Slovenija

Erjavec: Če bi bil na mestu predsednika vlade, Plenkovića sploh ne bi sprejel

Ljubljana, 11. 07. 2017 18.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Prvič po razsodbi arbitražnega sodišča se bosta srečala slovenski in hrvaški premier Miro Cerar in Andrej Plenković. Zunanji minister Karl Erjavec je oster do srečanja, od katerega sicer ne pričakuje nič posebnega.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Erjavec bi srečanje s Plenkovićem odpovedal
    03:00
    Iz SVETA: Erjavec bi srečanje s Plenkovićem odpovedal
  • Iz 24UR: Kaj si lahko obetamo od srečanja Cerar-Plenković?
    02:52
    Iz 24UR: Kaj si lahko obetamo od srečanja Cerar-Plenković?
  • Iz 24UR: Po srečanju v Ljubljani Cerar in Plenković v Trst
    01:29
    Iz 24UR: Po srečanju v Ljubljani Cerar in Plenković v Trst
Takole je konec junija Erjavec v Slovenijo prinesel arbitražno razsodbo.
Takole je konec junija Erjavec v Slovenijo prinesel arbitražno razsodbo. FOTO: Ministrstvo za zunanje zadeve

Zunanji minister Karl Erjavec od obiska hrvaškega premierja Andreja Plenkovića v Ljubljani ne pričakuje nič posebnega. Pravzaprav niti ne razume, zakaj Plenković prihaja, "če je zelo jasno povedal, da se ni prišel pogovarjat o spoštovanju in implementaciji odločbe arbitražnega sodišča".

"Če bi bil na mestu predsednika vlade, ga sploh ne bi sprejel," je dejal Erjavec.

Dodal je, da nima smisla razpravljati o stvareh, ki niso realne. Dejstvo pa je, da bo Hrvaška slej kot prej morala spoštovati sodbo in jo primorana implementirati. "Če bi k meni prihajal s takimi stališči, da odločba arbitražnega sodišča ne obstaja in ne velja in da je treba določiti mejo na dvostranski način, bi se mu zahvalil in ga ne bi sprejel," je še dejal zunanji minister.

Se bosta lahko o čem dogovorila? 

No, premier Miro Cerar vseeno namerava sprejeti svojega hrvaškega kolega, čeprav imata različne teme, o katerih bi se rada pogovorila. Medtem ko je Cerar napovedal pogovore o implementaciji arbitražne sodbe, se želi Plenković pogovarjati o odprtih vprašanjih med državama.

Obe strani poudarjata pomen prvega srečanja na premierski ravni po objavi arbitražne sodbe, a hkrati opozarjata pred prevelikimi pričakovanji. 

Arbitražno sodišče je konec junija v Haagu objavilo dolgo pričakovano razsodbo in določilo mejo med Slovenijo in Hrvaško na kopnem in morju. Slovenija je zagotovila, da bo odločitev spoštovala in implementirala. Hrvaška po drugi strani razsodbe ne priznava, češ da je izstopila iz procesa arbitraže, ki da je bil zaradi prisluškovalne afere "nepovratno kompromitiran in kontaminiran".

Cerar in Plenković sta se že nekaj ur po objavi razsodbe dogovorila, da se bosta 12. julija sestala v Ljubljani.

Slovenski premier je minuli teden dejal, da bo na srečanju s hrvaškim kolegom zelo jasno zastopal stališče, da je treba v sodelovanju s sosednjo državo implementirati arbitražno odločbo, ki je Sloveniji med drugim dodelila štiri petine Piranskega zaliva in preko t. i. območja stika določila njen teritorialni stik z odprtim morjem.

"Predstavil mu bom, kakšen je naš pogled na prve in kasnejše korake v zvezi z arbitražno odločbo, potem pa mu bom prisluhnil," je povedal Cerar po srečanju slovenskega političnega vrha, ki ga je sklical na temo arbitraže.

Miro Cerar se želi pogovarjati o implementaciji razsodbe.
Miro Cerar se želi pogovarjati o implementaciji razsodbe. FOTO: AP

Medtem ko se Slovenija že pripravlja na implementacijo arbitražne odločitve, je hrvaški premier ponovil, da bo v Ljubljani vztrajal pri znanih hrvaških stališčih, ki temeljijo na odločitvi hrvaškega sabora iz leta 2015 o izstopu Hrvaške iz arbitražnega postopka zaradi "protipravnih potez slovenske strani".

"Arbitražna sodba nas ne zavezuje in je ne bomo uveljavili kot takšne, ne glede na stališča katere koli druge države ali mednarodne organizacije," je povedal prejšnji teden na seji vlade v Zagrebu. Ob tem je znova dejal, da je Hrvaška pripravljena na pogovore o načinih za reševanje odprtih vprašanj s Slovenijo, ki je "prijateljska in sosednja država, ki je partnerka v Evropski uniji in zaveznica v zvezi Nato".

Slovenska stran bo na srečanju v Ljubljani gotovo izpostavila jasno sporočilo Evropske komisije, da morata Slovenija in Hrvaška spoštovati arbitražno odločbo in jo v dialogu uresničiti. Pri tem so jima v Bruslju ponudili pomoč pri zagotovitvi celovite in pravične uresničitve sodbe. K spoštovanju odločitve arbitražnega sodišča sta državi med drugim pozvali tudi Nemčija in Francija.

"Pomembno je, da ne gre le za odločbo mednarodnega tribunala, ki je mednarodno pravno zavezujoča za obe državi, pač pa tudi za dejstvo, da sta tako Hrvaška kot Slovenija članici EU, ki temelji na vladavini prava in zavezanosti načelom mednarodnega prava," je spomnil premier Cerar. Zato si ne predstavlja, da bi lahko v tem duhu ena ali druga država ignorirala takšna stališča Evropske komisije in nekaterih drugih držav v zvezi s tem. Plenković je zavrnil poziv Evropske komisije, češ da nima pristojnosti pri vprašanju meje med Slovenijo in Hrvaško.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (166)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

rj1808
12. 07. 2017 09.02
+0
Zanj so vsi sosedje sovražniki. Še s svojo sosedo doma se je vlačil po sodišču zaradi pralnega stroja na hodniku. *. Me zanima kako se obnaša do sosedov, ko gre na vikend, ki ga ima na Hrvaškem. Takrat je verjetno manjši od makovega zrna...
batom@pinkponk.com
12. 07. 2017 08.28
+2
Ehjavec s svojimi infantilnimi izjavami ves cas rusi moc arbitraze in je izdatno pripomogel k neuspehu. To je zame izdajstvo drzave in se mira sodno preganjati, njega pa za zmeraj umaknit iz politike.
Manu Cocker
12. 07. 2017 08.17
+0
Erjavec bi sel lahko sedet na Dob namesto bavcerja - Slovenija bi imela dvojno korist.
trdovrat
12. 07. 2017 12.13
endrug
11. 07. 2017 23.39
+4
Vsi naj odstopijo.
askralj
11. 07. 2017 22.58
-1
Za ta en hektar toliko kreganja in zgage če bi politiki vložili toliko energije v delovna mesta in razvoj bi se lahko kosili z razvitimi tako pa smo isti med sabo
User300173
11. 07. 2017 22.58
+10
Izjava ministra Erjavca o prihodu Hrvaškega Premiera, je skrajno nediplomatska in neokusna. Zunanji minister zaničuje predsednika Vlade RS? Kaj ne obstajajo notranji kontakti? Takole javno pa res ne gre. Tega zunanjega ministra bi brcnil čez vrata, ali mu vsaj odvzel par "pooblastil".
eFranjo
12. 07. 2017 21.35
Karantanija
11. 07. 2017 22.55
+12
Zgodovina nas uči, da z našimi sosedi "prijatelji" se ne da nič dogovoriti in da čisto nič ne upoštevajo.
1airbus
11. 07. 2017 22.46
-2
korlu bodo vikend podrli hrvati
vicente
11. 07. 2017 22.46
+25
problem Hrvatov je genetski,to so ljudje ki nimajo genov za prijaznost,poglejte na meji vsak carinik ali policaj Slovenec ali Srb,Bosanec se bo nasmehnil če mu nameniš prijazno besedo Hrvat nikoli,kdo se nasmehne na morju ali je albanski slaščičar ali pa bosanski natakar,Hrvati se nosijo bolj visoko verjetno zato ker so do grla v dreku in če bi sklonili glavo bi jim prišel drek v nos zato imajo raje nos dvignjen,lepo prosim Admin ne me brisat
Vrhovni
11. 07. 2017 22.43
-6
Prava 2 se oglašata, kloven je itaq vse namerno zamoču v našo škodo, je pa Audi in vikend padu.
krmeki
11. 07. 2017 22.52
+12
Še dobro da ti rešuješ Slovenijo....na forumu :)
jjhhggff
11. 07. 2017 22.40
+27
S hrvatarji se zlepa ne da nič. Cerar bi to moral že zdavnaj vedeti. Ampak ne, on bi se pogovarjal. Obstaja velika verjetnost, da nam bodo hrvatarji kot vedno do zdaj, spet odčitali lekcijo prevarantske politike. V primeru, da hrvatarji ne priznajo arbitraže, naj se izžene tisto hrvatico iz hrvatarskega veleposlaništva, prekine naj se diplomatske stike, zapre meje, pa naj se tujci k hrvatarjem vozijo preko Srbije ali Madžarske. Me prav zanima odziv hrvatarjev v tem primeru.
krmeki
11. 07. 2017 22.30
+10
Erjavec je edini od politikov ki si upa povedati HR kar jim gre.
Jože Hari
11. 07. 2017 22.29
+8
Erjavec je penzije zrihtal odkar so te zadnje volitve ble upokojencem za borih 3eur.Zakaj ga upokojenci volijo sploh?To mi ni jasno.Tip je samo veki žvekaš.
krmeki
11. 07. 2017 22.32
+6
Penzije so se dvignile za bistveno več tako da ti malo govoričiš na pamet. Je pa res, desnica z ZUJF močno udarila po upokojencih in delavcih.
Vrhovni
11. 07. 2017 22.41
-3
krmeki, ZUJF je bil sprejet v času krize, zdaj je pa rast, zakaj ga Cerar ne ukine, zato, ker mu odgovarja
Fifi 24
11. 07. 2017 22.25
+2
Ne vezano an Cmero ampak da se ta javlja??......Rjavec !! shut up!! Kaj si nardil s svojimi arbitri ki so po telefonu govoril kar ne bi smel?? kolk vem NIČ... ..!!? si že umaknil pralni stroj s hodnika!?
Mladi? Plasto
11. 07. 2017 22.21
+3
od zdaj naprej ... morajo hrvati dobiti servirano isto župco ,ki je nikoli niso hoteli pojesti ....otroka ,ki noče jesti se vzgaja tako ,da se mu ponudi hrana ,ki je skuhana ... če noče se jo pospravi nazaj , da v hladilnik in ko bo lačen in bo hotel jesti , se mu servira isto .... tako je potrebno ravnati tudi s hrvati .... če nočejo implementacije danes , jo bodo sprejeli pa jutri , če ne jutri pa pojutrišnjem ..... trenutno niso v schengnu in ne bodo dokler sodbe ne bodo sprejeli ....bodo morali spoznati , da so jih njihovi politiki na osnovi NACIONALIZMA IN HUJSKAŠTVA pač pripeljali v ta položaj ... in stem se bodo morali soočiti ... zato pa se tako bojijo implementacije - ker bo to razgalilo vso hrvaško politiko ..... cesar je nag na hrvaškem .... če se bodo pa upirali bodo pa še dodatno kasirali skozi mehanizme kot je Agrokor :D in podobni ... njihovo gospodarstvo je namreč ODVISNO od mednarodne skupnosti .... je že res , da imajo naravne danosti , ampak od njih ne bodo preživeli ,ker ne znajo :D .... včasih so pr ns na kmetih rek - počas se prasca dere .... in tako bo treba z njimi
Mladi? Plasto
11. 07. 2017 22.25
+7
erjavc je pa populisticno smetalo ,ki je zamenjal 4 stranke preden se je ustoličil na vrhu DESUSA ... in govori kakor piha veter ... popolnoma brez hrbtenice in brez jasnih stališč .... če bi pa nadaljeval bi mi pa admin spet post brisal ...
Mladi? Plasto
11. 07. 2017 22.31
+3
erjavec na vsakih volitvah KRIČI , kako bo skrbel za upokojence .... ukvarja se pa z zunanjo politiko :D ... zunanja politika nima veze z dobrobitjem upokojencev temveč samo z samopromocijo !!! ....zakaj ne prevzame minstrstva ,ki so povezana z upokojenci torej ministrstvo za družino in delo ali pa ministrstvo za finance ,ki razporeja sredstva ... vam odgovorim??? ... ker je prvo preveč neizpostavljeno in neinteresantno o financah pa nima pojma in torej funkcije niti ne bi mogel opravljati !!!!!!
TolstojV
11. 07. 2017 22.10
+9
Kako to, da je Cerar lahko sploh tako zanič politik takega dreka ni najti v EU!
TolstojV
11. 07. 2017 22.08
+18
Hlapec Cerar z svojim hlapčevanjem dela sramoto Sloveniji, ta infantilni butalc lahko Plenkoviča pelje samo v ljubljanski živalski vrt kamor Plenkovič edino spada.
1airbus
11. 07. 2017 22.48
+3
NašDONALDO
11. 07. 2017 22.05
+10
Samo bedak bi sprejel plenkovica s takimi stalisci.
1airbus
11. 07. 2017 22.49
+1
LGX
11. 07. 2017 22.02
+3
Implementacija arbitraže za Hrvate sploh ni problem. Saj so dobili vse razen vrča slane vode v piranskem zalivu. Ono bi radi še kaj za povrh npr vrč slane vode beri polovico piranskega zaliva. Mi zahtevamo od Hrvatov naj vzamejo vse ...
Vrhovni
11. 07. 2017 22.44
+1
ITAQ, uzakonila se jim bo kraja in spet smo sami sodeloval pri tem.
Victorinox
11. 07. 2017 21.58
+5
Če bi bil jaz Erjavec pa bi iz moralnih razlogov že zdavnaj odstopil: 1.Zaradi basanja ljudi, da jim bo zrihtal 1000 EUR pokojnine. 2.Zaradi mlačnosti pri odločanju o slovenskem ozemlju. 3.Zaradi razbijanja koalicije skupaj z Virantom. Pa še bi se kaj našlo. Upam, da bo tole Korl Erjavec prebral.
LGX
11. 07. 2017 22.04
-2
Ne ne bo ker jr edino kar ga redično zanima naslednje volitvr