Slovenija

Erjavec bo razsodbo pričakal v 'mašnem gvantu'

Ljubljana, 16. 03. 2011 13.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Na ljubljanskem sodišču se je v zadevi Patria nadaljevalo sojenje Karlu Erjavcu in Albinu Gutmanu. Gutmanov odvetnik se čudi, da tožilstvo še vztraja pri zadevi in da izhaja iz predpostavke, da bo pogodba s Patrio realizirana.

Odvetnik nekdanjega načelnika Generalštaba Slovenske vojske Albina Gutmana Emil Zakonjšek je pojasnil, da so na današnji obravnavi brali listinsko dokumentacijo, ki jo je predložilo tožilstvo, in da kaže, da bodo na ponedeljkovi obravnavi s tem tudi nadaljevali. Nato naj bi se zadeva začela približevati koncu.

Odvetnik Gutmana, ki je konec lanskega leta vodenje Slovenske vojske predal Alojzu Šteinerju, pričakuje oprostilno sodbo.
Odvetnik Gutmana, ki je konec lanskega leta vodenje Slovenske vojske predal Alojzu Šteinerju, pričakuje oprostilno sodbo. FOTO: Damjan Žibert

Sicer pa omenjena dokumentacija po oceni odvetnika ne prinaša vsebinskega prispevka k postopku. "Čudi me, da tožilstvo še vztraja pri tej zadevi, ker izhaja iz predpostavke, da se bo pogodba, ki je bila podpisana, tudi realizirala in izvajala," je pojasnil Zakonjšek. Kot je poudaril, je že ministrica za obrambo Ljubica Jelušič na zaslišanju povedala, da se pogodba v tej obliki ne bo realizirala.

"Danes smo pa izvedeli tudi, da je vlada sprejela sklep, da gre v postopek ugotavljanja ničnosti pogodbe," je dejal. Po njegovih besedah je povsem jasno, da pogodba v prvotni obliki ne bo realizirana. Zakonjšek pričakuje oprostilno sodbo.

Erjavec vztraja, da je sodni pregon proti njemu politično motiviran.
Erjavec vztraja, da je sodni pregon proti njemu politično motiviran. FOTO: Aljoša Kravanja

Nekdanji obrambni minister Karl Erjavec je izpostavil, da tožilka Branka Zobec Hrastar danes ni predstavila nobenih novih dokazov. "Ocenjujem, da tožilka izgublja čas na tem primeru, da bi bilo dobro, da čim prej zaključimo," je povedal.
Kot je poudaril, mu ni jasno, zakaj tožilka vztraja pri obtožnem predlogu, "ker je ta ista tožilka že pri zlorabi uradnega položaja zavrgla tako obtožbo, ker ni bilo nobenih dokazov". Glede nevestnega dela v službi in povzročitve škode pa je po njegovem mnenju ista situacija.

Erjavec vztraja, da je zadeva politično motivirana. "Sedaj je treba pokazati pred javnostjo, da gre za neki verodostojen, kompliciran postopek," je povedal. Kot je še dejal, pričakuje še tri ali štiri obravnave. "Upam, da bodo povedali, kdaj bo razsodba, da bom dal 'ta mašno' obleko gor," je dodal nekdanji obrambni minister.

Tožilstvo Erjavcu in Gutmanu očita nevestno delo v službi pri nakupu finskih oklepnikov, saj naj bi povzročila vsaj za 16,8 milijona evrov škode, zlasti z naročilom 25 neopremljenih osemkolesnih oklepnikov. Poleg tega jima tožilstvo očita, da sta od sprva načrtovanih 70 patrij, opremljenih s 30-milimetrskim topom, naročila le šest takšnih patrij. V obrambi očitke tožilstva ves čas zavračajo, saj škoda po njihovem mnenju ni nastala.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (15)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

CSI-Morost
21. 03. 2011 14.05
Na zdravstevenm domu Vič v Ljubljani piše: "In sodnikom bo sojeno". Malo se nad tem zamislimo....ali vemo, po kateri župci so priplavali tožilci?
major1
16. 03. 2011 23.51
Štajner je kot kaki ruski maršal - kaj dela, da je tako odlikovan.
Buena Vita
16. 03. 2011 19.40
TAKI KI NIKOLI DELALI NISO,LE KRADLI
Buena Vita
16. 03. 2011 19.40
HA,HA ,,,RDEĆI LOPOVI TI SODIJO KARLI,A
nikhrast
16. 03. 2011 19.01
Vse skupaj je cirkus, Kam bomo pa prišli če bomo kaznovali vse tiste ki so sklenili kakšen potencionalno slab posel. Pa če folk glasuje proti reformam na referendumu in se potem pojavijo problemi, bomo potem volivce spravili na sodišče. Oj da bi lahko dal na sodnijo mojega finančnega nasvetnika, zakaj mi ni prodal tehnične delnice v začetku 2000, pa par let nazaj tudi. Je neresno delal, ga lahko tožim?
preblysk
16. 03. 2011 17.30
Korl je bil v ta mašnem gvantu tudi ko je pogodbo podpisal.Kaj in za koliko pa je podpisal pa je zanj španska vas.Vse ostalo pa so se dogovorili Zagožen in kompanija.
laufer
16. 03. 2011 16.19
Bog mu pomagaj pri delanju vtisa na sodnike!
krainburger
16. 03. 2011 16.12
nič bati! kdo je še za kaj odgovarjal? republika burundi!
korintos1
16. 03. 2011 16.09
Karl, si kupil avtobuse ali bojna vozila. To bi pa že moral vedeti. Pa upokojence šuntaš proti pokojninski reformi, pa ne veš zakaj. Se mi zdi, da ti Karln zelo malo veš.,Priznam ti pa, da pri Patriah nisi zaslužil niti centa, ker si en velik naivček. Eni pa niso.
Tom Roblek
16. 03. 2011 14.58
nč na skrb Karlo.... boš tamašn gvant zamenov za črtastga, t bl paše!
zulj001
16. 03. 2011 14.54
Kdo bo pa tožil našo vlado za NEVESTNO delo,saj so uničili državo...........
srebrnibreg
16. 03. 2011 14.52
Sem mnenja, da niti eden niti drugi nista krivca ampak sta lahko le žrtev nekoga tretjega.
jacfive
16. 03. 2011 14.11
A jaz prav razumem? Erjavec in Gutman se izgovarjata, da nista nič kriva, ker se (škodljiva) pogodba verjetno sploh ne bo izvajala in zato ne bo nastala škoda?? Ampak to ne spremeni dejstva da sta sklenila posel, ki bi potencialno lahko oškodoval Slovenijo (in jo v resnici tudi je). Ta erjavec res dela cirkus iz pravne države...
Aven
16. 03. 2011 14.05
Prej bi rekel da je ta vlada nesposobna. V primeru da bi bila sposobna bi lahko kupili 200 patrij pa še nekal letal - pa penije bi dvignila ... . Sicer pa ta vlada najbolj uspešno uničuje gospodarstvo, prebivalce ... . Povem vam - pomembni so odtenki. Drugič volite tiste z drugim odtenkom.
saintjozef
16. 03. 2011 13.46
Za škodo 16,8 miljona evrov 15 let zapora, ane? Vredno takmašnega gvanta.