Slovenija

Ena noč brez prometnih nesreč

Ljubljana, 14. 10. 2011 16.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Demonstratorji Zavoda Varna pot bodo v okviru evropske noči brez prometnih nesreč predvsem mlade voznike informirali o problematiki alkohola v družbi, policija pa bo po vsej državi izvajala pogostejše kontrole prometa.

Čeprav je akcija namenjena mladim voznikom, so ti, kar se tiče vožnje pod vplivom alkohola, bolj ozaveščeni od starejših voznikov.
Čeprav je akcija namenjena mladim voznikom, so ti, kar se tiče vožnje pod vplivom alkohola, bolj ozaveščeni od starejših voznikov. FOTO: Aljoša Kravanja

Aktivnosti zavoda Varna pot in policije, ki sodelujeta pri izpeljavi evropske noči brez prometnih nesreč, bodo trajale dva dni. Demonstratorji zavoda bodo v noči na soboto na mestih, kjer se mladi najpogosteje družijo in preživljajo petkove večere, vrstnike seznanjali o pomenu pravilnega odnosa do alkohola, prepovedanih drog in drugih substanc ter odgovornega ravnanja v prometu. V noči na nedeljo pa se bo preventivna kampanja zavoda Varna pot preselila na bencinske servise.

Policija bo v teh dveh nočeh izvajala aktivnosti v okviru svojih pristojnosti, se pravi s pogostejšimi kontrolami prometa in preverjanjem treznosti voznikov. Medtem ko bodo akcije zavoda Varna pot potekale po štirih slovenskih občinah, pa bodo aktivnosti policije skozi celoten vikend okrepljene po vsej državi.

Cilj projekta Evropska noč brez prometnih nesreč ni represija ali širjenje negativnega sporočila, temveč spodbujanje diskusije, predvsem z mladimi in med mladimi ter skupno iskanje in spodbujanje najprimernejše oblike prevoza, da bi vsi varno prispeli domov, menijo v zavodu Varna pot.

Akcija je osredotočena predvsem na mlade voznike, ki so tako rekoč na začetku svoje poti, je na današnji novinarski konferenci povedal vodja sektorja prometne policije Ivan Kapun. Po podatkih policije so mladi vozniki glede na udeležbo v prometu najpogostejši povzročitelji prometnih nesreč in skupaj s potniki v osebnih avtomobilih tudi najpogostejše žrtve.

V obdobju med 18. in 20. letom povzročijo od dva- do štirikrat več prometnih nesreč pod vplivom alkohola kot ljudje, starejši od 40 let. Mladi so najpogosteje žrtve prometnih nesreč ob petkih, sobotah in nedeljah med 18. in 4. uro, so zapisali v zavodu Varna pot.

Sicer je število povzročiteljev prometnih nesreč med mladimi vozniki iz leta v leto manjši, je dejal Kapun in dodal, da tudi na področju vožnje pod vplivom alkohola opažajo, da so mladi vozniki bistveno bolj ozaveščeni od starejših voznikov. Kot je povedal, se mlajši cestni udeleženci veliko bolj zavedajo, kako pomembna je varnost cestnega prometa in kakšne se posledice neodgovornega ravnanja.

Ena noč brez prometnih nesreč je hkrati enostaven in težko dosegljiv cilj

S preventivnimi aktivnostmi v zavodu Varna pot želijo in nameravajo doseči enostaven in večkrat težko uresničljiv cilj preživeti eno noč brez prometnih nesreč v Sloveniji, je povedala projektna vodja Katja Blatnik in dodala, da bodo preventivne aktivnosti razširili na čas od 14. do 15. oktobra.

Demonstratorji bodo mlade voznike informirali na štirih ljubljanskih Petrolovih servisih, svoje aktivnosti pa bodo izvajali tudi v nočnih lokalih po različnih krajih v Sloveniji. Tam bodo mlade nagovarjali in spodbujali k odgovornemu ravnanju v prometu, je še povedala Blatnikova.

Predsednik zavoda Robert Štaba pravi, da Slovenci potrebujejo opomin. Ko se jih opomni, si to tudi zapomnijo, je povedal in dodal, da vinjen za volan ne sodi nihče. Štaba je prepričan, da se bodo v Sloveniji našli ljudje, ki bodo spodbujali tovrstne aktivnosti celo leto, to pa je tisto, kar si v zavodu želijo.
 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tobias85
27. 11. 2011 20.07
Ma dajte no staksami saj nismo od vceraj
KatiFafi
14. 10. 2011 23.23
sandi101, ne bo držalo....spet bodo odirali tiste, ki ne spoštujejo zakonov!
uporabnik2010
14. 10. 2011 23.21
rešitev akcije,če je tej državi res toliko do tega,da bi bila vsaj ena noč brez nesreče: -prepoved vožnje vsem vozilom Pa še takrat lahko pride do nesreče,če druzga ne,pa z intervencijskimi vozili Torej dokaz,kako butasti so tisti,ki mislijo da je to možno na ukaz kao
sandi101
14. 10. 2011 23.11
Spet bodo odirali še tiste,ki že tako nimajo nič ... Čisti vzgled policijske države!
dolzvlado115
14. 10. 2011 18.39
kdaj bo dan brez afer,stečajev ropanja slovenskih voznikov,ter ostalih nečednosti.