Slovenija

Elektriko imajo praktično vsi, a še dolgo ne bo, kot je bilo pred žledom

Ljubljana, 25. 02. 2014 21.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

"Pričakujemo, da bomo zadnje agregate ugasnili konec marca," so sporočili z Elektra Ljubljane. Slab mesec po katastrofalnem žledu ti napajajo še 29 transformatorskih postaj, večina pa se jih napaja iz omrežja. A trajalo bo še do konca leta, da bo to delovalo, kot je pred žledom.

Razmere
Razmere FOTO: Miro Majcen

Kot so sporočili z Elektra Ljubljane, je na njihovem območju skoraj mesec dni po katastrofalnem žledu zagotovljeno napajanje skoraj vseh transformatorskih postaj – bodisi iz omrežja bodisi s pomočjo agregatov. Izjema so le posamezne transformatorske postaje na območu Logatca, Vrhnike in Kamnika, ki nimajo stalnih odjemalcev. Gre predvsem za počitniške hišice in planinske domove.

Za 250 ljudi elektrika iz agregatov, za ostale iz omrežja

Z agregati napajajo 29 transformatorskih postaj, ki zagotavljajo elektriko približno 250 odjemalcem, večinoma na področju med Goteniško goro in Čabranko, ostale transformatorske postaje na območju Elektra Ljubljana se napajajo iz omrežja, so pojasnili. "Pričakujemo da bomo zadnje agregate ugasnili konec marca, ko bomo uspeli zasilno sanirati omrežje še do zadnjih odjemalcev na območjih, ki jih je žled najbolj prizadel," so še dodali.

Omrežje bodo popolnoma sanirali v prihodnjih mesecih, predvidoma do konca leta, najbolj zahtevna bo sanacija 110-kilovoltnega omrežja. "Odjemalce na območjih Kamnika, Kočevja, Ribnice, Žirov, Logatca, Cerknice in Vrhnike tako opozarjamo, da bo dobava električne energije zaradi obnove omrežja do končne sanacije večkrat motena," so še dodali.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Strok
26. 02. 2014 06.33
+0
Tale strom iz agregaga je bol za en kakec ka nima stalne frekvence in se vrednost se mu spreminja. Tko da t kvari dlocene naprave..
Alfa#7
25. 02. 2014 23.20
+0
pri nam ni po teh majhnih vasicah se nic res da na primorskem ampak grem k noni vidim el.kabel z enga na drug hrib umes pa prepad skoraj navpicno dol to se en cas ne bodo popravli in potem majo se nek star agregat ka ne ves kdaj bo krepo
srecnii
25. 02. 2014 23.10
Čez Sovodenj še dolgo časa ne bodo porihtal, da bo kabel na drogih. Kabel je ob cesti, trojni, drogovi pa polomljeni, da ne omenjam gozd.