Slovenija

FOTO: Obisk turškega predsednika pomemben predvsem z gospodarskega vidika

Ljubljana, 30. 03. 2015 07.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
B.G./V.L./STA
Komentarji
285

Na obisku v Sloveniji se je mudil turški predsednik Erdogan. Z njim je pripotovala kar 150 članska gospodarska delegacija. Erdogana je sprejel tudi premier Cerar, večji del pogovora sta posvetila možnostim za krepitev gospodarskega sodelovanja med državama.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Turški predsednik na obisku
    00:59
    Iz SVETA: Turški predsednik na obisku
  • Iz SVETA: Obisk Erdogana se je začel s sprejemom v Ljubljani
    01:59
    Iz SVETA: Obisk Erdogana se je začel s sprejemom v Ljubljani
  • Iz SVETA: Kakšen je bil program za prvo damo Turčije?
    00:35
    Iz SVETA: Kakšen je bil program za prvo damo Turčije?
  • Iz SVETA: Damski program obiska
    01:17
    Iz SVETA: Damski program obiska
  • Iz SVETA: Erdogan in gospodarstvo
    01:29
    Iz SVETA: Erdogan in gospodarstvo
  • Iz SVETA: Turško gospodarstvo
    02:33
    Iz SVETA: Turško gospodarstvo
  • Iz SVETA: Turčija in ruski plin
    00:29
    Iz SVETA: Turčija in ruski plin
  • Iz 24UR: Turški predsednik v Sloveniji
    01:36
    Iz 24UR: Turški predsednik v Sloveniji
  • Iz 24UR: Turčija išče nove naložbe
    02:39
    Iz 24UR: Turčija išče nove naložbe
  • Iz 24UR: Varnost ob obisku Erdogana
    02:20
    Iz 24UR: Varnost ob obisku Erdogana
  • Iz 24UR: Kaj bo za večerjo?
    01:33
    Iz 24UR: Kaj bo za večerjo?
  • Iz 24UR: Damski program
    01:56
    Iz 24UR: Damski program

Na povabilo predsednika republike Boruta Pahorja je bil danes na uradnem obisku v Sloveniji turški predsednik Recep Tayyip Erdogan. Predsednik Pahor je Erdogana in njegovo soprogo Emino sprejel z vojaškimi častmi na Kongresnem trgu v Ljubljani.

Z Erdoganom je v Slovenijo pripotovala močna, kar 150 članska gospodarska delegacija. Turškega predsednika je spremljalo več kot 30 osebnih telesnih stražarjev, ob tem ga je varovalo še na desetine dodatnih varnostnikov, tako turških kot slovenskih. Obisk je bil priložnost za nadaljevanje političnega dialoga in krepitev gospodarskega sodelovanja med državama.

 

Pahor: Slovenija podpira Turčijo na poti v evropske integracije

Slovenija in Turčija, ki sta leta 2011 sklenili sporazum o strateškem partnerstvu, imata zavezo za vsestransko partnersko sodelovanje, je po srečanju z Erdoganom povedal Pahor. To po njegovih besedah med drugim pomeni, da Slovenija iskreno in zavzeto podpira Turčijo na poti v evropske integracije.

Pahor je poudaril, da je v pogovorih s turško delegacijo dejal, da si Slovenija močno želi turške navzočnosti v evropskih integracijah, vendar bi po njegovih besedah zaradi počasnosti pogajalskega procesa veljalo razmisliti tudi o statusu sui generis. A dokler pravni red EU takšnega statusa ne predvideva, si bo Slovenija prizadevala za članstvo Turčije v povezavi, je zatrdil.

Turški predsednik na obisku v Sloveniji
Turški predsednik na obisku v Sloveniji FOTO: Aljoša Kravanja

Pahor je navedel, da trenutno obseg trgovinske menjave med državama znaša dobro milijardo dolarjev, z Erdoganom pa sta ocenila, da obstajajo možnosti za bistveno razširitev tega sodelovanja, tako z investicijami turških partnerjev v Sloveniji, kot slovenskih v Turčiji. Priložnosti vidita tudi v sodelovanju na tretjih trgih, pri čemer Pahor omenil sodelovanje Slovenije in Turčije pri načrtovanem projektu izgradnje hidroelektrarne na reki Morači v Črni gori.

Pohvalil je pohvalil turško investicijo v tovarni Odelo v Preboldu, ki zaposluje 1000 ljudi. "Naši ljudje se dobro počutijo v tovarni, so zadovoljni s pogoji dela, dodana vrednost na zaposlenega je zelo visoka, zato si podobnih investicij želimo tudi v prihodnje," je dejal.

Pahor je izrazil zadovoljstvo, da je Erdogan v pogovoru posebej omenil Luko Koper in željo, da bi se sodelovanje med Koprom in turškimi pristanišči še okrepile. Pahor je pri tem izpostavil geopolitično lego Slovenije, ki je za Turčijo zelo ugodna.

Možna področja sodelovanja: energetika, gradbeništvo, transport, turizem, ...

Erdogan je med perspektivnimi področji sodelovanja izpostavil energetiko, obnovljive vire energije, gradbeništvo, avtomobilska in tekstilna industrija, transport ter turizem. "Slovenija in Turčija sta si zelo blizu. Iz Istanbula smo šli danes zjutraj in do sem potrebovali zgolj dve uri," je poudaril.

Slovenski predsednik je povedal, da sta s turškim kolegom govorila tudi o navzočnosti Turčije v okviru procesa Brdo in na Zahodnem Balkanu, kjer si po Pahorjevih besedah "obe državi, ena na severu, druga na jugu, želita, da bi bilo to območje stabilnosti, miru in sprave".

Turškega gosta sta ločeno sprejela tudi predsednika vlade Miro Cerar in predsednik DZ Milan Brglez. Erdogana na njegovem drugem obisku v Sloveniji - prvič jo je obiskal leta 2012 kot premier - spremlja več ministrov, med drugim zunanji minister Mevlut Cavusoglu in minister za gospodarstvo Nihat Zeybekci..

Erdogan zavrnil namige, da Turčija sodeluje z IS

Predsednika sta se dotaknila tudi aktualnih mednarodnih vprašanj. Erdogan je na novinarski konferenci poudaril, da terorizem ni lokalno vprašanje, temveč mednarodni problem, zato boj proti terorizmu poteka na mednarodni ravni.

Navedel je, da je na turškem seznamu oseb, ki ne smejo vstopiti v državo, 2500 oseb, doslej pa so prijeli 1250 oseb, ki so jih poslali nazaj v domovino. Ob tem je poudaril, da jim morajo podatke o ljudeh, ki bi jim morali preprečiti prehod preko turškega ozemlja, dobiti od njihovih držav, saj da ne morejo pošiljati nazaj vsakega turista.

Erdogan je zavrnil namige, da Turčija karkoli sodeluje s skrajno skupino Islamska država. Pri tem je dejal, da v Turčiji te skupine ne imenujejo Islamska država, temveč Daeš, ker je to ime žaljivo do islama in tudi namiguje, da priznavajo to organizacijo kot državo. "To je teroristična organizacija, ne država, zato se še naprej borimo proti njej in sodelujemo v vseh koalicijah proti njej," je poudaril.

Glede razmer v nemirnem Jemnu je dejal, da gre za napad na ozemeljsko celovitost te države, ki je koordiniran od znotraj in od zunaj. Stališče turške vlade je, da bi morali vsi, ki so vpleteni v napad na Jemen, zapustiti državo, prebivalci Jemna pa bi morali braniti celovitost države. Pri posredovanju Savdske Arabije v Jemnu pa je Turčija ponudila logistično in obveščevalno podporo, je povedal Erdogan.

Pahor je izrekel pohvalo Turčiji, ker je sprejela dva milijona beguncev iz Sirije in Iraka, za katere je namenila pet milijard dolarjev pomoči.

Cerar z Erdoganom o gospodarskem sodelovanju med državama

Premier Miro Cerar in Erdogan sta večji del pogovora posvetila možnostim za krepitev gospodarskega sodelovanja med državama, pri čemer sta se osredotočila na področje energetike. Turški predsednik je izrazil interes po pospešitvi sodelovanja pri gradnji hidroelektrarne na reki Morači v Črni gori, podrobneje pa ga je zanimala tudi posodobitev železniškega omrežja v Sloveniji.

Predsednik vlade je turškemu gostu zagotovil nadaljnjo slovensko podporo Turčiji na njeni poti v EU. Izmenjala sta tudi poglede o aktualnih perečih vprašanjih v širši mednarodni skupnosti, pri čemer sta se osredotočila na razmere v Siriji in drugod na Bližnjem vzhodu, so sporočili iz kabineta predsednika vlade.

Srečanje s predsednikom DZ Milanom Brglezom je Erdogan označil za pomembno v kontekstu dobrih odnosov med parlamentoma.

Erdogan in Cerar - 2
Erdogan in Cerar - 2 FOTO: Aljoša Kravanja

Podpisali dva sporazuma

Ob uradnem obisku turškega predsednika sta bila podpisana dva sporazuma, in sicer memorandum o sodelovanju med Spiritom in turško agencijo Ispat, sporazum med slovenskim ministrstvom za infrastrukturo in turškim ministrstvom za energijo in naravne vire o sodelovanju na področju energije.

V okviru obiska je potekala tudi poslovna konferenca slovenskih in turških gospodarstvenikov, ki naj bi se je udeležilo med 170 in 200 poslovnežev iz obeh držav.

Visoki predstavniki obeh držav na srečanjih, ki so v zadnjem času precej pogosta, vselej poudarjajo, da so odnosi med dvomilijonsko Slovenijo in 81-milijonsko Turčijo odlični, prijateljski in brez odprtih vprašanj. Državi sta marca 2011 sklenili strateško partnerstvo, Turčija pa velja za našo največjo zaveznico v muslimanskem svetu.

Prva dama Turčije obiskala mestni muzej in Postojnsko jamo

Prva dama Turčije je naprej obiskala Mestni muzej Ljubljana, kjer si je ogledala razstavo Emona: mesto v imperiju. Nato se je skozi staro mestno jedro sprehodila do restavracije Druga violina na Starem trgu, kjer jo je pozdravila direktorica Centra za usposabljanje, delo in varstvo Draga, Valerija Bužan.

60-letna Emina Erdogan, ki je v javnosti vedno pokrita z ruto, je v nadaljevanju damskega programa obiskala še Postojnsko jamo, kjer se je med drugim vpisala v zlato knjigo gostov.

Soprogu se bo znova pridružila na svečani večerji, ki jo bosta v njuno čast na Brdu pri Kranju priredila predsednik Pahor in njegova partnerka Tanja Pečar.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (285)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mariomaher
31. 03. 2015 12.22
A to Pahor sultanu z roko sega v žep ?
VSEZNALECno1
31. 03. 2015 10.07
+6
No pa je precednik prišel spet do photoshootinga na račun davkoplačevalcev....
enakostzavse
31. 03. 2015 09.12
+1
Kaj res nekateri pričakujejo več gospodarskega sodelovanja z turki ?. Mi kupimo pri njih za eno miliardo, oni pa pri nas za pol miliarde, kar je za velikost turčije, drobižek. SLO bi imeli samo za odskočno desko za v EU. Nič biznisa, samo izkoriščanje. So pa tile turki zelo podobni lopovujanšiću. A je ta slika od tam spodaj ????
manolo31
31. 03. 2015 10.11
+2
Ma briga Turke tvoja Slovenija (ena ulica v Istanbulu - pejt si mal pogledat, da bos spoznal kolk si majhen in nepomemben v resnici)
enakostzavse
31. 03. 2015 10.50
+1
manolo, a si izgubil nit, al pa si po naravi malo kresnjen. Sem bil večkrat v turčiji, službeno, pa razen veliko svinjarije in bede nisem videl kaj dosti. Sem bil v ZDA, sem bil v Avstraliji, Kanadi. Torej ne ti meni filozofirat o majhnosti. Kje pa si bil ti že. Razen v Sarajevu?????
matija888
31. 03. 2015 08.00
+4
V navadi je, da se ob vpadih Turkov prižigajo kresovi...
GhostBuster
31. 03. 2015 07.35
+6
Gospodarstvo?!? Kaj to še imamo v Sloveniastanu?
Angela Franko
31. 03. 2015 07.33
+3
NO JA MOJI PRAVNUKI SE BODO MALO NASMEJALI NAŠIM CENJENIM OBISKOM .
vstajnik1941
31. 03. 2015 07.27
+4
Kwa mate prot Turkom. Beko je bolš in cenejš od Gorenja - so jih nemci naučil reda!
nikhrast
31. 03. 2015 03.40
-2
Bo kaj vojne reparacije, saj so Turki stoletja nazaj naredili tudi nekaj škode po Sloveniji.
PurgatoryXXX
31. 03. 2015 00.46
-6
Brezveze je Erdogan hodil saj je ja propadli Janezek postavil temelje za okrepljeno sodelovanje z Azerbajdžanom in okrepil gospodarsko rast !
wolfterier
31. 03. 2015 09.28
+3
antiXfashizmXeuXgso
30. 03. 2015 23.24
-7
Kakorkoli, dejstvo je, da so bili v zgodovini Turki sovražni Slovencem,.......Nemci, Avstrijci,... pa še mnogo bolj. Turki so pri nas povzročili kar nekaj trplenja, bistveno več pa so ga Nemci in Avstrijci.
wolfterier
31. 03. 2015 09.30
+3
Partizani so naredili več škode kot Turki,Nemci in vsi ostali skupaj !
matija888
30. 03. 2015 23.19
+3
So prišli Telekom kupit.
Angela Franko
31. 03. 2015 07.34
+2
ONniON
30. 03. 2015 23.07
+6
Turčija ima visoko gospodarsko rast , je izvedla privatizacijo kar je prav ipd... ampak socialne razlike med ljudmi so pa enormne , nikoli nebi živel v Turčiji, še ne vem kako velika gospodarska rast ne more nahraniti ljudi in zmanjšati socialne razlike, revščino, če sta gospodarska rast in kapital korist 1 %
vstajnik1941
31. 03. 2015 07.25
+6
Ja tam ni mesta za take - ni istospolnih porok!
mobutu1
30. 03. 2015 22.16
-3
Kva pa Ređep vozi tisto maškaro poleg sebe ..!!??
iGURT
30. 03. 2015 21.50
+1
So bili članki teden dva nazaj o njem neke vrste napovednik, priprava ?
PATRIOT.SI
30. 03. 2015 21.45
+9
Je pa zanimivo da nas v zadnjem času res predstavniki visoko rastočih držav obiskujejo, sedaj Turki, pred časom močna Kitajska delagacija, bolj smo zanimivi kot se sami zavedamo.
zvitisir
30. 03. 2015 22.49
+1
seveda da smo zanimivi, v svetu se namreč ve, da smo naprodaj. Vsak večji "privatnik" iz kitajske nas lahko kupi in dobi svoj poceni kolektiv, poceni celo za kitajsko.
wolfterier
31. 03. 2015 09.32
+2
Siriza prodaja Pirej in železnice.Ko pridejo na oblast Mesečarji,adijo Koper.
askralj
30. 03. 2015 21.38
+8
Se vsakemu je jasno da nebi prišel k nam če se ga nebi celotna ostala eu izogibala no mogoče Madžari pa Grki bi ga povabili...
zvitisir
30. 03. 2015 22.53
+4
jp, da smo na dobrem glasu med muslimani je pa tud dobro, ko bo spokalo lahko bežimo kam hočemo, oz k tistim ki bodo zmagovali. Če bomo pod nemci ali kitajci je tako vseeno, itak smo rojeni hlapci
wolfterier
31. 03. 2015 09.33
+2
PATRIOT.SI
30. 03. 2015 21.37
+11
Turčija ima od leta 2002 povprečno 5 procentno letno gospodarsko rast, jaz bi tud enga Erdogana na čelu naše države.
askralj
30. 03. 2015 21.36
+8
Zdaj še Putina povabit
sel
30. 03. 2015 21.32
+8
folk, diktator po mnenju koga? naših novinarčkov, skorpuriranih politikov in kapitalistov k kradejo folku. Sam zanimivo da turško gospodarstvo nonstop raste, pa še manjša brezposlenost kot pr nas. In pol se mi zdi da mam raje tako diktatorstvo kot pa slovensko demokracijo k se nč ne morjo zment, oz. se nočjo da lahko še dalje kradejo dnar (pa drgač to diktatorstvo je bolj vezano na gospodarske odločitve kot kaj drugega, saj turki živijo čisto svobodno, ko pa diktira da se ne more krast). Tko pa erdogan, svaka čast, še palačo si je naredu za pol miljarde...
enakostzavse
31. 03. 2015 09.06
+3
Si bil kdaj v Turčiji ? Poznaš njihovo življenje, taresnično ? Ne ? Potem pa razmisli preden pišeš.
FIGEC
30. 03. 2015 21.17
+12
Izbrisan komentar: Razmišljanje bolnika za multipla sklerozo UROŠA BLATNIKA, priklenjenega na invalidski voziček in borca do konca: Dovolj mi je! Res, dovolj mi je pokvarjenih politikov, dovolj mi je pokvarjenih direktorjev, dovolj mi je podkupljivih županov, dovolj mi je kradljivih tajkunov, dovolj mi je, resnično! Slovenija je propadla, enostavno, zbrišimo jo iz zemljevida, pozabimo na zgodovino naroda, zaprimo vse muzeje, zažgimo vse knjige ki so kdajkoli prišle izpod rok naših pisateljev, pesnikov! Resnično mi je dovolj pisanja člankov, dovolj mi je komentiranja in odgovarjanja na neumna vprašanja, ne grem se več! Dovolj sem opoz arjal, dovolj sem govoril, zadeve pa se ne premaknejo! Sedimo, molčimo in čakamo! Koga čakamo, povejte mi? Odrešenika? In kdo je ta odrešenik? En zaraščen mojster na križu, en golobučni preprodajalec orožja, en očalarski pravnik, ena šivilja v kratkem krilu? Kdo hudiča je odrešenik, povejte mi, vam ga grem sam iskat in vam ga bom pripeljal, sem v Slovenijo, še v celofan vam ga bom zavil in dostavil na dom! Samo povejte mi prosim, kdo je ta odrešenik? Vam še ni postalo jasno, da ste odrešeniki za vse težave vi sami! Vam res še ni jasno, da imate svojo usodo v svojih rokah? Ja vem, berem očitke pod besedili ki jih napišem, očitke v smislu "Še en ki samo govori in sedi za računalnikom in tipka!" Pa to ni res! Verjemite mi da ni res, čeprav se ne čutim dolžnega, da bi komerkoli razlagal o svojih podvigih in o svojih "revolucionarnih" akcijah! Nisem Che Guevara, nisem Fidel Castro, nisem Martin Krpan, nisem Ivan Kramberger! Nisem od govor na vsa vaša vprašanja, še zase ne znam več v tem ponorelem svetu poskrbet! Kdo sem? Jaz sem ti! Jaz sem tisti sosed, ki ne more plačevati stanovanja iz katerega so ga vrgli ven! Jaz sem tisti sosed, ki je ostal brez hiše, ker ni mogel plačevati kredita! Jaz sem tisti upokojenec, ki cele dneve presedi pred hišo in kolne ta sistem in politike! Jaz sem tisti klošar, ki na Prešernovem trgu prosi za drobiž! Jaz sem tisti rudar, ki je ostal brez službe v Zasavju! Jaz sem tista šivilja, ki je ostala brez službe v Polzeli! Jaz sem tisti delavec, ki je ostal brez dela v Cimosu, v Svei, jaz sem tisti delavec, ki ga je direktor pripeljal na rob obstoja! Jaz sem tisti človek, ki je skočil iz devetega nadstropja! Jaz sem tista mamica, ki mora zjutraj poslati otroka lačnega v šolo! Jaz sem tista stara mama, ki je morala na banki zaprositi za kredit, da bo lahko dostojno pokopala svojega moža! Jaz sem tisti otrok, ki se na dvorišču igra s kamnom, ker mu starši n e morejo kupiti žoge! Jaz sem ti! In bolj kot se trudim izstopati, bolj sodim v kalup revščine! JA, JAZ SEM TI!!!! Ne sprašujte me kaj storiti, ker ne vem! Revolucija? Mogoče! Krvava? Zakaj pa ne! Mirna, dostojanstvena? Mogoče nam pa na ta način uspe! Vem le to, da tako ne gre več naprej! 99,9% ljudi umira na obroke, medtem ko elita živi na veliki nogi! Dovolj mi je!!! Sprejmite odločitve, uprite se, vsak na svoj način! Vse kar vas prosim je le to, da ne molčite, da ne sedite doma pred televizorjem, da ne stokate o svojih problemih ob pivu! To je vse kar vas prosim! Bodite ponosni nase, bodite močni, trdni, trmasti, ne stojte nemo ko vidite, da se nekomu dogaja krivica!!! Lahko noč oz lep dan ti želim, ja, tebi ki to bereš!!! Deli to naprej v kakrsnikoli obliki le da zaokrozi med ljudi!
TrixTrax
30. 03. 2015 21.36
-7
kr neki.. naj gre v Zambijo.. je bojda uspešna
FIGEC
31. 03. 2015 08.39