Slovenija

Erjavec bo na področju dimnikarstva oživil komisijo

Ljubljana, 26. 03. 2009 11.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA / P.J.
Komentarji
9

Erjavec se je z dimnikarji, ki opozarjajo na pomanjkljiv nadzor nad rednim čiščenjem dimnikov, danes dogovoril, da bodo ustanovili posebno komisijo. Dimnikarji so opozarjali tudi na pomanjkljivo zakonodajo.

Dimnikar
Dimnikar FOTO: POP TV

Dimnikarji so opozarjali predvsem na pomanjkljiv nadzor nad rednim čiščenjem dimnikov. Kot je že pred časom povedal predsednik sekcije dimnikarjev Bojan Brenčič, imajo probleme z inšpekcijsko službo, ki ne ukrepa. Če dimnikarji vidijo, da nekdo ni očistil dimnika, uporabnikom ne morejo napisati kazni, temveč kršitelje prijavijo inšpekcijski službi, ki pa ne ukrepa. Poleg tega dimnikarji menijo, da morajo dimnikarske storitve ostati obvezne za vse državljane, cena pa mora biti enotna za vse. Poleg tega opozarjajo na določene anomalije pri razpisnih pogojih za koncesije za opravljanje dimnikarske storitve.

Kot je po sestanku s civilno iniciativo Dimnik povedal minister za okolje in prostor Karl Erjavec so se na sestanku dogovorili, da bodo oživili komisijo, ki jo bodo sestavljali civilna iniciativa Dimnik, mali dimnikarji, predstavniki dimnikarskih podjetij in ministrstvo za okolje in prostor. Do jeseni naj bi vladi tudi predlagali spremembe na tem področju.

Minister za okolje in prostor Karl Erjavec
Minister za okolje in prostor Karl Erjavec FOTO: Dare Čekeliš

Minister je izpostavil, da področje dimnikarstva v Sloveniji ni dobro urejeno, ter da bodo v prihodnje sistematično pregledali to področje in vse podzakonske akte, torej uredbo o dimnikarski službi in pravilnik o izvajanju dimnikarske službe.
Erjavec meni, da je potrebno povečati nadzor, ne samo izvajanja dimnikarske službe, ampak izvajanja vseh določb zakona, kot tudi zakonskih predpisov na tem področju.

"Pregledali bomo tudi, če so bile vse koncesije podeljene v skladu z vsemi predpisi. Današnji sestanek je prvi korak k ureditvi težav na tem področju," je bil zadovoljen minister.
Ob tem je poudaril, da koncesijskih pogodb ni moč razveljaviti, v okviru komisije pa bodo pregledali, katere spremembe in dopolnitve zakonodaje so potrebne na tem področju. "Treba bo pogledati instrumente, kako lahko v področje za osem let sklenjenih koncesijskih pogodb sploh posegamo," je še pojasnil minister. V okviru nadzora bodo povsod tam, kjer se koncesijske pogodbe ne izvajajo v skladu s predpisi, glede na možnosti, ki jih daje koncesijska pogodba, to pogodbo odpovedali.

Predsednik civilne iniciative Dimnik Tone Kristan je po srečanju z Erjavcem povedal, da so z današnjim sestankom zadovoljni in da je sedaj na vrsti komisija, ki bo začela delovati takoj. Ministra so tudi prosili, da se, če je mogoče, iz koncesijskih pogodb takoj črta določilo o kaznovanju tistih, ki ne bodo upoštevali dimnikarskih služb. "Posamezniki že dobivajo kazni tudi do 600 evrov. Tistim, ki že čakajo na izvršbe, svetujem, naj se pritožijo," je dodal Kristan.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ruzic
31. 03. 2009 16.24
erjavc pa tko al tko neve kaj je dimnik
ruzic
31. 03. 2009 16.22
bolj da plačam pa mi dajo mir če ne pa sam težijo
svoboden
26. 03. 2009 21.14
Dimnikarske storitve so občutno predrage, za pol ure dela ti zakasira 57€, kar je dvakrat več kot vzame taboljši elektronik, ki popravlja najzahtevnejšo CNC tehnologijo. Poleg tega tip z 6 razredi OŠ ne prizna testov serviserja iz pooblaščenega servisa, ki ti nastavi gorilec na kotlu.
buba76
26. 03. 2009 14.18
Replica in lolei_in_bolek popolnoma se strinjm z vama.V sak lastnik naj bi si sam izbrav dimnikarja.Tudi jaz poznam primer ko kar neki časa ni bilo dimnikarja da bi očistil dimnik ko je pa zagorelo pa ni bil kriv nihče drug kot lastnik stanovanjske hiše!!
nikana
26. 03. 2009 12.26
Zdaj pa ste navalili s temi dimnikarji. To govorim iz lastnih izkušenj, ko ni bilo dimnikarja 10 let, pa bi se ga potrebovalo. Zdaj pa je kar naenkrat nujno potreben in zelo lepo kasira - da pregleda dimnik 12 € , če pa ga še očisti je vse skupaj 20 €. Za 10 minut dela. Poleg tega pa na obvestilu navajajo še neke zakone, ki sploh niso več v veljavi, kar tako na pamet. Zdaj pa še ena komisija, a jih ni že dovolj, za vsako figo se ustanavalja nova komisija, ki pa seveda ni zastonj. Naj že zaposleni malo zapustijo pisarne in gredo na teren v roku službe, tudi sama delam v pisarni in na terenu, pa zato nimam terenskega dodatka ali posebej plačane službe.
HumanM
26. 03. 2009 12.21
Tako ja. Dimnikarjev, inšpekcijskih služb in ureditev tega zakona sploh ne potrebujemo. Potem pa v bloku zgornji sosed poveča kopalnico tako, da zazida zračnik, spodnji sosoedi pa umirajo zaradi zadušitve z plinom. (primer Izola)
Braveheart
26. 03. 2009 11.59
general korl ustanovil komisijo - kdo že plačuje te rdeče komisije, ki rastejo kot gobe po dežju?
Replica
26. 03. 2009 11.52
Erjavec pričakujem sprejetje zakona po katerem si bo lahko vsak lastnik sam izbiral dimnikarja in tudi ga odklonil, če bo to hotel. Vsak pa sam zase odgovarja, če mu bo zagorel dimnik saj v tem primeru ne dobi povrnjene odškodnine od zavarovalnice..moj predlog
matej1987
26. 03. 2009 11.45
dimnikarji ja. pride pa mal puca pa računa 20€, če pa rečeš da je kul pa računa 15€ mislem to ti je posu.