Slovenija

V Supervizorju so objavili nove podatke o honorarnih zaslužkih javnih uslužbencev

Ljubljana, 01. 06. 2015 12.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Na Univerzi v Ljubljani pravijo, da je v odločitvi informacijske pooblaščenke, da je objavljanje prejemnikov avtorskih honorarjev v Supervizorju zakonito, veliko nelogičnosti. Medtem je KPK objavila nove podatke o honorarnih zaslužkih javnih uslužbencev.

Predsednik KPK
Predsednik KPK FOTO: Miro Majcen

Informacijski pooblaščenec (IP) je v inšpekcijskem postopku zoper Komisijo za preprečevanje korupcije (KPK) ugotovil, da KPK podatkov o prejemnikih izplačil iz naslova avtorskih in podjemnih pogodb v svoji aplikaciji Supervizor, ne objavlja nezakonito.

Je pa IP ugotovil nepravilnosti pri pridobivanju nekaterih osebnih podatkov teh posameznikov, konkretno transakcijskih računov prejemnikov (TRR), vendar so bile te do zaključka inšpekcijskega postopka odpravljene. Zato je IP inšpekcijski postopek pri KPK s sklepom ustavil, so sporočili iz IP.

Postopek so sprožili po prijavi Univerze v Ljubljani zaradi objave podatkov prejemnikov sredstev. Menili so, da je Supervizor z nadgradnjo aplikacije, ki vsebuje tudi podatke o posameznikih, postal zbirka osebnih podatkov.

Od kod podatki?

Ker obstaja sum, da je KPK od UJP na enak način pridobivala tudi podatke o TRR drugih posameznikov, ki so preko UJP prejeli druga izplačila, je IP pri KPK hkrati začel nov postopek inšpekcijskega nadzora. V njem bo ugotavljal zakonitost zbiranja ter nadaljnje obdelave tudi teh osebnih podatkov, in sicer ali jih KPK pridobiva za izvajanje svojih konkretnih zakonskih nalog, so še navedli pri Informacijskem pooblaščencu.

Pri IP so pojasnili, da Supervizor podatke o transakcijah posameznikov, ki so od subjektov javnega sektorja prejemali izplačila iz naslova avtorskih in/ali podjemnih, pridobiva od Uprave RS za javna plačila (UJP) že od leta 2011. Tedaj so bili posredovani tudi podatki o transakcijah za nazaj - vse od 1. 1. 2003 dalje. Pooblaščenec je ugotovil, da je UJP pri posredovanih transakcijah fizičnim osebam sicer odstranil ''nekatere osebne podatke, ne pa vseh, saj je KPK-ju posredovala tudi številke TRR prejemnikov – sicer brez navedbe imen''.

''Na podlagi TRR je nato KPK izvedla identifikacijo Prejemnikov, saj so izplačevalci v rubriki »namen izplačila« nekajkrat navedli tudi ime in priimek prejemnika. S pridobitvijo podatkov od UJP je torej pri KPK leta 2011 nastala posebna zbirka osebnih podatkov, ki se sproti dopolnjuje z novimi podatki,'' so razložili.

KPK bi morala za zakonito pridobivanje osebnih podatkov izkazati, da te podatke potrebuje za opravljanje katere od svojih zakonskih nalog, česar pa v postopku za nazaj ni izkazala, so pojasnili.

Večina podatkov v aplikaciji Supervizor ostaja nespremenjena. Komisija se je skladno z argumenti IP odločila, da bo prikaz podatkov o prejemkih fizičnih oseb omejila na obdobje zadnjih 10 let, hkrati pa bo zaradi načela sorazmernosti mejo za objavo podatkov za zdaj znižala na 150.000 evrov (prikazani so torej podatki o transakcijah posameznikov, ki so v 10-letnem obdobju iz naslova avtorskih in podjemnih pogodb, sklenjenih s subjekti javnega sektorja, prejeli več kot 150.000 evrov).

''Prva zakonska naloga, ki opravičuje pridobivanje osebnih podatkov prejemnikov (konkretno TRR-jev), je namreč šele sistemska preiskava, ki jo je KPK začela 4. marca 2015. To pomeni, da je bila pravna podlaga za pridobivanje TRR prejemnikov, vzpostavljena šele tega dne. Čeprav je KPK te podatke v preteklosti pridobivala nezakonito, je IP v postopku upošteval dejstvo, da je dne 4. marca 2015 z začetkom preiskave postala upravičena pridobivati vse podatke o plačilnih transakcijah prejemnikov, vendar pa bi od UJP takrat lahko prejela le podatke od 4. marca 2005 dalje, saj je rok hrambe podatkov pri UJP 10 let,'' so sporočili. Pri IP so nadaljevali, da so nameravali prepovedati objave teh podatkov, a se je v tem času prilagodila že KPK in v Supervizorju teh podatkov ne objavlja več.

IP je v postopku ugotovil tudi nepravilnost pri sodelovanju zunanjega strokovnjaka, ki je pri KPK obdeloval osebne podatke, čeprav za to ni imel ustreznega pooblastila. KPK je to nepravilnost tekom postopka odpravila in ga ustrezno pooblastila tudi za obdelavo osebnih podatkov.

Univerza v Ljubljani: V odločitvi veliko nelogičnosti, pričakujejo kazenske ovadbe

Na Univerzi v Ljubljani so v odzivu dejali, da je v obrazložitvi odločitve IP in spremljajočih ugotovitvah vrsta pričakovanih nelogičnosti. "Nezakonito pridobljeni osebni podatki ne morejo biti zakonito objavljeni, KPK pa nima pravnega temelja za objavo podatkov posameznikov, ki so v fazi preiskave. Od IP pričakujemo predvsem uvedbo ustreznih prekrškovnih postopkov in odločbo o ukrepih glede zaledne zbirke, ki jo je s prisvajanjem osebnih podatkov KPK ustvarila in jo še naprej obdeluje," so zapisali.

Dodali so še, da pričakujejo kazenske ovadbe zaradi zlorabe pooblastil KPK.

Objavili nove podatke. Kdo je na seznamu?

Iz KPK so danes sporočili, da bo prikaz podatkov o prejemnikih honorarjev v Supervizorju odslej omejen na obdobje zadnjih deset let. Prikazani bodo podatki o transakcijah tistih posameznikov, ki so v tem obdobju iz naslova avtorskih in podjemnih pogodb, sklenjenih s subjekti javnega sektorja, prejeli najmanj 150.000 evrov.

Obenem pa so v Supervizorju od danes dostopni podatki o transakcijah 171 novih fizičnih oseb z navedenimi prejemki. Med njimi je ogromno sodnih tolmačev, kulturnikov, profesorjev. Zdaj na seznamu najdemo ministrico za šolstvo Majo Makovec Brenčič, ki je v 10 letih poleg redne plače z avtorsko pogodbo dobila še dodatnih 170.000 evrov, torej toliko, kot je sama povedala pred nastopom funkcije. Na seznamu najdemo tudi profesorja in poslanca Bojana Dobovška z dobrimi 160.000 evri. Največ pa je zdravnikov, na njem so splošni zdravniki, kirurgi, onkologi, pediatri, kardiologi, ginekologi, večina naštetih je zaposlenih v UKC Ljubljana.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (237)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

?AKAL
22. 07. 2015 08.17
Nevem kaj je problematično,če neki profesor v 10 letih zasluži še dodatnih par tisoč evrov,če pa en janša lahko nabavi za več tisoč evrov stanovanjske površine in nakup dragega avta sde pa za njega postavi celo USTAVNO SODIŠČE,jaz nebom nikoli videl dva tisoč evrov pa zato ne delam take gužve
luger
02. 06. 2015 21.14
-1
Cerar je eden izmed njih. Dokler ga imajo so na varnem. Še bodo s svojimi džipi hodili vsak vikend na obalo. Delavci pa na minimalcu. In bog ne daj, da zamudijo plačilo davkov.
minnaema@yahoo.com
02. 06. 2015 18.28
Nekateri državljani imajo OSEBNE DOHODKE in DODATKE v NEBO VPIJAJOČE- ali bolje povedano za en mesec njihovih (tajkunskih / prejemkov morajo številne družine iz naslova DSP živeti z =3.240€ dvajajst mesecev- pa razumi če moreš in vse tiho je bilo........!
luger
02. 06. 2015 21.11
+1
Ja, ukradli so nam državo. Ti lopovi vsak konec tedna sedejo v svoje džipe in se peljejo na vikende na obalo. In ti sploh ne vedo (nočejo vedeti) da se nekateri težko prebijajo skozi mesec, da nimajo za malico otrok. In Cerar je eden izmed njih. Samo govori kako je treba še malo stisniti, da bodo ti lopovi imeli več.
GURT1
02. 06. 2015 18.10
+1
Nč ne piše o JJ, eh brezveze...dajte nam kako kost o njem, da jo oberemo...
Uporabnik1175947
02. 06. 2015 18.21
FoglTunek
02. 06. 2015 17.50
+0
KPK deluje...tožilstvo deluje... Slovenija ma največji BDP na prebivalca in drugi največji BDP v JV Evropi. Praf tako je Slovenija glavna nosilka regionalne rasti, saj je v letu 2014 dosegla več kot triodstotno gospodarsko rast, kar je bolje od pofprečja EU-ja... Hvala bogu, da ni Grosupeljski Grobar na oblasti... Ivan Janez bi fse uničo... majke mi... ŽIVELA LEVICA!!!
Biofanatik
02. 06. 2015 16.33
In kakšen bo efekt tega nula, zero ,ničla.....
irheala
02. 06. 2015 15.29
+4
Ali veste, da bo izkupiček od prodaje Telekoma zadostoval le za 1-2 meseca preživetja JS ?
razocarani
02. 06. 2015 15.32
+2
batom@pinkponk.com
02. 06. 2015 16.52
+0
saj zato ga pa ne bi prodali. za razliko od enih drugih tlele.
puspan
02. 06. 2015 15.08
+5
Ce bi obelodanili ves denar, ki je bil nakazan tej zdruzbi, bi z lahkoto ugotovili, da Slovenija po razpolaganemu kapitalu nesporno spada v skupino najbolj uspesnih evropskih drzav.
razocarani
02. 06. 2015 15.51
+5
se strinjam ,,tale jara gospoda je res neverjetno pozresna ,,,ne mores verjet kaksen pohlep jih daje ,,ze gospasolska ministrica lucija cok v drnovskovi vladi je pokazala kako ji cekini ne smrdijo ,,v aferici z bratom-- veliko glavco na koprski fakulteti-- za 200000 mark jo je odneslo iz stolcka ,in to je bilo vse ,,tisina in spet tisina ,,tako delajo gospe in gospodje naprej ,,koliko je tu se cekinov za razne cudne diplome nasih vrlih politikov ,,kar verjamem da zato ni interesa da se te umazanije -lumparije razcistijo ,,da se res zacne cistiti greznico na teh solah udari smrad tudi v politiko
Transformerji
02. 06. 2015 14.05
+4
MOJ PREDLOG: vsi, ki so zaposleni v javnem sektorju, pa so letno poleg plače zaslužili še dodatnih 40.000 evrov, naj bodo objavljeni v supervizorju!
Transformerji
02. 06. 2015 14.08
+1
... tudi taki se odo znašli na supervizorju!
Diškor
02. 06. 2015 12.39
+4
Nova evropska blamaža?! Dokazi o sporni vlogi uradnice pravosodnega ministrstva, MAG. EVELIN PRISTAVEC TRATAR.
iGURT
02. 06. 2015 13.29
-2
Diškor
02. 06. 2015 12.37
+4
Nova huda nerodnost za videz nepristranskosti postopka. Soproga favoriziranega kandidata in vrhovnega sodnika Miodraga Đorđevića je državna sekretarka na ministrstvu za pravosodje Tina Brecelj.
dostojevski II
02. 06. 2015 13.09
+1
Kakšna sramota. Sodnik ima ženo. To je nezaslišano.
iGURT
02. 06. 2015 13.28
-2
"Doslej se sicer še ni izkazalo, da naj bi se Tina Brecelj direktno vmešavala v postopek izbire," - Požar Report
pkorosec
02. 06. 2015 12.18
+3
In vsak izmed njih danes tuli proti privatizaciji drzavnih podjetij, ki jih danes elita izkorisca za lastno okoriscenje, tulijo pa o odpuscanjih. Prvo kar bo privatni lastnik storil je to, da bo razne svetovalne prisklednike crtal. Delavcev se potrebuje toliko, kolikor ladja potrebuje mornarjev za varno plobvo. Nebodigatreba Svetovalca, ki bo kradel cas in denar, pa nihce ki je zdrav v glavi, ne potrebuje.
resort
02. 06. 2015 16.19
+2
To bo storil le, če bo privatiziral z lasnim denarjem. Takih pa pri nas ni. S tujim po koprivah mahat pa ni problem.
ROMELS
02. 06. 2015 12.16
+5
Naj se ve, zaradi koga so otroci v šolah lačni.
VSEZNALECno1
02. 06. 2015 12.01
+4
NAJBOLJ SE SPLAČA DELAT V JAVNI UPRAVI; JAVNEM SEKTORJU, JASNO ČE SI PRI VRHU; POLITIČNO SPREJEMLJIV::..... ČISTA BANANA.....delujemo na nivoju držav podsaharske Afrike....ČISTA BANANA.........
iGURT
02. 06. 2015 12.08
+0
odpisan2x
02. 06. 2015 11.31
+6
da vas ni sram ti modeli si preskrbijo dinarčke do nezavest,če pa nekdo prijav da išče delo in bi rad delal ga pa inšpektorji preganjajo-PODN
Bojan-F
02. 06. 2015 11.07
+0
Teorija disfunkcionalnih skupin med drugim trdi, da Vodja zaradi ene mocno izrazene osebnostne motnje ne razume vprasanj oz. teme ... in tukaj je dokaz ... pod ta prispevek guruji komuniciranja lepijo mantre, ki nimajo veze z temo prispevka.
Bojan-F
02. 06. 2015 11.01
+1
Najzaneslivejsi indic, da se je zlodelo priblizalo vrhu desnice, je sprevracanja zlodela v kulturni boj ... tokrat se je zlodelo priblizalo prijateljskemu sindikatu.
motorka57
02. 06. 2015 10.51
+4
....delamo zastonj,za.... ,ma nekateri ti tudi hvala ne rečejo,kot da smo tu,ker inteligenca rabi naše usluge,se obnašajo državni "uradniki",ki pa dejansko sploh niso.To smo gasilci,civilna zaščita,volunterji... ki smo sočloveku na razpolago 24 ur,ob vsakem vremenu in času.Tu je pa razvidno,kako si nekateri talajo naš denar iz državne blagajne in jim je en k .... mar,kako se iz dneva v dan prebijajo nekateri državljani ! In ti isti ljudje meni in nam kvasijo pamet,kako je nujno potrebno varčevanje.Ob tem se vprašam,ZA KOGA VARČUJERM ??? Cinika brez primere,pa naj se še tako hvali ljudi,ki so na rzpolago,da jih ni treba plačat !
Moj?ica123
02. 06. 2015 10.15
+8
Kaksen propad sistema,eni se kopljejo v denarju,katerega sploh niso zasluzili,tisti,ki pa garajo cele dneve,pa nimajo za kruh.To pa je naatega za posra....
ROMELS
02. 06. 2015 09.54
+6
Lopovi, zaradi katerih so lačni otroci v slovenskih šolah.