Slovenija

Ekskluzivni intervju z Bushem

Washington/Ljubljana, 08. 06. 2008 08.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Z ameriškim predsednikom Georgeom Bushem, ki se mu izteka mandat, se je v Beli hiši pogovarjala Nataša Briški.

Laura prihaja v Slovenijo.
Laura prihaja v Slovenijo. FOTO: Reuters

Laura Bush, soproga ameriškega predsednika, bo prispela v Slovenijo že nocoj. Njen pristanek na letališču Jožeta Pučnika dan pred prihodom Georgea Busha je presenečenje, saj v programu obiska tako zgodnji prihod prve dame ni bil predviden. Na Brniku je, kljub njenemu zgodnjemu prihodu, vse nared, zaradi varnosti pa ni znana točna ura njenega prihoda. Ob pristanku njenega letala ne bo nobenega državnega sprejema, pričakali pa jo bodo ameriški veleposlanik v Sloveniji, osebje slovenskega protokola in varnostniki. Takoj jo bodo odpelajli na Brdo, kjer se ji bo jutri pridružil tudi njen mož.

Ekskluzivni intervju z Bushem

Sicer pa je POP TV ena od treh evropskih televizij, ki ji je uspelo dobiti intervju z Georgeom Bushem pred njegovim odhodom na evropsko turnejo. Začenja jo prav z obiskom Slovenije. Z ameriškim predsednikom, ki se mu izteka mandat, se je v Beli hiši pogovarjala Nataša Briški.

Pogovor z Bushem
Pogovor z Bushem FOTO: POP TV

Ameriški predsednik je takoj na začetku intervjuja pohvalil Slovenijo, češ da je čudovita dežela, ki bi jo morali Američani raziskati. Ker pa odhaja še vedno več Slovencev v ZDA kot Američanov v Slovenijo, je beseda nanesla tudi na registracijo državljanov tistih držav, ki za vstop v ZDA ne potrebujejo vizuma in se bodo morali vsaj 72 ur pred odhodom v Ameriko registrirati preko spleta. Bush je povedal, da je zaskrbljen zaradi vtisa, ki so ga s tem odlokom naredili, saj je Amerika država, ki vse tujce lepo sprejme. Prav tako je poudaril, da je moral sprejeti težke odločitve, ki nekaterim niso bile všeč in dodal, da ''ne moreš sprejeti odločitve, glede na javnomnenjske raziskave. Ljudje imajo radi Ameriko, mogoče kdaj nimajo radi njenega predsednika, vendar imajo radi Ameriko. Radi imajo vrednote, za katere se bori Amerika, in zato sem ponosen na svojo državo.''

Bush bo z udeležbo na vrhu EU-ZDA v torek že drugič obiskal Slovenijo. Na vprašanje, kaj pričakuje od srečanja, je odvrnil, da sta ZDA in EU večkrat imeli različne poglede na nekatere stvari, vendar se kljub temu borita za iste vrednote. ''Pomembno je, da sporočim tako EU kot ZDA, da je to prijateljstvo pomembno,'' je dodal.

V Ameriki pa so trenutno najpomembnejše predsedniške volitve. In kakšno sporočilo ima ameriški predsednik, ki se mu končuje mandat, za svojega naslednika, že 44. predsednika ZDA? ''Bodi močan, oglašuj svobodo, brani Ameriko in skupaj s prijatelji dosezite skupne cilje.''

SORODNI ČLANKI

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (114)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

exim@t-2.net
11. 06. 2008 11.16
hinči: spet stari dobri hinči-ne moreš in ne moreš se sprijazniti s tem, da nikoli ne bo več tako, kot je bilo v tvojih časih, ko si kradel meni, da si jedel. Meni, to pomeni delavnim ljudem, ti mali -isti koritarski nagec!
hinko.murovec@siol.net
10. 06. 2008 20.10
EXIM, " ISTOMRZNEŠ " kje za boga si pa ta izraz zvrtal in ga strokovno uporabil ?? Da ti je sedaj tu lepo ti verjamem, je pač čas , ko je lepo takim, ki bi praviloma sodili nekam kamor jih je Dolfek že pošiljal pa bodo še hodili, veš raja je potrbežljiva ni pa povsem nora. LP
maverick@email.si
09. 06. 2008 19.15
WECOME TO SLOVENIA, MR. PRESIDENT
exim@t-2.net
09. 06. 2008 13.49
DarthRevan: meni je tu prima, odkar imamo to vlado. Transparentno, sposobno. Nisem delomrzneš, niti ljudomrzneš. Kar verjemi! Sem pa -istomrzneš, saj rad delam zase, ne za druge!
thriller
09. 06. 2008 13.31
mucaMarty vse kar si povedal/a je prav in se popolnoma strinjam s tabo
DarthRevan
09. 06. 2008 12.26
Exim, na relaciji ZDA-Tito je šlo za obojestranski interes. Amerom je bilo zelo v redu, da se je Tito distanciral od Sovjetske Zveze, poleg tega jim je bilo tudi v interesu, da Jugoslavija ostane v enem kosu. Državna sekretarka Madeleine Albright je na tiskovki v tistem času jasno povedala, da ZDA Slovenije ne bodo priznale. Šele Clinton je kot prvi ameriški predstavnik ob obisku v Sloveniji imel jajca, da je rekel, da smo imeli Slovneci leta 1991 prav in da so ZDA storile napako z zavračanjem priznanja. Marsikateri Ameriški zgodovinar še vendo krivi Slovenijo za razpad Juge in celo posredno za klanje, ki je sledilo na Balkanu. Tako da ja, Amerosi nas imajo očitno grozno radi, tako kot so nas imeli radi v času osamosvajanja, ko so nam naravnost povedali, da nas ne bojo priznali. Če ti pa kaj v Sloveniji ni prav, se pa lahko mirno odseliš v Beograd. Delomrzneži in ljudomrzneži se imajo menda tam prav fino.
exim@t-2.net
09. 06. 2008 12.21
Zapomnite si: tako kot so ZDA reševale in rešile Tita s posojilom 3,5 milijardej UDS leta 1949, tako sedaj varujejo vaše riti pred vdorom nasilnih muslimanov. Umirite se, preberite si zgodovino, pa boste imeli raj na zemlji; brez natolcevanja in sklicevanja na vire, ki so lažni, polresnični in so nam meglili um v enopartijskem sistemu. Edino to me moti: pri nas so -isti še vedno močni, njihovi mladiči še bolj. Mar res nismo zaslužili, da zg(n)inejo na smetišče zgodovine! Smo res naredili napako l. 1991, ker nismo odreagirali tako kot je to naredil Havel na Češkem? najhujša postojanka -istih v EU je še vedno naša Slovenija. Kako hudičevo žal!!!!!!!!!!!!!!!!
mucaMarty
09. 06. 2008 08.43
Dave 007, a si že videl kdaj Iraq????? Ne trosi gluposti o Huseinu, če Iraqa tudi s prstom ne najdeš na zemljevidu!! Jaz sem delal tam od 1976 pa do 1986 pa mi nihče lasu ni skrivil s tem da so bili v vojni z Iranom. Vsi, ki smo tam delali, smo bili pošteno plačani ne pa tako kod se dogaja sedaj, da ljudje po svetu nimajo niti za hrano. Kar se tiče Bin Ladna, boste pa zvedeli šele čez nekaj let, samo dejstvo da je bil ustvarjen v ZDA meni pove vse, kdor hoče, pa naj verjame lažem ki jih pošilja Amerika. Samo kaj so naredili na Kosovu pove veliko. Zame so največji teroristi prav oni z Beshom na čelu. Če hoče Amerika v bodoče prosperirati bo morala izglasovati predsednika kod je bil Clinton. Kakor kaže sedaj,bo zabredla še v večje težave. Energetika jih dobro baše, pa niso priravljeni sprejeti nobenega sporazuma o zažšiti planeta Zemlja. Rusija jim diha za ovratnik z energijo, prav tako Kitajska, skratka zame je Amerika navadno sranje, VELIKO!!!!
Dimnikar84
09. 06. 2008 08.32
jaja upam da gre cim prej domov ker na sekundo porabi na milijone evrov
markbohorc
09. 06. 2008 07.15
heh a zato je blo učer tok polcajev okol brnika k smo se vračal iz toplic
strelc12
09. 06. 2008 06.58
jah sj zarad priznanja Kosova se bodo pa zdj najbrš počas začele pizdarije v Španiji, Severni Irski pa še kje, ker so tam podobni problemi, samo z razliko da so tam za to pravi razlogi katerih Albanci na Kosovu niso imeli. Kosovo je Srbija ... jebat ga samo tko je , pa ne da bi imev kaj posebnega proti Albancem samo to je kakor da bi bila pri nas Primorska svoja država zarad Italijanske manjšine...Tko k sm že povedov. Evropo bo probov zjebat s problemi na Balkanu.
Albanec
09. 06. 2008 03.32
ejjjjjjjjjjj ma BUSH je car da ni njega bilo nikoli nebi bilo neodvisnega KOSOVA ma on je legenda
Kristof_
09. 06. 2008 00.37
V teh dokumentarcih, ki so našteti pod mojim komentarjem so zares ogleda vredni. Pojasnjujejo vsako sranje katero se je zgodilo na ameriških tleh in o vojnah.
Sadjar
09. 06. 2008 00.22
Poglej kakšne dobre dokumentarce, kot so Fahrenheit 9 11, Freedom to Fascism, Zeitgeist, pa še en kup mnenj raznih inženirjev za rušenje stavb itd. V živo sem spremljal CNN, ko je levjesrčni Bush naznanil da obstaja možnost za tretjo svetovno vojno in razloži mi kako je lahko ta človek pošten. Poglej si izjavo njegovega fotra iz leta 1991 ko oznanja prihod novega svetovnega reda (new world order). Kar pomeni nwo pa je vzpostavitev svetovne vlade, v kateri bomo ljudje kot psi, pod kožo imeli čipe, kupovali preko čipov itd, kakor se bodo liderji preseravali. Za Bushem stoji veličastni bančniški lobi, ki si polni žepe na račun vojn, tiskanja denarja kakor jim paše (vrednost gre dol), zakone in davke obračajo sebi v prid .Amerika le dobro nateguje svet in Bush sicer izgleda nedolžno, to pomeni da je nedolžen.
nemesezuvatno
09. 06. 2008 00.13
dave007....drugo je ce se nekdo bori proti terorizmu in mu je mar za civiliste in nedolzne ljudi, spet pa je nekaj drugega, ce kao zatira terorizem, a ubistvu mu je mar le za nafto oz dobicek in denar, ni mu vazno kdo bo izgubil zivljenje! lepo je nam, ko tu sedimo in pametujemo, ce bi bil tvoj brat, oce, sin..v iraku, bi drugace razmisljali. dol so pa itak vsi navajeni, da se borijo in ubijajo med sabo, tako pac imajo, pustmo jih na mir, mah...
malena155
09. 06. 2008 00.04
je..ala vas amerika....
strelc12
08. 06. 2008 23.59
Bush z vojno proti terorju samo drva meče na ogenj. Destabilizira že tako nestabilno in ekonomsko šibko območje in si ga posledično prilašča, prav tako pa nafto pod njim. Njegov naslednji cilj pa je destabilizacija Evrope, ker pač Ameriko dohitevamo in si nemorejo privoščiti tega da bi bila Evropa tako napredna kot oni. Začeli so pač z Balkanom ker je njšibkejše območje v Evropi. In potem lahk nekak razumeš zakaj ga noben ne mara.
strelc12
08. 06. 2008 23.57
V Bushevo vojno proti terorizni za katero meniš da je v redu, je umrlo že na tisoče ljudi, v vojno pa smo posledično vpleteni tudi evropejci ker smo pač ovce in smo podprli amričane ker smo v NATU.Brez skrbi da v Afganistanu in Iraku ne umirajo samo ameriški vojaki, pa še ti brez pravega razloga.
strelc12
08. 06. 2008 23.50
to kar dela Bush dave007, je eno samo veliko sranje. Me nič ne moti da je odstavil Huseina. Moti me to da je z njim vred pomrlo tudi ogromno civilistov, da je v Iraku državljanska vojna in da ljudje živijo slabše kot pa prej. Tale " terorizem" je tako prenapihnjen da to ni res. Irak sicer btw ni imel nobene zveze z Afganistanom pa so ga vseeno napadli ker so rekli da skriva jedrsko orožje KI GA NIKOLI NISO NAŠLI. WTC je bil perfekten razlog za odhod v Afganistan, ta pa posledično super odskočna točka za Irak, če bi pa šle stvari tako kot si jih je zamislil Bush bi bil pa Irak super stopnica za Iran. Tako se politike ne vodi. In ne vrjamite pravljicam kot naprimer 11. september. 3 četrtine vsega kar tvezijo da se je na ta dan zgodilo je ena navadna laž.
seaweed
08. 06. 2008 23.49
očitno bolj malo veš o tem zakaj se je vse skupaj sploh začelo in kakšno podlago je bush imel (oz. ni imel) za začetek "boja proti terorju"