Slovenija

Epidemija debelosti narašča

Ljubljana, 31. 08. 2007 14.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V EU ima že vsak peti otrok prekomerno telesno težo. V slovenskih šolah pripravljajo projekt za bolj zdravo prehrano otrok.

Podatki za Slovenijo kažejo, da ima povečano telesno težo 17 odstotkov mladostnikov in 15 odstotkov mladostnic.
Podatki za Slovenijo kažejo, da ima povečano telesno težo 17 odstotkov mladostnikov in 15 odstotkov mladostnic. FOTO: Kanal A

Zveza potrošnikov Slovenije (ZPS) je zato v sodelovanju z Inštitutom za varovanje zdravja (IVZ) in zavodom za šolstvo pripravila projekt "Z zdravo in uravnoteženo prehrano in gibanjem za zdravje otrok in mladine". Eden izmed rezultatov je tudi primer didaktične ure za osnovnošolce pri predmetu gospodinjstvo, kjer se učenci s pomočjo didaktičnega pripomočka naučijo prepoznati in ovrednotiti informacije na posameznih prehranskih izdelkih.

Analiza stanja na slovenskih osnovnih šolah je pokazala, da ima organiziran zajtrk 201 šola (56,5 odstotka vseh šol), da ima organizirano dopoldansko malico 353 šol (99,2 odstotka vseh šol), kosilo 348 šol (97,8 odstotka vseh šol) in da ima popoldansko malico 229 šol (64,3 odstotka vseh šol). Zajtrk v povprečju prejema 10,42 odstotka učencev na šoli, dopoldansko malico 96,98 odstotka, kosilo 46,99 odstotka in popoldansko malico 19,89 odstotka učencev na šoli.

Projekt, ki ga je sicer predstavila Marjana Peterman, strokovna sodelavka mednarodnega inštituta za potrošniške raziskave in svetovalka za hrano ZPS, temelji na dveh raziskavah učencev in dijakov o prehranjevanju vrstnikov, ki so jih izvedli na eni od ljubljanskih osnovnih šol v letu 2004/05 in na Gimnaziji Šentvid v letu 2005/06. Rezultati so pokazali, da dijaki v avtomatih posegajo po bolj primernih živilih, če jih imajo na razpolago.

Povečana telesna teža je eden od glavnih dejavnikov tveganja za razvoj nalezljivih bolezni. Še bolj pomembno pa je po besedah Gabrijelčič Blenkuševe dejstvo, da so ljudje s povečano telesno težo pogosteje slabše sprejeti med vrstniki in sodelavci in da imajo tudi slabše možnosti pri iskanju zaposlitve v primerjavi z normalno težkimi vrstniki. Tudi v Sloveniji je vse več težav zaradi zdravstvenih razlogov in kvalitete življenja.

Podatki za Slovenijo kažejo, da ima povečano telesno težo 17 odstotkov mladostnikov in 15 odstotkov mladostnic, debelih pa je šest odstotkov mladostnikov in štiri odstotke mladostnic, medtem ko imajo odrasli v še pomembnejšem deležu povečano telesno težo in razvito debelost.

Znanstveni ministri 53 držav aktivno proti debelosti

Kako se v to vključuje šolstvo, pa je pojasnila svetovalka zavoda za šolstvo Irena Simčič, ki je spomnila na leta 2005 sprejeto resolucijo o nacionalnem programu prehranske politike 2005-2010, katere namen je predvsem v doseganju dolgoročnih in srednjeročnih ciljev, ki so možni le z vključitvijo vseh ravni družbe.

"Slovenija je namreč ena redkih evropskih držav, ki ima sistemsko organiziran sistem prehrane otrok in mladostnikov, ki je urejen na ravni države in je tudi uzakonjen," je poudarila Irena Simčič in dodala, da je treba kljub temu prehrano izboljševati. Prav zaradi tega na zavodu po besedah Simčičeve z izjemno podporo in posluhom ministrstva za zdravje izvajajo obsežen državni projekt z naslovom "Kakovostni model zagotavljanja in implementacija sodobnih prehranskih smernic z različnih aspektov".

Zavod za šolstvo je na 356 osnovnih šolah opravil temeljit posnetek in analizo stanja organizirane prehrane otrok in mladostnikov ter vključenosti smernic zdravega prehranjevanja. V pripravi pa je po besedah Simčičeve tudi posnetek stanja organizirane prehrane v srednjih šolah.

Naraščajoča epidemija debelosti je v Evropski uniji trenutno eden največjih javno zdravstvenih izzivov.
Naraščajoča epidemija debelosti je v Evropski uniji trenutno eden največjih javno zdravstvenih izzivov. FOTO: Reuters

Sicer pa je naraščajoča epidemija debelosti v Evropski uniji, kot so še opozorili na novinarski konferenci, trenutno eden največjih javno zdravstvenih izzivov. Na to kaže tudi ministrska konferenca WHO za evropsko regijo novembra 2006, ki je bila posvečena problemu debelosti. Zdravstveni ministri 53 držav evropske regije so se na konferenci z listino o preprečevanju debelosti zavezali, da bodo spodbujali aktivnosti za zaustavitev naraščanja debelosti. Listino je podpisala tudi Slovenija.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Bostjan Petek
01. 09. 2007 22.49
Eh Gen.T že filozofiraš neki. Kaj ni časa? Čas je sam si ga ne znamo alpa ne znajo ali neznate vzet. Treba je vedet kaj je dobro in kaj ne! Mal več migat bol raznoliko jest, bolj zdravo jest pa je.
grega83@mail386.com
01. 09. 2007 11.26
gen.t:ti si malo presuh,a jaz mam 189 pa 85......gre nekak skozi
kgb@akcija.net
01. 09. 2007 11.14
vidim mulce pred stolpnicam ki jim niti na kraj pameti ne pade da bi gral fuzbal al pa kj podobnga
DarthRevan
31. 08. 2007 19.47
Budda, ja, mislim da je prehrana tu veliko bolj kritična kot fizična aktivnost. Genetika pa...ta človeka lahko totalno zmatra. Ane, jaz mam tak genotip da sem suh ko prekla, kdo drug pa hrano samopogleda, pa je takoj 5 kil težji ane... Zato je treba pa prehrano najprej uredit - fizična aktivnost je šele drugotnega pomena. Pa niso krivi samo TVji in Skypi. Dandanes človek velikokrat enostavno zaradi dela in vseh opravkov nima ČASA da bi si privoščil zdravo skuhano kosilo, pa gre potem raje na kak McNekaj. Tudi to je problem, veš.
budda
31. 08. 2007 19.40
5R1+K se bo že našu kdo;) gen.t genotip je važn, kar pa sklepam, da nimaš takih genov za debelost. lahko pa rečem, da mcshit ma neki zravn, ampak jst bi rajš poglobu se v današnjo tempirano družbo. aja pa še to včasih ni blo rač., TVjev, pa ne vem kakšnih msnjev skypov itd... ampak je folk morov it vn, da se je pogovarjal medtem ko se je sprehajal ali pa odigral partijo basketa itd... zdj pa vsi visijo na prej že omenjenih programih...
5R1-K
31. 08. 2007 18.22
Čudno, da še niste obdolžili vlado JJ ;)!
DarthRevan
31. 08. 2007 17.01
Na dan za računalnikom preživim tudi po 12 ur (nekaj službeno, nekaj zasebno), imam 191 cm in 70 kg. Hmmm...ne vem če računalnik res redi...
lyinx01@volja.net
31. 08. 2007 16.58
Ja seveda če pa je McDonald pa računalnik zakon ja j*** ga je treba migat ;)))