Slovenija

'Enotni lahko premagamo vse ovire'

Črna na Koroškem, 04. 07. 2009 14.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Premier Pahor je na srečanju državnikov dejal, da trenja v koaliciji ne vplivajo na delo vlade. Predsednik DZ Gantar pa je poudaril, da nismo hlapčevski narod, saj lahko premagamo vse ovire.

Ob današnjem obisku tradicionalnega srečanja državnikov pod Najevsko lipo na Ludranskem vrhu nad Črno na Koroškem je premier Borut Pahor v zvezi z aktualnimi trenji med nekaterimi koalicijskimi partnerji dejal, da to na delo vlade ne vpliva, pa tudi, da sam ne čuti kakšnih posebnih trenj, o katerih je morda govori v javnosti. Pahor je ob tem opozoril, da gre pač za koalicijsko vlado, ki ima znotraj strank in med njimi kdaj tudi kakšna različna stališča, katerih pa ne smejo skrivati, pač pa jih poskušati uskladiti. 

Borut Pahor
Borut Pahor FOTO: Dare Čekeliš

Sicer pa premier ne deli mnenja z Mladim forumom SD, ki je v petek od njega zahteval, da razreši ministra za gospodarstvo Mateja Lahovnika in okoljskega ministra Karla Erjavca. Kot je dejal, ima Mladi forum lahko svoja stališča, kakor vselej doslej, vendar to niso tudi njegova stališča, različnih mnenj znotraj stranke pa se ne da preprečiti. Premier Pahor pa tudi tokrat ni želel komentirati odstopa hrvaškega predsednika vlade Iva Sanaderja in dogodkov po njem, saj "gre za notranjo zadevo sosednje države".

Nismo hlapčevski narod

Najevska lipa simbolno izpričuje to, kar smo Slovenci v preteklosti že večkrat dokazali, da je naša resnična podoba drugačna, kot so nam jo hotele v preteklosti naprtiti tuje ideologije in nam vsiliti občutek manjvrednosti in ponižnosti, je danes na 19. srečanju državnikov na Ludranskem vrhu dejal predsednik državnega zbora Pavel Gantar.

"Dokazali smo, da nismo hlapčevski narod in da smo – kadar smo enotni in medsebojno pomirjeni, sposobni premagati pomembne ovire ter uresničiti največje sanje vsakega naroda – sanje po oblikovanju lastne države," je pri "materi slovenskih lip", prek 780 let stari Najevski lipi na Ludranskem Vrhu nad Črno na Koroškem, dodal Gantar.

Če se je lipa zgodovinsko vtisnila v zavest in čustvovanje slovenskega naroda predvsem kot simbol in spomin na davne, težke čase, pa je po Gantarjevih besedah z osamosvojitvijo dobila nov pomen in novo simboliko, ki nas dan za dnem spominja na trdoživost ter enotnost slovenskega naroda.

Predsednik DZ Pavel Gantar
Predsednik DZ Pavel Gantar FOTO: Dare Čekeliš

Čas osamosvajanja je bil namreč po njegovem nedvomno čas drznih političnih vizij, velikih pričakovanj in smelih dejanj, predvsem pa je bil to čas velike enotnosti ter široke politične razprave, v katerem smo sodelovali vsi: kot posamezniki, predstavniki političnih organizacij ali v imenu organizacij civilne družbe. Predsednik državnega zbora se teh časov tudi sam spominja z veliko naklonjenostjo, "ko je v naši družbi kar vrvelo od ustvarjalnosti in osamosvojitvenega zanosa". Gantar je ob tem poudaril, da bi takšno enotnost in složnost potrebovali tudi danes, po osemnajstih letih samostojnosti in po petletnem uspešnem članstvu v Evropski uniji.

Gantar je dejal, da smo si svobodo izbojevali samozavestni, odločeni, da zanjo zastavimo prav vse, pripravljeni na žrtve ter polni samozaupanja, vse omenjeno pa nas lahko navdaja s prepričanjem, da se nam tudi za prihodnost, za naš narodni obstoj, ni treba bati.

"Ko se je že zdelo, da so doseženi vsi veliki cilji, se slovenska država znova sooča s pomembnimi izzivi – s posledicami globalne gospodarske in finančne krize. Slednja je pospremljena tudi s krizo politične legitimnosti, kar se je nazadnje precej občutno odrazilo v nizki udeležbi na volitvah v Evropski parlament," je dejal Gantar in opozoril, da politika Evropske unije v veliki meri kroji naš vsakdanjik, zato je nizka volilna udeležba po njegovem mnenju toliko bolj zaskrbljujoča.

Opozoril je tudi na na to, da je odločitev za upor proti terorju, nasilju in podjarmljenju omogočila, da smo Slovenci iz druge svetovne vojne izšli kot samozavesten in ponosen narod, na strani zmagovalcev, v devetdesetih letih prejšnjega stoletja pa smo že drugič v istem stoletju izkazali odločnost in pogum.

Prvo srečanje pod Najevsko lipo je bilo takoj po osamosvojitvi Slovenije, avgusta 1991, od takrat naprej pa je srečanje tradicionalno v začetku julija. Kot je poudaril župan Črne Janez Švab, želijo s srečanjem pod lipo ohraniti staro podeželsko navado, ko so se ob nedeljah veljaki in kmetje zbrali pod vaško lipo in se pogovorili o aktualnih zadevah.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (33)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Huey
09. 07. 2011 16.14
G. Predsednik, nehajte že sanjati in sestopite na realna tla. NAROD JE SIT 20 LETNEGA ROPANJE DRŽAVE IN DAVKOPLAČEVAV!! NAROD JE SIT OGROMNEGA KONGLOMERATA PARAZITSKE, popolnoma nesposobne JAVNE UPRAVE!! NAROD JE SIT BOGATENJA TAJKUNOV. PREDVSEM PA JE SIT DA NAS IMATE ZA NORCA! SEM BIL DOVOLJ JASEN??
8JASMIN
05. 07. 2009 15.59
POTEM PA VSAJ POKAZITE, KAKO LAHKO PREMAGATE, TEZAVE KI SO TRENUTNO V NASI LEPI DRZAVI, DA PA JE V VASI KOALICIJI VSE OK, JE PA LAZ, SAJ SMO VSE SLISALI, EN NORMALEN POSTOP NI BIL. ZAKAJ IMATE NAS DRZAVLJANE ZA TAKO NEUMNE ??????????
Buena Vita
05. 07. 2009 14.08
IbrMudel
05. 07. 2009 14.01
Buena Vita
05. 07. 2009 13.33
OBA PA VSAK KMET HRANI IN NEGUJE-OBA ZA RAZPLOD S TEM DA JE KRAVA VEČ VREDNA--KER HRANI TELETA IN DAJE MLEKO
Buena Vita
05. 07. 2009 13.32
Buena Vita
05. 07. 2009 13.31
TRAVA VEŠ--JAST IMAM ENO LUKNJO V RIT,,TO SO USTA,KI Z NJIMI RIT POLNIM,ŠE NEKI IMAM--DVE LUKNJI??NA ENO SERJ---,,,NA DRUGO ŠČIJ----,,,,IN SEXALA SEM,V ZLATIH ČASIH,IN ZATO IMAM KAJ POKAZAT===OTROKE,PREČUDOVITE, IN IMAM PRAVICE,IN IMAM DOLŽNOSTI,IN IMAM MOŽNOSTI,,VSE TO IMA SLEHERNI DRŽAVLJAN NE BOSTE ME PA METALI V KOŠ Z MOŠKIMI,KER NISEM MOŠKI,IN NISEM NITI POD RAZNO ENAKA Z MOŠKIM ,NOBENIM NE MOREVA IMETI ENAKIH MOŽNOSTI,KER IMAM TRI LUKNJE,,MOŠKI PA DVE KAJ VAM BIMBOTI TE KMEČKE POVEDI KAJ POVEDO
jokwe
05. 07. 2009 13.28
Gospa vlada. Pred teboj je oblast. Za teboj je baza. Ti si naša nada. Kaj še čakaš vlada? Kdaj boš dvignila glavo? Kdaj boš po mizi udarila in obljube udejanila? Kaj boš storila vlada? Zdaj,ko ne dobimo plač. Postavili so nas na cesto. A ti je res čist vseeno?
Buena Vita
05. 07. 2009 13.22
NAPREDEK V BEŽANJU
Buena Vita
05. 07. 2009 13.22
JAG KAKŠNE UKREPE A TISTE KAKO PREMJER UPALI VSE MOTORJE V NOGAH IN ZBEŽI PRED BABAMI KO SE KREGAJO--POTEM GA LOVIJO PO BEŽIGRADU ZDEJ SO ŠAGRE PO SLOVENIJI,PAHOR NAJ SPOKA SVOJI ESCADRONCO,IN NAJ ZABAVAJO FOLK OB VEČERIH JA,DOBER BI BILO DA SI VZAMEJO POLICIJSKE ŠČITE,,,KER MARSIKJE BODO LETELA JAJCA IN GNILI PARADIŽNIKI-----------------------------------ZA PLAČILO , SE VE
zahod.west
05. 07. 2009 11.50
Še en dokaz, da je manjkala lustracija komunistov.
bučar
05. 07. 2009 10.16
napredek s starim orodjem ni mogoč....
matko70
05. 07. 2009 08.52
škoda komentarja!
Tonček Balonček
05. 07. 2009 00.28
Pa kakšno srečanje državnikov, šlo je pač za en levi piknik!!
enaneza
04. 07. 2009 21.36
ja, se strinjam - drugorazredna tema...
Mihec.pihec
04. 07. 2009 21.01
Hudahel: Pahor je sedaj glasen glede hlapčevstva in enotnosti v najtežjih časih, tudi v času razpada juge. Ampak kdor ima dober spomin, ve, da so bili komunisti na čelu z njegovim predhodnikom dolgo proti temu, da bi bili samostojni. Kučan je v Tacnu označil slovensko pomlad za fašistoidno gibanje, ki bi ga bilo treba zatreti. Ko so pa videli, da znajo izgubiti podporo pri množicah, so začeli pihati v drugi rog. Kaka ironija! Potem so samo spreminjali imena (seveda pa ne miselnosti) in prav neverjetno je, da jih še toliko ljudi podpira.....
Mihec.pihec
04. 07. 2009 20.50
Matej1111: Se strinjam. Dolgo že čakamo na ukrepe, pa nič. No, saj jih je za razumeti. Imajo preveč konfliktov za rešit med seboj, pa jim zmanjka časa. In ker nič ne naredijo, delo ne more trpeti..... To je pa res najslabša možna vlada, ki smo jo dobili, ampak volilci so tako odločili in nosijo odgovornost. Za Pahorja pa bi rekel: prej ko si zgled vzame pri Sanaderju, bolje za njega....pač nima kvalitet za premierja.
pirahna
04. 07. 2009 19.09
ŽALOSTNO-najevska lipa ni več zelena ampak rdeča
Biofrutek
04. 07. 2009 18.35
Taprav se oglaša pahorček nesposobni!
Gustanj
04. 07. 2009 18.02
Eh to je drugorazredna tema....prvorazredna je na drugem koncu Slovenije:)