Slovenija

Eni protestirali pred občino, drugi pa nazdravljali Martinu

Maribor, 11. 11. 2011 17.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V Mariboru je na Martinov petek okoli 30 predstavnikov civilne družbe pred mariborsko občino izobesilo transparent z napisom Mariborska BOJrZA, pri tem so pa prižgali svečo in postavili ptičjo hišico.

Mariborska občina
Mariborska občina FOTO: Rok Plevnik

Medtem ko se je več tisoč Mariborčanov veselilo na tradicionalnem martinovanju na Trgu svobode v Mariboru, se je okoli 30 predstavnikov civilne družbe, organiziranih pod imenom Karneval alternativ, zbralo na protestnem shodu pred mariborsko občino. Tam so izobesili transparent z napisom Mariborska BOJrZA, prižgali svečo in postavili ptičjo hišico.

Shod naj bi bil nadaljevanje demonstracij 15. oktobra, le da je tokrat bolj lokalno obarvan. Nihče od udeležencev se ni želel izpostavljati z imenom, priimkom in funkcijo, med njimi pa naj bi bili predstavniki različnih mariborskih zavodov, organizacij in društev s področja kulture in mladine.

Kot je pojasnil eden od udeležencev, gre za protest proti sedanjemu načinu vodenja občine. "Če držijo navedbe, da je občina v resnih finančnih težavah, me kot predstavnika neke organizacije in prebivalca tega mesta zelo skrbi, kaj se bo zgodilo. Če se občina res sesuva, naj nam to povedo in nas na to pripravijo," je dejal.

Spet drugi so izpostavljali slabe pogoje življenja v mestu, pomanjkanje priložnosti za mlade, korupcijo, izkoriščanje projekta evropske prestolnice kulture (EPK) v politične namene ter nenazadnje sporne posle župana Franca Kanglerja.

Sodu naj bi izbilo dno dejstvo, da nekateri javni zavodi in društva ne prejemajo rednih izplačil s strani občine. Kot so za STA pojasnili na občini, "zaradi splošnega upada prihodkov in nerealiziranih virov za investicije" zamujajo z izplačilom pri sedmih zavodih in društvih v višini približno 810.000 evrov.

Udeleženci današnjega shoda niso imeli sogovornika na občini. Po kakšni uri mirnega stanja pred vhodom v upravno enoto so se razkropili. V soboto naj bi odpotovali v Ljubljano in tam izrazili podporo protestnikom pred borzo.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

gruber74
14. 11. 2011 06.58
Zakaj niso men poklical-jaz bi se se posral tam:-)
AufbiksMB
12. 11. 2011 18.01
ziher spet neki skvoterji kateri imajo po vsej verjetnosti kakega bogatega starsa in se spilajo zdaj ko so se mlajsi neke resitelje sveta cez 10 let bo pa zazsedo mesto svojega starega ter nadeljeval delo velikega kapitalista in tajkuna...
Raztezje
12. 11. 2011 14.21
Opa, BOJrZA, to so pa resne zadeve, skrita sublimirana sporočila, ki jih z zlorabo nacionalnega propagandnega stroja prenaša notranji sovražnik. Lahko bi namreč vedeli, da se policaj nikoli ne zlaže, tisto s ptičjo hišico je bil film. Vam bom jaz povedal, kaj se pripravlja, konec sveta se bliža, zato po gumenjake in trenirat pohod z rukzaki na obližnje hribe. Lozinka naj bo zaenkrat BOJrZA, ko se srečamo med bukvami, ker se bodo ovaduhi zagotovo zmotili pri izgovorjavi. Sicer ne vedo za kaj se borijo, vsaj ne še in to v času kuhanega vina, vendar borijo se, očitno jim tudi še niso pobrali vozniška dovoljenja ter odklopili elektrike. Evidence niso tak problem, stiska se pojavi šele med izolacijo, v utesnjenem prostoru polnem bolh, za težkimi stenami iz armiranega betona in jeklenimi vrati, pod medlo lučjo, z umetnim prezračevanjem, smrečo posteljnino na trdem pogradu in kamero na stropu, v kleti policijske uprave, ko slikajo, odvzamejo odtise dlani cele roke ter vzorce sline in gre ta solata v mednarodne baze policijskih organov. Ampak ko vam praktično vržejo dol še vrata in vsaj desetič premečejo dom, ne da bi kaj našli ali imeli sploh kake trdne, neposrene dokaze, se človek zares vpraša, če ne bi prej še odromal od Ljubljanske borze. Kdo jih pa spremlja na ta miting resnice, a Efigenija, se bodo nato oglasili še tja, kjer je resnica v očeh opazovalca?