Slovenija

Enotna podpora Peterletu

Ljubljana, 15. 06. 2007 07.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Svet SLS je soglasno podprl kandidaturo Alojza Peterleta za predsednika države na jesenskih volitvah.

Peterleta zdaj tudi uradno podpirajo vse tri pomladne stranke - NSi, SDS in SLS
Peterleta zdaj tudi uradno podpirajo vse tri pomladne stranke - NSi, SDS in SLS FOTO: POP TV

Glavni razlog za podporo je v osebnosti Peterleta in njegova vpetost v slovensko politiko, je med sejo sveta novinarjem povedal predsednik SLS Janez Podobnik. Peterle, ki namerava kandidirati s podporo skupine volivcev, ima tako že podporo vseh treh pomladnih strank SDS, NSi in SLS.

Peterle je izrazil zadovoljstvo nad soglasno podporo članov sveta. S Slovensko ljudsko stranko si, kot je povedal, deli enake temeljne vrednote, kot je na primer človekovo dostojanstvo. Izrazil pa je tudi zadovoljstvo, da slovenska pomlad še vedno deli skupne vrednote, s katerimi se je začela pot slovenske demokratizacije. Ob tem je napovedal, da bi ga znala, čeprav bo kandidiral s podporo volivcev, podpreti tudi kakšna druga parlamentarna stranka, vendar o imenih ni želel govoriti.

Čeprav se zaveda pristojnosti, ki jih ima predsednik države, je napovedal, da se bo v svojem mandatu zavzemal "za malega in velikega človeka". Pomembno se mu zdi, da bi se v slovenski politični prostor vključilo več žensk, zato je tudi pozval člane sveta SLS, naj omogočijo večjo participacijo žensk v politiki.

V boj za predsedniško mesto se bo tako podal s podporo vseh treh pomladnih strank. Njegova matična stranka NSi ga je podprla že marca, največja vladna stranka pa je prvega predsednika vlade v samostojni Sloveniji podprla maja.

Evropski poslanec ter predsednik prve demokratično izvoljene slovenske vlade in dvakratni zunanji minister Alojz Peterle je svojo kandidaturo na volitvah za predsednika republike napovedal že novembra lani.

Poleg Peterleta so morebitno kandidaturo sicer doslej napovedali še predsednik SNS Zmago Jelinčič, predsednica zunajparlamentarne stranke Glas žensk Slovenije Monika Piberl in predsednik zunajparlamentarne Stranke mladih Slovenije Darko Krajnc. Razplet predsedniške volilne tekme bo odvisen tudi od predsednika SD poslanca v Evropskem parlamentu Boruta Pahorja, ki naj bi svojo določitev o kandidaturi sprejel predvidoma prihodnji teden.

Peterle je tudi eden izmed "najbolj poznanih političnih osebnosti v evropskih političnih krogih, je ocenil Podobnik
Peterle je tudi eden izmed "najbolj poznanih političnih osebnosti v evropskih političnih krogih, je ocenil Podobnik FOTO: Dare Čekeliš
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Matej Rojc
07. 07. 2007 09.18
Slovenija ne potrebuje kljukca s strehe - Peterleta, ampak resnega in sposobnega kandidata, ki bo znal voditi državo s pametjo in iskušnjami, ne pa z orglicami ali harmoniko.
minnaema@yahoo.com
07. 07. 2007 09.14
Vso spoštovanje gospodu Peterletu a moja malenkost vendarle -meni, da je g.Danilo Turk naslednji na vrsti, da je izbran za predsdnika naše države, tudi zato, ker je gospod Danilo Turk zelo agilen in ekvivalentno tako se zna obračati dobro v politiki - v tujini & tudi egalitarno za abundanco države Slovenije in državljanov RS, ker dražavo ustrvarjamo ljudje, konjukturo pa zadovoljni državljani-to je to kar se je vredno zapomniti za vse večne čase-da je v zadovoljstvu moč uspeha vsakega izmed nas. l.p.