Slovenija

Erjavec: Možno je vse, tudi odločitev za predčasne volitve

Atene, 05. 04. 2014 14.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Predsednik DeSUS Karl Erjavec pravi, da bo nedeljski koalicijski vrh zelo pomemben. Meni, da je možno vse, tudi odločitev za predčasne volitve. Teh si v stranki ne želijo, a prav tako si ne želijo umiranja vlade po obrokih. Opozoril je še, da zaradi razmer v PS padec vlade grozi tudi v primeru nedeljskega dogovora.

Karl Erjavec
Karl Erjavec FOTO: Miro Majcen

"Jutri bo zelo naporen, zelo pomemben sestanek predsednikov koalicijskih strank. Bojim se, da je mogoče vse - od tega, da pade odločitev, da gremo skupaj naprej, do tega, da lahko tudi pade odločitev, da se gre v predčasne volitve, ker je situacija dokaj zapletena," je dejal predsednik DeSUS Karl Erjavec.

Prvak DeSUS sicer meni, da bi bilo najbolje, če bi vladi uspelo končati mandat, saj predčasne volitve ne bi bile dobra rešitev. "V stranki DeSUS si ne želimo predčasnih volitev, ne želimo pa tudi, da bi vlada umirala po obrokih, zato je jutri treba sprejeti dokončno odločitev," je poudaril.

Razprava bo živahna, stališča znotraj koalicije zelo različna

Na vprašanje, ali je že bolj jasno, s katerimi ukrepi bodo nadomestili 200 milijonov evrov izpada zaradi padca davka na nepremičnine, je minister odgovoril le, da ni nič novega in da pričakuje zelo živahno razpravo, saj so stališča znotraj koalicije zelo različna.

Medtem ko v Državljanski listi in Pozitivni Sloveniji niso navdušeni nad dvigom davka na dodano vrednost (DDV), pa DeSUS in SD menita, da bi bila to boljša in pravičnejša rešitev, ker bi se dotaknila vsakogar, s selektivnimi ukrepi pa bi udarili le nekatere skupine, je pojasnil Erjavec.

Katere so možne rešitve?

Neuradno se kot morebitna rešitev omenjajo naslednji ukrepi: 50 milijonov evrov manj subvencij, 50 milijonov z notranjimi prerazporeditvami na ministrstvih, 10 milijonov z zvišanjem trošarin na alkohol in tobak, od 20 do 30 milijonov pa z dvigom davka na promet z nepremičninami.

V komentarju teh predlogov je Erjavec danes opozoril, da se boji, da v proračunih ministrstev praktično ni več kaj privarčevati, razen če bi šli v zmanjševanje števila zaposlenih ali v bistveno znižanje plač. Dogovor o takšnih potezah pa po njegovem mnenju ni verjeten.

Je koalicija ogrožena?
Je koalicija ogrožena? FOTO: Miro Majcen

'Zaradi razmer v PS še vedno grozi padec vlade'

Prvak DeSUS je v Atenah komentiral tudi izid interpelacije proti notranjemu ministru Gregorju Virantu, ki je po njegovih besedah znamenje težav znotraj Pozitivne Slovenije (PS). "To je slaba popotnica in zelo negativen signal za ministra Viranta," je še dejal.

Ponovno je tudi kritiziral pobudo predsednice vlade Alenke Bratušek o zaupnici kot "zelo ponesrečeno ter politično precej nespretno in nepotrebno". DeSUS je sicer zaupnico po njegovih besedah pripravljen podpreti, če bo v nedeljo dosežen dogovor o proračunski luknji. "Če se ne bomo dogovorili, je pa brezveze, da glasujemo, ker bo vlada tako ali tako padla," je dodal.

Zaradi razmer v PS sicer po Erjavčevih besedah tudi v primeru, če vrh koalicije v nedeljo doseže dogovor o zapolnitvi proračunske luknje, še vedno grozi padec vlade.

Če nam v nedeljo uspe doseči dogovor o izpadu 200 milijonov evrov, vidim več možnosti, da lahko vlada konča mandat. A padec vlade lahko nato povzročijo tudi razmere v PS. Če Bratuškova na kongresu PS izgubi, bi to pomenilo povsem novo politično situacijo, je sklenil Erjavec.
 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (486)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Brundo
16. 04. 2014 20.32
Karlo naj odiide skupaj s svojo senilno stranko, pa kje smo vidli da penzioneri peljejo državo naprej, verjetno v grob ....
25letluzerjev
06. 04. 2014 11.56
+1
TA VLADA JE RES NAJBOLJŠA, KAR SMO JIH IMELI V ZADNJEM LETU.Nobena druga v tem letu ni bila boljša. Sedaj ko razpada, pa da se ( ne) bi raztreščila na prafaktorje. Šoltesov VERJAMEM pa kao da ni z drugimi besedami povedano bivši LDS IN ZARES. UPAM, DA SEDAJ TA KOMENTAR NE BO IZBRISAN!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
zdrava.pamet
06. 04. 2014 11.49
+2
NIHČE OD LEVIH NE BO PRIZNAL DA SO POPOLNOMA NESPOSOBNI IN DA SO PRIPELJALI SLOVENIJO V BANKROT....
zdrava.pamet
06. 04. 2014 11.47
+2
če malo razmislim, so levičarji na veliko obljubljali nebesa, čeprav smo vsi vedeli da so figo sposobni....če bi desničarje pustili pred enim letom pri miru, bi bili že ven iz krize....zdaj pa je vprašanje če se ta titanik sploh še da rešiti....
rossi321
06. 04. 2014 07.50
+3
Bravo naši politiki! Sposobni da ni kaj (levi in desni)! Najbolj da imamo spet volitve in pol pol leta da se vlada sestavi (brez zmagovalne stranke), čez eno leto spet na volitve in spet isti proces... Če bi imel kdorkoli od politikov saj malo spoštovanja do naše države, bi bilo danes čisto drugače ne pa da si vsi sam žepe polnejo. Res me je že pošteno strah živeti v tej skorupirani državi in se zelo bojim za prihodnost naših otrok!
no9
06. 04. 2014 07.48
+0
Kok smo bogi slovenčki ... sedaj ko bodo volitve bodo Janševi zvesti in fanatični privrženci vselo obkroževali Janšo, medtem ko bomo mi, ki imamo nekaj v glavi in smo siti levih in desnih razočarano gledali bedno izbiro na volilnem listku..... slovenci, si v vsej svoji neumnosti niti ne zaslužimo boljšega.
25letluzerjev
06. 04. 2014 11.58
+0
no9 če tako razmišljaš, potem si res ne zaslužiš boljšega. Praviš, pa da imaš nekaj v glavi-le kaj bi to lahko bilo??????????????
no9
06. 04. 2014 14.27
josip1
06. 04. 2014 07.14
-9
Če bodo volitve mi je skoraj vseeno kdo zmaga, le da Janše ne bo blizu.
Jaka 3.3.
06. 04. 2014 07.38
-4
Janša bo kandidiral za poverjenika oddelka na Dobu v tem času...
zdrava.pamet
06. 04. 2014 11.44
+1
jaz pa ga volim sigurno, ker edini lahko pomete te rdeče kmere
Angela Franko
06. 04. 2014 06.54
+6
Komu se tresejo hlače ????? sedaj bi nehali polena pod noge metat kaj ????' Lukšič ni naredil v tem mandatu čisto nič razen bla bla ,sedaj bi pa v Evropskem parlamentu blefiral fino samo tako naprej PETERLE, ZVER,LUKŠIČ,same zvezde vse je treba NAGNAT !!!!!!
hotchilipoper
06. 04. 2014 06.49
+11
Najhuje je,če norc nekoga prepričuje,da je normalen
hotchilipoper
06. 04. 2014 06.48
+6
Tega kekca sem pa že sit
lnterReflections
06. 04. 2014 02.54
+9
Tisti, ki že 24 let volite iste, imate sedaj možnost voliti Šoltesov Verjamem, misleč, da je to novi obraz. Resnica pa je, da je to nadaljevanje politike LDS-a, Zares-a in PS-ja. LDS = Zares = PS = Verjamem . No, vsi (večina vam bo) vam ne bomo nasedli.
KardinalRodeVKristusu
06. 04. 2014 06.20
-8
Volite stranko ˝Verjamem Janši˝.... Brezpogojno verjamem....
Ope?enka
06. 04. 2014 02.44
+8
Vlada Alenke Bratušek uvaja v Sloveniji pravo ANARHIJO na vseh področjih in naj popravim koga se gospodarstveniki bojijo (Bratuškovo ali Putina). Odgovor je anarhije ki jo uvaja... Je pa zelo dobro opisal razmere o Sloveniji: Kapo dol novinarju, ki je s tako malo stavki povedal tako veliko...žal resnično!! Ameriški novinar je v New York Timesu o Sloveniji zapisal: Obstaja država v Evropi pod Alpami, ki meji na Balkan in je omejena sama s seboj. Tam živijo najlepše ženske, vendar nataliteta upada. Tam nezaposleni največ delajo. Tam živijo ljudje na najbolj plodni zemlji, ki pa je neobdelana. Ker se obdelovanje plodne zemlje kmetom ne izplača. Tam večinoma prazni vlaki še vedno vozijo najpočasneje v Evropi, brez upoštevanja voznega reda, po avtocestah pa se vozijo noro hitro - s plačevanjem cestnine, ki je med najdražjimi v Evropi. V tej državi vsi igrajo košarko, smučarji dosegajo svetovne športne dosežke. Rekreacija jim je prioriteta, delo pa rekreacija. Vsi hitijo v službo, a vsi zamujajo. Osemurni delavnik traja deset ali več ur. In nihče se ne upira fevdalnemu izkoriščanju. Zdravstvo je tam brezplačno, zdravljenje pa morajo vsi plačevati. Tam so svobodni novinarji, ki svobodno pišejo in poročajo po ukazih svojih šefov, katerim objave narekujejo skorumpirani politiki in zakulisni veljaki, odvisno od njihovih potreb. Tam je svetovna kriza dobila državljanstvo. Tam so javna naročila skrivnost, državne skrivnosti pa javne. Tam še niso znani končni zmagovalci 2. svetovne vojne. Tam pišejo zgodovino nepismeni, najbogatejši so pa tisti, ki nikoli niso delali. Tam je Slovenija.
Jezus Kristus
06. 04. 2014 04.35
-5
kolega lahke glasbe ...... to bi bilo vse lepo in prav, če ne bi tale novinar tole pisal pred več kot enim letom ........ in če ne bi prav jaz dopisal par stvari, ki si jih ti enostavno copy-paste ......... SDS plagiator, kaj pa drugega ........ c,c,c,c,c,c,c .........
Ope?enka
06. 04. 2014 04.40
+3
Lepo si se opisal rdeči plagiator, ni ti pomoči, izgubljen v vesolju, po cele dneve na portalu, občasno zamenjaš nick na Gurta.
Jezus Kristus
06. 04. 2014 04.42
+4
Admin Eva 26.02.2013 13:32:06 V Evropi obstaja država na sončni strani Alp, ki meji na Balkan in je omejena sama s seboj. Tam živijo najlepše ženske, vendar nataliteta upada. Tam živijo ljudje na najbolj plodni zemlji, ki pa ostaja neobdelana. Tam so stranke zaradi strank, ne zaradi ljudstva. Tam vlaki še vedno vozijo počasi, po dragih avtocestah pa se vozijo prehitro. Tam so novinarji svobodni, dokler jih ne zaprejo. Rekreacija jim je prioriteta, delo pa rekreacija. Vsi hitijo v službo, a vsi zamujajo. Osemurni delavnik traja deset ali več ur. Zdravstvo je brezplačno, zdravljenje pa morajo plačevati. Tam hodijo domačini delat na sever, tujci z juga pa prihajajo delat k njim. Tam so najbogatejši tisti, ki nikoli niso delali. Tam brezposleni največ delajo. Tam so javna naročila skrivnost, državne skrivnosti pa javne. Tam še niso znani zmagovalci 2. svetovne vojne. Tam je svetovna kriza dobila državljanstvo. Tam je »Slovenija, moja dežela.....«
Jezus Kristus
06. 04. 2014 04.43
+0
PLAGIATOR!!! ........... sram te bilo ..... Admin Eva je moj bivši banan nick ....... odpri arhive, pa boš videl! ......c,c,c,c,c,c ...... al pa Ružlo vpraš .......... joj, joj, joj .....
Jezus Kristus
06. 04. 2014 04.57
+2
Prilepi vir originalnega posta tega "novinarja", da te vidim!!! Ga nimaš, a ne?
Ope?enka
06. 04. 2014 02.33
+2
Edino tehnična vlada pride v poštev, ki se ne bo ozirala na sindikate in na strankarsko pripadnost, kdo bi si drugi želel prevzeti vlado v državi, ki je zapufana 81%, nima pravnega reda, vsi na položajih si med seboj 300 na h pomagajo, skorumpiranost višja, kot v Liberiji ali Nigeriji, upokojenci se vtikajo v vodenje države, tudi Kristus nam ne more več pomagati, pa ne mislim pavliho iz portala.
Jezus Kristus
06. 04. 2014 04.59
-4
Arguss
06. 04. 2014 01.59
+1
Men ni važno kdo ste pa s kje .Sam da so 2014 mladina brezposelna vi pa stari strici ga biksate. E ne gre to tko .dajte plac mladini za božjo voljo.MLADINA MLADINA MLADINA
Arguss
06. 04. 2014 02.17
-2
sTRICI IZ OZADJA NAJ VEDO .MLADINA Avstrija ,Nemčija ......
Arguss
06. 04. 2014 02.46
+1
Nemčija ,avstrija,švica,finska ,norveška ,švedska,belgija ,nizozemska , kanada,avstralija,nova zelandija
Razumnež
06. 04. 2014 01.55
+9
Čestitke vladi ZoranNa žalost niste imeli nobenih dodatnih programov, tko da ste popušili... a vseeno čestitke. Ali je Kučan jezen na vašo nesposobnost? Kako vas kaznuje?
Jezus Kristus
06. 04. 2014 05.11
-3
amiy66
06. 04. 2014 01.28
+2
spet se preserava
txoxnxy
06. 04. 2014 01.18
+11
Tako Erjavec kot Virant pa še polovica koalicije točno ve da po volitvah jih nebo več v vladi in zato bodo naredili vse da ta ničvredna in v zgodovini Slovenije najslabša vlada ostane na oblasti kar se da in Sloveniji dela škodo še naprej !!!
Angela Franko
06. 04. 2014 06.56
+0
Tone 12345
06. 04. 2014 00.36
+5
Ma dej no in zgodba se ponavlja!Ta punca ki naklada kar se vlad tiče katera je kaj nardila!Nobena v 20 letih ni nič!!In tudi v naslednjih letih ne bo nobena nič naredila!!Treba je spremenit sistem!!!Jaz na volitve ne grem ker bo nova vlada počenjala isto,samo v drugih barvah!!!
23345
06. 04. 2014 06.29
-4
NE RONI2, DELAŠ NAPAKOIN to DELA VELIKO SLOVENCEV. TREBA JE NA VOLITVE, VOLItI NOVE MLADE, NA VOLITVE PA HODIJO LJUDJE KATERIM PRI MAŠI ŽUPNIK UKAŽE KOGA VOLITI, NA VOLITVE HODIJO JANŠEVI HLAPCI, ZATO SO VEDNO V PARLAMENTU. ČE BI ŠLO NA VOLITVE VSAJ 80 LJUDI , BI BIL REZULTAT DRUGAČEN. TREBA JE ITI NA VOLITVE, TREBA JE POSTAVITI NOVE MLADE, NEOBREMENJENE LJUDI. UKINIT POSLANSKO NADOMEStiLO S tIStIM TRENUTKOM KO IZPADE POSLANEC IZ PARLAMENTA. DELATI NAJ GREDO POKVARJENCI, DELATI. TO USODO SMO SI ZAPISALI LETA 91 Z DEMOSOVO ZAKONODAJO.
23345
06. 04. 2014 06.30
amiy66
06. 04. 2014 00.31
+3
Erjavec: Možno je vse, tudi odločitev za predčasne volitve on je zadni,ki si tega želi. kaj,bo z janšo šel v koalicijo non stop samo laže
Jezus Kristus
06. 04. 2014 00.28
+7
Ta prispevek je bil objavljen v angleškem časopisu : Primer, kako je potrebno izpolniti in popolniti vašo davčno napoved ! Na vprašanje Koliko oseb vzdržujete ? je neki davčni zavezanec zapisal : 1. 2,1 miliona ilegalnih priseljencev 2. 4,4 miliona nezaposlenih 3. 900.000 kriminalacev v 85 zaporih 4. 650 kretenov u Parlamentu in 5. celo Evropsko komisijo. Osebje administracije mu je vrnilo prijavo s komentarjem, da je njegov odgovor nesprejemljiv. Davčni zavezanec je nato vprašal : Ali sem morda katerega pozabil napisati?