Slovenija

Energetiki zagrozili s stavko zaradi varčevalnih ukrepov AUKN

Ljubljana, 02. 12. 2011 13.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA / P.J.
Komentarji
6

V Sindikatu delavcev v energetiki so opozorili na priporočila AUKN o optimizaciji stroškov, ki se jim zdijo sporna. Če bo prišlo do kršitev kolektivnih pogodb, bodo morali poseči po stavki, so še zapisali.

Franc Dolar (v sredini)
Franc Dolar (v sredini) FOTO: Blaž Garbajs

Sindikat delavcev energetike je opozaril na po njihovem mnenju sporno delovanje Agencije za upravljanje kapitalskih naložb (AUKN), ki da želi s priporočilom o optimizaciji stroškov dela poseči v podjetniške kolektivne pogodbe. Če bo prišlo do kršitev kolektivnih pogodb, bo treba poseči po stavki, je na današnji novinarski konferenci v Ljubljani napovedal predsednik sindikata Franc Dolar.

"Če pride do kršitev kolektivnih pogodb, potem bo jasno, da je treba iti na višjo stopnjo, to pa pomeni, da smo začeli z izvajanjem vseh aktivnosti za pripravo na stavko," je poudaril Dolar. Ob tem je pojasnil, da to ne pomeni, da bo stavka.
Socialni dialog je po njegovih besedah odpovedal in če se ne bo vodil tako, kot se mora, bodo začeli z "drugačno obliko pogovora".

AUKN je, kot je izpostavil, začela s pritiski na osnovi priporočil. "Zadeve se razvijajo za hrbtom sindikata, mimo dialoga, s pritiski na organe upravljanja in nadzorne svete," je dejal in dodal, da so na AUKN poslali dopis in opozorili na kršitve, ki jih počne.

Po Dolarjevem mnenju se da stroške dela optimizirati z boljšo organizacijo in več inovativnosti, ne pa "z odpovedmi kolektivnih pogodb". Zato od AUKN pričakujejo spoštovanje kolektivnih pogodb in socialnega dialoga.

V sindikatu energetike so tudi proti privatizaciji energetike. "Proti temu se bomo borili z vsem orožjem, tudi s stavko," je poudaril Dolar. Ob tem je pojasnil, da nameravajo s stavko, če bo do nje prišlo, zaščititi ceno električne energije in oskrbo z električno energijo, pa tudi, da je treba na tem področju narediti korak naprej.

Strategijo, ki jo je pripravila AUKN, mora pregledati vlada in jo s svojimi dopolnitvami poslati v državni zbor, je dejal Dolar in dodal, da tega ni bilo, kar pomeni, da strategije ni, čeprav jo AUKN izvaja.

AUKN zahteva primeren donos tudi v distribuciji, to pa zato, da bo s tem zvišala tržno ceno ob primernem trenutku, ko se bo ta dejavnost privatizirala, pa je pojasnil Valter Vodopivec. AUKN pričakuje donos oz. dobiček iz omrežnine, kar po njegovi oceni pomeni, da sta le dve možnosti: ali se manj vzdržuje in manj gradi ali pa je treba zvišati znesek omrežnine, ki ga plačujejo odjemalci elektrike.

AUKN bi se morala po njegovem mnenju ustrezno poučiti o vsebini dejavnosti, ki se izvaja v elektrogospodarstvu. "Tu je ključen problem," je še poudaril Vodopivec.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

iburek
03. 12. 2011 09.57
+3
Javni uslužbenci v bolnicah in domovih za ostarele in še kje delamo petek in svetek za 500 do 1000 evrov, enkrat na leto dobimo 572 eur regresa, božičnice v 20 -ih letih še nikoli nisem videl in je tudi verjetno nikoli ne bom ker sem "preklet" javni uslužbenec. V ELEKTROGOSPODARSTVU pa povprečje plač 2500-3000 eur, regres in božičnica pa 1500 -1800eur KDO NEBI JOKAL ZA TAKŠNIMI ZNESKI. Ko so mi prejšnjo soboto GVO-jevci prebili elktrokabel pa so prišli trije ŠTROMARJI imeli pol ure dela zraven pa jamrali kako so bogi da morajo delat v soboto. Mamico jim ....... drugi pa delamo po 12 ur soboto in nedeljo, nimaš cajta niti za malico, pol so pa takile bogi.
star1
02. 12. 2011 23.49
+0
Kdo so že tile strokovnjaki na fotki,aja šaleški lobi.Glede največje zgešene investicije do sedaj v naši državi TEŠ6 pa niso opozarjali na nepravilnosti.Samo ,da še dobijo Božičnico potem bodo pa štrajkali.Tak mamo pri nas ...
haarpo
02. 12. 2011 16.49
-2
Štromarji bi radi bili še vedno na državnih seskih, zato nočejo slišat o privatizaciji, ker bo treba potem DELAT.... ne pa po bifejih viset....
alterego
02. 12. 2011 18.11
+3
ko ti pa luč zmanjka, haarpo, pa moliš, da bojo hitro popravili...
haarpo
03. 12. 2011 15.53
alterego
03. 12. 2011 18.18
in ti misliš, da bo to ceneje, naivčina ena!