Slovenija

O terminalih nič novega

Brdo pri Kranju, 09. 11. 2009 14.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Žbogar in Frattini se glede plinskih terminalov nista dogovorila nič novega. Italija nadaljuje z zbiranjem dovoljenj, Slovenija protestira, slovenska manjšina v Italiji pa je domov odšla razočarana.

Na Brdu pri Kranju sta se srečali slovenska in italijanska delegacija, da bi se pogovorili o odprtih vprašanjih med državama. Potekalo je namreč drugo zasedanje koordinacijskega odbora ministrov Slovenije in Italije, največ pozornosti pa je bilo namenjene problematiki načrtovane gradnje plinskega terminala v Žavljah. Ta je za Slovenijo z vidika čezmejnih vplivov nesprejemljiva.

Zunanji minister Samuel Žbogar se je tako pogovarjal s kolegom Francom Frattinijem, vendar glede terminalov ni sprememb. Italija bo namreč nadaljevala s pridobivanji dovoljenj za gradnjo terminalov, kljub nasprotovanju Slovenije.

Slovenija in Italija bosta na ministrski ravni razpravljali o odprtih vprašanjih. Največ pozornosti bo namenjeno problematiki načrtovane gradnje plinskega terminala v Žavljah.
Slovenija in Italija bosta na ministrski ravni razpravljali o odprtih vprašanjih. Največ pozornosti bo namenjeno problematiki načrtovane gradnje plinskega terminala v Žavljah. FOTO: Reuters/24ur.com

Slovenija od Italije zahteva celovito analizo čezmejnih vplivov, a tega do danes še ni dobila. Italijanska okoljska ministrica Stefania Prestigiacomo naj bi dejala, da so to analizo pripravili in celo poslali v Slovenijo, vendar taka analiza v Slovenijo ni prišla.

Okoljska ministrica Prestigiacomo je tokrat obljubila, da bo Italija v zvezi s plinskimi terminali Sloveniji poslala dodatno dokumentacijo. Prestigiacomova je poudarila, da je Italija pri presoji vplivov na okolje natančno upoštevala evropske zakone in mednarodne zahteve, zato ocenjujejo, da je dokumentacija primerna. Ob tem je menila, da so upoštevali tudi pripombe slovenske strani.

Slovenski okoljski minister Karl Erjavec pa je znova zatrdil, da bo Slovenija na vsak način varovala svoje interese. Erjavec pa je dejal, da dokumentacija, ki jo bodo Italijani poslali, še ne pomeni, da Slovenija ne bo imela več pripomb. "Treba je videti, kako so slovenske pripombe upoštevane," je še dodal ter poudaril slovensko stališče, da mora biti opravljena celovita presoja vplivov na okolje. Že pred srečanjem z italijansko kolegico pa je Erjavec dejal: "Ne pričakujem, da se bodo Italijani umaknili, treba pa je vztrajati, da naše pripombe upoštevajo."

Sicer sta oba zunanja ministra, tako Žbogar kot Frattini, dejala, da so bili pogovori dobri. Državi sta podpisali tudi deklaracijo o sodelovanju med državama

Napovedanega srečanja zunanjih ministrov z manjšinama ni bilo

Italijansko delegacijo, v kateri sta med drugimi tudi zunanji minister Franco Frattini in ministrica za okolje Stefania Prestigiacomo, so na slovenski strani sprejeli zunanji minister Samuel Žbogar, minister za okolje in prostor Karl Erjavec, državni sekretar z ministrstva za promet Igor Jakomin, državni sekretar na visokošolskem ministrstvu Jozsef Györkös, direktor direktorata za energijo Janez Kopač in Branko Ravnik z ministrstva za kmetijstvo.

Predstavnika obeh slovenskih manjšin v Italiji sta po bilateralnem srečanju izrazila razočaranje nad dejstvom, da ni prišlo do napovedanega srečanja med obema manjšinama in zunanjima ministroma.

"Razlogov ne poznam," je dejal predsednik Slovenske kulturno gospodarske zveze (SKGZ) Rudi Pavšič, sam pa to ocenjuje kot izgubljeno priložnost, saj bi se imel Frattini priložnost sestati z obema manjšinama. Gotovosti glede sredstev za manjšine po besedah Pavšiča tudi po bilateralnem srečanju ni, zato odhaja v zamejstvo z določeno zaskrbljenostjo. Dejal je še, da če bi danes prišlo do tega srečanja, bi bilo to znamenje, da se manjšinama daje neka vloga. Tako pa ima občutek, da so naredili korak nazaj, a ne po krivdi manjšin. "To je velika škoda in upam, da bomo to kmalu nadoknadili," je še pripomnil.

Predsednik Sveta slovenskih organizacij (SSO) Drago Štoka pa je dejal, da je zelo razočaran nad takim načinom obnašanja, saj meni, da bi si Frattini moral vzeti deset minut časa, da se sestane s svojo manjšino. Po njegovem mnenju je to nezaslišano. Ob tem je poudaril resnost odprtih vprašanj glede gledališča v Trstu in celotne organiziranosti manjšin.

"Mi nismo tukaj, da prosjačimo. Ničkoliko obveznosti ima Italija do slovenske manjšine; nimamo dvojezičnih tabel, kjer bi jih morali imeti, nimamo pravice do rabe svojega jezika v javnosti, tako kot bi to moralo biti zagotovljeno v skupnosti, ki je zaščitena s strani italijanske vlade in deželnega statuta ter mednarodnih pogodb," je še dodal.

Po zasedanju sta oba zunanja ministra izrazila obžalovanje zaradi razočaranja obeh predstavnikov manjšine. Žbogar je menil, da za to ni podlage. Ocenjuje namreč, da je bil velik napredek storjen že s tem, da so bile manjšine danes na srečanju prisotne. Ob tem je poudaril, da sta z italijanskim kolegom danes veliko pozornosti namenila prav manjšinam.

Frattini pa je dejal, da bo Italija storila vse, da bo zaščitila slovensko manjšino, pri čemer bodo ob predvidenih štirih milijonih evrov v proračunu za naslednje leto ta dopolnili, tako da bosta manjšini prejeli enak znesek kot letos, torej pet milijonov evrov.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

minnaema@yahoo.com
09. 11. 2009 22.39
Naj osvežim spomin naša država(SI) meri cca 20.250 km2 površine in poseduje za 46 km morja in kako NErazumljivo Italijani, ki imajo za 301.200km2 površine jih je (ravno prav za njih ) zanimalo naše ozemlje-logično, da dvmilijonska Slovenija izjemno težko "parira več kakor 58.milijosnki Italiji & zeloverjetno bo potrebno povprašati tudi predsedujoči državi EU kakšna so to merila, da veliki ustvarjajo represije (vseh sort in oblik) nad majhnimi državami- saj se ne more dopustiti, da Italijani še naprej izvajajo njihove zamisli in hotenja, kot da se nebi ničesar nič zgodilo...želim si, da bi naši v Sloveniji uspeli se akuratno dogovoriti z pomočjo Europe-sami zelovejretno NE bomo zmogli, ker ima tudi ta zadeva svoje botre kljub vsemu vso srečno moja dežela in Lp
domremy
09. 11. 2009 22.37
hvala admin za brisanje komentarja....še vi pomagajte Italijanom nazaj na rapalsko mejo!
Sharkln
09. 11. 2009 22.26
Žbogar ...ti si en LULI proti Frattiniju in vedno boš!
minnaema@yahoo.com
09. 11. 2009 22.23
Administrator prosim skratite tega 8JASMIN,,,,,nasvet bi bil espliciten"da naj se prej nauči manir in olike potem naj komentira" in Lp
8JASMIN
09. 11. 2009 21.46
ŽBOGAR GLEDA KOT KAKŠNA MONA...
Klampfman
09. 11. 2009 19.40
Kahl Ehjavec po phepheču ghadnjo plinskega tehminala! Kahl je cah!
plutto
09. 11. 2009 18.50
Pašta BARILLA !
8JASMIN
09. 11. 2009 16.34
A JE KDO SPLOH PRIČAKOVAL OD EHJAVCA KAJ KORISTNEGA, NJEMU JE GLAVNO, DA IMA STOLČEK IN DA JE V TEJ ALI ONI VLADI, DA JE PA ČISTA NULA PA VEMO VSI POŠTENI SLOVENCI...., SAJ IZVOLJEN PA TAKO ALI TAKO NI BIL NITI ZA POSLANCA, SEDAJ JE PA NA MINISTRSKEM STOLČKU, NESPOSOBNEŽ !!!!!!!!
b77
09. 11. 2009 15.35
nuklearko v ankaran
JaNePa
09. 11. 2009 15.00
Sciavi pač, ne samo Italiji, celemu fašističnemu EU, očitno.
wsharky
09. 11. 2009 14.39
... saj to je bilo ze zdavnaj jasno, da se italiani ne bodo umaknili... se posebej ko pa imamo karla za ministra...