Slovenija

Podjetju Ekosistemi odvzeli okoljevarstveno dovoljenje

Ljubljana, 08. 11. 2017 15.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
N.K./N.Š.K./T.G.
Komentarji
14

Agencija za okolje je na predlog okoljske inšpekcije odvzela okoljevarstveno dovoljenje družbi Ekosistemi, ker ni izvršila julijske inšpekcijske odločbe. Agencija družbi še zapoveduje, da mora za vse odpadke, ki jih ima v posesti na območju naprav, v 60 dneh od dokončnosti te odločbe zagotoviti njihovo obdelavo.

Po obsežnem požaru julija letos v podjetju Ekosistemi v Zalogu pri Novem mestu je Agencija za okolje (Arso) danes sporočila, da je odvzela okoljevarstveno dovoljenje podjetju, ker ni izvršilo inšpekcijske odločbe izdane 18. julija letos. Ta odločba je od podjetja zahtevala, da mora v obratu v Zalogu pri Novem mestu vse odpadke pred obdelavo in mešanjem v trdno gorivo skladiščiti na utrjenih in pokritih prostorih. Ker tega niso zagotovili, je agencija podala zahtevo za odvzem okoljevarstvenega dovoljenja, ki je bilo podjetju izdano 5. junija 2007, spremenjeno pa 17. februarja 2012. 

Podjetje se na odvzem dovoljenja lahko pritoži

Arso je odločbo izdal 27. oktobra letos, v podjetju Ekosistemi pa so jo prevzeli danes. Odvzem okoljevarstvenega dovoljenja učinkuje od dneva dokončnosti te odločbe, so pojasnili na Arsu, to pa pomeni, da odločba še ni dokončna, saj ima podjetje možnost pritožbe na odvzem dovoljenja.

Zagorelo dva dni po izdani odločbi

Žalostno je, da je bil redni inšpekcijski nadzor v obratu v Zalogu opravljen 22. junija letos, v okviru tega nadzora pa je inšpektor odkril nekaj nepravilnosti. Odločba, s katero so zahtevali odpravo teh nepravilnosti, je bila podjetju izdana 18. julija, dva dni pozneje pa je v podjetju zagorelo. 

Posnetki obsežnega požara v Zalogu pri Novem mestu. Zagorelo je dva dni po izdani odločbi, s katero inšpekcija ugotavlja, da podjetje vsaj polovico nenevarnih odpadkov neustrezno skladišči.
Posnetki obsežnega požara v Zalogu pri Novem mestu. Zagorelo je dva dni po izdani odločbi, s katero inšpekcija ugotavlja, da podjetje vsaj polovico nenevarnih odpadkov neustrezno skladišči. FOTO: Bralec

Nov rok za sanacijo deponije

Arso je z namenom, da se preprečijo škodljivi vplivi na okolje in nastanek okoljske škode, odločil še, da mora družba Ekosistemi za vse odpadke, ki jih ima v posesti na območju naprav, v 60 dneh od dokončnosti te odločbe zagotoviti njihovo obdelavo.

Ovadili odgovorno osebo

Konec oktobra so novomeški kriminalisti zaradi julijskega obsežnega požara ovadili odgovorno osebo podjetja, in sicer zaradi povzročitve splošne nevarnosti. Preiskava sicer še ni končana, zato bi lahko v kratkem padla še kakšna ovadba. Kriminalisti namreč še vedno preiskujejo okoliščine kaznivih dejanj obremenjevanja in uničenja okolja in kaznivih dejanj kazenskega zakonika zoper uradno dolžnost, javna pooblastila in javna sredstva.

Okoljevarstveniki pa so opozorili, da še vedno ni stekla predvidena sanacija deponije, saj nevarni odpadki še naprej ležijo na komunalno neurejeni deponiji.

Sanacija deponije kljub obljubam številnih politikov še vedno ni sanirana.
Sanacija deponije kljub obljubam številnih politikov še vedno ni sanirana. FOTO: POP TV

Zagorelo 20. julija, obljubljene sanacije pa ni od nikoder

Na območju podružnice podjetja Ekosistemi v Zalogu pri Straži, ki se ukvarja s proizvodnjo vseh vrst lesnega goriva in proizvodnjo trdnih goriv iz nenevarnih odpadkov, je sicer zagorelo v četrtek, 20. julija. Gasilci so požar uspeli omejiti šele v večernih urah, do nedelje zvečer pa so ga v glavnem pogasili. Med požarom so več vaščanov zaradi gostega dima in možne prisotnosti drugih nevarnih plinov za približno 24 ur evakuirali, gost dim pa so občutili prebivalci tako Novomeške kotline kot Šentjernejskega polja in Bele krajine.

Odločba - Ekosistemi
Ekosistemi - odločba za odvzem okoljskega dovoljenja
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

FC Chelsea2
08. 11. 2017 19.46
+6
To je metanje peska v oči javnosti čez kaki dva tedna bo pa verjetno čudežno spet dobilo dovoljenje sej vemo kako gre to ko je politika zraven kot npr Zvonko Fišer je suspendiran in evo ni več suspendiran.
ecnarf
08. 11. 2017 18.38
+12
Tile zbiralci odpadkov vSLO se požvižgajo na odločbe ,večina smetišč je neurejenih , občanom pa mastno zaračunajo odvoz, pa bog ne daj da imaš kaj v nepravem zabojniku,to so mrhovinarji pod okriljem občin.
draghci
08. 11. 2017 18.40
+6
Kaj se požvižgajo na odločbe. Odločbe jim izdaja ARSO, vsi dobijo dovoljenja.
Infraping
08. 11. 2017 18.24
-1
83% avtohtona nacija s tujci, ki njeno kulturo spoštujejo in posledično nacija njih, je zdrava multikulturna družba. Predvsem o staroevropskih družbah govorim. Ne recimo o ZDA, kjer je pravilo, da so melting pot, vendar, so zgrešili v nečem. Ker Vemo kako je.
VolkBrenin
08. 11. 2017 18.16
-1
gost dim pa so občutili prebivalci tako Novomeške kotline kot Šentjernejskega polja in Bele krajine.....Kako človek občuti gost dim ??? ...
dr.dare
08. 11. 2017 17.57
+3
nič niso odvzeli ker ni nič pravnomočno
luzarf@arcor.de
08. 11. 2017 18.14
+1
VolkBrenin
08. 11. 2017 18.17
+3
Luzar...ok ...in katera bo dobra ...? Kdo bo v njej???
jakec1575
08. 11. 2017 17.41
+11
Upam, da je policija v startu in gasilci tudi. pa kaj mislite da bo naredil??? Inspekcija bi morala v trenutku zaplmbirati in na stroske lastnika izvesti obdelavo odpadkov pa makar iz stecajne mase ali osebnega premozenja. Zdaj bodo vsi gledali stran in lastnik bo to zakuril. Koliko gremo stavit?
jakec1575
08. 11. 2017 17.43
+4
Mislim, kaj te zaposlenim v JS ni jasno? Zgovor, da zakon tega ne veleva je samo dober izgovor. kaj ste pa naredili za izboljsanje zakona? Pa ja ne pricakujete od nestrokovne javnosti, da bo spreminjala državno zakonodajo? Naloga vseh zaposlenih v JS je tudi, da podajajo spremebe zakonov in drugih pravnih aktov. saj sami najbolj vedo, kje pusca.
draghci
08. 11. 2017 18.42
+5
Srči, kdo jih pa posluša? Uslužbenci JS morajo bit tiho in delat kot velevajo vrhovni poglavarji.
butalistan
08. 11. 2017 17.33
+2
+6
Dva dni po inspekciji je pa zagorelo...hehe..ocitno so odpadki tudi pri nas velik biznis...preprosto zakuris in je..zacel je pa seveda Kemis na Vrhniki...g.nadut
LOPOVIGOTOVISTE
08. 11. 2017 17.19
+7
METANJE PESKA V OCI... ODLOCBA SE NI PRAVNOMOCNA.. IN GLEDE NA VSE POLITICNE POVEZAVE NITI NE BO