Slovenija

'Erjavec je najbolj prepoznaven simbol preteklih vlad, pod katerimi je Slovenija tonila'

Ljubljana, 02. 09. 2014 13.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Nekdanji veleposlanik v Avstraliji Milan Balažic je mandatarja Mira Cerarja pozval, naj Karla Erjavca ne imenuje na položaj zunanjega ministra v svoji vladi. Navedel je več primerov nepravilnosti v času Erjavčevega ministrovanja.

Milan Balažic
Milan Balažic FOTO: Kanal A

Nekdanji veleposlanik v Avstraliji Milan Balažic, ki je bil konec julija odpoklican z veleposlaniškega položaja zaradi afere Oman, je danes znova sklical novinarsko konferenco.

Poudaril je, da si Karl Erjavec že dolga leta predstavlja, da si lahko privošči vse in jo odnese brez posledic. "Slovenska politika je v njegovem primeru dosegla najnižjo raven politične kulture, moralne integritete in odgovornosti," je dejal.

Karl Erjavec se je na očitke Balažica odzval na blejskem strateškem forumu in dejal, da gre očitno za njegovo reakcijo na razrešitev z mesta veleposlanika. Po Erjavčevih besedah je jasno, da je Balažic kršil zakon o zunanjih zadevah, ni poročal ministru in je skalil odnose s Slovenci, ki živijo v Avstraliji.

Erjavec je zavrnil tudi očitke o političnem kadrovanju na ministrstvu. Kot je pojasnil, ima kot minister pravico, da ima v okviru svojega kabineta pet zaposlenih, ki izgubijo mandat, če njemu preneha funkcija, zasedli pa so le dve mesti.

Erjavec je po njegovih besedah najbolj prepoznaven simbol preteklih vlad, pod katerimi je Slovenija tonila. "Prihodnost ljudi in ugleda države je bila žrtvovana socialni demagogiji, slovenska diplomacija pa je bila žrtvovana pridobivanju političnih točk," je prepričan bivši veleposlanik.

Razmere v slovenski diplomaciji po njegovem še nikoli od osamosvojitve niso bile tako kritične kot pod Erjavcem. "Slovenska diplomacija je postala žrtev nedržavniške notranje politike, ki se prenaša v zunanjo politiko, korupcije, klientelizma in skrajne politizacije. Slovenski diplomati so pogosto žrtev političnih intrig z namenom pridobivanja političnih točk, kadrovska politika pa je brez vsakih meril povsem privatizirana v Erjavčevih rokah," je bil kritičen.

Balažic meni, da bo imenovanje ali neimenovanje Erjavca za zunanjega ministra ultimativni preizkusni kamen za novega predsednika vlade, kako resno misli z uveljavljanjem novih moralno-političnih standardov. Neimenovanje Erjavca bo po njegovih besedah pomenilo upanje v resnične spremembe, medtem ko bo njegovo imenovanje slovenski javnosti pokazalo, da so bile obljube o pravni državi izrabljene za uspešno predvolilno kampanjo.

Balažic zato javno sprašuje mandatarja Mira Cerarja, ali so primeri dosedanjega protipravnega delovanja ministra Erjavca prava popotnica za začetek delovanja nove vlade. Prav tako ga sprašuje, ali takšen politik brez osnovne strokovne, politične in moralne integritete lahko sedi v vladi, katere vodilna stranka je ljudstvu obljubila vladavino prava in razhod s protipravno preteklostjo. "Erjavec ne sme postati minister v Cerarjevi vladi in še manj uradni predstavnik Slovenije po svetu," je pozval odpoklicani veleposlanik.

Balažic je Cerarja pozval, naj Erjavca ne imenuje na položaj zunanjega ministra v svoji vladi.
Balažic je Cerarja pozval, naj Erjavca ne imenuje na položaj zunanjega ministra v svoji vladi. FOTO: Miro Majcen

Balažic o nepravilnostih v času Erjavčevega ministrovanja

Balažic je navedel več primerov "eklatantnih" nepravilnosti v času Erjavčevega ministrovanja - sklepanje pogodb o zaposlitvah za nedoločen čas, različna imenovanja na diplomatska delovna mesta in visoke položaje na zunanjem ministrstvu in nenazadnje svoj primer.

Ponovil je, da ga je vrh slovenske politike angažiral za tajne pogovore z Nicolasom Omanom glede naftnega nahajališča v Republiki srbski, a ga je nato izrabil in žrtvoval, kar je pred časom podkrepil z dokumenti. Ob tem je izrazil zadovoljstvo nad dobrim delom protikorupcijske komisije, ki se ukvarja s tem primerom. Balažic od komisije kmalu pričakuje korekten zaključek preiskave.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (149)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

King_of_Gonzo
04. 09. 2014 09.59
+1
čisti italjan..kam veter pihne tam se pa obrne...
King_of_Gonzo
04. 09. 2014 09.28
+1
o korel hahahah in slovenci ki so mu omogočili tale razvrat :D horlov moto:mladina v svet...starina pa na kredit pipco..dokler bo pač tko šlo :D še zmeram podpirm janezovo tez,da nemormo več zapravt kokr ustvarmo :D
dixi3
04. 09. 2014 09.11
Spet se isto ponavlja v politicnem ozracju v Sloveniji,te nove face se spet dokazujejo kateri ima boljsi jezikovni zaklad in drugega šimfat.Rezultati bodo se pokazali spet v kratkem res zalostno.......
gekados
03. 09. 2014 22.33
+1
kje pa je bil balažič do zdaj?aha,že vem,ko mu je dobro šlo je bil tiho in je svinjarije tudi sam počel zdaj pa laja........pa da ne bo kdo mislil, tudi kahla mi je vedno bolj antipatičen.
jeznislo
03. 09. 2014 16.40
+2
Ha ha Kohrlina danes več NE zanima,kaj je Cerar govoril z Junckerjem,,Oba računata na kratko kiklico in ...........!
kolbek460
03. 09. 2014 16.20
+6
Kahl je naše kuavičje jajce ,že dolgo,samo se ga bomo z težka znebili,kot zahrbtna bolezen ,
chucknorris
03. 09. 2014 15.04
+9
Penzionisti, ta največja volilna baza, pa zvesto sledijo svojemu ovčjemu pastirju. Ja, butasti slovenčki, OVCE JE TREBA STRIČI !!!
kure bedne
03. 09. 2014 14.44
+12
Baje je Korl dobil od žene 14 dnevni ultimat, da se pobere!!!!!!!
gangsterist
03. 09. 2014 14.14
+12
Škandalozno. Zunanje ministrstvo zahteva umik članka o Karlu Erjavcu!
I G N O R A N T
03. 09. 2014 11.03
+8
Odstopil seveda ne bo
veronqa
03. 09. 2014 10.51
+17
Karl je napravil že toliko škode, da si je težko zamišljati. Samo najbolj vpijoče.Res ni vedel nič o patriji? Pa primer Balažic, si ta res vse izmišlja? Karel samo izrablja upokojence za svojo umazano trgovino z glasovi. Nekateri so pač naivni in tako se mu vedno uspe zbezati v vlado, kjer potem ničevo trguje dalje, FUJ. Karel dost je blo, kmalu se bo tudi tebi zgodila resnica.
Terezinka
03. 09. 2014 11.56
+7
Karel je dober igralec v politiki. On obvlada situacijo in jo izkorišča v svojo korist. Celo sedaj, ko je njegov predlog enak kot predlog AB za komisarja se o njegovi moralnosti ne govori nič. Ista vlada je na enak način predlagala predsednika Desusa in predsednico AB. Razlika je le v tem, da je Junker AB povabil Erjavca pa ne. Tudi kandidirala sta potem na volitvah za Slovenski parlament oba. Kar se tiče Patrije bi moral vedeti več kot je priznal. Kar se tiče Balažica pa bi mu ta moral poročati kar dela. Pri delu kot minister in njegovem zaposlovanju pa ni nič boljši ali drugačen kot vsi pred njim in ti za njim. Čas bi bil, da se uzakoni morala
zvit kot presta
03. 09. 2014 12.03
+9
Karl je enkrat v parlamentu jokal, da kaj si bo pa njegova mama mislila, ko ga tako grdo osirajo. Mislim, da takrat pri kantah. A sedaj ga pa nič ne skrbi kaj bodo njegova žena in otroci rekli, ko se javno vlači s svojimi sodelavkami.
volek
03. 09. 2014 12.18
+2
Saj ni kriv Erjavec ampak njegovo bebavo volilno telo. Erjavec se obnaša in govori tako kot od njega pričakujejo umski hendikepiranci.
zvit kot presta
03. 09. 2014 12.34
+3
No no, lepše se izražaj o starejših volilcih. Kriv je Erjavec, ker jim sploh daje tako negativno, pokvarjeno in slabo izbiro.
volek
03. 09. 2014 13.07
+2
Zvit kot presta, imaš prav, kriv je Erjavec ker so ga volili umski hendikepiranci.
gangsterist
03. 09. 2014 10.42
+4
super korl rešuje slovenijo,hahaha
puspan
03. 09. 2014 19.04
+1
Korl nas je ze resil nase verodostojnosti v svetu. Odkar je zunanji minister, nam samo skodo dela in to so dejstva.
mvlm1
03. 09. 2014 10.33
+13
Ne glede na to, kaj je res in kaj je... Meni je ta Erjavec obup in je velika škoda, da ga je Cerar povabil v koalicijo. Najbolj nekorekten in zahrbten človek, še vsako vlado je zaj.....
ROMELS
03. 09. 2014 10.09
+9
Pokojnine padajo in padajo, tvorci takšnega sistema pa na veliko uživajo.
papez46
03. 09. 2014 10.05
+10
Samo še en dokaz, da VSI gledajo in DELJO samo za svojo DOBROBIT. Balažic verjetno ima ustrezne dokumente - ker verjetno sicer NE BI DELAL SAMOMORA. Karel se vedno ko zagusti nadene tisti svetniško bebavi sij in si opere rokice. In, ja res je povsod in vedno je bil poleg. Če bi znal in hotel, bi verjetno že kaj naredil. Tako pa poslanska plačka, mal švercanja in metanja megle in nov mandat in fina pokojnina čez 4 leta. BLJAK.
stajercmk
03. 09. 2014 09.59
-2
Lepo je če si hlapec levice. Samo rečeš, ni res, pa ni nobene preiskave. Tako pač deluje politično vodeno sodstvo. Mene pa le zanima, ali trditve in obsodbe zoper Erjavca, držijo. Zakaj se jih ne bi preiskalo ? Saj pravi da ni nič res. Problem je le, da je izgleda Balažic tako pameten, da si je dokumente shranil :)
zemljemerec
03. 09. 2014 09.39
+12
V Ustavo zapisat, da ima vsak kandidat pravico do dveh mandatov za funkcijo.Pa bo Slovenija zacvetela v vsej svoji lepoti.
hotchilipoper
03. 09. 2014 09.35
+2
Zdaj jim bo pa podkuril vsem tem kuharjem slo politike
Terezinka
03. 09. 2014 09.33
+3
Erjavec je pesem zase, Balažic pa ispeta pesem.
chucknorris
03. 09. 2014 09.12
+6
Predlagam, da v Sloveniji izmislimo še ministrstvo za moralo. Tako bo lahko strokovnjak za kante,tanke in Azerbajdžan, na naslednjih volitvah postal še Minister za moralo,etiko in integriteto.