Slovenija

VIDEO in FOTO: Plazovi še vedno grozijo

Ljubljana, 10. 07. 2009 07.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Špela Zupan/N.S.
Komentarji
112

Neurja so spet pustošila po Sloveniji, močno deževje pa je prestrašilo številne prebivalce. V Lokovici so evakuirali 37 stanovalcev.

Na Kredarici je ponoči snežilo.
Na Kredarici je ponoči snežilo. FOTO: ARSO

Slovenijo so ponoči prizadela neurja z močnim deževjem. Polovični zapori sta zaradi zemeljskega plazu na cesti Velenje–Gorenje pri Lokovici, zaradi vdora ceste pa na glavni cesti Šentjakob–Ribče pri Dolskem.

Zaradi poplavljenega cestišča je v Ljubljani zaprta cesta Zalog–Laze/Cesta v Kresnice pri Podgradu.

Več o stanju na cestah ...

Plaz na železniški progi Zidani Most-Ljubljana na relaciji Kresnice-Laze
Plaz na železniški progi Zidani Most-Ljubljana na relaciji Kresnice-Laze FOTO: Bojan Zadravec
Potniki lahko stanje v železniškem prometu preverjajo na spletni strani www.slo-zeleznice.si, pri osebju na železniških postajah in na splošnih informacijah 01/29 13 332.

S Slovenskih železnic so sporočili, da je železniški promet na progah, kjer so vremenske razmere povzročile težave, že vzpostavljen.

Posebnost je še na progi Laze–Kresnice, kjer promet poteka po enem tiru. Drug tir bo predvidoma zaprt do jutri. Promet na tej relaciji poteka z manjšimi zamudami.

- Mednarodni vlaki vozijo po obvozni progi Ljubljana–Trebnje–Sevnica. Predvidevajo, da bo do 15. ure odprt en tir, takrat bo promet z manjšimi ovirami že vzpostavljen.

Prebivalci 10 hiš zapustili domove

Ob 1.17 je občino Šoštanj zajelo neurje z močnim dežjem. Voda je zalila objekte na območju Šoštanja in Lokovice. Zemeljska gmota ogroža stanovanjsko hišo, nanos kamenja in hudournik pa sta zaprla železniško progo na relaciji Šoštanj–Šmartno ob Paki v naselju Lokovica. Proga je za promet že usposobljena. Prav tako je plaz zaprl cesto na relaciji Krenček–Prelog. Cesta je bila nekaj časa neprevozna, od srede dneva pa na območju plazu poteka izmenično enosmerno. V Lokovici je plaz (širine 30 metrov, dolžine 200 metrov in globine do osem metrov) podrl kozolec, ogroža pa še najmanj štiri hiše, katerih 37 stanovalcev so evakuirali.

Dol pri Ljubljani
Dol pri Ljubljani FOTO: Občina Dol pri Ljubljani

Poleg tega sta se v Lokovici utrgala še dva plazova, od katerih eden ogroža stanovanjsko hišo in gospodarski objekt. ''Ogroženih je več stanovanjskih hiš, hudourniška voda in plaz se ne umirjata. Plaz je porušil dva gospodarska poslopja in večino infrastrukture manjšega zaselka, za hišo naril več metrov visoko gmoto zemlje, lesa, ostankov gospodarskega poslopja in drevja. Med divjanjem in lomljenjem vsega pred sabo je med drugim zasul tudi vhode v hiši in odnesel Marijino kapelico. Prebivalci so sicer na varnem, a preplašeni in izgubljeni. Ne vedo, kako naprej,'' je sporočil očividec Jože.

V šoštanjski občini je prišlo tudi do izpada električne energije, pa tudi do trganja električnih vodov, poškodbe kabelskega omrežja ter vodovoda.

V Velenju brez elektrike

Grozljivo je bilo. Sredi noči čakaš, opazuješ deroč potok, ki teče mimo, potem pa kar naenkrat zabobni, razbije vhodna vrata in voda vdre v dnevno sobo, v celotno pritličje. V 15 sekundah je bilo stanovanje zalito z metrom vode, mulja, kamnov. Občutki so grozljivi. Ampak tako je v življenju, za nazaj ne moremo nič narediti, gremo naprej. Jože Rednak, lastnik poplavljene hiše v Lazah 33

Neurje se je nato preselilo v Velenje, kjer se je razbesnelo približno ob 01.50, okoli 3. ure pa je celotno mesto ostalo brez električne energije, ker je voda zalila dve razdelilni transformatorski postaji. ''Najhuje je prizadeto Pesje, Kavče, Podkraj, Podgorje in zaselek Tajna. Sprožili so se številni plazovi in nekateri ogrožajo stanovanjske hiše. Najbolj kritično je v zaselku Tajna, kjer se je sprožilo kar nekaj zemeljskih plazov.

Na celotnem območju Velenja so ekipe na terenu zabeležili 24 plazov, noben pa ne ogroža stanovanjskega oziroma gospodarskega poslopja. Ponovno je prevozen tudi most v zaselku Tajna, prav tako so prevozne tudi vse republiške ceste ter javne in lokalne poti. Le v zaselku Tajna (pri domačiji Mavzelj) sanacija še poteka. Ostale kritične točke so ostale nespremenjene in jih še vedno nadzorujejo," so sporočili iz občine.

Posledice neurja pri Hudem potoku v Malem Vrhu
Posledice neurja pri Hudem potoku v Malem Vrhu FOTO: Jani Klavčič

Od 11. ure dalje je že vzpostavljeno normalno obratovalno stanje sistema daljinskega ogrevanja. Vzrok za popolni izpad oskrbe s toplotno energijo je bila poplavljenost prostorov RTP – trafo postaje Elektro Celje, zaradi česar so morali izklopiti napajanja za vse odjemalce in centralno energetsko postajo. Pri reševanju problema je aktivno sodelovalo 45 delavcev Poslovne enote Energetika.

''Občanke in občane obveščamo, da so na celotnem območju, kjer je divjalo neurje, zelo poškodovane bankine cestišč, zato jih pozivamo, naj vozijo še posebej previdno in strpno. O morebitnih novih posledicah neurja nas lahko še vedno obveščajo na telefonsko številko 03/89 61 640. V primeru večjih količin vode, ki je sami ne morejo sanirati, lahko prebivalci pokličejo na telefonsko številko 03/898 16 50 oziroma 112 (Gasilsko društvo Velenje),'' so dodali na občini.

V jutranjih urah so močneje narasli vodotoki na širšem celjskem območju, v severovzhodnem delu države, v Zasavju in v Polhograjskem hribovju. Ker bodo čez dan še padavine, bodo vodotoki naraščali, predvsem na Štajerskem in v Prekmurju. Vodotoki v porečju Dravinje, na širšem celjskem območju, v Slovenskih Goricah in v Prekmurju lahko čez dan poplavljajo v obsegu vsakoletnih poplav. Zaradi namočenosti tal je lokalno povečana nevarnost trganja zemeljskih plazov.

Ob 02.10 je vreme kazalo moč še v Šmartnem ob Paki, kjer je voda zalila objekte predvsem na območju Gavc. Poplavila je eno stanovanjsko hišo in štiri gospodarske objekte. V Rečici ob Paki je voda poplavila okoli 15 stanovanjskih objektov. Prav tako je zalila nekatere ceste, ki so bile neprevozne. Ob 4.20 je neurje zajelo območje Polzele, kjer so gasilci črpali vodo iz stanovanjskih hiš, odstranjevali podrto drevo ter očistili več prepustov in manjših mostov. Neurje je poškodovalo šest lokalnih cest, šest javnih poti, eno regionalno cesto, tri mostove pa je popolnoma uničilo. Po prvih podatkih občine Polzela znaša višina škode okrog dva milijona evrov.

Ob 4.22 je v Brstniku v občini Laško neurje poškodovalo sedem kilometrov cest na katerih je uničen asfalt in bankine. Neurje je ob 5.11 prizadelo še Spodnje Grušovlje pri Šempetru, ob 8.51 pa tudi Celje.

Hudournik odnesel avto

Po neurju v Lazah
Po neurju v Lazah FOTO: Ivo Jemec, PGD Kresnice

Ob 2.25 so Dol pri Ljubljani zajele hude padavine, okoli 3. ure so se začeli prožiti plazovi in rušiti vse pred seboj. ''Najhuje je bilo na področju Laz, Senožeti, Dolskega, Podgore, Zagorice, Križevske vasi, Zajelš in vasi Klopce, kjer je voda odnesla del ceste, močno pa je poškodovala tudi tire mednarodne železniške proge. Najhuje je v Lazah, kjer je voda, pomešana z muljem in blatom, zalila železniški podvoz, s plazovi zasula cesto, odnesla terensko vozilo in vdrla v deset hiš, od katerih sta dve popolnoma zasuti z blatom in muljem,'' so sporočili iz občine. Voda naj bi zalila tudi šolo v vasi Jevnica, v Lazah pa je občan v hudourniku opazil osebni avtomobil. Gasilci so na več lokacijah črpali vodo iz objektov, odstranjevali naplavine s cest in iz deročega hudournika poskušali potegniti vozilo. V avtomobilu ni bilo nikogar, za lastnika pa so kasneje ugotovili, da je na varnem.

Nekaj pred 5. uro se je plaz sprožil tudi v Kavčah ter ogrozil stanovanjsko hišo in gospodarsko poslopje. Stanovalce so evakuirali.

Domačini so solidarno pomagali, na terenu so bili tudi gasilci in delavci podjetij za vzdrževanje cest, ki so z delovnimi stroji odstranjevali naplavljen gramoz in manjše zemeljske plazove. ''Škodo bomo ocenjevali, ko se vse skupaj umiri, bo pa velika. Česa podobnega v občini še nismo doživeli,'' je povedal podžupan Jože Virant. Župan Primož Zupančič je obljubil, da bo občina najbolj prizadetim ponudila finančno pomoč pri odpravljanju posledic katastrofalnega deževja.

Škodo so po vsej Sloveniji odpravljali gasilci in cestni delavci. Še danes naj bi bilo oblačno z dežjem in neurji, nato pa naj bi se v soboto razjasnilo.

Več o vremenski napovedi ...

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (112)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

NANI06
11. 07. 2009 08.37
NI ČUDNO,DA SE HUDOZRNIKI,TAK RAZBESNIJO IN NARASTEJO OB NALIVIH,ČE PA VIDIŠ KAKŠNO SVINJARIJO PRNESEJO POL S SEBOJ.OD SODOV,GUM,PRALNIH STROJEV... JE HUDO,AMPAK PREDEN ODPELJEŠ SVINJARIJO V GOZD PREMISL DOBR,KER JO LAHKO ŽE NASLEDNJO URO IMAŠ PRED SVOJO HIŠO.TAK JE,ČE NE SPOŠTUJEŠ NARAVE!
goso
11. 07. 2009 00.24
Je hudo, čista usoda, ne veš ne dneva, ne noči. Je pa nekej rešitev. Geologi. Nujno je dobit vrtine, kakšna je sestava zemlje, kjer je hiša in predvsem nad hišo. Na Krasu gre vse še kar hitro v zemljo, drugje pa tud ne. Že nekej let vpijemo, nej v zakonodajo obvezno vključjo podrobne geološke vrtine. Geologi vejo kje so rizična tla. Za posamezno hišo je treba pa podrobno vrtat na rizičnih tleh.
Irena Mlakar
10. 07. 2009 23.54
0601 10.07.2009, 23:14 2 pa dobro... dejte si gosto zasadit z drevjem, ki ima močne korenine, te hribe nad in pod hišo folk, da ne bo prihajalo do plazov!!! Nimaš pojma kako drevje tu gori raste. In koliko let že staro. Tu so največji problem hudourniki v kateri se nabere svinarije še pa još(listje, veje, debla, korenine blato...) in ko pride tako deževje hudourniki vse to odplaknejo v dolino... In ko pride tako močno deževje se odtrga še kaki plaz( zarad prenamočene zemlje in sile hudournika)
rene19
10. 07. 2009 23.45
jas samo rečem hvala bogu,da živim pod pohorjem,ker poglejte kaj se dogaja drugod po sloveniji.
Trenirka_SDS
10. 07. 2009 23.44
"Pred kakšno uro je na jugu Istre,okoli Poreča bilo neurje,vidni sta bili tudi vsaj dve pijavici-vodni trombi,neuradno sta bili tudi pri Vrsarju !!!!!" Teb je poreč jug istre? si jedu mogoče tiste okužene školjke kej?
samanigr
10. 07. 2009 22.47
jasamtaj ti in ostali zgleda da ne zastopte kaj sem mislil povedat.Bistvo mojega komentarja je da smo mi v isti godlji in da so nam tudi gasilci pomagali črpat vodo iz hiše sedaj pa imam v kleti takorekoč vodnjak tudi če dež ne pada in vodo črpam z črpalko.Moja hiša tudi stuji od 74.leta ,pa še to sosedu je tudi plaz podru pol hiše pa so prišli samo pogledat naredil pa ni nikoli nobeden nič tako kot pri nas in nam tudi ne bojo.Zato sem jaz napisal kako se občine razlikujejo med sabo.TO SEM HOTEL JAZ POVEDAT.
Tonček Balonček
10. 07. 2009 22.40
Pajtlerblanka, prav imaš! Mojega prijatelja je zadela strela, uničil je vso elektriko v njej, žal je pri tem nenenakopravnem boju potegnil "ta kratko"! Narava je pokazala, d aje močnejjša od človeka, kot vedno! R.I.P.! Nisem pa prepričan, če je imel namen uničiti naravo!!
jasamtaj
10. 07. 2009 22.31
samanigr pa tam stojijo hise ze 30-40 let kaj si ti blesav-a
jecmenar
10. 07. 2009 22.28
to je tok scal da si niti ne predstavljaš kako je bilo. pr nm je zalil eno bajto u polno. notr blat pa skale pa prod. SAMANIGR pa tiho bod k je blo povsod še na tok trdih tleh je začelo poplavljat, lahko si samo omilil škodo preprečit je ne moreš. dež je scal dobesedno kot iz škafa gasilec
Benjoboy
10. 07. 2009 22.11
strašno. Filmi postajajo realnost.
samanigr
10. 07. 2009 20.48
KDO JIM JE PA DAL DOVOLENJA NA TAKEM TERENU GRADIT HIŠE JA SEJ VEM TAKRAT SE NI NIČ VIDLO DA JE PALAZOVITO TAKO KOD PRI NAS KI NAM HIŠA LEZE IZ DNEVA V DAN POL PA PRIDEJO IZ OBČINE PA ME PRVO VPRAŠA ,,KA MATE VI SPLOH GRADBENO DOVOLJENJE"MISLIM KA BI JIH SLUČAJNO KLICAL ČE GA NEBI IMEL.SAMO DA IZGLEDA DA NISO VSE OBČINE KOD KRŠKE KI NE POMAGA LJUDEM,AMPAK SAMO TISTIM KI DELAJO NA OBČINI TISTIM PA TAKOJ DRUGI DAN ŽE GRADIJO ŠKARPE ,,SRAMOTA ZA NEKATERE OBČINE NEVEM KJE JE KAKA INŠPEKCIJA DA BI MALO POGLEDALI KAJ DELAJO"
Buena Vita
10. 07. 2009 20.41
NARAVO UNIČUJE ČLOVEK NIKOLI NARAVA ČLOVEKA
Irena Mlakar
10. 07. 2009 20.41
OTROCKI se strinjam s tabo. Včasih sem živela v Kresnicah(sedaj živim na nasprotnem hribu) in tisti ki ne poznate teh krajev bodite tiho in ne kritizirajte na tak način.
negro
10. 07. 2009 20.26
upam, da si bodo prebivalci čim prej opomogli.
ziva35
10. 07. 2009 20.12
Ubogi ljudje...sploh ne upam pomisliti, kako bi se počutila, če bi bila na njihovem mestu... Upam, da imajo vsaj zavarovano in si bodo s tem vsaj malo pomagali...
vevrca_26
10. 07. 2009 19.56
bogi ljudje!!! to je tko kot pri nas leta 04 ko nam je potres vse uniču :( groza ! proti naravi smo ničle :(
goso
10. 07. 2009 19.14
Lahko da zdaj 10 let ne bo tko grozno. Lahko pa spet bo. Vsekakor bo treba v hriboviti Sloveniji misliti na selitve na varnejše lokacije, tko glede vode kot glede zemeljskih plazov. To bo morala zagotovit država. Obenem pa za novogradnje v zapor strpat vse nepremičninarje, ki gradijo na potencialno nevarnih lokacijah. V zapor pa tud upravne enote, ki izdajajo gradbena dovoljenja. Za vse te tipe pa tud povračilo škode. Davkoplačevalci že ne bomo plačeval tem dobičkarjem.
sbabi
10. 07. 2009 19.09
Groza, da 50 let gradiš, potem pa v trenutku vse izgubiš, pa si spet na začetku, ubogi ljudje.
vanderb
10. 07. 2009 19.01
Kje so sedaj tisti posamezniki k vsak mesec dobijo ful keša za to ker jezk brusijo. Narava zmerom po siromaku useka jebela cesta, da ni pravice na tem svetu. Že itak nič nimajo poj pa še taka katastrofa????????
amebsa
10. 07. 2009 18.57
Zdaj bi pa še jaz nekaj dodala...ker pač že vsi toliko veste....Verjetno nobenega izmed vas ni to neurje in veliko ostalih v zadnjih2 letih prizadelo....No nas je.... Vealiko tukaj je očitalo prizadetim...Jaz nisem pobrala niti centa od države, zaradi posledic. Krili smo iz zavarovanja in prihrankov. Pa to, da smo ljudje nori kje gradimo....mogoče kdo, ampak on pokasira. Mi smo sedaj imeli posledice v Lj- Laze, c. v kresnice. Nismo klicali pop tv , da nam je odneslo cesto, da smo odrezani od sveta. Pa nismo mi novodobno zidali. Je hiša kar stara. In tudi v Lazah ste lahko videli da so starejše hiše, katere so prizadete. Verjetno tudi oni niso iskali čudovitega razgleda,,, Sem bila dolga, to je moje mnenje, zato se dostikrat zgrozim ob pisanju nekaterih tukaj....Pa lepo in radi se imejte