Slovenija

Ekstremisti pod drobnogledom parlamentarcev: ureditev zakonodaje in preventiva

Ljubljana, 12. 04. 2013 13.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Komisija, pristojna za preiskavo delovanja skrajnih skupin, si je ob začetku dela za cilj zadala predvsem spremembo zakonodaje, ki bi preprečila delovanje teh skupin. Pomembno vlogo pri tem bi imela tudi policija, ki bi dobila vzvode za preventivno delovanje.

Predsednica komisije Maja Dimitrovski iz Pozitivne Slovenije
Predsednica komisije Maja Dimitrovski iz Pozitivne Slovenije FOTO: Dz-rs.si

Komisija, pristojna za preiskavo delovanja skrajnih skupin, je začela delo. Njen cilj bo sprememba zakonodaje za preprečitev delovanja ekstremističnih skupin, je po seji dejala predsednica komisije Maja Dimitrovski iz Pozitivne Slovenije. Kot je dodal SDS-jev poslanec Dragutin Mate, bi bilo pomembno, da bi policija dobila vzvode za preventivno delovanje na tem področju.

Najprej o zakonodaji, šele nato o morebitni vpletenosti politike

Maja Dimitrovski je pojasnila, da so se na komisiji dogovorili, da bo preiskava razdeljena na dva dela. V okviru prvega bodo razpravljali o možnosti sprememb zakonodaje, ki bi preprečila delovanje ekstremističnih skupin in vzpostavila nadzor nad njimi. Pozneje pa bo komisija ugotavljala morebitno vpletenost funkcionarjev političnih strank v lanske proteste v Mariboru in Ljubljani.

Najprej se bo torej komisija do pojma ekstremizma opredelila. V slovenskem pravnem redu namreč ni členov, ki bi se eksplicitno nanašali na zaščito pred ekstremizmom, radikalizmom ali ksenofobijo, je poudarila predsednica. Prav tako veljavna zakonodaja ne omogoča nadzora nad delovanjem ekstremističnih skupin, kar potrjuje tudi strokovna javnost. Ščiti namreč le pred razlikovanjem, ko gre za človekove pravice in temeljne svoboščine, ter zagotavlja načelo enakosti pred zakonom, je pojasnila Maja Dimitrovski.

Vzor bodo iskali v EU

Glede sprememb zakonodaje se bo tako preiskava osredotočila na primerljivo zakonodajo v državah članicah EU, ki urejajo oziroma prepovedujejo pojav in delovanje ekstremističnih skupin, je dejala. Maja Dimitrovski pričakuje, da bo komisija v sorazmerno kratkem času oblikovala ustrezna vodila za oblikovanje rešitev za zagotavljanje varnosti pred delovanjem skrajnih skupin, pri čemer bodo za pomoč zaprosili tudi vlado.

Obstoj in delovanje ekstremnih skupin v Sloveniji je poslance začelo zanimati po izbruhu nasilja na protestih konec novembra lani.
Obstoj in delovanje ekstremnih skupin v Sloveniji je poslance začelo zanimati po izbruhu nasilja na protestih konec novembra lani. FOTO: Miro Majcen

Maja Dimitrovski je še zagotovila, da bo komisija obravnavala vse vrste ekstremizmov, saj so se vse stranke oz. člani komisije tudi danes strinjali, da je treba do teh pojavov gojiti nično stopnjo tolerance.

Mate kot primer izpostavlja Nemčijo

Član komisije Dragutin Mate je po seji ocenil, da je razprava potekala konstruktivno. Potrdil je, da je področje ekstremizma v slovenski zakonodaji "relativno slabo urejeno" in med drugim opozoril, da policija nima pooblastil, da bi lahko skrajne skupine zakonito spremljali že tedaj, ko se na svoja nasilna dejanja pripravljajo. Pomembno je torej, da organi pregona dobijo vzvode za preventivno delovanje na tem področju, je dejal Mate.

Glede zakonodaje, ki bi prepovedala delovanje ekstremističnih skupin, je izpostavil primer Nemčije. Tam ureditev določa prepoved ekstremističnih skupin pod določenimi pogoji, ko se, denimo, zaznajo določena skrajna dejanja ali ko se skupina javno deklarira za skrajno. To bi bil po oceni Mateja racionalen pristop k preventivnemu delovanju države na tem področju.
 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (20)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

godhead
13. 04. 2013 15.04
+0
očitno so tudi na 24ur dobili ukaz, da se ne sme pojaviti nič o naonacističnih članih v SDS
24vohomurckov
13. 04. 2013 13.19
+3
...kako naj se pa narod ubrani extremistov iz parlamenta??
porka.malorka
12. 04. 2013 22.24
+5
Seveda dejmo vsekat po ljudstvu in jih držat pod kontrolo. Kajne neoliberalisti. Pa vam povem da vam tega ne bo ratalo. Edina skrajna skupine,ki jih poznam ste politiki. In res. Prepovedat vse politične stranke v RS
furmank
12. 04. 2013 22.16
Zopet lopovi hočejo ustrahovati narod ki jih poziva naj odstopijo ker so državo spravili v bedo in kaos. Ko bo narodu dovolj jim ne bo pomagal noben zakon o ekstremizmu katerega namen je še večja represija kot jo že imamo. Stvari počasi gredo proti koncu , narod mora soditi vsem ki so državo uničili.Ko bo zakon sprejet bo pa moj članek že operativno zanimiv za represivne organe in bom označen kot skrajnež. Narod se mora zavedati nevarnosti ki jim grozi s sprejetjem takšnih zakonov.
Roman Hren
12. 04. 2013 20.34
-2
Zadnje čase (po začetku protestov) se vse bolj ukvarjajo s pojavi "ekstremizma". Nasilje zavračam, ampak pri nekaterih je zaznati težnjo po133. členu! Čeprav so včasih kakšni komentarji zares grozljivi. Ampak po mojem bi bilo popolnoma drugače, če bi vsi dajali komentarje s svojim imenim.
porka.malorka
12. 04. 2013 22.25
+1
hecate
12. 04. 2013 18.56
+1
OK pa kaj ma spodnja fotka pijanega Danija ki kaže rit, veze z ekstremističnimi skupinami??? Kako vem da je to pijan Dani..ker sm vidla tut ostale fotke iz te serije iz protesta in se na eni lepo vid njegov obraz. Poleg tega se ga precej rad napije na metal festih in koncertih in nakonc k je fertik zmeri kaže rit in mu hlače dol padajo. In ker ga poznam loh 110% trdim da ni nben ekstremist razn v ekstremno pogostem kazanju zadnjice :) Torej še 1x - kaj zaboga ma ta fotka kle veze??
yarrick
12. 04. 2013 16.20
+8
OK, hervardi so ekstremisti, skinheadi so ekstremisti,posamezniki znotraj različnih tujih narodnosti so ekstremisti.Kaj pa ko bodo nekega dne razglasili, da je VSAKDO ki je proti njim ekstremist? Kaj bomo pa takrat dejali? Ja, ekstremisti so problem v družbi, ŠE VEČJI PROBLEM pa je ekstremna politika(leva IN desna), ki NAMERNO uničuje vse kar je ljudstvo zgradilo v zadnjih 100 letih( in še več na področju kulture in zgodovine) in si prisvaja zasluge za stvari in dejanja ki jih oni NISO naredili. Torej KDO je tu res ekstremist?!
joze drugi
12. 04. 2013 16.20
+6
Spet komisija namenjena sami sebi in izčrpavanju proračuna. Na koncu bodo ugotovili, da smo največji ekstremisti mi, ki preko komentarjev pozivamo k ureditvi razmer in prenehanju kraj.
Josef Kurbl Popelreuther
12. 04. 2013 16.06
+2
pa kdo to komisijo plačuje, naj se spokajo zajedavci državnega proračuna, to je itak delo policije, pa zato ne rabimo še nekih komisij;
Josef Kurbl Popelreuther
12. 04. 2013 16.04
+5
spet neka komisija za gubljenje vremena;
JanezNovakJohn
12. 04. 2013 16.04
+2
Vem za Vinkotove jurišnike, ki so metali molotovke in kocke. Me prav zanima če jih bodo obelodanili
brabusednet
12. 04. 2013 15.52
+4
Ekstremisti so v našem parlamentu nam ne dajo dihat.Lakota se širi po državi kot kuga.Rabili bi pa eksremiste,da jih odstranijo z oblasti,te nesposobneže samovšečne.Deržavo bodo spravili,ali so jo že v bankrot in kaj so potem oni drugega.
sprint
12. 04. 2013 15.45
+7
Dovolj neki zakonov. Koliko za božjo pa ste jih v 20 letih samostojne slovenije pogruntali. In z vsakim zakonom nam je življenje bolj zakomplicirano, omejeno in manj svobodno. Dovolj.
starakadilka
12. 04. 2013 15.38
+4
Sami sebe naj nadzirajo, pa ne bo nobenih ekstremnih dogodkov več v državi.
brancc
12. 04. 2013 14.45
+11
Čak, preiskujejo skupino ekstremistov? To pomeni, da preiskujejo SDS stranko?
dannyer
12. 04. 2013 14.12
+8
edina ekstremna skupina je vlad parlament in ta odbor ljudje se upirajo proti liberalnim skrajnosti . prej ali slej bo ta evropa padla in se ponovno popravila na boljše ne pa to
artifakt
12. 04. 2013 14.01
+12
tiranija na pohodu!! vsakič, ko vlada napiše kak nov zakon pomeni, da je postala še bol skorumpirana in obrnjena proti ljudstvu...
KlubPravilnoPretepenihŽena
12. 04. 2013 13.56
+8
družina jankovic je najbolj extremna družina, recimo Zoki nas hoče izpeljati iz krize pa čeprav nima računalnika, Jure živi v skladišču, tast ima staro jugoslovansko pištolo in tako dalje..
KissMyAsss
12. 04. 2013 13.56
+6
Ekstremisti, to so tisti iz ZBORa na Kongresnem trgu????