Slovenija

Guterres napovedal, da bo služil najranljivejšim

Ljubljana, 06. 10. 2016 12.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Mednarodna politika je na položaju generalnega sekretarja ZN očitno želela osebo, ki predstavlja kompromis v trenutni mednarodni situaciji, je v odzivu na izbor Antonia Guterresa dejal zunanji minister Erjavec. Gutteres je ob imenovanju dejal, da čuti hvaležnost in ponižnost.

Predsedujoči Varnostnemu svetu ZN v oktobru, veleposlanik Rusije Vitalij Čurkin je po krajšem zasedanju Varnostnega sveta za zaprtimi vrati sporočil, da je 15-članski organ obravnaval in z aklamacijo potrdil kandidaturo Portugalca Antonia Guterresa za položaj generalnega sekretarja ZN od 1. januarja 2017 do 31. decembra 2021. Čurkin je o procesu izbire dejal, da je bil odprt in pošten, na koncu pa se je zgodilo, da je pač zmagal najboljši kandidat.

Gutteres je ob imenovanju dejal, da čuti hvaležnost in ponižnost. Napovedal je, da bo služil najranljivejšim; "žrtvam konfliktov, terorizma, kršitev pravic ter revščine in nepravičnosti". "Bil sem ganjen, ko sem videl, da lahko Varnostni svet odloči v prid enotnosti in soglasja ter to stori na zelo hiter način," je v govoru na zunanjem ministrstvu v Lizboni dejal Guterres.

Generalni sekretar Združenih narodov v odhodu Ban Ki Mun je svojega bodočega naslednika označil za sijajno izbiro. Guterres naj bi ga, če ne bo kakih presenečenj, nasledil 1. januarja.

"Gospoda Guterresa poznam zelo dobro in menim, da je sijajna izbira," je v Rimu povedal Ban, ki je generalni sekretar ZN od januarja 2007. "Pokazal je sočutje za milijone ljudi, ki so morali zapustiti svoje domove," je nadaljeval Ban. Guterres je bil namreč dolga leta Visoki komisar ZN za begunce. "Ima izkušnje kot premier na Portugalskem. Njegovo široko znanje v svetovnih zadevah in živahen razum mu bosta dobro služila v ZN v kritičnem obdobju," je še dodal Ban.

Antonio Guterres
Antonio Guterres FOTO: AP

Erjavec: Očitno je mednarodna politika želela osebo, ki predstavlja kompromis v trenutni mednarodni situaciji

Ker je bila na vrsti za najvišji položaj v svetovni organizaciji vzhodna Evropa, smo bili optimisti in pričakovali smo, da bo kandidat prvič prišel iz te regije, vendar je očitno mednarodna politika želela osebo, ki predstavlja kompromis v trenutni mednarodni situaciji, je dejal zunanji minister Karl Erjavec v izjavi za medije ob srečanju častnih konzulov na GZS.

"Očitno je bil Portugalec Antonio Guterres kompromisna oseba v tej konstalaciji v mednarodnem prostoru," je poudaril Erjavec, pri čemer je omenil različne krize, s katerimi se sooča svet, in napete odnose med ZDA in Rusijo.

Čestitam bodočemu generalnemu sekretarju OZN Antoniu Guterresu in mu želim uspešno opravljanje te izredno pomembne in zahtevne naloge v OZN. Obenem iskreno čestitam Danilu Türku za izjemno kandidaturo in odličen rezultat. Miro Cerar

Erjavec je tudi menil, da je imela kandidatura bivšega slovenskega predsednika Danila Türka smisel. Po njegovih besedah je bil Türk ves čas v ožjem krogu, vendar če so se članice Varnostnega sveta odločile, da lahko kandidat prihaja tudi zunaj vzhodne Evrope, ni bilo možnosti, da bi uspeli.

Kot je poudaril, je bilo med kampanjo vzpostavljenih veliko stikov, bilo je veliko lobiranja in pogovorov, ves čas je bila aktivna tudi slovenska diplomatska mreža. "Dobro je tudi, da nismo porabili ne vem koliko sredstev za to kandidaturo, ker tudi če bi vložili ne vem koliko milijonov, mislim, da bi bila odločitev jasna, da kandidat ne bo prišel iz vzhodne Evrope," je dejal.

Po njegovem mnenju je bila to dobra promocija, saj se je ves čas govorilo o Sloveniji. "Mi smo storili vse, kar je bilo v naši moči, odločili pa so veliki," je sklenil. 

Horvat: Izbor Guterresa je bilo mogoče slutiti

Predsednik odbora DZ za zunanjo politiko Jožef Horvat (NSi) je danes za STA ocenil, da se je že od drugega glasovanja v Varnostnem svetu Združenih narodov dalo slutiti, da bo Portugalec Antonio Guterres izvoljen za novega generalnega sekretarja ZN.

Napovedim diplomacije ne moremo vedno verjeti, je dejal Horvat, ob tem pa dodal, da se je "od drugega glasovanja že videlo, da bo gotovo Guterres prišel v ciljno ravnino, dalo se je slutiti, da bo tudi zmagal".

Karl Erjavec in Jožef Horvat
Karl Erjavec in Jožef Horvat FOTO: 24ur.com

"Res je, da so nekatere države sporočale, da je čas za Vzhodno Evropo, za žensko, ampak to so lahko zgolj neka mašila. To ni zapisano v nobenem dokumentu ZN, lahko da je šlo zgolj za neko željo s strani Evropejcev," je dodal.

Treba pa je jasno povedati, je dejal, "da je slovenski zunanji politiki, ki da veliko na odnose z Rusijo, v tem primeru ruska diplomacija obrnila hrbet".

"Glede na to, da je tudi ruska diplomacija izjavljala, da je čas za Vzhodno Evropo, smo pričakovali, da se bo kot stalna članica v tem smislu Rusija tudi sama angažirala, ampak se očitno ni in kandidati Vzhodne Evrope so izpadli," je pojasnil.

Glede tega, zakaj za bodočega generalnega sekretarja ni bil izbran noben kandidat iz skupine Vzhodna Evropa, je Horvat tudi ocenil, da so se glasovi razdelili, ker je bilo iz te skupine veliko kandidatov.

"Ne morem reči, da Vzhodna Evropa ni imela kredibilnih kandidatov, imela jih je," je dejal ter kot kredibilne kandidate navedel Slovaka Miroslava Lajčaka, bivšega slovenskega predsednika Danila Türka, Bolgarko Kristalino Georgievo, Srba Vuka Jeremića. A je "zaradi razpršitve vzhodnoevropskih kandidatov rezultanta pokazala na Guterresa".

Glede kandidature Türka je poudaril, da se veseli vsakega uspeha Slovencev, tako doma kot tudi na področju diplomacije, da pa so v NSi ves čas opozarjali, "da kandidatura ni šla v okviru krepitve kulture zunanje politike, ki je zapisana v julija lani v DZ sprejeti deklaraciji o zunanji politiki".

V njej je zapisano, da si bodo prizadevali za krepitev kulture zunanje politike, za katero je značilno tudi to, da se za pomembnejše mednarodne kandidature doseže čim širši politični in družbeni konsenz. "Tega na žalost ni bilo, zato je imela ta kandidatura popotnico, ki že na samem začetku ni bila prežeta z optimizmom," je dodal.

Izpostavil je še, da so pri izbiri generalnega sekretarja v novem procesu izbire bila imena vseh kandidatov že od začetka javna. Glede tega, kdo bodo tisti, ki bodo zasedli položaje na nižjih ravneh v ZN, ki so prav tako pomembni, pa je dogovor verjetno zaključen, je še dejal Horvat za STA.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (68)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Fifi 24
07. 10. 2016 20.08
+2
TOREJ od lani ima v UN pozor na željo zahoda konkretno američanov oddelek za človekove pravice Saudija arabija !!?? ...Haha znani varuhi človekovih pravic a ne da.....!!??...............NOV SEKRETAR UN pa je bil prej GLAVNI pri BEGUNCIH V UN....zanimivo!!............ Vsaj meni ..naključja?? Dvomim...
flojdi
07. 10. 2016 17.34
. bolje bi zvenelo, če bi rekel , da bo DELAL za NajRanljivejše.. kot pa , da jim bo Služil
aveeeeeee
07. 10. 2016 15.49
hotchilipoper
07. 10. 2016 10.53
+1
In to so politiki
dreko123
07. 10. 2016 09.44
+3
Se pravi ameriški eliti in zionistom... tako kot vsi do sedaj... ZN so ena velika šala
User1063544
07. 10. 2016 08.48
+2
Torej Bilderberg skupini in njenim lovkam???? Spet objavljate delne resnice o tem stricu ki je stopil iz ozadja. Zakaj pa mislite so ga tako hitro sprejeli??? Nekdo ki se ne izpostavlja javnosti je postavil ultimat in lobiral za Gutteresa...
User1063544
07. 10. 2016 09.04
+2
Hja jaz vam nisem kriv če je ta stric član sorosove organizacije Prijatelji Evrope... Niti ne boste napisali da se Gutteress zavzema za čim več migrantov v Evropi.. Pač da favorizira (isto kot Soros) prisilno etnično mešanje Evropskega naroda, da bodo ti kljukci imeli lažjo kontrolo... Skratka, javnost - nimate absolutno nobenega pojma kaj se v resnici dogaja, to pa samo zato ker požirate ta javno-medijski frutek na žlico in sveto verjamete vsem kar vam napišejo ali rečejo.
21dcba
06. 10. 2016 22.57
+1
Kje je pa novica o Turkovem sodelovanju z Udbo? Namig: poglejte pod Novice -> Slovenija.
žlikrofi
07. 10. 2016 10.52
+1
škoda da niso poznal gorenjaka bi prec vzel k seb in prešibal haha
ooResnicA
06. 10. 2016 21.44
+0
Izza Karavank moč režima in Udbe precej omejena: Bratušek, Betteto, Türk - fiasko za fiasko......$ $ $ $ $ $ $
toukr
06. 10. 2016 21.42
+4
kak jok in stok, saj mi vedno vpijemo da nismo vzhodna evropa!!!, in kdo si želi pa komunista v ZN? niti rusi ne.
mataja12
06. 10. 2016 20.59
+1
Tako kot vsi politiki do sedaj...
srebrnibreg
06. 10. 2016 20.46
+1
Že na začetku kampanje sem napovedal, da bo ta Portugalec postal predsednik pa se spet nisem zmotil.
Madeni
06. 10. 2016 20.38
+2
ZN ni ZK to rdečim še ni jasno..niso izvolili TURKA in to je krasno..Zdej rdeč pare na sunce, ko ste silili tretjerazrednega v ZN..
srebrnibreg
06. 10. 2016 20.34
+3
Kaj že delajo ZN? Kaj pametnega od njih še nisem videl. Itak so lutka kavbojev.
RedHookersSons
06. 10. 2016 20.39
-1
In zato ste se tako gnali z drugorazrednim ? In vam svet potem pokaže kam sodite.
Madeni
06. 10. 2016 20.19
-2
Pri kapeli je PUTIM molil rdeči pa rdeč gsiht in potem je odločil TURK tebe in tebi podobne komuniste ne bi nikoli izvolil..
Madeni
06. 10. 2016 20.16
+2
Turk je propadel ko Juga.....Vsepovsod, ko je Juga je ostala TUGA..Turk analfabet spet in spet kandidat rdeče elite spet..
korintos23
06. 10. 2016 19.40
-2
Nič jokat, Rus in naš Turk bosta itak v ZN tesna sodelavca novemu predsedniku!
saturnsky23 saturnsky23
06. 10. 2016 20.24
+4
ZN so za Turka preteklost. Zadnjo razglednico je že poslal. Zaposli se še lahko nekaj časa pri bratu v Sečovljah. Fige, ki jih prinaša iz ZN za sušenje, verjetno ne pridejo na vrsto. Sušilnica je tik pred rušenjem.
Kollerik
06. 10. 2016 18.49
-2
Čestitke dr. Turku... o desnjakarjih, katerim srž življenja je skakanje sonarodnjakom v hrbet... pa raje ne bom zgubljal besed. Niso vredni.
saturnsky23 saturnsky23
06. 10. 2016 18.54
+7
Ma nemoj. Od gdaj pa so Turki naši sonarodjaki?Če te sliši, greš z Maršalskim korakom v Hudo jamo, brez pardona.
kraljevski
06. 10. 2016 19.08
-3
Ferdo Crni
06. 10. 2016 19.32
+5
Kako so levakarji "patriotski" smo videli ko je JJ predsedoval EU. So pisali partijsko pismo v EU da ji vlada "fašizem". Lepa podpora levakov slovencem ko dejansko kaj vodijo v svetu ali "če nisi naš potem si fašist".
Kollerik
06. 10. 2016 19.58
-1
Jasno, da ste fašisti, ko pa prižigate svečke onim malarjevim hlapcem in pljuvate po nob. Tako ste pač sami sebe ste določili kaj ste, ostali pa vam samo povemo, kam spadate. Ajnfoh ko pasulj, a ne.... :))
Kollerik
06. 10. 2016 20.00
+3
Saturnsky, a ti se to " kao praviš normalan" ? Priimek Turk je ravno svečkarijadi močno domač, saj je imela in še ima v svojih vrstah kar nekaj Turkov , celo brata vaše ober simpatije..... :))
RedHookersSons
06. 10. 2016 20.40
-2
Kollerik
06. 10. 2016 20.42
+1
Boste vi prej, bodi brez skrbi. Enkrat ste že skoraj, pa vendar je bacil preživel.
johanca123
06. 10. 2016 18.49
-3
Tudi ti enkrat prideš na vrsto Herjavec - si boš sam seb zrihtal slabo penzijo!
peacebok
06. 10. 2016 19.41
+2
Johanca. Kaj pa je imel on pri tem? Bolj se vprašaj zakaj sta SDS in NSi namerno sabotirala kampanjo? ZA Turkov propad sta krivi predvsem ti stranki.
botjabotja
06. 10. 2016 20.14
+0
Za svoj propad,je kriv drugorazredni sluzavec sam
bema1201
06. 10. 2016 18.42
+4
Turk drugorazredni kandidat, če ne še manj. Njegove kvalitete seveda negativne so hinavščina, pohlep,nadutost itd.
tron3
06. 10. 2016 18.24
+2
Erjavec lepo pove, da je majhen, samo pred javnostjo slovensko se pa vedno predstavlja, da je velik, volivci morali se boste pač začeti obnašati kot veliki, jasno, jim povedat na volitvah, da so majhni, ter da se jih ne želite imeti več ne v Vladi ali parlamentu.