Slovenija

Zaključek EPK: 'Dosegli in celo presegli smo pričakovanja'

Maribor, 15. 12. 2012 15.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

5230 dogodkov, ki so v Mariboru letos potekali v okviru Evropske prestolnice kulture, je obiskalo več kot dva milijona obiskovalcev. Z zaključno slovesnostjo je Maribor prestižni naslov predal francoskemu mestu Marseille in slovaškemu mestu Košice.

Direktorica zavoda Maribor 2012 Suzana Žilič Fišer in programski vodja EPK Mitja Čander sta na zaključni novinarski konferenci povedala, da bo projekt Evropska prestolnica kulture (EPK) zagotovo pustil prepoznane pozitivne učinke. O vseh učinkih projekta je po besedah Žilič Fišerjeve še prezgodaj govoriti, je pa prepričana, da so zlasti glede na razmere uspeli ustvariti veliko. Zadnji dve leti sta bili za Maribor in regijo zelo pomembni ter intenzivni, ključen cilj ustvarjalcev projekta pa je bil po njenih besedah spodbujanje kreativnosti in povezovanja na številnih ravneh.

EPK
EPK FOTO:

"To sta bila ambiciozna cilja, a smo se hkrati zavedali, da potencial kreativnosti v Mariboru in partnerskih mestih obstaja. Treba ga je le spodbuditi. Če sodimo na osnovi teh ciljev, smo dosegli in celo presegli pričakovanja," je dejala generalna direktorica EPK.

Ob tem je spomnila, da se vsa mesta evropskih prestolnic kulture srečujejo z različnimi in podobnimi težavami, vendar vsako mesto to rešuje po svoje. Modela po njenem mnenju ni, zato vsako mesto spodbuja potencial in kreativnost po svoje, mariborski prireditelji pa so po njenem prepričanju naredili največ, kar je bilo v teh razmerah mogoče.

"Morda smo v teh nemogočih razmerah naredili nemogoče, v pozitivnem smislu. Izpeljali smo več kot 5000 dogodkov, prišlo je izjemno veliko obiskovalcev. Sodelovalo je več kot 500 institucij in množica ustvarjalcev se je zlila s tem projektom. Ob množici dogodkov smo spodbudili drugačne, pomembne norme in vrednote, kot je na primer prostovoljstvo, kar je dodana vrednost projekta," je še dejala Žilič Fišerjeva.

Simbolna predaja prestižnega naziva Evropske prestolnice kulture je potekala v Narodnem domu Maribor. MARIBOR 2012 – Evropska prestolnica kulture je ta prestižni naziv predala francoskemu mestu Marseille in slovaškemu mestu Košice, ki bosta naslednje leto Evropski prestolnici kulture.

Kot je še dodala, se lahko EPK izvede tudi brez nove infrastrukture, saj se miselne premike lahko omogoči brez ali prav zaradi tega, ker ni velikih novih stavb. V zavodu Maribor 2012 so se zavedali realnosti, je dejala in ob tem dodala, da se takšen projekt lahko zgodi tako, ker so ga ponotranjili meščani in meščanke ter zato, ker ga je ustvarjala zelo entuziastična ekipa, ki je živela za projekt.

Čander pa je poudaril, da se z zaključnimi dogodki na neki način sklepa krog. Sredi januarja so bili na eni strani polni optimizma, hkrati pa so jih spremljali tudi strahovi, saj je še mesec dni pred odprtjem vse skupaj viselo v zraku.

"Čeprav Maribor ni dobil nove infrastrukture, niso naše ambicije nič manjše. Verjeli smo v vsebino, v duha, v substanco. Na neki način smo redifinirali pojem kulture, poskušali smo tudi ojačati njeno vlogo v družbenem življenju," je dejal programski direktor in dodal, da so zato šli v smer kreativnosti, solidarnosti in dialoga kot pomembnih vrednot današnjega časa.

Otvoritev EPK v Mariboru - 8
Otvoritev EPK v Mariboru - 8 FOTO: Mia Media

Evropska prestolnica kulture je po njegovih ugotovitvah zares nenavaden projekt, saj traja vse leto in vsak dan, kar je izjemna izkušnja. Verjame, da je najpomembnejša dediščina Evropske prestolnice kulture premik v glavah. "Če nam je to uspelo, verjamem, da smo svoje delo korektno opravili," je še dodal Čander in se ob tem zahvalil vsem, ki so pomagali pri izpeljavi projekta in vsem sodelavcem, ki so ga vzeli kot način življenja in ne samo kot službo.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (48)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

24pšancov
17. 12. 2012 12.15
+1
A lahko pozitivne učinke predstavijo kvantitativno, recimo koliko so zaslužili, koliko je bilo stroškov. Take malenkosti... Za projekt sem zvedel samo zato, ker je bil članek v nemškem časopisu o bedni prestolnici kulture :D
rde?ein?rno
16. 12. 2012 20.51
+2
A je imel mariborski župan zaključni govor? Nekako ga ni bilo videti. Kar pa zadeva ta EPP ali kako se mu že reče - metanje denarja, duvanje teh in onih programskih direktorčkov, pa še tisti "smetanski pomembneži", pri katerih velja pravilo - VIDETI IN BITI VIDEN, so hitro spoznali, da da na tem "prepihu" nimajo kaj iskati.
pkorosec
16. 12. 2012 12.42
+3
EPK 2012 je najbolje ponazoril rek "veliko galame za prazen nič". Edino zanimivo so bile v Mariboru vstaje ljudstva. Se pa sprašujem zdaj, kam bodo presedlali sedaj vsi direktorčki in armada prisklednih svetovalcev, ko je EPK-ja konec?
M_teorija
15. 12. 2012 23.37
+5
Višek kulture, pa so pokazali zadnje dni protestniki. Bravo Maribor, vsem si za vzgled, kako je treba dvigniti kulturo, ki je osnova normalnemu funkcioniranju države!?
Dark Knight
15. 12. 2012 23.25
+1
BREZVEZE!!!!!!
concord
15. 12. 2012 21.57
+16
Maribor se prijavlja samo na luzerske projekte ... EPK, Univerzijada ... samo peščica izbrancev tukaj pobere denar, potem pa na široko razlagajo kako koristno je to bilo za moj Maribor. Pa seveda, nekaj "elitnih" malomeščanov in večnih sesalcev skupnega denarja je navdušenih! Kateri projekt v sklopu EPK bi lahko sam pokril svoje stroške? Ni ga, nobeden! Maribor potrebuje dobra podjetja in službe, šele potem pride na vrsto kultura. Sicer nam od kruha in iger, ostajaj samo igre ... zato se pa zdaj "igramo" na protestih. Čuvajte se.
Bor-chee
15. 12. 2012 22.12
+5
Lepo si to povedal, bleem. :))) Nič ni treba dodat.
Bor-chee
15. 12. 2012 22.29
+1
Janez Zapušek
15. 12. 2012 21.28
+9
"EPK", malo drugače in za danes: Koliko € je v blagajni Maribora več ? Koliko € je Maribor plačal ? Se pa globoko strinjam, da je mariborčane socialno in kulturno povezal, kar smo videli in še gledamo na ulicah. Mar kdo v Mariboru ve kaj je "KULT" in njegova izpeljanka, ali pa je bila to le priložnost, da so se napile pijavke iz arterije: "DENAR ZA NARODOV BLAGOR"? So vprašanja dovolj jasna tudi za organizacijski odbor ?
irhaela
15. 12. 2012 20.53
-2
Da vam povem , to ni Kanglerjeva zasluga, ampak zasluga mariborskih kulturnikov! Bravo Maribor! Resnica je taka, Mariborčani so edini pravi zavedni Slovenci! Zakaj, ne veste, pa vaj jaz vem! Mariborčani so bili med drugo Hitlerjevo svetovno vojno še najbolj izpostavljeni nevarnosti, ne mi Ljubljančan pod mehkimi Italijan! Kasneje smo množično dobili domobrance, ki pa so se pojavljali pod nemško okupacijo do konca vonje! Največ in večina domobrancev je bilo iz ljubljanske delne primorske in dolenjske! Na Štajerskem zelo malo! Bravo Štajerci, vi ste pravi Slovenci in tudi sama sem ena izmed redkih Slovencev, ki spoštujemo kulturo in zavest!
irhaela
15. 12. 2012 20.56
-1
Zato pa ste bili in vedno tarča s strani ministra Turka in vam je oklestil veliko več denarja ne da bi vas pravočasno obvestil! Zaradi takega grdega obvestila me je zabolelo srce!
Ribežn
15. 12. 2012 22.16
+4
Za takšne kot si ti je v ljubljana polje še nekaj prostora... Zgodovino maš pa sedi pet!
BASILEIA RHOMAION
15. 12. 2012 20.38
+7
presegli smo razočaranja!! XD
KONEC VAŠEGA SVETA POHLEPA
15. 12. 2012 20.19
+8
GORENAK IZPUSTI NASE OTROKE IZ MARIBORSKEGA ZAPORA .GOTOF SI LOPOF TAJKUNSKI
bleem
15. 12. 2012 19.59
+8
pa skoga se vi norca delate? iz kakih dogodkov??? marš vun z epkjem iz maribora ... pa to vi imenujete projekti?? da si trije zgodbice pripovedujejo v nekem prostoru? pa da mi pol toti avstrijci po mestu hodijo, da nebom reko kaj so ... hvala bogu da je konec pa upam da ste nakradli dnara pa se spokajte vun iz maribora! *
Klampfman
15. 12. 2012 20.08
-8
__jan__
15. 12. 2012 20.13
-2
Bleem ; vidim da nisi bil niti na eni razstavi ali koncertu..... sram te je lahko da tak govoriš o projektu ki ga niti povohal nisi. Res je, da so eni dogodki bli polom vendar, je bilo še vedno veliko projektov, ki so bili vrhunsko izpeljani. In če si vsaj malo "Mariborčan" bi lahko bil ponosen na ta naziv, saj se je v mestu ( če se bi vsaj malo pozanimal) dogajalo veliko. Hvala in lep večer
bleem
15. 12. 2012 22.04
+1
KONEC VAŠEGA SVETA POHLEPA
15. 12. 2012 19.35
+9
MARIBOR SPOROCA GORENAKU IN LOPOVOM V PARLAMENTU KI SE NAM SMEJEJO SO ODNEHALI.NI RES MI MARIBORCANI KOMAJ ZACENJAMO BOJ ZA RESNICO BOJ ZA POSTENO PLACILO .BOJ DA POCISTIMO LOPOVE NA OBCINI MARIBOR Z KANGLERJEM VSE.ZATO OSEBNO SPOROCAM VSEJ VESOLJNI SLOVENIJI NAS BOJ ZA PRAVICO IN POSTENOST NAS MARIBORCANOV SE SELE ZACENJA
jakapatetitudelas@yahoo.com
15. 12. 2012 19.30
+13
To, da je bil EPK v Mariboru je bilo zelo pozitivno. Ljudje so se začeli prebujati v totem našem mestu, gledati kaj oblastniki delajo, bolj sodelovati in se angažirati. Vrhunec EPK-ja se je pokazal v protestih Maribora, ki so nas dokončno prebudili. Hvala ti Kangla vsaj za to prebujenje, to si lahko šteješ v plus, drugače pa poberi se in nam pusti nakradeni svoj denar in nakradeni denar tvojih prisklednikov, da lahko Maribor končno ponovno postavimo na noge lopov!!!
Ribežn
15. 12. 2012 22.23
+1
Maribor ni dosegu nič! Vidim da si že sami perete možgane! Kaj ste pa dosegli, da je človek, ki vam je kao pokradel 50% proračuna zapustil mesto župana in uživa nadaljne življenje v vili! Bravo, res ste carji!!!! Mal se zamislite in ne bit tako ponosni!
Ribežn
15. 12. 2012 22.24
-2
rde?ein?rno
16. 12. 2012 20.54
Mariborski župan ŠE NI zapustil mesto župana. Če pa ga ni v službo, je že vsekal 5 "taplavih"!
martin_riggs
15. 12. 2012 19.22
+18
Folk potrebuje fabrike,delovna mesta, ne pa projektov kot je ta,ki so mašilo,vse bi jih sfockal,bando gnilo,ko bi lahko komot zagnali nekaj fabrik...samo ne,gremo še bol shirat Maribor,še bolj ga zadolžit..
lodz68
15. 12. 2012 19.35
+8
že stari rimljani so"" rekli kruha in iger""...... Mi imamo samo igre
martin_riggs
15. 12. 2012 20.06
+7
Kangler je Neron,ki je dal požgati Maribor,pri tem pa na občini gledal skozi okno in nato napisal svojo odo oziroma odstopno izjavo!
Klampfman
15. 12. 2012 20.09
-14
Kultura = dodana vrednost Fabrike imaš na Kitajskem in lahko greš tja, delati za 10€ na mesec.
Bor-chee
15. 12. 2012 20.14
+8
Aja... In kakšno dodano vrednost daje kultura? V smislu denarja? Ravno ti kulturniki pa trkajo na vrata firmam za donacije - torej kakšna dodana vrednost? Če pa misliš za človekovo osebnostno rast pa se strinjam, da je potrebna in da je neka "dodana" vrednost.
__jan__
15. 12. 2012 20.15
-3
Martin; to je bil evropski denar.... in ja kangler ni dal niti 50% obljubljenega, kot poroča časopis Večer.... tak da, sem jaz kot Mariborčan ponosen, da smo vsaj 1x znala potegnit evropski denar in naredili nekaj za mesto in okolico.
lodz68
15. 12. 2012 21.36
+3
Klampfan Kultura =dodana vrednost... Če nimaš fabrik,nimaš ljudi ki bojo trošili denar,(tistih 30 občinarošov ki jejo in pijejo zastonj ne računam).. Če ljudje nimajo polnih želodcev si lahko svojo kulturo zatakneš za klobuk...
mali_mali
15. 12. 2012 18.55
+13
Verjamem da so uspešno delovali. Marsikdo bi bil tako zagnan v današnjih časih za denarje ki so jih zaposleni v EPK-ju imeli za čas trajanja projekta. Vrhunec zaa širše množice (kar ni bilo pod pokroviteljstvom EPK) so bile demonstracije in morebiten odstop župana. No to je bolj slaba stran kulture. Sploh samodrštvo župana. Po svetu in do Ljubljane so bili to najbolj odmevni dogodki letošnjega leta. Če ne drugače so vsaj tako slišali za Maribor.
srcni.kralj
15. 12. 2012 17.51
+2
Kaj nam to pomaga da smo pustili z EPK pecat. Tujci ki so bili v Mariboru spremljajo sedaj kaj se dogaja v mestu katerega so obiskali z namenom kulture, pa saj ne morejo verjeti kaj se danes dogaja v mestu in drzavi. Vtis o lepem mest lepi drzavi dobrih ljudeh kulturnih ljudi se je izgubil z raznimi protesti politiko aferami krajami nezadovoljnim narodom. Popravljajo svoj prvi vtis in prihajajo do spoznanja da smo se vedno balkan. Zalostno a resnicno. Vse pohvale pa seveda vsem organizatorjem in udelezencem EPK. Ni vam bilo lahko a vendar ste iz nic naredili veliko. Pohvala. Upam pa samo da ne bomo cez cas spet brali koliko denarja je slo malo mimo.
pufic
15. 12. 2012 18.02
+8
Bor-chee
15. 12. 2012 18.52
+14
No, jaz sem dobil info, da so tisti zvočniki, ki ponazarjajo tok Drave na Starem mostu, stali okoli 60 jurjev... 6 zvočnikov in nekaj malega programske opreme... "Mariborska vrata" - okoli 300 jurjev... Zaradi takšnih zadev (brutalno preplačanih) je odpadlo par dobrih zadev. Kradlo se je baje konkretno. Nekateri so celo izstopili iz vsega, ker se jim je zagabilo vse skup... Takšni, ki imajo še nekaj morale in poštenja. NPU bi imel kaj najt, če se "fpikne" v organizacijo EPK...
andro2009
15. 12. 2012 19.11
+9
Kradlo se je in kradlo se še bo, če bomo to dovolili mi, ljudje.
bleem
15. 12. 2012 20.00
+7
mariboraska vrata ??? to govoriš o tistem kosu papirja na koroški pri tržnici? ker če to stalo 300k se grem zdaj z avetjom not zapelat!
Bor-chee
15. 12. 2012 20.11
+6
Jap, točno to... Pa takih cvetk je še dost...
Flux55
15. 12. 2012 17.50
+12
Neverjeten uspeh. Množice so bile na ulcah tok je blo dobr!
pufic
15. 12. 2012 18.02
+3
lodz68
15. 12. 2012 21.42
+1
pridnaov?ka
15. 12. 2012 17.24
-1
hohohohohohohohohohohohoho..itd
thinkP
15. 12. 2012 17.14
+7
Glede na 3-kratno zamenjavo vodstva, je se dobro da je bilo to izpeljano.. Pol dnarja je zginlo, od druge polovice manjka pol ker obcina ni placala.. Res za se hvalit z vsem skupaj. Pa najvecje in najbolj perspektivne projekte (seveda med drazjimi, normalno) skenslat - to bi bilo tudi za omenit!!! Ne pa samo hvalnico samim sebi pet, pa potem mogoce za vse delo se z zadnjimi centi si nagrado dat.
slovenicu
15. 12. 2012 17.08
+17
Največji in najštevilčnejši dogodek v evropski prestolnici kulture, so bili protesti! :)
Klampfman
15. 12. 2012 20.11
+3