Slovenija

Patria buri duhove

Ljubljana, 04. 06. 2008 14.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Generalna državna tožilka Brezigarjeva je pojasnila, da je za prihod finskih preiskovalcev in tožilcev potreben sporazum.

Erjavec čaka na rezultate interne preiskave.
Erjavec čaka na rezultate interne preiskave. FOTO: POP TV

Izsledki notranje preiskave glede podkupovanja pri nakupu oklepnikov patria še niso znani, je na današnjem odprtju strelišča Mlake pri Vipavi povedal minister za obrambo Karl Erjavec. Vedno bolj je prepričan, da je naznanilo za finsko preiskavo prišlo od ljudi iz kroga Sistemske tehnike, verjame pa v nedolžnost vpletenih v posel z oklepniki.

"Kar se tiče naše interne preiskave, čakam na rezultate. Glede na to, kar sva govorila z direktorjem Patrie, ne verjamem, da bi Finci podkupovali tiste, ki so bili v projektu s polnimi pooblastili," je v zvezi z interno preiskavo povedal Erjavec.

Po njegovih besedah preiskavo usmerja državno tožilstvo, z njimi pa intenzivno sodelujeta dva kriminalista obveščevalno varnostne službe ministrstva za obrambo. "Naročeno je, da pregledajo vse osebe, ki so sodelovale pri projektu. Mene zanima tudi, kaj bo s finsko preiskavo," je pojasnil Erjavec, ki roka za končanje preiskave ni postavil. "Ni važno, kdaj se bo ugotovilo, ampak da se ugotovi, ali je dejansko prišlo do takih dejanj ali ne," je dodal.

'Afera povezana s parlamentarnimi volitvami'

Erjavec, ki je prepričan, da je celotna afera povezana tudi z bližnjimi parlamentarnimi volitvami, meni, da bodo finski preiskovalni organi preiskavo opravili profesionalno in v skladu z vsemi pravnimi standardi.

"Na nas se še niso obrnili," je Erjavec odgovoril na napoved finskih preiskovalcev, da bi radi opravili preiskavo tudi na ministrstvu za obrambo. Omogočili jim bodo zaslišanja in vpoglede v dokumente, saj bi radi, da preiskava čim prej pokaže rezultate, je poudaril minister. "Jaz sem brez skrbi. Prepričan sem, da tisti, ki so imeli polna pooblastila pri projektu, niso naredili nič nezakonitega," je odločen. Ne preseneča ga, da želijo finski preiskovalci priti v Slovenijo, saj gre za "hude obtožbe".

Obrambni minister se je odzval tudi na aretacijo še štirih osumljencev v preiskavi domnevnega podkupovanja v podjetju Patria na Finskem. "To zelo težko komentiram ... Treba je vedeti, da ne gre le za Slovenijo, tukaj je tudi sum glede Hrvaške in zlasti glede Egipta," je dejal Erjavec.

'Za prihod finskih preiskovalcev in tožilcev potreben sporazum'

Barbara Brezigar
Barbara Brezigar FOTO: POP TV

Generalna državna tožilka Barbara Brezigar je glede morebitnega prihoda finskih preiskovalcev v zadevi Patria pojasnila, da je za prihod tujih preiskovalcev in tožilcev treba podpisati sporazum o ustanovitvi skupne preiskovalne skupine.

Brezigarjeva je opozorila, da obstaja veliko nepoznavanja tega, kako poteka sodelovanje v sodobnem svetu. Po njenih besedah sporazum za ustanovitev skupne preiskovalne skupine podpiše generalni državni tožilec oz. tožilka po predhodnem mnenju generalnega direktorja policije. Na novinarsko vprašanje, ali je že podpisala takšen sporazum glede zadeve Patria, je Brezigarjeva odgovorila, da tega ne more komentirati, ker o konkretnih zadevah ne more govoriti in ker predkazenski postopek ni javen.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (26)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mindfucker
05. 06. 2008 15.02
manja kranjc. kako zdaj, previsoko plačo? a nisi zapisala: "..za vas je nek s 5 stopnjo enak nekomu s titulo..." gospa ima vendarle VII stopnjo!??
Ranunculus
05. 06. 2008 09.41
JJ je pred Brezigarjevo varen, ker ji je pred leti uredil zobe in jo dal na tečaj retorike. Verjetno mu je večno hvaležna in JJ upravičeno pričakuje podporo s strani tožilstva. Finci ga pa tako ali tako ne skrbijo zaradi drugega kot zaradi tega, ker bi znal zaradi njih posel pasti v vodo.
Buena Vita
04. 06. 2008 22.34
ta gospa ki je 14 let študirala ekonomijo pa je že biser za podjetje tycoon ,takih delavcev se moraš bat,ker ne veš koliko so nesposobni,gobcajo o študijo,delo pa prepuščajo drugim,tipična socialistična perverznost
ohrovt
04. 06. 2008 21.52
1.) Na Finskem so človeku, ki je osumljen korupcije v poslu z Slovenijo podaljšali pripor. 2.) V Sloveniji komisija kriminalistev za preiskovanje tega primera ni še dokončno oblikovana. 3) 62 procentov ljudi, ki so jih anketirali glede tega kaj menijo kako je s korupcijo v državi je mnenja, da je zelo hudo. HALO?! Če so za vse krivo nabiraje predvolilnih glasov g. Erjavecc, potem lahko rečem le, hvala bogu, da imamo volitve... !
grumic
04. 06. 2008 20.15
Karel Erjavec je ta projekt totalno zavozil. Dokler v Sloveniji hočejo na vsak način zmanjšati posledice teh aretacij, pa postaja jasno, da je očitno Patrija podkupovala vsepovsod. Tale vlada bi se morala zamisliti v kakšni lepi družbi razvitih demokracij smo se znašli. Med Egipčani in Hrvati. In tale vlada je pa čisto razočaranje. Erjavec pa točno tak kot vsi ostali, ki se oklepa svojega položaja za vsako ceno.
inkir
04. 06. 2008 20.15
Resnica je,da je bil posel politično dogovorjen!!!!!
konstantinopel
04. 06. 2008 20.10
Resnica je samo ena. LDS se pred volitvami maščuje, ker je Erjavec zapustil stranko.
Tonček Balonček
04. 06. 2008 19.47
Zaupajmo Brezgarjevi, gre za koncetraciji pravice, zdrave pameti, politčne odgovorost, znanja in še česa, da ne omenjam tega, da je gospa s svojm delom ne le enkra dokazala svojo moralno držo ter strokovnost! Bravo Barbara, cvet tožilstva!! Le tako naprej!! Ne oziraj s ena tazne razpade skupin, gre seveda za odpadnike, notranje sovražnke, še dopbro, da jih ni več, saj so sistem, ki si ga vzpostavljala vsa ta leta, rušili odznotraj, kar je klasična manira omunistov in drugih sovražnikov transparentnosti, demokracije in neodvisnosti tega segmenta!! Čestitam!!! Ni elementov!!! Za nekatere seveda, za druge so!
Tonček Balonček
04. 06. 2008 19.44
Pre ali slčej se bo iskazalo, seveda le, če bo šlo vse po sreči, da je vsega kriv Karel Erjavec in Murgelski palček, saj bi bilo nepredstavljivo, da bi ime prste vmes kak drug, tako je bilo že tarat, ko smo praznili skladišča JLA, saj smo vse evidence in dokumente uničili oziroma niso obstajali, pač čas revolucije! Kdo e najbolj nadarjen za trgovanjem z orožjem se ve, gre za najvišje profte, najmanjši nadzor, seveda a to ni moč delati kadarkoli, zda gre za demokracijo in, poslovanje s Finsko, tam ni Avsstrijcev, Bosancev, Hrvatov, morda prezahtevno za neke priučene komercialiste, ki še angleško ne znajo, potem jih pa nategnejo in vse jim spolzi iz rok! Kako so spoh študrali v Britaniji, če znajo le slovensko /slabo/ in srbohrvaško? Ti brigadirji so res eni loleki!
muvimen
04. 06. 2008 19.15
Karel, Karel a te starši niso učili da ne laži.
ivicasarfezi
04. 06. 2008 19.05
Me že pošteno živcirajo njegove izjave. Kakšen blesav odgovor, da je tudi sum glede Hrvaške in Egipta. Kaj so Stipeti počeli, naj ugotavljajo čez Kolpo, kaj je pa ta naš kljukec počel se pa tiče nas. Ko bi imel vsaj kanček politične spretnosti, da bi znal vsaj kakšno pametno izjavo izustit, tako je pa sramota naše vlade. In še vedno trdim, da bi moral odstopit, kar bi se v vsaki demokratični državi z malo več politične kulture že davno zgodilo. Pri nas pa Janša podpira takšne politične in strokovne zgube.
mindfucker
04. 06. 2008 18.34
manja kranjc.zakaj nekdo "s 5 stopnjo" naj ne bi bil enak "nekomu s titulo"?drugim očitaš komunajzarski način razmišljanja, a sama razmišljaš in dojemaš stvari enako kot oni! v socijalizmu so nam govorili:"končaj faks in celo življenje boš lepo posedal in komandiral podrejene!" danes se slovenski delodajalci ne zanimajo preveč za kvazidiplomirane fachidiote. v moji firmi je varilec bolje plačan kot gospa ki je 14 let študirala ekonomijo ( izkušenj ji ne manjka), a svojega "znanja" ne more prodati za več kot 780 eur netto, medtem ko prej omenjeni obdelovalec kovin "odnese" 1300 eur! Lp! B.M.K:
manjakranjc@hotmail.com
04. 06. 2008 18.15
Hinko.murovec, Verjamem da vam vaš intelekt ne dopušča neke razumne presoje, za vas je nek s 5 stopnjo enak nekomu s titulo, saj tako ste včasih zaposljevali. NO ja, res je tudi, da so bili v sorodu. Lp M.K
Tonček Balonček
04. 06. 2008 17.47
Več kot očitno je, da je vsega kriv Erjavec in da Janša s temi podtikanji nima nič, saj vso energijo in moč posveča vodenju Evrope! Zaupajmo Brezigarjevi, če je obvladala Zidarja, Tovšakovo in Černigoja, bo tudi Erjavca in njegove , ki so s ehoteli okoristiti z obrambo domovine, to svetinjo naše zavesti! Erjavca bomo, kot je že nekoč rekel general Ađić, izbezali iz jazbine, Janša bo spet junak, bravo, tako se dela, edini poštenjak je še v tej zalegi, nekako mu sledita le še Bajuk in Rupel! Vsi smo enaki perd zakonom, gospod Grims so lepo povedali, da je treba soditi in pravično kaznovati, bravo Branko!
m148
04. 06. 2008 15.38
Najbilj znani švercerji orožja so zopet na delu .Sam da tokrat ima JJ svoj satealit ki to počne za se in za njega .Sej ni čudan da ni nič kriv ,tudi takrat ko je pristal z letalom izven kontrole carine in policije ni bil nič kriv.Sam me zanima koliko žakljev polnih je takrat prinesel s seboj.Sicre to bomo zvedeli čez čas ko bodo gospodi te žakljčke "uložili" v kakšen prevzem.
revolucionar
04. 06. 2008 15.28
Zmerom bolj mi je jasno zakaj mu pravijo 'Karel teflonski'...;)
Ranunculus
04. 06. 2008 15.25
jutri_pa_res Hehe... a Egipt je bila diverzija?
jutri_pa_res
04. 06. 2008 15.24
Pavček je olastninil Viator-Vektor z nagledanimi posli izdelave oklepnikov vred, in zdaj ko bo dobiček nekaj manjši , je čisto znorel. Kakor je Erjavcu obljubil, mu poskuša zagreniti življenje kolikor je le mogoče. Prijava na Finsko je šla ziher od njegovih slug, kamor lahko zanesljivo prištevamo tudi del opozicije.
Ranunculus
04. 06. 2008 15.23
Ne, ne, manjakranjc je že odrasla, ampak je ostala Ciciban, ker je iz prepričanja zavrnila pionirsko kapico in rutko, LOL.
hinko.murovec@siol.net
04. 06. 2008 15.21
Kako pa to veš Manja?? A so te že vpisal v vrtec?? Nisem vedel, da si že toliko odrasla. LP