Gospodarstvo

Objektivno je Vebru težko pripisati krivdo za polomijo Telekom, a v SMC bi se iz tega 'želeli naučiti čim več'

Ljubljana, 14. 04. 2015 12.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Država je doživela hladen tuš v postopku privatizacije Telekoma Slovenije, saj je prispela le ena zavezujoča ponudba. Ekonomist Polanec pravi, da se splača umakniti iz prodaje. To pa bi naredili tudi poslanci.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Za Telekom se zanima le en kupec
    00:37
    Iz SVETA: Za Telekom se zanima le en kupec
  • Iz SVETA: S postopkom prodaje bodo nadaljevali
    02:07
    Iz SVETA: S postopkom prodaje bodo nadaljevali
  • Iz SVETA: Ali lahko ustavimo prodajo Telekoma?
    00:43
    Iz SVETA: Ali lahko ustavimo prodajo Telekoma?
  • Iz SVETA: Kaj o nastali situaciji meni Veber?
    00:31
    Iz SVETA: Kaj o nastali situaciji meni Veber?
  • Iz 24UR: Hladen tuš pri prodaji Telekoma
    02:58
    Iz 24UR: Hladen tuš pri prodaji Telekoma
  • Iz 24UR ZVEČER: Kaj je odgnalo Nemce?
    04:06
    Iz 24UR ZVEČER: Kaj je odgnalo Nemce?
Računi
Računi FOTO: Thinkstock
Iz SDH so sporočili, da se postopek prodaje večinskega paketa delnic Telekoma nadaljuje, trenutno skupaj s finančnimi in pravnimi svetovalci ocenjujejo prejeto zavezujočo ponudbo.

Slovenski državni holding je do ponedeljkovega izteka roka prejel le eno zavezujočo ponudbo za skoraj 73-odstotni državni delež v Telekomu Slovenije. Po neuradnih informacijah jo je oddal britanski investicijski sklad Cinven.

Zakaj je interes tako skromen? "O tem lahko samo ugibam. Možno je, da je to povezano tudi z nedavnim dogajanjem," je ocenil ekonomist Sašo Polanec. Telekom pa po njegovih besedah "gotovo ni želel imeti opravka z lokalnim teatrom", saj ta zgolj ustvarja negativno podobo.

Slovenija je sedaj pred dilemo, ali naj Telekom proda ali pa postopek zaključi brez prodaje. "Vprašanje je, kakšne zaveze so dali prodajalci. Verjetno se bodo skušali izogniti sklenitvi posla in ponovno zagnati prodajni postopek," meni ekonomist.

Iz vsakega posla se je mogoče umakniti oziroma od vsake zaveze odstopiti, pravi sogovornik. Vendar pa je v tem primeru potrebno drugi strani zagotoviti primerno kompenzacijo, kar je lahko drago. "A če obstaja velika razlika med ceno, za katero mislijo, da bi jo lahko dosegli pozneje, in ceno, ki so jo dobili v edini ponudbi, je odstop od prodaje lahko koristen," pravi Polanec.

Bi pa zaradi dogajanja okoli Telekoma Polanec politike "klical na odgovornost". "To so dejanja, ki škodujejo premoženju, kot da vam kradejo iz žepa. Kot državljani smo oškodovani in to bi nas moralo vse jeziti," je poudaril.

Cena delnice Telekoma padla

Cena delnice Telekoma Slovenije se je dan po informaciji, da je za večinski delež družbe prispela le ena zavezujoča ponudba, občutno pocenila. Trenutno se Telekomove delnice na Ljubljanski borzi gibljejo 9,22 odstotka nižje kot v ponedeljek, cena delnica tako znaša 116 evrov.

Telekom Slovenije je sicer prav v ponedeljek objavil sklic skupščine, na kateri naj bi 15. maja odločali tudi o izplačilu dividend. Predlagana je dividenda v višini 10 evrov bruto na delnico oziroma skupno 65 milijonov evrov.

Poslanci bi čakali na boljšo ponudbo

V največji vladni stranki po besedah podpredsednice Simone Kustec Lipicer verjamejo, da bo Slovenski državni holding na podlagi jasnih kriterijev dobro opravil svoje delo pri presoji glede prodaje Telekoma oz. se v sodelovanju z vlado dobro odločil. S tem je odgovorila tudi na vprašanje, ali bi po njenem mnenju s prodajo Telekoma veljalo počakati.

Na vprašanje, kako je na razplet vplivala afera Veberkom, je dejala, da je to objektivno težko oceniti, da pa "bi se želela iz tega primera naučiti čim več za prihodnje, zato da tovrstnih potencialnih napak ne bi ponavljali." 

Janku Vebru, ki je eden najvidnejših nasprotnikov prodaje največjega slovenskega telekomunikacijskega operaterja, pa je po mnenju Franca Jurše (DeSUS) "morda uspelo preprečiti prodajo, morda tudi ne". Mogoče so še kakšna druga ozadja, je v izjavi novinarjem v DZ ocenil Jurša.

Osebno presoja, da Telekom ni tako močan, da bi bilo po njem "ne vem koliko povpraševanja". V Sloveniji imamo namreč kar nekaj operaterjev in vprašanje je, po kakšni ceni in komu ga bomo lahko prodali, je pripomnil in dodal, da bi sam čakal na "neko drugo ceno". Delnica je namreč po ocenah Jurše zelo nizko in verjetno država ne bo dobila, kar je načrtovala.

Po njegovem prepričanju bi morali Telekom prodajati davno tega, ko je imel povsem drugo ceno. Sedaj nima realne, je dodal.

Država se verjetno še lahko umakne iz prodajnega postopka. Vprašanje je, koliko bo to stalo, pravi Sašo Polanec.
Država se verjetno še lahko umakne iz prodajnega postopka. Vprašanje je, koliko bo to stalo, pravi Sašo Polanec. FOTO: Reuters

V NSi, ki podpira privatizacijo, se zavzemajo za ponovitev postopka prodaje Telekoma Slovenije. Predsednica Ljudmila Novak meni, da lahko zanj kmalu dobimo bistveno boljše ponudbe, a preveč odlašati tudi ne gre.

Kot pravi, je kolebanje vladnih strank privedlo do tega, da so nekateri potencialni kupci odstopili od Telekoma Slovenije. "Dodatno je k temu pripomoglo tudi vztrajanje Janka Vebra pri funkciji ministra za obrambo, ki ga je DZ nazadnje razrešil zaradi analize posledic prodaje Telekoma," je v izjavi novinarjem v DZ ocenila Novakova in izpostavila vprašanje odgovornosti za nastali položaj.

Sama pravi, da ne pozna dobro postopkov oz. cene Telekoma pred leti, denimo leta 2008. A je prepričana, da smo v Sloveniji predolgo zagovarjali državno srebrnino in s tem bistveno znižali cene podjetij in bank.

Ob tem je poudarila, da morajo biti postopki prodaje transparentni, prav tako ponudbe. "Pomembno je tudi, da prodamo v primernem času in več ne zavlačujemo, saj vrednost podjetij pada," je dejala.

Po mnenju predsednice ZaAB Alenke Bratušek Slovenija trenutno ni v položaju, ko bi morala nujno razprodajati svoje premoženje. "Očitno so tisti, ki so to naredili in oddali ponudbo, ocenili, da je vrednost podjetja v tem trenutku takšna. Seveda pa je zdaj na vladi in koaliciji, da se odloči, ali gre v prodajo pod takšnimi pogoji," je pojasnila. Začeti postopek pa po njenih besedah ni noben pogoj, da ga je treba tudi zaključiti, če so ponudbe neprimerne.

Poslanec SDS Vinko Gorenak je pojasnil, da so splošna stališča stranke do privatizacije znana že desetletja in več. Kar se pa tiče Telekoma, je treba po njegovih besedah vprašati tiste, ki ga prodajajo in pri tem odločajo. "Opozicija pri tem ne odloča ničesar," je poudaril.

"To, ali je afera Vebrom vplivala na umik Deutsche Telekoma, naj povedo tisti, ki so dirigirali vse te zgodbe, to ni stvar opozicije," je še dodal Gorenak.

Vodja poslanske skupine ZL Luka Mesec sicer še ni slišal, kot je dejal, da Telekoma ne bi prodali. V časopisu smo namreč po njegovih besedah lahko brali, da je bolj kot sama cena pomembno, da je prodaja transparentna.

Po njegovem gre za ponudbo sklada špekulativnega kapitala, ponudbo, ki ne zagotavlja ohranjanja kakovosti storitev in delovnih mest. "Če Cerarjeva vlada še ni dokončno izgubila razuma, pričakujemo, da bo še danes ustavila postopek prodaje," je dejal Mesec.

Na ceno delnice družbe je po njegovih ocenah vsekakor vplivala tudi afera Veber. Odgovora na vprašanje, zakaj so drugi ponudniki odstopili od prodaje, nima. "Sramotno pa je, da je Cerarjeva vlada tako ponudbo sploh obravnava resno. Glede na to, da so pričakovali za delnico vsaj 200 evrov, dobili pa 132, se nam zdi prodaja nerazumna," je še dodal Mesec.

Veber še naprej zadovoljen s svojim delom

Poslanec SD Janko Veber, ki ga je analiza posledic prodaje Telekoma odnesla s položaja ministra, se za položaj družbe v sklepni fazi prodaje ne čuti odgovornega. "Če postopek ne upošteva obrambno-varnostnega vidika, v katerega so bile vložene milijarde, je teh nekaj fičnikov, kolikor jih ponujajo, povsem nesprejemljiva cena," meni Veber.

Tako je zadovoljen, da je lahko opozoril na pomen Telekoma Slovenije in upa, da bodo to upoštevali tudi v nadaljevanju ravnanja z družbo.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (176)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Brabus
16. 04. 2015 07.46
+1
Važno je, da ima Lukec vsak mesec dobro plačo za Che bedarije.
muci007
15. 04. 2015 08.09
+6
Prodajo Telekoma je bila zamujena pred 7 leti. Takrat bi Slovenija iztržila preko 3 milijarde €. Ampak tudi, če bi Slovenija prodala Telekomovo delnico po višji ceni od 500 €, od te kupnine državljani Slovenije ne bi imeli veliko, saj bi ga požrešna politika pokradla preko svojih utečenih kanalov, vse v skladu s slovenskim pravom.
Mb128
15. 04. 2015 07.52
+2
Jep g. Polanec, trg povpraševanje-ponudba. Vsak pač ceni tisto stvar pač tako kot jo ceni. In če je ponujena cena izpod te minimalne pač ne proda. Razen če je prisiljen. A smo prisiljeni g. Polanec?! Kaj oz. kdo nas sili v to?! Se pa popolnoma strinjam da morebiten kupec nikakor ne želi teatra okrog svoje potencialne akvizicije ker to škodi njegovemu poslu, potencialno lahko dobi negativen image. A tukaj ne zgre zato. Telekom ni Laško, ni Lek. Telekom ima za Slovenijo strateški, krucialen pomen. In o tem pomenu je govoril g. Veber. Sicer pa, ko/če bo SV dobila denar za nekaj lahko Telekom prodamo mirne duše. A nič prej. Šele takrat bo Telekom enako Laško, enako Lek. A o tem nekaj se pa ne govori. Le zakaj?!
brsankovi 1
15. 04. 2015 06.15
+0
Tu beremo zgodbo za očke in mamice,kaj pa se za kamerami dogaja s prodajo Telekoma, pa je druga zgodba.
janijankov
15. 04. 2015 04.03
+0
tako drastičen padec vrednosti delnice telekoma je povzročila afera veber. komu to ni jasno...
nikhrast
15. 04. 2015 02.59
+2
Seveda je precej folka proti privatizaciji, Slovenija je polna revežev. Večina pričakuje da države poskrbi za nje, pa da gredo čim prej v penzion, še sindikati nimajo pojma kaj so pokojninski skladi. Cerifikate so leta nazaj takoj zapravili, še Mencinger se je delal norce z njih. Pa kaj boš potem pričakoval, da kupijo delnice in upajo na dividende, ne, to delajo pokojninski skladi drugje po svetu.
Nightyfly
14. 04. 2015 19.11
+6
Potrebovali ste par tednov , da ste prisli do razsvetljenja ---Veber ni kriv . To je bilo nam jasno ze od zacetka . Torej fantje in punce - zacnite metati vase diplome (prave ?) v smeti ..... skoda je ze narejena .
Biofanatik
14. 04. 2015 19.06
+6
Politika se distancira od prodaj državnega premoženja, ne prevzema odgovornosti? Kdo pa sprejema zakonodajo ki omogoča bleferskim mešetarjem (razni holding, DUTB...) da delajo po svoje, mogoče Marsovci?
Aerys Targaryen
14. 04. 2015 19.05
+1
veber za moje mnenje ni kriv, Tonin in halabuka ki so jo okrog tega nardili pa verjetneje....tonina bi za ušesa vlekel!
Biofanatik
14. 04. 2015 19.06
+1
bergman
14. 04. 2015 19.03
+3
Zgodovina se ponavlja! Pred drugo svetovno vojno so tudi bili tujci lastniki tovarn in drugih stvari, za drobiž so pa delali naši delavci tlako, dobiček je pa odtekal v tujino! Danes se pa pojavlja isto, samo, da so začeli nosit denar v tujino naši tajkuni, sedaj ko pa ni ostalo veliko, bodo vse prodali in bodo tako delali tuji lastniki, naši delavci pa bodo morali delati za drobiž kot tudi sedaj!!! BRAVO TAKA DEMOKRACIJA IN IDEOLOGIJA!!!!!!!!!!!!!!
Raptorrrrrrrrr
14. 04. 2015 18.39
+3
še vsaj 2000 let se ne boste naučili nič ker vse kar veste ste pokazali v 20 letih
Pi?kaVammaterina
14. 04. 2015 18.00
+4
Najprej bi bilo treba pospravit vse (bivše) Mobitelovce, ki so se leta 2011 nalepili na Telekom, ki takrat ni imel kaj preveč zaposlenih in tudi ni jemal novih ljudi, tako, kot so to delali na Mobitelu. Od 01.07.2011, ko so združili Mobitel in Telekom, pa se je število zaposlenih v družbi Telekom, povečalo na cca več kot 3000 ljudi. To so gola dejstva in na račun teh Mobidripcev, je danes tako, kot je.
FAUSTOS1
14. 04. 2015 17.56
-3
dobro da je prišlo do afere weber kajti sed aj bomo morda vendar bolj pamentno prodajali
dostojevski II
14. 04. 2015 18.05
-2
Bolj transparentno. Tudi ZL ne bo dovolila, da bi se prodajalo še naprej pod mizo.
Netajkun
14. 04. 2015 17.56
+8
Za privatizacijo . . . proti privatizaciji . V Sloveniji je državno lastništvo ( in vmešavanje lobijev , preko politike ) v podjetjih in bankah , v zadnjih 10 letih , povzročilo vsaj 18 do 20 milijard € škode . . . vsem državljanom , na račun nekaj 1000 privilegiranih . Če zagovarjate tak način upravljanja državne lastnine . . . ?
srebrnibreg
14. 04. 2015 18.01
+7
Ti zagovarjaš to, da tisti, kateri je izčrpal in uničil firmo sedaj dobi še 1,5 milijona? Zagovarjaš, da firmo, kateri je osnovni trg domači in ni vezan na tuje tržišče prevzame tujec? Zakaj je on boljši gospodar na naši zemlji, kot mi sami? Imamo res ekonomiste s kupljenimi diplomami ali ne znamo obračunati z lopovi?
Netajkun
14. 04. 2015 19.21
+4
Nič ne zagovarjam . . . . samo napisal sem , kakšno škodo je povzročilo državno lastništvo z vmešavanjem politike in omrežij . Upam , da razumeš . . . . 20 milijard € v 10 letih .
TRUMPP
14. 04. 2015 17.50
+1
Veber ni nič kriv. Normalno,...pa to.
_endrug
14. 04. 2015 17.45
-3
Afera Veber je kvečemu dvignila ceno. Žal je ugotavljanje stanja pokazalo pravo vrednost za tujce. Nam je pomemben zaradi infrastrukture. Telekom brez infrastrukture je pa bolj malo vreden.
Katja Jernejšek
14. 04. 2015 17.34
+7
Problem državnih podjetij je bistveno preveč zaposlenih, ki ne delajo nič. In ko se zamenja oblast jih zamenjajo, ali pa dodatno nafilajo svoje ljudi v te firme. Če se prav spomnim, je v času vlade JJ nekaj časa bil šef Telekoma celo Marjan Podobnik, slinasti politik brez kakršnihkoli referenc za tak visok položaj. Zato bi bilo potrebno večino državnih podjetij prodat, ne zato, ker bi nujno slabo poslovali. Podobno je na Železnicah, pa v elektro podjetjih, da o RTV zavodu niti ne govorimo....
Uporabnik565636
14. 04. 2015 18.28
+5
Namesto da bi drzavljani zahtevali od drzave boljse upravljanje dobrih podjetij, je bolje da jih prodamo in s provizijami nagradimo tiste, ki so k temu pripomogli? Cudna logika.
mirkodo
14. 04. 2015 17.24
+4
jz na oglasek pika com prodam in podarim neke stvari. dejte pogledat profil MISKOLIN in javite, če rabite kaj :)
CucurbitaPepo
14. 04. 2015 17.19
-3
Delnice pa še naprej pridno padajo.
vsismosužnji
14. 04. 2015 17.27
+3
dostojevski II
14. 04. 2015 18.00
+1
CurcubitaPepo... Ko delnice padajo, je čas za nakup. Ko delnice rastejo, je čas za prodajo. Naši desni strokovnjaki, pa bi prodajali sedaj, ko delnice padajo.
Netajkun
14. 04. 2015 17.00
+7
Telekom je potreben očiščenja ( in ne prodaje ) . Vsaj 600 ali 700 se jih pase po nepotrebnem . . . . in še vse tiste " prijateljske pogodbe " od katerih nekateri za malo dela zelo dobro živijo ( nekorektno ) . Telekom bi ob normalnem poslovanju imel največ 2000 zaposlenih in najmanj 120 mio € dobička ( od tega bi država dobila 80 % ) . Vendar se ne bo očistil . . . .ker se ravno zaradi tega nasprotuje privatizaciji ( pa naj bodo tujci ali domači vlagatelji ) . . . je pač podjetje naših lobijev in omrežij , ki vsako leto posesajo 50 ali 60 mio € . . . tako in drugače .
F-5
14. 04. 2015 17.13
+2
In kaj misliš bi država naredila s tem dobičkom. Spičila za druge neumnosti. Ne bluzi. Od večjega dobička ima samo peščica ljudi koristi.
srebrnibreg
14. 04. 2015 17.14
+7
Kaj delajo nadzorni sveti, kaj dela KPK, kaj delajo inšpekcijske službe...., da tega ne preprečijo?
srebrnibreg
14. 04. 2015 17.14
+6
F5- kdo bo pa imel korist od dobička, če bo kupil tujec in bo on lastnik?
vsismosužnji
14. 04. 2015 17.14
+4
kaj bo pa naredili tuji lastnik z dobičkom???menda ga ne bo delil z državljani!!!
F-5
14. 04. 2015 17.18
-3
Odvisno od kupca, kaj bo počel z dobičkom. Definitivno pa raj vidim, da ga ima tujec kot naša pokvarjena banda lopovska.
vsismosužnji
14. 04. 2015 17.20
+7
aha,tujec ki bo odnašal denar iz slovenije pa ni lopov????
srebrnibreg
14. 04. 2015 17.24
+1
F-5- se pravi, da ni važno, če tebi konj crkne važno je, da je sosedu krava. Pravi Slovenec si.
srebrnibreg
14. 04. 2015 17.25
+4
sodobni- takšnim jaz pravim sovražniki Slovenije oziroma naše domovine.
F-5
14. 04. 2015 17.32
-3
Meni konj ne bo crknil, ker znam poskrbeti zase. Kar se tiče SLO patriotizma pa mislim da ni več upanja.
srebrnibreg
14. 04. 2015 17.47
+4
Ni upanja zaradi takšnega razmišljanja velika števila prebivajočih v tej državi.
Netajkun
14. 04. 2015 17.48
-1
Glede na zgornje izjave . . . bi moral Telekom znižati cene , tako da bi posloval na pozitivni ničli . Brez dobičkov , v dobro uporabnikov . . . s tem bi prisilil tudi konkurenco k nižjim cenam .
Uporabnik565636
14. 04. 2015 18.30
+0
Samo naivnezi lahko mislijo, da podrepniki in lobisti ne bodi nagrajeni od kupca.