Slovenija

Ekonomska fakulteta predlaga dve ločeni košarici zdravstvenih pravic

Ljubljana, 10. 07. 2015 11.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ena košarica bi se financirala iz ZZZS, druga pa iz denarja, ki ga zberejo prostovoljne zdravstvene zavarovalnice, predlaga Ekonomska fakulteta. Premija pri prostovoljnih zavarovalnicah bi znašala okoli 34 evrov, pokrivala pa bi celotno osnovno zdravstveno oskrbo in zdravila. Predlagajo tudi, da se zdravstvene delavce izvzame iz javnega plačnega sistema.

Ekonomska fakulteta predlaga dve košarici zdravstvenih pravic.
Ekonomska fakulteta predlaga dve košarici zdravstvenih pravic. FOTO: Thinkstock

Na ljubljanski ekonomski fakulteti so predstavili predlog reforme zdravstvenega sistema, ki so ga pripravili s strokovnjaki s številnih področij, predstavnikov zdravništva, zavarovalništva in farmacevtske industrije. Predlog med drugim predvideva dve košarici zdravstvenih pravic in izstop zdravstvenih delavcev iz javnega plačnega sistema.

Predlog ekonomske fakultete med drugim predvideva dve košarici zdravstvenih pravic (A in B), prva bi se financirala iz sredstev Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS), druga pa iz sredstev, ki bi jih zbirale prostovoljne zdravstvene zavarovalnice. Kot je pojasnil predavatelj na ekonomski fakulteti Maks Tajnikar, košarica B ne bi bila "smetišče" za pravice, ki jih že dolgo želimo izvzeti iz sedanje košarice zdravstvenih pravic, ampak pomemben zavarovalniški proizvod, brez katerega ni ustreznega pokritja zdravstvenega varstva.

Iz sredstev, ki bi jih zbiral ZZZS – teh je za 2,1 milijarde evrov –, bi se financirala bolnišnična in specialistična dejavnost, urgenca, dejavnost socialnih zavodov in paliativna oskrba ter hospic, zdravstvene storitve za mlajše od 19 let in starejše od 65 let, brezposelne, iz te košarice bi se pokrivale tudi čakalne dobe in izgube.

Košarica B, za katero bi sredstva zbirale prostovoljne zdravstvene zavarovalnice – v trenutnem sistemu zberejo okoli 400 milijonov evrov, po izračunih fakultete bi jih v novem sistemu zbrale okoli 500 –, pa bi pokrivala celotno osnovno zdravstveno oskrbo, zdravila in medicinske pripomočke, zdraviliško dejavnost in zdravljenje v tujini, v določenem delu tudi bolnišnično in specialistično dejavnost, je naštel Tajnikar.

Po sedanji ureditvi se vsaka zdravstvena storitev krije tako iz obveznega kot dopolnilnega zavarovanja.
Po sedanji ureditvi se vsaka zdravstvena storitev krije tako iz obveznega kot dopolnilnega zavarovanja. FOTO: Thinkstock

Kot je poudaril, bi tak sistem pomenil novo življenje prostovoljnih zdravstvenih zavarovalnic. "Noro bi bilo ukiniti prostovoljne zdravstvene zavarovalnice. Njihova funkcija je pomembna, jim jo je treba dati," je dejal Tajnikar, ki vlogo države v tem sistemu vidi v koordiniranju. Država bi oblikovala mrežo izvajalcev, ki bi izvajali storitve iz košarice A, zavarovalnice pa bi same izbirale izvajalce, s katerimi bi sklepale pogodbe za izvajanje storitev iz košarice B.

Premije za košarico B bi sicer oblikovale zavarovalnice same, a po izračunih ekonomske fakultete bi ta znašala okoli 34 evrov, medtem ko se sedanje premije dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja vrtijo okoli 28 evrov.

Predlog ekonomske fakultete predvideva, da bi se javni zdravstveni zavodi preoblikovali v javne gospodarske družbe, zdravstvene delavce bi se izvzelo iz javnega plačnega sistema, da bi se jih lahko nagrajevalo tudi po uspešnosti. Predvideva tudi ustanovitev nekakšnega oddelka za upravljanje javnih izvajalcev pri ministrstvu za zdravje, ki bi bdel nad izvajalci in kadriral v upravne odbore družb, ter agencije za kakovost v zdravstvu po vzoru agencije za kakovost v visokem šolstvu.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (62)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

scipio
13. 07. 2015 12.42
obama si že dva mandata prizadeva narediti ametiški zdravstveni sistem bolj socialne, bolj podoben evropskemu, v glavnem zato, ker je zdaj njihov vsaj dvakrat (>17% BDP) dražji od najdražjega evropskega, in je 15% amerikancev danes brez vsake zdravstvene varnosti, tale tajnikar pa hoče iti s slovenskim sistemom, ki je v EU že danes vrednostno podpovprečen, v smeri ameriškega. Fajn, res.
slosap@yahoo.de
12. 07. 2015 20.04
No zdaj vsaj vem za kaj gre moj davkoplačevalski denar - za nebulozne raziskave...
xdavid10
12. 07. 2015 08.09
+2
Joj maksek a si pobesnel ukinit vse skupaj. Pa na novo nastavit. Zavarovalnice se hvalijo z milijonskimi dobicki na racun cesa. Da se vsak teden zbirajo zamaski za nekoga ki mu nihce noce pomagati. Ljudje te bodo namesto zastave na drog nasadili ce bos neumnosti pisal
razocarani
11. 07. 2015 14.48
+8
ja ce pa to predlaga ekonomska ,fukateta z velikim maksom na celu ,,bo pa res nekaj dobrega ,,torej kjer ima tale maksi tace zraven vse propade in je propadlo ,,pa se vedno zre nas kruh ki ga vam gospodje pridela delavstvo ,,vi pa v zahvalo se vedno sejete te zlocinske umotvorew ,, sicer pa se vidi da temu maksiju res kaplja kakec na glvco ,,so ze vsi laski sli prec ,,sedj pa so mozgancki na udaru kar mu je se ostalo ,,a bo se hudo dokler tale umotvornik ne omaga ,,tenko bomo kakali z tem kar tale frik pogrunta ,,
batom@pinkponk.com
11. 07. 2015 11.35
+7
Fakin dela dobicek, tile bi pa zvisali premije? A da bo se vec dobicka???
razocarani
11. 07. 2015 14.50
+4
gospodi gre ze zelooooo na kislo ,,a kdaj bo nam narodu ze dovolj njihovih umotvorov ,,
batom@pinkponk.com
11. 07. 2015 11.32
+6
Kolk je pa treba pri zavarovanju doplacat za prijaznost? Da te ne sprejmejo z jezo in sitnobo, ko ti je ze itak hudo? Jaz bi se tut za to zavaroval....
razocarani
11. 07. 2015 14.51
+3
bi se moral zavarovati na drugi strani alp pa ne bi bilo teh tegob ,,zal vsi pac nimamo moznosti tega ,,so pa tisti ki jim je ze uspel prebeg reseni vsega zla te dezele ,,
jani75
11. 07. 2015 10.14
+11
Mene pa zanima, kdaj se bo začelo??? Namreč, moja telesna pripravljenost in fizična moč z dodatkom adrenalina strmo narašča, ker ne morem več mirno gledat stran oziroma ignorirat situacijo v SLOVENISTANU......Sprašujem vas torej spoštovani sokomentatorji, kdaj se bo začelo, kdaj se bomo združili?? Ker namreč, leta 1991 so nas načrtno in seveda zelo premišljeno razdvojili, da lahko z nami pometajo in nam kažejo mesev v vodi polnih 24 let. Predobro se spomnim besed, ki jih je izgovoril očetov delodajalec v tujini: dragi moj, glede na to, da ste v mojem podjetju zaposleni številni Slovenci, marljivi razgledani in dobro izobraženi, boste z zdravo in pravo , predvsem pa logično zastavljenimi cilji hiteli po poti Švice ali pa Avstrije...če se pa bodo pojavljale razne sile v ozadju oziroma lobiji, kateri bodo namerno zavirali zdrav razvoj gospodarstva in pa seveda splošnega razvoja, pa se bojim da boste tonili z velikansko hitrostjo....Seveda mi je vse bolj jasno, da se na žalost dogaja prav slednje. In naj mi nihče ne govori, da smo nesposobni, ravno nasprotno smo sposobni, razgledani, inteligentni, le zavedati se moramo začeti tega. Premalo je da diskutiramo glede tega tukaj, ali po gostilnah, še ni vse izgubljeno, le sloga in medsebojno spoštovanje je ključ do popolnega uspeha..... Lep pozdrav iz Prekmurja
Snoopydogi
11. 07. 2015 08.24
-1
Ni slabo, če bi bilo tako kot je napisano. Kje pa je drobni tisk?
cirus
11. 07. 2015 08.53
+7
Drobni tisk je: Pri predlogu ne sodeloval Maks Tajnikar. Če kdo ve za edini primer, pri katerem je sodeloval ta veliki strokovnjak in ni končal fiaskom, naj pove.
cirus
11. 07. 2015 11.05
+2
Zdaj vidim, da se je moj prispevek samodejno spremenil. Pisalo je: "Pri predlogu je sodeloval Maks Tajnikar". (z narekovaji vred). Tako da s spremembo tisto zgoraj je izgubilo smisel.
ferencz 1
11. 07. 2015 04.35
+7
najboljše, ene pravice za zasebne zdravnike in ene pravice za javne zdravstvene dobe. Ja, tam kjer je tajnihar, tam fajn smrdi!
bojseme
11. 07. 2015 00.55
+6
Tajnikar kako pa tvoje zdravje???
pepikrlinca
10. 07. 2015 22.42
+16
JanZiska 10.07.2015 13:54:14 40 40 Jaz bi Tajnikarju predlagal, da se spomni kam je njegova strokovnost pripeljala TAM. Potem pa naj odpizdi s svojimi slaboumnimi predlogi in si jih vtakne kamor sonce ne posije.
pepikrlinca
10. 07. 2015 22.42
+4
Snoopydogi
11. 07. 2015 08.25
Najbolj bi nastradal tisti ki v zdravstvu nabirajo le ure in leni
pepikrlinca
10. 07. 2015 22.39
+12
ekonomska fakulteta? a to je tista ustanova, kjer učijo svoje slušatelje, da če prodaš eno stvar za 750mio€ minusa uspeh?
pepikrlinca
10. 07. 2015 22.40
+6
abigail
10. 07. 2015 19.10
+18
A to jim pa ni padlo na pamet, da bi preprosto tisti, ki več zaslužijo, tudi več plačevali v zdravstveni sistem za razliko od običajnih ljudi, ki smo nujno potrebni za obogatitev "bolj sposobnih"? Tudi prav; če torej nevarno zbolim in ne bom mogla več v polni moči delat za delodajalce, si bom lahko v manjši meri privoščila zdravstveno oskrbo ter rehabilitacijo in se težje pozdravila kot tisti bogatejši od mene, ker je moje zdravje zanje očitno manj vredno - za eno košarico, hehe. Ko nas bo zmanjkalo, bodo pa bogataši sami delali - "zdravi in v polni moči" od presežka farmacevtskih sredstev, ki si jih bodo lažje privoščili od nas revežev. Neumen sistem, da bolj ne more biti!!!
abigail
10. 07. 2015 19.22
+0
Sicer je pa pri še vedno srednjeveški miselnosti večine naših splošnih zdravnikov veliko vprašanje, katerih bo pravzaprav prej zmanjkalo.
tron3
10. 07. 2015 18.25
+11
Maks Tajnik kako pa Brnik pa to, nadzornik, sedaj ta kup marxsističnega dreka pametuje, halooooo, saj ni čudno, da študentje Ekonomske Fakultete nič ne znajo so neuporabni v gospodarstvu, vsi silijo v JS!!!!
AndrejPaTo
10. 07. 2015 18.22
+14
Končni rezultat bo verjetno samo višja premija za 6 evrov. So verjetno že obupani, da iščejo tako globoke razlage, zakaj so povišanja nujna.
AndrejPaTo
10. 07. 2015 18.26
+0
Drugače pa še predlagam, da se košarica preimenuje v ceker, bo vsaj Štajercem lažje plačat še 6 evrov več.
Ramzess
10. 07. 2015 17.22
+18
Saj to je že sedaj, nič novega ne bo, le višja položnica, kolikor je brati.
Sistemskakorupcija1
10. 07. 2015 18.26
+7
Ja točno tako, pa delitev ljudi na tiste iz košarice A in iiste iz košarice B, poleg tega, da so že itak razdeljeni na rdeče in črne pa bele itd itd
mijavci
10. 07. 2015 16.37
+17
Za navadne ljudi bo še vedno minijaturna košarica, za tega modela in pa ta dabelo predstojnico eko. fak. bo pa še vedno voziček ne košarica.
Biofanatik
10. 07. 2015 15.57
+6
Lahko pet, itak bojo vse prazne!
Skalinada
10. 07. 2015 15.38
+10
Meni je najbolj vsec kosarica F. :-D
batom@pinkponk.com
10. 07. 2015 19.28
+3
Moj?ica123
10. 07. 2015 15.30
+24
Res ne vem vec,ali je nas Slovence res bog lobal,ko je pamet delil!!!Bebci.O Slovenija,jokam!