Slovenija

Posojila so dobili mimo pravil

Ljubljana, 14. 06. 2011 14.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Komisija za preprečevanje korupcije je pri eni od bank ugotovila, da je v letu dni več kot 1000 osebam odobrila posojilo mimo pravil in pogojev, ki veljajo za navadne občane.

Glede splošnega vprašanja korupcije v državi Klemenčič ocenjuje, da je največja težava sistemska korupcija, slednja pa se lahko toliko bolj razrašča tudi zato, ker so nadzorne inštitucije finančno in kadrovsko podhranjene, nekatere pa imajo tudi pomanjkljivo neodvisnost. "Tipično slovensko. Kupimo si kakovosten in dober avto, potem pa nimamo za bencin," ob tem ugotavlja Klemenčič.

Komisija za preprečevanje korupcije je preverjala, kako banke dodeljujejo posojila. Pri eni izmed bank so ugotovili, da je v letu dni več kot 1000 osebam odobrila posojilo mimo pravil in pogojev, ki veljajo za navadne občane. Je pa predsednik komisije Goran Klemenčič poudaril, da to še ne pomeni nepravilnosti.

Za to, da bi ugotovili, ali je šlo v primeru omenjene banke za nepravilnosti, bi bilo treba po Klemenčičevih besedah pogledati vsak primer posebej, lahko pa omenjeno "odstopanje nakazuje na to, da je mera odločanja o tem, kdo bo dobil posojilo pod enimi in kdo pod drugimi pogoji, nekoliko preširoka".

'Izrazito deformirana slika med javnim in zasebnim'

Goran Klemenčič
Goran Klemenčič FOTO: Aljoša Kravanja

Na novinarski konferenci, namenjeni predstavitvi poročila o delu komisije v letu 2010, je Klemenčič komentiral tudi navedbe iz poročila, da je komisija pri svojem delu s posebno analizo ugotovila, da v obdobju vsake vlade obstaja določena skupina podjetij, ki je v tistem času zelo povečala poslovanje z državo. Po navedbah Klemenčiča slednje kaže, da je finančna slika med javnim in zasebnim v Sloveniji "izrazito deformirana in da pomemben del državnega proračuna sledi zasebnim podjetjem, vezanim na menjave oblasti".

Imen omenjenih podjetij na komisiji novinarjem danes niso želeli razkriti, saj se v posameznih primerih vodijo nekateri postopki (15 jih teče), prav tako pa podjetjem brez trdnih dokazov ne želijo delati poslovne škode. "Sama analiza namreč še ne pomeni, da če eno podjetje pod eno oblastjo izpade ali pride noter pod drugo oblastjo, da je kaj narobe. To, da je neko podjetje izpadlo, lahko namreč pomeni tudi to, da je nova oblast ravnala gospodarno, ker je bilo denimo prejšnje nesmotrno prilepljeno na državni proračun," pojasnjuje Klemenčič.

Ko bi le imeli vmesnik, preko katerega bi lahko vsak v vsakem trenutku pogledal, s katerimi podjetji je posloval določen državni organ.
Ko bi le imeli vmesnik, preko katerega bi lahko vsak v vsakem trenutku pogledal, s katerimi podjetji je posloval določen državni organ. FOTO: Reuters

Je pa Klemenčič danes povedal, da na komisiji že razvijajo ustrezno metodologijo, ki jim bo v prihodnje pomagala preverjali tudi to, kdaj je šlo za upravičeno sodelovanje z državo in kdaj ne. Njihova končna želja, za katero si bodo prizadevali, pa sicer je, da bi državni organi nekoč omogočili vmesnik, preko katerega bi lahko vsak v vsakem trenutku pogledal, s katerimi podjetji je posloval določen državni organ.

Le malo sumov korupcije dočaka epilog na sodišču

Kar se tiče učinkovitosti državnih organov pri preganjanju korupcije, Klemenčič ni zadovoljen s tem, da le malo sumov korupcije – "krepko pod 10 odstotki" – ki jih ugotovi komisija, dočaka epilog na sodišču. Za slednje je, kot pravi Klemenčič, veliko razlogov, ki "jih ni mogoče strniti v preprosto obtožbo, da je slovensko pravosodje neučinkovito". "Je pa nedvomno težava v prioritetah in obdelavi tovrstnih dejanj. In temu bo treba v prihodnosti posvetiti neprimerno več pozornosti," je dejal Klemenčič.

Gre v primeru NPU za korupcijo?

Postopek glede NPU je v zaključni fazi.
Postopek glede NPU je v zaključni fazi. FOTO: Blaž Garbajs

Na novinarski konferenci so prisotni člani vodstva komisije danes tudi razkrili, v kakšni fazi so posamezni primeri preverjanja sumov korupcije. Klemenčičev namestnik Rok Praprotnik je glede preverjanja, ali je šlo pri najemu prostorov za Nacionalni preiskovalni urad za korupcijo, dejal, da je postopek v zaključni fazi. V zadnjem času je komisija pridobila veliko dodatnih dokumentov in opravila nekaj novih pogovorov. Praprotnik upa, da bo zadeva na koncu "zaključena z neko končno odločitvijo komisije", če bodo ugotovili sistemske napake, pa namerava komisija pristojnim organom priporočiti sprejetje ustreznih sistemskih varovalk, pojasnjuje.

Kaj se dogaja s primerom Simone Dimic?

V zaključni fazi je tudi preverjanje suma korupcije pri obnovi hiše nekdanje vodje kabineta predsednika vlade Simone Dimic, na podlagi katerega je komisija tudi začela preiskavo odobravanja posojil v bankah.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (86)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tonček Balonček
15. 06. 2011 11.04
pajtlerblanka, poslanci in minsitri s ene ukvarjajo s pridobitno dejavnostjo. Naklada je bila več kot pol manjša, sicer pa po podatkih COBISSA se od 2002 pa do danes noben politik ni uvrstil med 100 najbolj branih avtorjih v knjižnicah! Kako so pa mizerni avtorski honoraji pri naših založbah pa ti je verjetno znano, menda ne misliš, d aboš za spisanje nekih brezzveznih memoarov pokasiral 100.000 EUR.
gospakatja
15. 06. 2011 10.42
banke niso dobrodelne organizacije!! denar posojajo tistemu, za katerega obstaja verjetnost, da ga bo vrnil (in prinesel banki še kake druge koristi)! slovenija bi bila bogata dežela, če bi se dala zavist vnovčiti! v začetku 90 se je vsak bedak (glede na tiste, ki sedaj sedijo v vrhovih strank!) lahko podal v politiko!! zakaj se niste? stopimo, no, že enkrat na realna tla in nehajmo jamrat in bentit. te dejavnosti prav nič ne spreminjajo zadev- treba je ukrepat (ali biti tiho)!! vsak, ki se je vnaprej opredelil za neko opcijo, bo v nedogled trdil, da so "njegovi" nedolžni jagenčki, ta drugi pa požrešne barabe. neopredeljeni in naivneži, pa stalno čakajo na čudežne "poštene in sposobne", ki bodo s čarobno palico popeljali slovenijo v pravljico ( in so neznansko razočarani, ko se to ne zgodi!). takšen narod si zasluži to, kar ima!!
Tonček Balonček
15. 06. 2011 10.24
Zakaj ga obrekuješ, če vsi vemo, da je šlo pri orožju za donacijo!
Musti
15. 06. 2011 10.18
JJ ne potrbuje kreditov. So v tujini racuno se kr polni od orozja. Ko zmanjka se odpravi po nov kupcek.
comment123
15. 06. 2011 07.30
Tonček Balonček! Nekateri ne rabijo kredita vzet v banki, si denar na kak bolj filmski način uzamejo. Že nekaj let me zanima, kako se bo išlo, je na sodišču, hm, v predalu najbrž,nič se ne premakne, sam mogočni ve zakaj ne. Umetniki niso nadarjeni samo za umetnost, slikanja denimo! (Zavito v diplomatski zapis)
nelie
15. 06. 2011 07.19
Tonček Balonček 14.06.2011, 20:18 2 Kako da nikogar ne zanima iz česa plačuje kredite JJ, ki ima 3.000 EUR plače in nobenih drugih dohodkov ali prodobitne dejavnosti, do pred par let je plačeval alimente za sina Žana in hčerko Niko, ki ju ima iz zunajzakonske zbveze s Predaličevo, potem je pa neekrat kupil VOLVOTA V6 za 55.000 EUR, stanovanje od Deje Dolerjeve (Krim Mercator) za okroglih 325.000 EUR (130 kv. metrov, duplex). Siromak je imel leta 2005 star Volvo, ki ga je potem dal Žanu, 8.000 EUR gotovine in vikend, ki ga ima še zdaj, medtem je pa dobil cca 70 plač po 3.000 EUR, to ej pribl. 210.000 EUR. Če plačuje 1000 EUR obroka, bo stanovanje odplačal recimo v stotih letih. Obresti pa Určlka verjetno! Ali pa je tudi on kak umetnik, kot Cekuta, le da mi tega še en vemo. Vidiš, nesmrten je.
haarpo
14. 06. 2011 22.44
jansha&co nedotakljivi in najbogatejši ....una ptica sinica se skrije....
mac4_m
14. 06. 2011 22.12
tonček, kolikokrat 1.000 je 325.000? Seveda če navedeno drži :)
Buena Vita
14. 06. 2011 22.07
TONČEK BALONČEK VELIKI LAŽNIVEC POVEJ KOLIKO KNJIG JE JANŠA NAPISAL,,SAMO NA OKOPIH JE BILA PRODANA V 70 000 IZVODIH,KOLIJO PUBLIKACIJ SAMO MALO POGLEJ MED IZDANE ZADEVE ,BOŠ POTEM VTIHNIL
saintjozef
14. 06. 2011 21.18
Tonček Balomček ... bravo, ni čudno, da hoče en Ljubimir, nek škrat postati ti, ko bo velik. Res mora imeti JJ kak skrit talent.
stromberg
14. 06. 2011 21.16
Tale protikorupcijska komisija je ena mrtva črka na papirju,kaj vse so že odkril pa objavl,ampak še prou nobeden od teh grešnikov ni odgovarjal,bil obsojen,ali pa vrnil kar je ukradu.SKRATKA BREZVEZN ORGAN,KI GA PLAČUJEMO DAVKOPLAČEVALCI.
zulj001
14. 06. 2011 21.03
Bo treba te osebke poiskat ,primerno sankcijonirat,podeliti deavsko knjižico in se bodo stvari kmalu popravile.....
Tonček Balonček
14. 06. 2011 20.18
Kako da nikogar ne zanima iz česa plačuje kredite JJ, ki ima 3.000 EUR plače in nobenih drugih dohodkov ali prodobitne dejavnosti, do pred par let je plačeval alimente za sina Žana in hčerko Niko, ki ju ima iz zunajzakonske zbveze s Predaličevo, potem je pa neekrat kupil VOLVOTA V6 za 55.000 EUR, stanovanje od Deje Dolerjeve (Krim Mercator) za okroglih 325.000 EUR (130 kv. metrov, duplex). Siromak je imel leta 2005 star Volvo, ki ga je potem dal Žanu, 8.000 EUR gotovine in vikend, ki ga ima še zdaj, medtem je pa dobil cca 70 plač po 3.000 EUR, to ej pribl. 210.000 EUR. Če plačuje 1000 EUR obroka, bo stanovanje odplačal recimo v stotih letih. Obresti pa Určlka verjetno! Ali pa je tudi on kak umetnik, kot Cekuta, le da mi tega še en vemo!?
volek
14. 06. 2011 19.57
A mislite, da ni bilo nikogar iz Pahorjevega kabineta, ki bi rekel, ej poštenjakar Pahor, pa ti veš kaj dela tvoja Simonca, pa ti veš pri kom je ukazala nakup letalskih kart. Seveda so bili, pa so bili tiho, ker je Pahor ENAKO pokvarjen kot njegova Simonca. Poštenjaku bi rade volje povedali, ker bi takšen človek reagiral. Ker pa je Pahor pokvarjenec, so bili tiho, ker bi bili kaznovani oni. Pahor spokej.
srebrnibreg
14. 06. 2011 19.56
Kar naenkrat je postala protikorupcijska komisija popularna in potrebna. Se mi zdi, da jo je v času prejšnje vlade po vsej sili hotel ukiniti. Nekam hitro se stvari obračajo.
binmister
14. 06. 2011 19.55
Lopovi dobijo kredit pošteni državljan ga ne more
binmister
14. 06. 2011 19.55
In kdo bo odgovarjal za odobritev posojil mimo pravil ? nikoli nobeden in nišče to je 100 % ker v Sloveniji so bolj važni lopovi in tajkuni in tisti ki si prisvajajo tujo lastnino kot pa delavec kateri vse pošteno plačuje .Ampak treba bo se sprijazniti da se lahko v kratkem zgodi ulica in se bo teplo ne glede kdo je ali direktor ali vodja vlade ljudem je dovolj laganja in zapostavljanja
saintjozef
14. 06. 2011 19.32
mac4_m -seveda gre za nepravilnosti in nezakonita dejanja. Navsezadnje so tajkunski 'krediti' to deželo spravili na rob bankrota. Delo korupcijske komisije je sedaj zmanjšati pomen in naravo teh kaznivih dejanj na neka nemoralna a še zakonita dejanja. Tako si bojo prihranili delo in obenem vestno služili tistim, ki so jih nastavili... Evo, da se najde kaj, da se strinjava... Mi je tud bolj jasno, čemu je Praprotnik dobil to službo.
RMDBBC
14. 06. 2011 19.27
Klemenčič se je zadrl heureka in pri tem ostane, kdo bo torej kaznovan in za to odgovarjal....ja saj sem si mislil. To so zgolj kvazi službe, ki so same sebi v namen in spravljajo nas državljane v slabo voljo.
volek
14. 06. 2011 18.50
Zelo lahko je ugotoviti kdo je odobril nakupovanje letalskih kart in najem letal pri TA Romana Horvata. Že to je dovolj, da se to osebo takoj procesuira. Nakradeno je pri tem zagotovo nekaj sto tisoč€, pa nikom ništa. malega človeka pa rubijo za 5€ dolga pri davčni upravi. Zagotovo smo najbolj skorumpirana država v EU. Pahor spokaj čimprej, ker nisi sposoben biti niti župan tvoje vasice pri Novi Gorici.