Slovenija

'Stvar očitno ne deluje'

Ljubljana, 18. 09. 2008 10.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
D.Š./J.B.
Komentarji
84

Testiranja Elbitovih oborožitvenih postaj, ki bodo nameščene na osemkolesnike, so se zaključila, orožje pa naj ne bi bilo brezhibno.

Posel s patrijami ogroža tudi dobavo dvajset milijonov evrov vrednih štirikolesnih oklepnikov kobra. Nanje so morali zaradi patrij namestiti Elbitove oborožitvene sisteme, ki pa kljub dodatnim testiranjem še vedno ne delujejo, kot bi morale. Uradnega poročila o samem testiranju zaenkrat še ni.

Uradnega poročila o samem testiranju zaenkrat še ni.
Uradnega poročila o samem testiranju zaenkrat še ni. FOTO: POP TV

Za današnji časopis Delo pa je vodja kabineta obrambnega ministra Karla Erjavca Franc Stanonik dejal, da "stvar očitno ne deluje tako, kot je to zapisano v pogodbenih pogojih". Stanonik je še poudaril, da se zaradi izpada Elbita postavk v sklenjeni pogodbi ne sme spremeniti: "Dobavni roki, cena in tehnične karakteristike oborožitvenih postaj morajo ostati nespremenjene."

Odstopanja pri testih

Ministrstvo za obrambo je v skladu s pogodbenimi določili sodelovalo pri verifikacijskih testiranjih opreme in sistemov iz pogodbe o nakupu oklepnikov. Teste je opravljalo finsko podjetje Patria skupaj z izvajalcem iz pogodbe o nakupu s podjetjem Rotis.

"Med verifikacijskimi testi so se pojavila odstopanja med pogodbenimi zahtevami in rezultati testov. Pomanjkljivosti so se ugotovile predvsem pri določenih testih oborožitvene postaje na ekstremno nizkih temperaturah (manj kot 30 stopinj Celzija) in pri določenih tehničnih rešitvah oborožitvene postaje 12,7 mm, verifikacijski testi za vozila pa so bili uspešni oziroma so se manjše pomanjkljivosti takoj odpravljale“, so sporočili iz obrambnega ministrstva.

Mors soglaša z zamenjavo poddobavitelja

Ministrstvo za obrambo je tudi od izvajalca in njegovih podizvajalcev sprotno zahtevalo poročila o odstopanjih in načinu njihove odprave. Čeprav je bil na ponovnih testiranjih dosežen napredek, izvajalcu ni uspelo zagotoviti zahtevane in s pogodbo določene ravni kakovosti ter zanesljivosti oborožitvene postaje. Ob upoštevanju pogojev in zahtev iz razpisa ter pogodbenih obveznosti je ministrstvo soglašalo s spremembo poddobavitelja oborožitvenih postaj. Tveganje in vse stroške izvedbe zamenjave pa naj bi prevzel izvajalec.

Na podlagi predhodnega soglasja vladne delovne skupine za izvajanje TRP SV so bili izpolnjeni vsi pogoji za podpis dodatka k pogodbi o nakupu, ki bo podpisan 19. septembra 2008.

Minister Karl Erjavec ne izključuje možnosti prekinitve pogodbe.
Minister Karl Erjavec ne izključuje možnosti prekinitve pogodbe. FOTO: POP TV

S podpisom dodatka k pogodbi je Ministrstvo za obrambo soglašalo s spremembo podizvajalca oborožitvenih postaj z mitraljezom 12,7 mm in bombometom 40 mm ter sprejelo predlog izvajalca, da bo oborožitveno postajo M 151 Protector dobavilo norveško podjetje Kongsberg. Takoj ko bodo končani in izvedeni vsi formalni postopki, bo ministrstvo o zadevi izdalo ustrezna obvestila, so še zapisali v sporočilu za javnost.

Po njihovem menju pogodba omogoča naročniku, da brez spremembe cen in drugih pogodbenih pogojev, ki so njemu v korist, opravi tako zamenjavo. Poudarili so še, da zavračajo "vsa namigovanja glede morebitnih škodljivih povezav med naročnikom in podizvajalci, kot je bilo očitano" in dodajajo, da " je zahtevana raven kakovosti in zanesljivosti predmeta pogodbe glavni cilj naročnika. Gre za tehnični aneks, saj se cene in dobavni roki ne spreminjajo, raven taktično-tehnične kakovosti pa se celo zvišuje“.

Pogodba se lahko tudi prekine

Predstavnik pogajalske skupine za Patrio Dragan Bavčar pa je pred dnevi dejal, da "dokler ne bo nivo kvalitete teh sistemov ustrezen, jih ministrstvo za obrambo ne bo prevzemalo“.

Minister za obrambo Karl Erjavec pa je glede Elbitovih oborožitvenih sistemov poudaril, da "če se bo izkazalo, da Elbit ne bo položil testov oziroma so določene težave na testiranju, ne izključujem možnosti, da se spremeni tista oprema“. Na novinarsko vprašanje, kaj se bo zgodilo, če Patria ne bo do konca leta na vozila namestila delujoče opreme, pa je Erjavec dejal: "Če tega ne bodo mogli zagotoviti, ne izključujem možnosti, da se pogodba prekine, saj ne morejo izpolniti svojih obveznosti.

Po Cviklovem mnenju je potrebna celotna revizija posla.
Po Cviklovem mnenju je potrebna celotna revizija posla. FOTO: POP TV

Cvikl: Odgovorna tako minister za obrambo kot predsednik vlade

Poslanec SD Milan M. Cvikl je prepričan, da je posel nujno celovito revidirati. Kot je zapisal, sta za "sprejete odločitve, netransparentnost odločanja in posledično negospodarnost ter zamudo v dobavi objektivno odgovorna tako minister za obrambo in predsednik vlade“. Današnje priznanje ministra Erjavca je namreč po njegovem mnenju dodaten razlog, zakaj bi moral biti razpis v maju 2006 razveljavljen, vendar se je MORS takrat odločil drugače. "Očitno je bilo potrebno izbrati Rotis d.o.o. kot prvega in tudi ne edinega posrednika, ker je to omogočalo provizije in s tem oškodovanja slovenskih davkoplačevalcev.“

Vrednost nakupa patrij znaša 278 milijonov evrov, medtem ko vrednost oborožitvenih postaj znaša 140 milijonov evrov.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (84)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

SPICELJ
19. 09. 2008 14.59
lolek.......kje pa so naši pobi na prvi bojni črti....... izraelci so stalno v vojni in njihova tehnika je sigurno dobra....... edino kar pri njih ne štima je to,da niso balkanci in niso hoteli dobiti posla na balkanski način podmazovanja naših generalov in poštenih politikov.
ServerAUTOMATIC
19. 09. 2008 14.52
Ali prizvajalec nudi garancijo, da bo oklepnik na prvi bojni črti deloval brezhibno in da ga sovražnik ne bo uničil?
viharnik
19. 09. 2008 13.50
Ja seveda nima nekih kadrov...menda nebomo gledal še štiri leta tega Šturma,Cukljatija,Vizjaka....upam da ne no...levi tak nočejo z njimi v novo vlado,porazno bo če dobijo volitve...
Ro-Zy-YoZi
19. 09. 2008 11.59
ja IVANBISTRICA bolno in na kozlanje gre tudi meni. Kaj čmo ta vlada deluje po nekem dugem ključu ki ga jaz ne razumem ali pa je izredno kadrovsko podhranjena in določene resorje pokrivajo ljudje ki nimajo blage veze. Konkretno sem s tem mislil ravno Ehjavca, Bajuk bi bil tudi dosti bolj uspešen kje drugje pa da ne govorim o konstanti zunanjih poslov g. Dimitrij Rupel, pa naj me vrag vzame če je Mate najboljša možnost za notranje ministrstvo v SLO in g. Podobnik na okolju deluje popolnoma zgiubljen da o podjetnici iz velenja niti ne izgubljam besed, gospodu iz Brežic pa niti v najhujšem slučaju en bi smelo pasti gospodarsko ministrstvo po moji oceni. Torej sem sam sebi pravzaprav odgovoril. Ob prebiranju posta sem pravzaprav videl, da gospoda nima ustreznega kadra in flikajo z vsemi mogočimi in nemogočimi \"strokovnjaki\".
ivo55
19. 09. 2008 11.14
Glede na zapisano, da nas naša armija stane cca. 200.000 letnih delavskih plač, mi gre - oprostite kot ekonomistu preprosto na kozlanje. Odgovorni minister, ki še vojak ni bil, pa se nam cinično posmehuje..............
pravicen
19. 09. 2008 10.47
Pa ne bit MALENKOSTEN Saj finske puške tudi NISO ravno OK Glavne so provizie pa kaj gnjavite toliko koga briga če dela ali ne
Ro-Zy-YoZi
19. 09. 2008 10.15
saj nihče ne trdi da SLO vojska ne potrebuje oklepnikov se pa pojavlja seveda vpraanje pri številu, ceni, tipu in načinu izbora ibrANIH pATRIJ.
Brrr1111
19. 09. 2008 08.57
Tonček: Tudi doma v primeru vojne potrebujemo nekaj kar bo ščitilo vojake med prevozom .. na in iz bojišča :) Poleg tega pa dvomim da si vojaki želijo ostati doma, namreč, z plačanimi misijami se odpira možnost hitrega zaslužka.. moj sosed je bil do zdaj že na 5 misijah/usposabljanjih, pa mu ni nič žal.. --> nov avto, nova fasada, nova ograja, itd. _______
Tonček Balonček
19. 09. 2008 07.47
Erjavec je zdaj kubil še inkubatorje....
Tonček Balonček
19. 09. 2008 06.42
Že zdavnaj smo ugotovili, da je problem s temi oklepniki nastal zaradi naveze finskih in slovenskih socialdemokratov, rdečih, ne janševih! Pri nas pač zbirajo informacije, obvestila in uporabljajo posebne metode le, če gre za krajo drv ali gojenje konoiplje, za korupcijo pa potrebujejo dokaze!
mindfucker
19. 09. 2008 05.19
blanka. kaj, a si že opravila alkotest? sedaj ti ostane samo še \"zaključni\" izpit!
mindfucker
19. 09. 2008 05.17
pomembno je samo to, da smo 278 mio. eur. davkoplačevalskega denarja, zapravili \"transparentno\" in \"pošteno\". na koncu bosta wolf in riedel še dobila visoka državna odlikovanja kot \" borca za narodov blagor\"! še posebej wolf, ki je znan kot veliki \"dobrodelnež\"!
Buena Vita
19. 09. 2008 00.10
nenene,kje pa,bog nedaj,levica ni nič kriva,tako pravi pop teve,in 24 ur, ti so itak fascinantni, vse brišejo,samo levica lahko blčati celo Slovenijo,in 571 novinarjev peticijanarjav,pokopavajo svobodo govora
Buena Vita
19. 09. 2008 00.02
JAN morda ne veš če nisi od ta levih ,nesmeš na forum,prepovedano,pop teve je prepovedal svobodo govora v Sloveniji....DIKTATURA
preprostež
18. 09. 2008 22.00
Vojna ali mir, raje bi videl, da imamo spodobno vojsko z delujočim orožjem! Ne bi rad, da nas ujamejo z gatami dol.
luciluk
18. 09. 2008 21.58
ne vem zakaj bi moral kdo odstopit zaradi neizponjene pogodbe. SLO bo kvecemu pobrala pogodbeno kazen, upam da obstaja ta clen v njej. Ce dobimo oborozitev pol leta kasneje je pa itak vseeno.
Tonček Balonček
18. 09. 2008 20.07
Za vojake bi bilo seveda najbolje, če bi ostali doma! Kdo še vedno sanja o koprupciji in podtika nečednosti, kje so dokazi, dokler ne predočijo blagajniških prejemkov in izdatkov, kopij nakazil in izpiskov s transakcijskih računov, naj bodo tiho! Mibomo vse razčistili ob priliki dohodninskih napovedi, ko se bo videlo, kdo in koliko je prejel, ha, ha!
Navihanko
18. 09. 2008 19.59
Temu se reče vezani posel ali verižna korupcija po domače
gogo27
18. 09. 2008 19.33
Minister ne izključuje prekinitve pogodbe??? Ja kdo jo je pa sklepal??? jaz sigurno ne!!! tisti ki jo je sklepal mora odgovarjati saj je moral raziskati proizvajalca in ponudnika tako da mi to spet smrdi na en erjavčev posel!!!
Brrr1111
18. 09. 2008 19.22
Zastava je bila najboljša pa zbrojevka je tudi bila najboljša. Zdaj je najboljša HK416! Tonček: Zadeva je mišlena za zaščito vojakov na misijah NATA/EUja/OZNja. Kakšen đumbus je bil ko se je kupovalo Hummerje/Humveeje. no ja,, ko so pa vojaki na mino zapeljali pa ni blo več tako neumno da smo ta neuporabna železna jajca kupili! ________________________