Slovenija

Eko sklad 69 občinam dodelil subvencije za polnilnice za električna vozila

Ljubljana, 15. 03. 2017 11.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Iz dneva v dan raste povpraševanje po električnih avtomobilih, zato je treba poskrbeti tudi za ustrezno infrastrukturo. Eko sklad je 69 občinam podelil subvencije za 140 polnilnic za električna vozila. Ali bo polnjenje plačljivo, pa je stvar občine.

V 69 občinah bodo postavili 140 polnilnic za električna vozila.
V 69 občinah bodo postavili 140 polnilnic za električna vozila. FOTO: Thinkstock

Eko sklad bo v letošnjem letu dodelil subvencije za postavitev 140 polnilnic za električna vozila v 69 občinah z zavarovanimi in Natura 2000 območji.

Razpis za nepovratne finančne spodbude občinam za polnilne postaje za električna vozila je bil namenjen zagotavljanju dolgoročne trajnostne mobilnosti v Sloveniji. ''Namen Eko sklada, ki je poziv pripravil v sodelovanju s Sektorjem za ohranjanje narave Ministrstva za okolje in prostor, je prispevati k zagotovitvi primerne infrastrukture za polnjenje električnih vozil na ključnih strateških mestih, kot so zavarovana območja narave in območja Natura 2000 z močnim gospodarskim (turističnim) potencialom,'' so sporočili z Eko sklada.

Preko javnega poziva so lahko občine pridobile pravico do subvencij za nakup novih AC in/ali DC polnilnih postaj, in sicer v višini do 100 odstotkov vrednosti cene za posamezno polnilno postajo, ki ne vključuje DDV. Skupaj bo tako 69 občinam preko javnega poziva dodeljenih skoraj 0,5 milijona evrov sredstev iz Sklada za podnebne spremembe, so pojasnili.

Občine lahko storitev polnjenja zaračunavajo, saj so z vzdrževanjem polnilnice in polnjenjem povezani tudi določeni stroški. Je pa to prepuščeno odločitvi občine, so še pojasnili na Eko skladu.

Razložili so, da bo predvidoma postavljenih 109 AC in 31 DC polnilnih postaj, pri čemer bodo občine na vseh lokacijah zagotovile tudi po dve parkirni mesti za polnjenje vozil na polnilnico ter ustrezne talne označbe in prometne znake. Na AC postajah bo dodatna šuko vtičnica omogočala tudi polnjenje električnih koles, ne le električnih avtomobilov. Vse polnilnice bodo predvidoma vzpostavljene do konca letošnjega leta.

In katere občine so dobile sredstva?

Odločbe o dodelitvi pravice do nepovratne finančne spodbude za nakup polnilnih postaj za električna vozila so prejele naslednje občine: Bohinj, Cankova, Cerkno, Dobje, Dolenjske Toplice, Grosuplje, Hajdina, Hoče-Slivnica, Hodoš, Ivančna Gorica, Kamnik, Kidričevo, Kočevje, Komen, Komenda, Koper, Kostanjevica na Krki, Kozje, Kranjska Gora, Kungota, Kuzma, Lendava, Ljutomer, Loški Potok, Markovci, Miren-Kostanjevica, Mirna Peč, Mislinja, Murska Sobota, Naklo, Nazarje, Piran, Pivka, Podčetrtek, Podlehnik, Postojna, Preddvor, Ptuj, Rače-Fram, Radlje ob Dravi, Radovljica, Ravne na Koroškem, Ribnica na Pohorju, Slovenj Gradec, Slovenska Bistrica, Slovenske Konjice, Solčava, Središče ob Dravi, Starše, Šalovci, Šenčur, Šentilj, Šentjur, Škocjan, Škofljica, Šmarje pri Jelšah, Šmarješke Toplice, Šoštanj, Tabor, Trebnje, Trzin, Tržič, Vitanje, Vojnik, Vuzenica, Zavrč, Zreče, Žalec in Žužemberk.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

izpolni polje vzdevek
15. 03. 2017 17.16
+1
Super. Podpiram.
medo90
15. 03. 2017 12.50
+0
V tej državi je narobe svet. El. vozila so dražja in tem pozerjem je potrebno pomagati pri polnjenju. Tudi o vzdrževanju teh vozil in cene same baterije se nikoli nič ne piše, le o poceni vožnji, ki pa v resnici na ljubo niti ni tako poceni in daleč od realnih obljub. Sem imel možnost preizskusiti takšno vozilo, kar se tiče vožnje je odlično, drugo so pa številke.
izpolni polje vzdevek
15. 03. 2017 17.16
+0
E vozila so dražja, ker nova tehnologija vedno potrebuje spodbudo, da se jo razvije preden postane mainstream
NašDONALDO
15. 03. 2017 12.30
+5
pri nas je očitno na oblasti Superhik, jemlje revnim (ddv se ne da znižati), da bi dajal bogatim (subvencije za el. avte). bravo Superhik, pravi salonski kaviar levičar.
darlok
15. 03. 2017 12.39
+2
scipio
15. 03. 2017 14.57
-1
Pri nas je vse tako kot pravi Broj1. Mi smo kot ustvarjeni za k(a)rdel(j)no skupnost in le čakamo, da se bo kdo odločil namesto nas, da bomo potem lahko po kuloarjih šimfali. En kanadčan, novozalandec ali šved razmišljajo drugače, ker jim je samostojnost položena v zibko in jo pijejo že z materinim mlekom in z vsem, kar sledi kasneje.
izpolni polje vzdevek
15. 03. 2017 17.17
+0
Nihče se ne odloča namesto tebe. Če hočeš kupit električni avto ga kupi, če nočeš pa ne.
depa
15. 03. 2017 12.24
+7
Brez skrbi. Ko bo čas dozorel, bo strošek vožnje na el. podoben zdajšnjemu strošku vožnje na bencin/dizel. Izpad trošarin, davkov itd. bo potrebno nadomestiti. lp
izpolni polje vzdevek
15. 03. 2017 17.18
+0
Ja bo pa davek in trošarina (ki je tudi davek le z drugim imenom) na elektriko. Preprosto. Ampak boljše za okolje.
Darko32
15. 03. 2017 12.18
+3
Tukaj je spet malo mešanja megle. Če kupi invalid recimo avto mora plačati gorivo. Če pa bo nekdo kupil Avto, katerega poganjajo akumulatorji pa bo občina delila zastonj gorivo. Tukaj je lahko enostvno rešen problem tako, da se obračuna poraba po neki tarifi, katera je enaka kot se plačuje elektrika.
izpolni polje vzdevek
15. 03. 2017 17.19
+0
Polnilnice bodo zastonj na začetku, tako kot je Henry Ford svojim delavcem zvišal plače, da so lahko kupovali avtomobile prvih generacij. Napredek gre naprej. Sicer bi še zmeraj živeli v jamah.