasesti nadzorne točke na Savudrijskem polotoku (s strani JLA izpraznjeno radarsko postojanko in mejno točko pred vasjo Plovanija,ki je veljala do protipravnega sporazuma Kardelj - Bakarić),na oblasti bila Demosova vlada,katere predsednik je bil Lojze Peterle,notranji minister Igor Bavčar in Janez Janša kot obrambni minister !!! Zakaj takrat niso ukrepali pa vprašaj njih !
antitrust08
07. 06. 2014 13.28
+1
Erjavec je zahteval Piranski zaliv, dobili bomo pa prst u....! Tako kot zmeraj.
wolfterier
07. 06. 2014 15.09
+1
kure bedne
07. 06. 2014 12.55
+2
Nobeden pa ne pove, koliko so plačali Hrvati pod mizo in koliko mi Slovenci. Verjetno smo mi manj.
Crazy_Horse
07. 06. 2014 12.27
-2
karli svetnik
nightangel
07. 06. 2014 12.23
+3
Naši lahko zahtevajo kolikor hočejo,kaj bodo v resnici iztržili je pa druga stvar.Se bojim,da ga bodo Hrvati obrnili tako,kot je Kosorčka obračala našega manekena.Se bojim,da ga bodo Hrvati nadmudrili tako,kot je Kosorčka našega manekena.
darcs
07. 06. 2014 12.06
+5
preberite kakšen komentar v hrvaškem časopisu, vsi komentatorji pljuvajo po SLOVENCIH, se je za zamisliti, njim ne bo nikol dovolj pa kar koli dobijo
ecnarf
07. 06. 2014 11.52
+5
Vse naše politike so dosedaj hrvati še zmreaj nadmudrili in tako bodo tudi našega samovšečnega Kahrlna,zapomnite si to .
ecnarf
07. 06. 2014 11.53
+3
Vinogradnik67
07. 06. 2014 10.58
+8
Če Hrvatom ne pomaga toliko obale kot jo imajo da bi splavali jim tudi Piranski zaliv ne bo !!!!!
SMRDIsmrdiSMRDI
07. 06. 2014 10.50
+7
V Portorožu danes že hrvaško govorijo.
e123
07. 06. 2014 10.48
+0
Najbolj da zahtevamo kr celo hrvaško,pa mogoče še dobimo kkšn del