Slovenija

Ekstra deviško je samo deviško

Ljubljana, 06. 06. 2008 13.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Zveza potrošnikov Slovenije pogosto opravlja teste izdelkov. Tokrat so preverili kakovost ekstra deviškega olja in dokazali, da le-ta ni vedno pogojena s ceno.

Slaba polovica vzorcev ekstra deviškega olivnega olja, ki so naprodaj v slovenskih trgovinah, se ne more ponašati z oznako 'ekstra deviško' temveč samo 'deviško'. Med najbolje ocenjenimi olji na testiranju Zveze potrošnikov Slovenije (ZPS) se cenovne razlike gibljejo med 4,60 in 42 evri na liter.

Slaba polovica vzorcev ekstra deviškega olivnega olja, ki so naprodaj v slovenskih trgovinah, se ne more ponašati z oznako 'ekstra deviško' temveč samo deviško.
Slaba polovica vzorcev ekstra deviškega olivnega olja, ki so naprodaj v slovenskih trgovinah, se ne more ponašati z oznako 'ekstra deviško' temveč samo deviško. FOTO: Reuters

Med 66 vrstami ekstra deviškega olivnega olja, ki jih je bilo aprila mogoče kupiti v slovenskih trgovinah, se je ZPS odločila za testiranje 21 vzorcev, od tega so trije iz ekološke proizvodnje ter trije z zajamčenim poreklom – dva slovenska in en italijanski. Izkazalo se je, da si devet vzorcev ne zasluži oznake 'ekstra deviško', je povedala predsednica ZPS Breda Kutin.

Kategorijo mora opredeliti proizvajalec oz. trgovec, kar pomeni, da gre za kršitev zakonodaje, je pojasnila Marjana Peterman iz ZPS, zato so rezultate posredovali kmetijskim inšpektorjem. Vsi vzorci sicer še odgovarjajo minimalnim merilom, ki so za to olje predpisani z evropskimi uredbami.

Določanje kategorije olja se začne že pri obiranju plodov, da si neko olje na koncu zasluži oznako 'ekstra deviško', pa je pomembno upoštevati celoten postopek predelave, vse do skladiščenja.

Slovenski proizvajalci kategorizirajo olje ob polnjenju steklenic, je povedala in dodala, da pa morajo narediti analizo tveganja, kaj se bo zgodilo po stekleničenju do izteka roka uporabe olja. Oznaka 'ekstra deviško olivno olje' pomeni nežno rokovanje ter pravilno shranjevanje in samo majhna napaka lahko povzroči padec kakovosti. Na le-tega lahko vplivajo svetloba, nepravilna temperatura pri shranjevanju ali daljši rok uporabe. Vendar bi bilo razumljivo, da bi bila temu prilagojena cena, je dodala.

Dve slovenski olji s poreklom, ki ju prodajajo le v trgovini podjetja Vinakoper, sta prejeli najvišji oceni. Za liter prvega je treba odšteti 42 evrov, za drugega pa 28 evrov.

Najbolj so se podražile testenine

ZPS je predstavil tudi rezultate osmega popisa cen, ki jih po trgovinah izvajajo v 14-dnevnih presledkih. Zaradi namigovanj, da se trgovci pripravljajo na njihov prihod, so tokrat popis izvedli nekaj prej kot v 14 dneh od sedmega popisa, vendar je Kutinova ugotovila, da navedeno ne drži. V času od prejšnjega popisa se je tako v zadnjem obdobju podražilo 6,4 odstotka od skoraj 1700 opazovanih izdelkov, pocenilo pa pet odstotkov.

V zadnjem obdobju so se najbolj podražile testenine, kis, meso, mleko, maščobe, zobne paste, gel za tuširanje in toaletni papir, ob čemer je Kutinova opozorila, da so višje podražitve praviloma posledica konca ene od vrst promocijske prodaje.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tapameten
06. 06. 2008 15.04
ma itak je vse larei fari...pa še reklamo delajo za Vinakoper, ki ima najbolj zanič vina na svetu...sem zdnjč kupu Cabernet, ni bil za popit, če se maš kaj rad....
predaI
06. 06. 2008 14.58
___: pa ves zakaj? Ker Lidl ima iste izdelke tako za nemski kot nas trg. Ostale priznane znamke pa k nam posiljajo robo za vzhod in jug. Narejeno na Poljskem ali se kje drugje in bolj na V in J. Standardi za nemski trg so veliko bolj strogi. Lidl bi s slabo kvaliteto hitro crknil. lp
___
06. 06. 2008 14.56
Isto sranje, drugo pakovanje. Na koncu ima pa Hofer ali Lidl za isto ceno najboljšo kvaliteto, kot je bilo že parkrat dokazano.
predaI
06. 06. 2008 14.56
Ja, za 42€ na liter :o
Tojrsu
06. 06. 2008 14.47
Slovensko je najboljše.
eBuddy
06. 06. 2008 14.19
tut extra extra deviško olje sem že videl na policah....