Slovenija

Erjavec: Nova vlada bo nadaljevala prijateljsko politiko

København, 10. 03. 2012 14.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Zunanji minister Erjavec je napovedal, da se namerava marca srečati s kolegi iz sosednjih držav. "Imamo odprta vprašanja in prav je, da se o tem pogovorimo in da povem, da bo nova vlada nadaljevala sedanjo prijateljsko politiko," je pojasnil.

Zunanji minister Karl Erjavec
Zunanji minister Karl Erjavec FOTO: Miro Majcen

EU potrebuje enotno strategijo za uveljavljanje gospodarskih sankcij v tretjih državah, pri čemer te sankcije ne smejo prizadeti samo ene članice Unije, je v Koebenhavnu poudaril zunanji minister Karl Erjavec.

Slovenija ščitila interese

Slovenija je februarja nasprotovala temu, da bi bil na kazenski seznam oseb, ki sodelujejo z režimom Aleksandra Lukašenka, vključen samo en poslovnež Jurij Čiž. Ta je sicer povezan s slovenskim podjetjem Riko, ki je v Minsku dobilo posel, vreden 100 milijonov evrov. Zaradi zadržkov Slovenije je bil dosežen kompromis, da EU februarja najprej sprejme sankcije proti sodnikom in nekaterim drugim funkcionarjem, do marčevskega zasedanja zunanjih ministrov pa se zbirajo predlogi za sestavo kazenskega seznama poslovnežev.

Zunanji ministri EU tokrat na neformalno srečanje niso povabili kolegov iz kandidatk za članstvo v uniji, torej Turčije, Islandije, Makedonije, Črne gore in Srbije, čeprav je bila to doslej stalna praksa. Erjavec je dejal, da ga je to presenetilo in da ne pozna razlogov za takšno odločitev. "Mislim, da ne bi bilo nič narobe, če bi bil še kdo tu, ker dejansko nismo govorili o ne vem kako zaupnih zadevah," je še povedal.

Ta izkušnja je po Erjavčevih besedah "pokazala, da potrebujemo enoten pristop in da morajo te sankcije enakopravno prizadeti vse članice EU". Poleg tega je treba k temu problemu po ministrovih navedbah pristopiti bolj celovito, da bodo sankcije učinkovitejše. Slovenija danes po Erjavčevih besedah ni doživela nobene kritike, ker je pri odločanju o sankcijah proti Belorusiji "ščitila svoje interese". V razpravi o gospodarskih sankcijah na neformalnem srečanju zunanjih ministrov EU ta problem ni bil izpostavljen, je dejal minister.

Kazenski seznam poslovnežev

Poleg tega je Erjavec povedal, da na podlagi zelo neformalnih informacij pričakuje, da bo na kazenskem seznamu beloruskih poslovnežev, o katerem bodo govorili zunanji ministri na zasedanju čez dva tedna, "nekaj več imen", torej ne samo Čiž. "Vendar, to so ugibanja, tako da bomo videli v Bruslju. Pričakujem korak naprej," je še dejal minister in ob tem ponovil, da bo Slovenija, če na kazenskem seznamu ne bo samo Čiž, temveč tudi drugi beloruski poslovneži, sankcije proti njim podprla.

V današnji razpravi o zagotavljanju učinkovitosti gospodarskih sankcij je bilo po ministrovih navedbah sicer opozorjeno, da so lahko te sankcije uspešnejše, če pri njih sodelujejo tudi države zunaj EU, na primer Brics – Brazilija, Rusija, Indija, Kitajska in Južna Afrika.

Poleg tega so ministri po Erjavčevih besedah razpravljali o problemu "dvoreznosti" gospodarskih sankcij, ki je še toliko bolj pereč zaradi težkih finančnih in gospodarskih razmer v Evropi. "Sankcije lahko udarijo nazaj in to smo lahko videli v primeru Irana ... ko so nekatere naftne družbe v EU zašle v težave," je ponazoril minister Erjavec. Zato je treba gospodarske sankcije po Erjavčevih besedah uporabljati zelo previdno. Pri tem je dodal, da so gospodarske sankcije sicer še vedno učinkovitejše kot drugi vzvodi, ki jih ima na razpolago EU.

V odgovoru na vprašanje, ali se je pogovarjal tudi z visoko zunanjepolitično predstavnico unije Catherine Ashton o slovenskih kandidatih za položaje v evropski diplomatski službi, pa se je minister vzdržal komentarja.

Erjavec bo marca obiskal vse sosednje države

Erjavec je napovedal tudi, da se namerava marca srečati s kolegi iz vseh sosednjih držav. Najprej bo 19. marca obiskal Zagreb, 20. marca bo na Dunaju, 27. marca v Rimu in 30. marca v Budimpešti.

Minister Erjavec je še pojasnil, da je v Koebenhavnu opravil veliko neuradnih pogovorov s kolegi.

Pri tem je izpostavil zlasti pogovore z italijanskim kolegom Giuliom Terzijem di Sant'Agatom, s katerim sta po njegovih besedah "praktično obdelala celoten obisk v Rimu".

Na vprašanje, kaj bodo glavne teme srečanja v Rimu, je minister odgovoril le, da se mu zdi prav, da kot novi zunanji minister opravi prve obiske v sosednjih državah.

"Imamo odprta vprašanja in prav je, da se o tem pogovorimo in da povem, da bo nova vlada nadaljevala sedanjo prijateljsko politiko," je dejal.

Nemci menijo, da bi ustava okrepila moč in vpliv EU.
Nemci menijo, da bi ustava okrepila moč in vpliv EU. FOTO: Thinkstock
Erjavec je poudaril, da zlasti male članice EU pričakujejo boljše sodelovanje z evropsko diplomatsko službo, konkretno z delegacijami EU. Dobra možnost za izboljšanje sodelovanja se ministru zdi zamisel o skupnih evropskih diplomatskih hišah.

Nemčija želi obuditi razpravo o ustavi EU

Dobrih šest let po padcu evropske ustave na referendumih v Franciji in na Nizozemskem želi Nemčija obuditi razpravo o tej sporni temi, češ da bi ustava okrepila moč in vpliv EU. Erjavec je po koncu dvodnevnega zasedanja pojasnil, da je bilo to vprašanje "le bežno omenjeno, globlje razprave pa ni bilo".

Po Erjavčevih besedah gre za pobudo k premisleku, ali je politična zgradba EU ustrezna in dovolj učinkovita. Minister meni, da bo za izboljšanje učinkovitosti EU treba opraviti določene strukturne spremembe na političnem področju, kot se to dogaja na fiskalnem področju, kjer nedavno podpisana pogodba posega tudi v notranje pravo posameznih članic Unije.

Tudi politične instrumente na področju evropske zunanje politike bi bilo treba po Erjavčevem mnenju izboljšati, tako da bi lahko EU hitreje sprejemala odločitve, zlasti v kriznih razmerah. Kot kaže, prihaja čas za takšne razprave, je menil Erjavec in ocenil, da ima EU tudi v teh kriznih časih "vse možnosti, da se razvije naprej v neko močno skupnost".

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (86)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ksenak2
12. 03. 2012 11.31
+2
Ker je izgubil na spoštovanju in moralni avtoriteti, bo grizel in se grebel za vsako ceno, cena pa je že zdaj vidna v podpori najnizkotnejšemu laganju in človeka nevredni lojalnosti do svojega lažnivega šefa
ksenak2
12. 03. 2012 11.28
+2
Erjavec špila na karto priljudnega zabavnega klovna, v resnici je strupen in nevaren kot kobra.
ksenak2
12. 03. 2012 11.27
+2
Sramota, da ta prevarant hodi okrog po svetu in nas predstavlja<! Slovenijo je skupaj z Janezom Janšo potisnil na raven kkoruptivne države tretjega sveta, skupaj sta bila z Janezom Janšo vpletena tako ali drugače v korupcijo na najvišji državni ravni, skupaj z Janezom Janšo podpirata, zagovarjata in branita lumparijo, laž, ponarejanje in goljufanje v primeru Simčiča!
godhead
12. 03. 2012 08.14
+2
še sploh kdo verjame tem ljudem ?
brabusednet
11. 03. 2012 09.49
-1
Kaj bi bilo,če bi se pristopil k pozitivni sloveniji in bi oni bili vlada.Jankovič zagovarja Jakliča,Erjavec pa Simčića.Verjetno bi že imeli predčasne volitve
godhead
12. 03. 2012 08.14
+2
titovka
10. 03. 2012 22.23
+6
erjavec, kakor vem, da v politiki ni prijateljev........ne se delat neumnega.
godhead
12. 03. 2012 08.16
+1
delati se neumnega je njegova taktika, sprenevedanje pa ni tuje nobenmu od poslancev, posebej pa ne neizvoljenem premierju
binmister
10. 03. 2012 21.39
+17
Ta hrenovka bo končal svojo kariero še letos ali pa kratkem .
Gagg
10. 03. 2012 21.05
+18
Karlos zgubil si vso avtoriteto, tvoje ime si zapravil pri Simčiču zato gresta oba lahko ven iz politike....daleč stran!!!
G-i-z-m-o
10. 03. 2012 20.45
+12
Erjavec..odkar zagovarjaš Simčiča, nisi več KREDIBILEN!!!
wizeman
11. 03. 2012 12.37
+7
vsevid
10. 03. 2012 20.21
+9
LOPOV KAJ BI TI NADALJEVAL AA
puer2
10. 03. 2012 20.11
+16
Res smo lahko ponosni, da imamo takega sposobnega in vsestranskega človeka. To je univerzalni moški, kleni in neupogljivi gorenc. Strokovnjak za vsa ministrstva! Ko pa vidi napis ''no smoking'' začne slačit suknjič ..
Darch Lp
10. 03. 2012 19.00
+3
ej 24 ur pozabil ste pr Erjavcu k vsaki besedi dodati R :D
Erin Straus
10. 03. 2012 18.58
+7
ko bodo nemci zvedl za afero spričevalo, to bodo smehi,pa koffe, keksi,...
saintjozef
10. 03. 2012 19.54
+6
Bo sabo vzel nekaj ponatisov spričevala kot suvenir iz Slovenije.
wizeman
10. 03. 2012 18.46
+5
Prijateljske. V stilu Srečka Prijatelja.
Helix Nebula
10. 03. 2012 18.40
+4
prijatelsko politiko? Neeeeeee.. Js sm pa mislo da bomo Avstrijo napadli ??? Zakaaaaaj..... Kahrl zakaaaaj ??
tantadruj1
10. 03. 2012 18.18
+2
Erjavec.....cccccccccccccccccc.....XD njega je res za resno jemat. XD
Kukulkan
10. 03. 2012 18.17
+9
Prijateljsko pot? Vlada mi je naj vecji sovražnik
Kukulkan
10. 03. 2012 18.14
+2
Prijateljsko pot? Vlada mi je naj vecji sovražnik
Igor Isteni? 1
10. 03. 2012 18.04
+11
Kdaj bo tisti čas da se bo raja zbudila in da bo neglede na barvo vidla da nas vsi politiki vozijo žejne čez vodo. Oni majo mi nimamo...
Kukulkan
10. 03. 2012 18.17
+5
NIKOLI, če niso dozdej nebodo nikoli. Prošli so tisti časi ko smo govorili bo boljš bo boljš..........da mi se je zdaj vrnit v te čase.......sm še huje bo
usi1
10. 03. 2012 18.02
+14
Raje naj ne hodi nikamor,saj nam samo sramoto dela.