Slovenija
Oglas

Energetsko učinkovita osvetlitev

Ljubljana, 16. 03. 2015 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Katja Ličen Pajenk
Komentarji
0

Razkošno osvetljeni prostori niso le modna muha ampak potreba. Ko govorim o razkošni svetlobi ne mislim umetne svetlobe ampak naravno svetlobo, ki nam jo daje sonce.

Dejstvo je, da naravno svetlobo potrebujemo in drugo dejstvo je, da vedno več časa preživimo v zaprtih prostorih. Poleg tega, pa v objektih z veliko naravne svetlobe porabimo manj električne energije za razsvetljavo in če so svetlobne odprtine pravilno postavljene nam sonce tudi dodatno ogreva prostore pozimi. Kaj vse je pri tem pomembno?

Minimalne zahteve za bivalne prostore

Bivalni prostori imajo v današnjih dneh obilo naravne svetlobe. Toda skozi nekatere okenske odprtine padajo sončni žarki, skozi druge ne. Od tega je odvisno ali nam bo sonce pozimi brezplačno dogrevalo prostore ali ne.
Bivalni prostori imajo v današnjih dneh obilo naravne svetlobe. Toda skozi nekatere okenske odprtine padajo sončni žarki, skozi druge ne. Od tega je odvisno ali nam bo sonce pozimi brezplačno dogrevalo prostore ali ne. FOTO: VELUX

Po slovenskih predpisih mora biti minimalna steklena odprtina 20% glede na tloris prostora. Poudarek je na minimalna. Strošek nekaj centimetrov večjega okna je zanemarljiv glede na to, koliko se kakovost bivalnega prostora izboljša, če upoštevamo ta minimum oziroma ga celo presežemo. Opažamo, da se v prostorih kot so dnevne sobe in kuhinje to upošteva, velikokrat pa pomanjkanje svetlobe utrpijo otroške sobe. Razlog je največkrat v tem, da se pozablja na dejstvo, da otroci preživijo večino svojega časa v notranjosti – v svoji sobi.
Seveda pa je pri ustrezni velikosti steklenih površin tudi prihranek pri električni energiji za osvetlitev temu primeren. Če ponovno pogledamo primer otroške sobe: otroke se vrne iz šole ob 15:00 in če gorijo luči v njegovi sobi od takrat pa do 22:00 je velika razlika med porabo, če gorijo le od 19:00 naprej.

Toplotni dobitki skozi steklene površine

Energetska učinkovitost stavb je danes postavljena na prvo mesto v vseh pogledih. Zato je potrebno toploto, ki jo nam pošilja sonce na zemljo izkoristiti kar v največji meri. Zelo enostavno je dodatno ogrevanje prostorov skozi steklo pozimi. Vendar moramo paziti na nekaj stvari:

 

Po slovenskih predpisih se v bivalnih prostorih zahteva vsaj 20% okenskih odprtin glede na tloris. V spalnicah sicer toliko svetlobe načelno ne potrebujemo. Poudarek je na načelno, ker takšna spalnica je veliko bolj prijetna in v njej se z veseljem prebujamo.
Po slovenskih predpisih se v bivalnih prostorih zahteva vsaj 20% okenskih odprtin glede na tloris. V spalnicah sicer toliko svetlobe načelno ne potrebujemo. Poudarek je na načelno, ker takšna spalnica je veliko bolj prijetna in v njej se z veseljem prebujamo. FOTO: VELUX

- Okna morajo biti obrnjena na jug in brez ovir, ki bi preprečevale vpad sončnih žarkov, na primer napuščev
- Upoštevati je potrebno, da je sonce v zimskem času nižje kot v poletnem času
- Skozi dvoslojno zasteklitev je segrevanje prostorov precej večje kot preko troslojne zasteklitve
- Zasteklitve z nizko-emisijskimi ali refleksnimi nanosi prepušča manj sončnih žarkov in s tem manj toplote
- Strešna okna so obrnjena k soncu in zato so toplotni dobitki skozi strešna okna večji kot skozi vertikalna okna, kar je pomembno pri odločitvi med frčado ali strešnim oknom
- Senčenje v poletnih mesecih je potrebno zagotoviti, da preprečimo pregrevanje prostorov pa tudi, da minimaliziramo porabo energije za hlajenje na primer s klimatskimi napravami

Kot vidimo ni vse le v najdražjih materialih ampak tudi v premišljenem načrtovanju stavb in prostorov v stavbah.

Za zaščito pred pregrevanjem poleti pa je potrebno vsa okna na sončni strani zastreti. Na strešnih oknih je najučinkovitejše mrežasto senčilo, ki ne preprečuje pogleda ven, hkrati pa zaustavi do 72% sončne toplote.
Za zaščito pred pregrevanjem poleti pa je potrebno vsa okna na sončni strani zastreti. Na strešnih oknih je najučinkovitejše mrežasto senčilo, ki ne preprečuje pogleda ven, hkrati pa zaustavi do 72% sončne toplote. FOTO: VELUX

 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni