Slovenija

Ekstremno vreme bo vse bolj pogosto

Ljubljana, 22. 06. 2011 13.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ekstremni vremenski pojavi, med katerimi so tudi poplave, bodo v prihodnosti tudi v Sloveniji pogostejši. Na Agenciji za okolje želijo zato med ljudmi utrditi kolektivni spomin na zadnje poplave, da se bodo zavedali nevarnosti.

Ekstremni vremenski pojavi, med katerimi so tudi obsežne poplave ali suše, bodo v prihodnosti tudi v Sloveniji pogostejši in se bomo morali nanje navaditi, je na današnji novinarski konferenci povedal Janez Polajnar iz Agencije RS za okolje. Prav zato želijo med ljudmi utrditi kolektivni spomin na zadnje poplave, da se bodo zavedali nevarnosti.

Poplave v Sloveniji so sicer povsem običajen pojav, na leto se jih zgodi med 50 in 70. Zadnja tri leta pa imamo vsaj eno katastrofalno poplavo na leto.
Poplave v Sloveniji so sicer povsem običajen pojav, na leto se jih zgodi med 50 in 70. Zadnja tri leta pa imamo vsaj eno katastrofalno poplavo na leto. FOTO: Dare Čekeliš

"Akcija Moč voda s postavitvijo tablic je namenjena temu, da spodbujamo kolektivni spomin o tem, da so se poplave na tem območju že zgodile in da se bodo dogajale tudi v prihodnje," je dejal Polajnar. Primorski so v tokratni akciji namenili 25 tablic, na katerih je označena najvišja gladina vode ob poplavah med letoma 2009 in 2010. Namestili jih bodo predstavniki občin, ki so jim tablice tokrat podelili, skupno pa so v Mirnu na mostu nad reko Vipavo namestili prvo med njimi.

Poplave v Sloveniji so po Polajnarjevih besedah sicer povsem običajen pojav, na leto se jih zgodi med 50 in 70. Običajno so to manjše poplave na poplavno ogroženih območjih. Večje poplave pa se dogajajo na vsakih nekaj let in pred njimi ni varen prav noben slovenski kraj. "Zadnja tri leta pa imamo praktično že vsako leto poplavo, ki jo lahko označimo kot katastrofalno," je še povedal Polajnar.

Zato je v primeru močnejšega dežja dobro poslušati meteorološka in hidrološka poročila, saj so napovedi v zadnjih letih vedno bolj točne. Polajnar je še opozoril na enoten evropski sistem meteo, kjer so objavljeni alarmi ob različnih vremenskih pojavih. V prihodnosti pa bo tu objavljen tudi spisek ukrepov za posameznike, kaj morajo ob posameznih stopnjah alarma narediti. Navodila ne bodo namenjena le ukrepom ob pričakovanem poplavljanju vodotokov, pač pa tudi ob ostalih ekstremnih vremenskih razmerah.

Lanskoletne septembrske poplave so v občini Miren–Kostanjevica naredile ogromno škode. Na stavbah je bila ocenjena na 915.000 evrov, na infrastrukturi na 2015.000 evrov in na kmetijskih površinah na 195.000 evrov. V občini hitijo s sanacijskimi deli. Dela potekajo tudi v in ob strugi reke Vipave, da bi bila v prihodnje bolj pretočna. Prav tako so v poplavne karte Slovenije že vnesena območja, ki so bila lani poplavljena, da tam v prihodnosti ne bi gradili.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ramzess
22. 06. 2011 15.40
"Prav zato želijo med ljudmi utrditi kolektivni spomin na zadnje poplave, da se bodo zavedali nevarnosti." Res morda, a hkrati je treba njih spomniti, da nevarnost neviht, ekstremnih neviht, niso samo poplave, ...naj se ljudstva ne zavaja tako, ... V nasprotnem primeri mora zadeva biti bolj specifična, krajevno (za poplave), ne pa tako splošna.
Tomaz1980
22. 06. 2011 15.37
Vi kar opominjajte in zastrašujte ljudi! Država bi morala tukaj ukrepati pa ni nič ukrepala oz. pomagala v lanskoletnih poplavah.
anzeee93
22. 06. 2011 14.35
una reklama za hervis na desni strani je polom, poplave pa bojo tud ce nebi blo tega clanka zdej...
MOSSAD001
22. 06. 2011 13.38
hrhrek
22. 06. 2011 13.17
-1
KAKŠNO EKSTREMNO VREME VI STE EKSTREMNI...MENI JE OD VSEGA NAJBOLJ ŽALOSTNO TO, DA SI NE MOREMO BREZPLAČNO OGLEDATI FINALNIH NASTOPOV SLOVENSKIH TALENTOV...POVSOD, POUDARJAM POVSOD NA SVETU OBJAVLJAJO NA YOUTUBE POSNETKE TALENTOV, DA SE LAHKO TI POKAŽEJO ŠIRŠI JAVNOSTI, SAMO PRI NAS NE. OPROSTITE POP TV AL PRO PLUS AL KDORKOLI ŽE, AMPAK S TEM, DA ZAHTEVATE PLAČILO ZA OGLED VIDEOPOSNETKOV DELATE OGROMNO ŠKODO NASTOPAJOČIM IN NJIHOVI PREPOZNAVNOSTI IN MOREBITNEMU USPEHU V TUJINI!