Slovenija

Eksplozija v Kemiplasu: gasilce pekla koža

Koper, 26. 02. 2010 14.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Med gašenjem požara v Kemiplasu je gasilce pekla koža zaradi hlapov anhidrida ftalne kisline. Onesnaženje je zagotovo bilo, opozarja stroka. Maje se stolček ministru z najkrajšim stažem, Roku Žarniću, govori se tudi o ovadbah.

Ob požaru v dekanski tovarni Kemiplas pravni pooblaščenec koprske občine Franci Matoz opozarja na nedelovanje pristojnih institucij, predvsem ministrstva za okolje, "ki ni poskrbelo za izvajanje predpisov".

Župan Boris Popovič bo od minsitra Roka Žarnića zaradi Kemiplasa zahteval odgovornost.
Župan Boris Popovič bo od minsitra Roka Žarnića zaradi Kemiplasa zahteval odgovornost. FOTO: Dare Čekeliš
''Koprski Kemiplas je eno izmed podjetij, ki še čaka na dovoljenja. In ta nesreča, ki se je zgodila, bo pri pripravljanju našega odgovora glede dovoljenja dodaten strokovni argument za še bolj podrobno obravnavo tega problema," je Žarnić pojasnil v današnjem pogovoru za VAL 202. Kot je še dejal, še ne more napovedati, kakšna bo usoda Kemiplasa, vendar pa bodo na ministrstvu naredili, kar se da, da bo odločitev glede izdaje dovoljenja zdržala vsako kritiko.

Župan Boris Popovič bo občinskemu svetu predlagal, naj okoljskega ministra Roka Žarnića pokliče na odgovornost. Občinskim svetnikom bo na prihodnji seji predlagal sprejetje sklepa z zahtevo po Žarnićevem odstopu, če zadev v zvezi s Kemiplasom ne bo takoj uredil. Vzrok za tako odločitev župana Popoviča naj bi bila tudi izjava Žarnića, ki je po poročanju časnika Primorske novice dan po nesreči v Kemiplasu dejal, da dogodek dokazuje, da na ministrstvu delajo prav, ker ne prehitevajo.

"Ne le da ne prehitevajo, ampak zelo zaostajajo, če niso celo ostali na startu," je na novinarski konferenci, ki jo je v Kopru organizirala koprska občinska uprava, opozoril Matoz. Datum, do katerega bi moral Kemiplas pridobiti IPPC dovoljenje, se je namreč iztekel 31. oktobra 2007. Eksplozija je po njegovem dokaz, da lahko pride do hude tragedije, za katero bo odgovornost nosilo tudi ministrstvo za okolje. "Dejstvo je, da nekdo od pristojnih ne dela vestno," je opozoril.

Kot je pojasnil, so inšpektorji že leta 2004 in 2005 od Kemiplasa zahtevali sanacijski program, njihove odločbe pa niso bile spoštovane. Država po njegovem ni poskrbela, da bi izvršila, kar je predpisala, kar je prav tako prispevalo k sedanjim razmeram v tovarni. Kot je ob tem dodal, je bil tudi prejšnji okoljski minister Karl Erjavec poklican na odgovornost prav zaradi neukrepanja v preteklosti. "Kako lahko zaupamo v pravno državo, če ministrstvo zavestno krši zakon, ob tem pa še izjavlja, de dela prav?" se je še vprašal Matoz. Žarnića je ob tem osebno pozval, naj pojasni, "zakaj ministrstvo od oktobra 2007 ni bilo sposobno sprejeti odločitve glede IPPC dovoljenja".

Na srečo ugodne vremenske razmere

Poveljnik koprske policijske brigade Vilij Bržan pa je opozoril, da od Kemiplasa nikoli niso dobili požarnega načrta. Ekipa sedmih gasilcev, ki je v sredo posredovala v gašenju požara, je od pristojnih dobila tudi pomanjkljive informacije o vsebini rezervoarja in količini anhidrida ftalne kisline. K temu, da ni prišlo do verižne reakcije in hujše katastrofe, so po njegovem mnenju v veliki meri botrovale ugodne vremenske razmere, hitrost in zadostno število gasilcev, v neposredni bližini so bile namreč tudi polne cisterne. "Sreča je bila, da je bila cisterna skoraj prazna," je pojasnil.

Po eksploziji
Po eksploziji FOTO: POP TV
Izjavi za javnost, v kateri je Kordinacijski odbor za čisto okolje izrazil zgroženost nad nesrečo v Kemiplasu, se je pridružila tudi okljevarstvena organizacija Alpe Adria Green, poslanec SD Luka Juri pa je v zvezi z nesrečo na okoljskega ministra Roka Žarnića naslovil poslansko vprašanje.

Anhidrid ftalne kisline, kolikor ga je v cisterni bilo, je po njegovem zgorel. Da so hlapi agresivni in zdravju škodljivi, so po gašenju čutili tudi gasilci, ki jih je koža, kjer je prišla v stik s snovjo, pekla. Bržan ob tem opozarja, da so delavci Kemiplasa rezervoar gasili celo nezaščiteni. Po navedbah članice Koordinacijskega odbora za čisto okolje Zofije Pavlin naj bi v Kemiplas, ki trenutno ne obratuje, v četrtek že pripeljali nov rezervoar. "Nemogoče je, da ni bilo onesnaženja," je dejala Pavlinova. Preden tovarno ponovno zaženejo, bi bilo po njenem nujno raziskati, kaj se je v njej ob nesreči sploh zgodilo.

Ovadbe za nevestno delo in povzročitev splošne nevarnosti?

V prihodnosti bodo po Matozovih navedbah preučili, ali obstajajo pogoji, da bi proti pristojnim institucijam, ki niso ustrezno ukrepale, vložili ovadbo za nevestno delo. Preučili bodo tudi, ali zaradi dejstva, da Kemiplas ni dostavil požarnega reda, obstajajo možnosti z vložitev ovadbe za povzročanje splošne nevarnosti.

SORODNI ČLANKI

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (20)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

odbogaposlan
27. 02. 2010 12.32
ker se minisrstvo za okolje in prostor ne zmiga in zapre te tovarne!
odbogaposlan
27. 02. 2010 12.32
folk že odsti časa jamra ! pa nič!
odbogaposlan
27. 02. 2010 12.31
kaj ste pa mislili, da bo? sevilla, ali tista indijska vasica?
Alojz Železnik 1
27. 02. 2010 05.49
Mene pa zanimajo imena in priimki lastnikov KEMIPLSa. Oziroma njihovi sorodniki ... v katere stranko se ta mreža razpenja?
tekanee
27. 02. 2010 00.35
ERJAVČI JE ZOPET ZAMOČIL...
Domen Selan 1
26. 02. 2010 23.47
Ja res ma tuki Žarnić veliko vlogo. Šele prišel je. Do je bilo na plečiš že prejšnje ministra v Janševi vladi ter Erjavca.
luciluk
26. 02. 2010 20.34
Kako lahko zaupamo v pravno državo, če ministrstvo zavestno krši zakon, ob tem pa še izjavlja, de dela prav?" se je še vprašal Matoz...............Bravo Matoz. Si še edini pošten odvetnik v tej skorumpirani babana republik de Slovenie!!! Čeferin je veliki nategator, to vedo vsi. Strojane je branil zgolj zaradi propagande. Tisto tožbo proti državi bi dobil vsak študent 1 letnika Pravne fakultete!!!
alterego
26. 02. 2010 19.49
lokalne volitve se bližajo, župani bojo pritisnili s tožbami!
aktivist1
26. 02. 2010 17.26
Pa to je nasa banda,treba nekumu stolcek spet vzet zato,da pride kaki kolega od... banda pokvarjena.
Garfield7497
26. 02. 2010 17.25
Fabriko je treba zapret,zapečatit,pa konec.Bodo vsaj delavci dobili nadomestilo,kot pa sedaj,ko jih dobesedno izkoriščajo.Po mojih informacijah je ta fabrika že dve leti brez dela.Vmes je bila zaprta. Izvajajo neka vzdrževalna dela,delavce pokličejo,kadar jih rabijo.Ja,pa da ne pozabimo,delajo brez dovoljenja.
petdan
26. 02. 2010 16.52
Smo res tako neumni, da bomo verjeli temu skorumpiranemu, negativnem Popoviču za katerega se ve, da vedno pristavlja svoj lonček, ko se gre za denar. Novi okoljski minister še ni dobil priložnosti, da bi uredil svoj resor in ta populist Popovič ga že kliče na odgovornost. Ali slo slovenci res tako neumni, da bomo nasedali takšnim pokvarjencem, kot je ta Popovič. Včasih se mi zdi, da so bili koprčani pošteno nažgani, ko so volili tega tipa za župana v enem od najlepših mest v Sloveniji.
puj
26. 02. 2010 16.37
munda 1 26.02.2010 15.19 "hočejo, da minister odstopi pa še sploh ni videl svojih delovnih prostorov" preventiva, preventiva!!!
perlhelp
26. 02. 2010 16.09
Še en povod da bo slej ko prej ljudstvo vzelo pravico v svoje roke, drugim je očitno malo mar kar se dogaja. Očitno so samospevi glede človekovih pravic govorjenje v prazno, vendar se bomo starejši slej ko prej morali odločiti kje in kako bodo živeli naši potomci. Svojim otrokom ne privoščim polivanja z gnojnico za nekaj evrov in za to sem pripravljen narediti marsikaj.
rogerrabbit
26. 02. 2010 16.06
Spet smo priča nekim skrivnim navezam POLITIKA - GOSPODARSTVO! Očitno ima direktor Kemiplasa zelo dobre zveze, da lahko tovarna deluje že več let brez urejene dokumentacije (IPPC dovoljenje),če ga za obratovanje pač rabi in ga nima, bi morali tovarno že zdavnaj zapreti. BOTRI V POLITIKI SO SPET ZELO USPEŠNI PRI SVOJEM DELU!!!
test1
26. 02. 2010 16.06
Celo tovarno preseliti na kitajsko asap!
goso
26. 02. 2010 16.04
Min.za okolje in prostor ima preko 1.400 zaposlenih. Ogromna fabrika. In kaj proizvajajo? Nič, papirje prekladajo in lagodno živijo. Na industrijo se ne spoznajo in jih razni direktorčki ali lastnički okrog prinašajo, da je veselje. Druga domneva je seveda podkupovanje. Vsi padajo dol pred blefiranjem z delovnimi mesti. In za koga so ta delovna mesta? Za poceni tujce seveda. Pa zdravje krajanov. Odlično. če vam ni kaj prav, se pa preselite na Mars.
laufer
26. 02. 2010 15.57
Čas bi bil, da se ta objekt pošteno sanira!
Garfield7497
26. 02. 2010 15.55
OČITNO MA TUDI TA DIREKTOR BOTRE V POLITIKI SAJ BI MORALA TOVARNA BITI ŽE ZDAVNAJ ZAPRTA IN PORUŠENA
mcvetka59
26. 02. 2010 15.50
ja jst mislm da žarnič ni (še) kriv, so pred njim nardil škodo...
munda1
26. 02. 2010 15.19
Hočejo,da minister odstopi pa še sploh ni videl svojih delovnih prostorov.