Slovenija

Edino logično je, da se vrtci pocenijo

Šmarje pri Jelšah, 26. 07. 2012 06.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Nina Šašek Kocbek
Komentarji
148

Plače v javnem sektorju so se junija znižale, kar pomeni, da so se pocenili stroški dela zaposlenih v vrtcih. Ker ti predstavljajo 80 odstotkov cene programa, na ministrstvu za šolstvo pričakujejo, da bodo občine sprejele pocenitev javnih vrtcev.

Zakon za uravnoteženje javnih financ (ZUJF) vpliva tudi na višino oskrbnine v vrtcih. Zaradi nižjih stroškov dela, ki predstavljajo 80 odstotkov cene programa, se morajo javni vrtci po Sloveniji načeloma poceniti. Tako predvideva 19. člen pravilnika o metodologiji za oblikovanje cen programov v vrtcih, ki izvajajo javno službo. Ta člen določa, da morata občina ali vrtec predlagati novo ceno, če se med letom bistveno spremeni kateri od elementov cene programa. Elementi so namreč stroški dela, stroški materiala in storitev in stroški živil za otroke, so za 24ur.com pojasnili na ministrstvu za izobraževanje, znanost, kulturo in šport. Največji vpliv na ceno ima strošek dela zaposlenih, in sicer v povprečju 80 odstotkov cene. "Ker je uveljavitev ZUJF prinesla učinke na omenjeni strošek, je treba stroške dela na novo preračunati in ugotoviti, za koliko se zmanjšajo. Zakon sicer ni postavil niti roka niti zakonskega termina, v katerem je treba na novo preračunati in sprejeti cene, vendar pa je iz omenjene določbe pravilnika razvidno, da je treba opraviti usklajevanje brez nepotrebnega odlašanja, najkasneje pa v 60 dneh po predložitvi predloga cen," še dodajajo na ministrstvu.

Nekateri kljub vsemu še dražijo!

Z nižjimi plačami v javnem sektorju so se pocenili stroški zaposlenih v vrtcih, to pa pomeni, da bi se posledično morali poceniti tudi vrtci.
Z nižjimi plačami v javnem sektorju so se pocenili stroški zaposlenih v vrtcih, to pa pomeni, da bi se posledično morali poceniti tudi vrtci. FOTO: Miro Majcen

Na ministrstvu so obveščeni, da so nekatere občine že sprejele nižje cene, druge občine pa izvajajo postopke preračunov cen. Prav zato na ministrstvu pričakujejo, da bodo nove cene sprejete v tem ali naslednjem mesecu. "Višina cen je namreč odvisna od odločitve občinskega sveta in tako odvisna tudi od sklica seje," opozarjajo na ministrstvu.

Do sedaj so cene oskrbnine v vrtcu zaradi ZUJF in s tem znižanja stroškov dela znižali v mestni občini Murska Sobota. Nova ekonomska cena vrtca je za 13,10 evra oziroma za 3,3 odstotka nižja od predhodne in znaša 388 evrov mesečno na otroka. O podobnem znižanju razmišljajo tudi v kranjski mestni občini, o čemer bodo odločali na septembrski seji.

V Šmarju pri Jelšah pričakujejo, da bodo tudi drugi pocenili

Na Občini Šmarje pri Jelšah opozarjajo, da so plače zaposlenih v vrtcu nizke. Povprečna plača zaposlenih je tako sedaj nižja od lanske za več kot 18 odstotkov. Ker pa s 1. septembrom odpirajo novo enoto vrtca, za katero bodo morali zaposliti 12 novih delavcev, morajo dodatno zagotoviti 200.000 evrov. Zato vlado in ministrstvo za šolstvo sprašujejo, kako je možno izvesti omejevanje zaposlovanja v javnem sektorju ob zakonsko obveznem širjenju programov.

Vrtec bo s 1. avgustom cenejši tudi v Šmarju pri Jelšah. Na seji 19. julija so namreč potrdili nove nižje cene za programe predšolske vzgoje. Zaradi ZUJF so se znižali stroški dela zaposlenih v vrtcu, zato je občina v skladu s pravilnikom znižala cene programov. Dnevni program za prvo starostno obdobje bo cenejši za 6,19 odstotka oziroma za 27 evrov, program za drugo starostno obdobje za 5,63 odstotka oziroma 18 evrov ter za kombinirani oddelek 5,73 odstotka oziroma 21 evrov.

"Znižanje cen programov pomeni zmanjšanje obveznosti občine za programe predšolske vzgoje Otroškemu vrtcu Šmarje pri Jelšah na leto za okoli 75.000 evrov, pomeni pa tudi znižanje osnove za plačila staršev. Pričakovali bi, da se bodo cene programov znižale tudi po drugih vrtcih, kamor so vključeni otroci iz občine Šmarje pri Jelšah. Trenutno je v okrog 20 vrtcev po Sloveniji vključeni 65 otrok iz naše občine," pojasnjujejo na šmarski občini.

Ministrstvo: občine razbremenjene trikratno

Občine naj bi bile po mnenju ministrstva "na boljšem" trikrat: cenejši zaposleni, manj denarja za subvencije in višje plačilo za drugega otroka.
Občine naj bi bile po mnenju ministrstva "na boljšem" trikrat: cenejši zaposleni, manj denarja za subvencije in višje plačilo za drugega otroka. FOTO: Thinkstock

Kljub nižjim stroškom dela so nekatere občine že sprejele podražitev oskrbnine v vrtcih. Tako je največ prahu dvignila podražitev vrtcev v Ljubljani ter podražitev oskrbnine za drugo starostno obdobje in kombinirani oddelek v Celju. Na ministrstvu za šolstvo pojasnjujejo, da so z zmanjšanimi stroški dela zaposlenih v vrtcih razbremenjena občinska javna sredstva. Ta so razbremenjena tudi zaradi dejstva, da je veliko staršev po novem zakonu uvrščenih v višje plačilne razrede, kar posledično pomeni zmanjšan obseg občinskih subvencij za vrtce. Prav tako je treba upoštevati, da od 1. junija vrtec za drugega otroka ni več brezplačen, kar prav tako razbremenjuje občinske proračune.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (148)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

090794
26. 07. 2012 10.45
-1
PA TUDI POLETNIH POČITNIC, KI TRAJAJO 10 TEDNOV (OD 22.6.-3.9.) NE BI SMELI PLAČATI UČITELJEM. ONI IMAJO ŽE MED LETOM PLAČANI DOPUST (KROMPIRJEVE; NOVOLETNE; ZIMSKE; PRVOMAJSKE POČITNICE).
Janša je naš
26. 07. 2012 11.01
+0
netko
26. 07. 2012 11.40
+2
Po kolektivi pogodbi učiteljem pripada točno določeno število dni dopusta, ki ni kaj večje ali manjše kot v drugih javnih ustanovah. Razlika je v tem, da lahko učitelji te dni dopusta koristijo samo v času počitnic. Bolj problematično se mi zdi število ur, ki jih učitelji preživijo na delovnem mestu (od 4 - 6) ostalo se jim prizna kod priprave dela na domu. To je čista bedarija. Lepo v šoli namontirati uro pa da se vsak štemplja kot vsi ostali delavci. Priprave naj opravljajo v šoli!
guncelj
26. 07. 2012 11.48
-1
netko.slo in kaj boš ti imel od tega? Srečen boš v svoji foušiji, za sebe verjetno misliš, da je preveč , če si v službi 8 ur, drugemu pa bi privoščil. Da ne govorim o tem, da se učenje ne more in ne sme izvajati več kot toliko ur na dan. A si predstavljaš, da nekdo s tvojo zagrenjenostjo dela s tvojimi otroci 8 ur? Če je pa ostalo urejeno (dokumentacija, priprave itd.) te pa itak boli kje in kdaj je to opravljeno. Slovenska foušarija in pametenje. Zato pa smo tam kjer smo, ker vsak ve vse. Čevlje sodi naj kopitar...
Tonček Balonček
26. 07. 2012 11.52
+0
Bo treba šolam prizidke napraviti, da bodo učitelji lahko tam imeli še svoje pisarne? In nehajte učitelje in druge primerati s tovarnami in delavci zas troji, to ej čista demagogija. Pa najd ržava, ki plačuje penzije in zavarovanej duhovnikom, še na farovže namontira registracisjke ure!!
Important notice
26. 07. 2012 14.01
+0
netko.slo - učitelji bi delali priprave v šoli, če bi imeli za to pogoje. to pomeni, da bi vsak učitelj morali imeti v šoli na razpolago kabinet za nemoteno delo (recimo,d a bi si kabinet delila dva do trije učitelji), vsak bi moral imeti na voljo svoj računalnik, pisalno mizo .... Si predstavljaš kakšne stroške to naredi? Poleg povečanja stavbe šol zaradi večjega števila kabinetov, bi bilot reba v nakup večjega števila računalnikov, ki jih je treba vzdrževati, posodabljati ... Marsikatera firma že omogoča delo na domu - s tem se izognejo raznim stroškom, zaposleni si lahko bolj fleksibilno ureja delovni čas, vse je narejeno bolj mirno, manj stresno. A šolstvo naj bi pa delo na domu ukinilo? Ker priprave, ocenjevanja, popravljanje kontrolk, nalog itd. ni nič drugega kot delo na domu. Lahko se primerja z delom na domu nekega komercialista, ki doma za službo piše ponudbe, odgovarja na telefone ....
MISTERIJMISTERIJ
26. 07. 2012 10.26
+10
Ne vem kaj se vsi skupaj nekaj kujamo, ko se kaj podraži. Stanje v Sloveniji, je očitno še relativno stabilno, vsaj v ljubljani ne opažam neke finančne krize, saj so lokalčki in trgovine z oblačili kar lepo obiskane. Gre pa vse navzdol, iz meseca v mesec se slabša situacija, in me prav zanima kakšna bo reakcija državnih uslužbencev, ko državi enkrat zmanjka denarja. In to se bo verjetno kar kmalu zgodilo.
Geronemo
26. 07. 2012 10.28
+11
Kaj je Ljubljana cela Slovenija??? Obronki crkujejo da se lahko eni ponašajo z uspehom... Centralizacija moči je prva napaka ki jo lahko Država naredi in dokaz je ravno Blagostanje v Ljubljani med tem ko ostale pokrajine živijo na robu revščine...
MISTERIJMISTERIJ
26. 07. 2012 10.32
+11
Se strinjam. Ampak ljudje v ljubljani tako stočejo, a ne opazim da bi življenski slog glede na leto 2007 bil bistveno kaj slabši. čeprav bi glede na to, koliko stečajev je bilo, in koliko manj je denarja v obtoku moral biti, vsaj 30 odstotkov slabši, kot v letu 2007
Geronemo
26. 07. 2012 10.38
+13
Seveda, ker gre za prestolnico kjer je bančni in politični sedež, se MORAJO potruditi da v primeru krize preusmerijo čim več sredstev v blagajno in tako maskirajo krizo.. To pa se ravno dogaja na račun kratenja socialnih storitev in višanjem življenskih stroškov. Med tem ko nekdo dela v ljubljani za 2000€ se za isto delo recimo v prekmurju dela za 700€. In te razlike so vedno večje. Največji hec pa bo, da da se bodo spremembe začele dogajati šele ko bo prestolnica začela skakati od jeze. Med tem pa se ne zavedajo da so sami ker jim je preostali del države že zdavnaj obrnil hrbet. Kar se tiče sloga, je slovenec preponosna rasa da bi priznal da je njegov slog zato takšen ker njegovi otroci manj jedo... Zdaj pa nabijajte minuse ker resnica boli...
Geronemo
26. 07. 2012 10.43
+11
Še nekaj: Da nekdo dela na črno ni kriva njegova požrešnost ampak izkušnja da mu je država obrnila hrbet.... Pa lahko vprašate kogarkoli.. Ti ljudje so se znašli ker so uvideli da nimajo nikogar na katerega se lahko zanesejo niti na lastno državo ki od njih zahteva davke in prispevke..
jester1970
26. 07. 2012 11.35
+0
Geronimo, predlagam ti, da prideš v Ljubljano delat za 2000€
jester1970
26. 07. 2012 11.44
+2
Drugače pa, tam eden govori da so lokali v Lj polhni. Naj pripomnem, da se naenkrat po lokalih v LJ nahaja verjetno kak procent od 300.000 ljubljančanov. Kriza je pošteno zdesetkala ljubljanski standard, seveda se pa teh ljudi ne vidi, ker pač ne lazijo okoli, ker nimajo denarja. Plače javnih uslužbencev so povsod po državi enake, tako v prekmurju kot v LJ, cene storitev in produktov pa hudimana odstopajo. In še nekaj; na deželi ima človek hitro kak kvadrat zemlje, kjer lahko za silo prideluje krompir, solato,... v Lj ti tako razkošje odpade, no edino v teglcih za rože lahko sadiš.se pa teh ljudi ne vidi, ker pač ne lazijo okoli, ker nimajo denarja.
guncelj
26. 07. 2012 11.50
+3
Tem vašim zapisom se reče-nevarno posploševanje.
Geronemo
26. 07. 2012 12.11
+1
Vprašanje je, za koga je to "posploševanje" nevarno?? ;)
Ines Perkovi?-?ihal
26. 07. 2012 12.52
+4
če lublančan proda svoje enosobno stanovanje v lublani si lahko nekje v zakotju slovenije za ta dnar kup kr solidno kmetijo in pridela letno celotno ozimnco! govorim iz izkušenj! zato se ne izgovarjat eni na druge. vsak ima pač svoje, predvem pa drugačne težave, obenem pa smo vsi v istem dreku!
Tonček Balonček
26. 07. 2012 12.55
+2
olj kot je revščina, bolj so "lokalčki" polni, pojdite kdaj v revne dežele, večina ljudi tam poseda v trgovinah bter lokalčkih. A je kdo v Švici kdaj videl kaj takšnega, da s eljudje ceel dvneve valjajo po štacunah?! To ej znak revščine. V soboto in nedeljo pač en gredo na izlete in naravo ampak s evlačijo po BTC-jih in podobnih "mojih mestih!".
Geronemo
26. 07. 2012 13.06
+3
jester: Javni oslužbenec dobi plačo od pobranih davkov iz realnega sektorja, zato se ne sprenevedaj kak je vse lepo in prav... Ker je ravno proizvodnja in kmetijstvo drugih regijah in to propada in umira na obroke.. Javni uslužbenci sploh ne bi potrebovali plačevati davkov in prispevkov ampak bi morali imeti avtomatično toliko nižje plače.. Javne službe z davki so samo denarni revolver ker je realni sektor tisti ki prinese razliko v ceni in ki polni javno blagajno...
jester1970
26. 07. 2012 13.24
+0
Geronimo, in kaj mi vse to veze z mojo trditvijo, da javni uslužbenec v prekmurju in javni uslužbenec v LJ na enakem delovnem mestu zaslužita enako, stroški življenja pa so v LJ neprimerno višji kot v prekmurju.
jester1970
26. 07. 2012 13.29
+0
Ines, lahko pa tudi kdo iz podeželja proda svojo hiško in kupi flet v Ljubljani in namest 700€ služi 2000€ kot je Geronimo omenil. Hkrati s tem pa ne bo imel težav s svežim zrakom, kmetovanjem, predvsem se ga pa občutek osamljenosti ne bo loteval, ker mu bo dnevno pod oknom vozilo in dišalo četrt Slovenije prometa.
Geronemo
26. 07. 2012 13.54
+1
Jester: Ima in to zelo... Ker je delež javnih uslužbencev predstavlja skoraj 50% aktivnih delavcev, največ pa se jih nahaja kje????? In komu gredo na roko ko nabijajo narod z nekimi izgovori, ko boniškim sestram, učiteljem manjšajo plače med tem pa na vladnih službah itd.. plače ostajajo skoraj da enake??? Jaz ne krivim samih ljubljančanov ampak to zaprto in navezano elito v politiki ki državi odžira z nepotrebnimi službami in agencijami in ustanovami denar in nam s tem jemlje kruh iz ust... Poleg tega pa da v kolikor hočejo priskledniki ostati pri koritu, morajo zamaskirati krizo... Ne pozabi JAVNI sektor in službe niso samo učitelji, policaji in medicinske sestre... in ti ljudje niso absolutno nič krivi ker se resnično trudijo za svojo plačo. In vprašaj se, če je povprečna plača tako visoka kot nam prodajajo, kdo dobi tisti nadpovprečni delež da je povprečje kot je??? Vem, pišem raztreseno, ker bi ti v tem trenutku napisal vse kar mi leti po glavi.... Problem ni v nas delavcih, ampak v politiki.. In dokler Ljubljana ne bo v finančni agoniji v boju za preživetje, se ne bo zgodilo absolutno nič, med tem pa je preostanek države (razen izjem ki imajo redne prilive iz državnih skladov) že z levo nogo v grobu.
jester1970
26. 07. 2012 14.27
+0
Če pa ne kriviš ljubljančanov potem pa tako tudi piši. Jaz sem od elite, ki si jo omenil, vsaj toliko daleč kot ti. Če misliš na vladajočo elito, na oblast, potem tako tudi piši. In še nekaj, če natančno pogledaš oblast, parlament,... boš prišel do zaključka, da je delež ljubljančnov precej majhen in da večina poslancev funkcionarjev, elitnežev prihaja iz drugih delov Slovenije. Mogoče imamo v LJ samo to smolo, ker so objekti za funkcioniranje te klike pri nas. V vojski in policiji procentualno prevladujejo Štajerci oz. državljani severovzhodnega dela Slovenije. Razmerje med številom uslužbencev javnega in realnega sektorja je največje ravno v prekmurju, kjer realnega sektorja praktično skoraj ni, edine službe ki so so državne.
dkivona
26. 07. 2012 10.20
+1
Kak vsi pljuvate po s.p.-jih... ja halo lahko pa niti s.p. ne bi meli odprto, pa bi bli 100% na sociali, tak se pa vsaj nekaj trudijo, četudi levji delež dela opravijo na črno in posledično nimajo tak velikih dohodkov prikazanih... s tem koliko dela in skrbi pa je z lastno firmo... ne to pa nobenega ne zanima več... samo da se udriha po nekom, ker je pod anonimnim vzdevkom to tak fajn
Bandit_ka
26. 07. 2012 10.28
+2
Poanta je v tem, da tisti levji delež, ki ga omenjaš, da naj bi bil opravljen na črno pripelje do tega, da v skupno malho ne prispevajo, iz nje pa jemljejo bistveno več, kot bi jim sicer pripadalo - večji otroški dodatka, cenejši vrtec,...
Geronemo
26. 07. 2012 10.16
+8
KAJ JAMRATE, NA CESTO SE SPRAVTE IN ZAHTEVAJTE NAZAJ SVOJO DRŽAVO!!!!
dkivona
26. 07. 2012 10.21
+2
Geronemo
26. 07. 2012 10.25
+5
Pa da bi vas človek spet moral poslati nazaj v osnovno šolo.... Kaj niste opazili da vas politika netguje, tu vam mečejo neke floskule okrog kriz in varčevanja vam klestijo socialne in ustavne pravice med tem pa so finančni apetiti politike vedno večji. Če bi politika skrbela za to za kar je namenjena: DA SLUŽI NARODU in se ukvarjala s stvarmi ki so ji naložene v ustavi bi imeli vsi porihtano socialo od brezplačnega vrtca do brezplačna šolanja in osnovnega zavarovanja. Zato pa imajo Šroti in Bavčarji in Janše, Jankoviči čisto vest ne??? VSI SO ISTI. Politična ideologija je samo za politiko in njene privržence, da VEČNO nasprotuje nasprotni politki... In če pride do perverznega konkurenčnega boja čemur smo priča DANES, bo trpel NAROD in to je recept ki drži 100%. Zdaj pa se vi NAROD odločite kaj sploh hočete v vašem življenju. Da vas politika nabija ali da s ponosom živite v lastni državi kot dejansko svoboden človek???
batom@pinkponk.com
26. 07. 2012 10.11
+4
tako kot je bilo povsem logično, da se bo podražilo zdravstveno zavarovanje, čeprav ste do zadnjega trdili, da se ne bo, ne???
drugi_maj
26. 07. 2012 10.10
+7
Jankovičev moto: dviguj DDV, višaj cene in lagodno vladaj.
Tonček Balonček
26. 07. 2012 10.13
+4
Janšev moto" nižaj plače (v svojem kabinetu jih pa višaj), manjšaj penzije, saniraj RKC, kupuj orožje in participiraj zanj v US Army! O tem, da postajamo nerazvita republika in da naši vladi vlad neka druga vlada pa nič!
Tonček Balonček
26. 07. 2012 09.57
+8
KAkšno izprevrženo logiko s egerdo an minsitrstvu! Zakaj bi pocenili samo vrtce, naj pocenijo lokacijska dovoljenja, soglasja, sodne takse obvezno zavarovanje oti znižajo davke, če ej tako! Smešni so. TAko slabo, kot gre Sloveniji pod to novo vlado, ji ni šlo še nikoli v novejši zgodovini! ZAhtevamo predčasne in poštene volitve, ta valda je popolnoma nesposobna!
Important notice
26. 07. 2012 10.35
+0
Tonček, ne strinjam se vedno s tabo, toda tokrat se. Če so se znižali stroški plač, pomeni, da bodo s povišanjem ostalih cen šli v +. Morda pa želijo z dobičkom pokriti izgubo iz PRETEKLIH let.....
Tonček Balonček
26. 07. 2012 11.35
-1
In sanirati banke, ki so šenkavale milijone v časih 2004-2008!?
Janša je naš
26. 07. 2012 09.55
+2
Tisti , ki jim ni za delat ( ena taka moja soseda) Ti ljudje skrbijo zato da je njim lepo , za otroke jim pa ni mar. Jas delam zato da se imamo kot družina lepo 2xna leto Čateške toplice, 2x na leto morje po 7 ali 10 dni. Če bi mi pa bilo vseeno za otroke se pa tudi nebi gnal , je pa le fajn da pelješ nekam otroke , pa sladolet kosilo.... Pa da nebo gdo mislil da je to za vse , ki ste bres službe, ker morate ločit med vami ,ki radi delate pa morda nimate dela ali premalo zaslužite in med takimi ki jim delo pod nos mečejo in ga nočejo sprejet
leon1309
26. 07. 2012 10.03
+5
Na današnji dan je po podatkih ZRSZ 105630 iskalcev zaposlitve (pri čemer je dejanska števila brezposelnih bistveno večja) in 770 prostih delovnih mest v celi Sloveniji...ja res, delo se brezposelnim kar meče pod nos. Če že napišete nekaj, kar naj bi v slabo luč postavljalo določen sloj prebivalstva, dajte vsaj prej preveriti napisano po javno dostopnih uradnih evidencah. Posledica odklonitve primernega dela s strani iskalca zaposlitve je brisanje iz evidence iskalcev in posledično ni več prejemnik socialnih transferjev...kar je sicer popolnoma pravilno.
Janša je naš
26. 07. 2012 10.10
+1
pretiravaš!!! Sem potreboval 2 delavca poslali so mi jih 12 od tega je bil eden v komuni v itali za odvajanje od drog , in tudi iskalec zaposlitve , čudno ne ? eden me je poklical da čaka na pokoj, in da ga vse boli , da je bolan, in od 12 sem dobil ENEGA in še ta je imel dolge prste in sem ga moral nagnat!!! Ta tvoja statistika je daleč od tega da vsi iščejo zaposlitev
papilonka
26. 07. 2012 11.41
+1
mattu....odvisno kako delo ponujaš, ker tisti zaposleni na zavodu so v največji meri sami sebi namen, na delo pošiljajo v večini le nekvalificirane delavce. Če se jim pa nek dan res da...pol pa celo koga po mailu obvestijo da je kak primeren razpis zunaj, da se nanj prijavi in jim sporoči če si se javil....Sicer pa dobri le za povrnitev stroškov-proporočeni pošiljk, pa poti na razgovore....pa če imaš srečo še kako izobraževanje. Da bi pa zavod kako delo ponudil? ...žal le za zgoraj omenjeno skupino ali pa celo za kaka javna dela...
NincaPobalinca
26. 07. 2012 09.49
+2
poglejte...z 2700 evri na mesec, s tremi člani je vrtec 250 evrov....od tega je hrane mesečno za 60 evrov manj kot če bi bil otrok doma...torej plačamo slabih dvesto evrov za varstvo...nebi rekla, da je to tok preklemano veliko...minimalno je pa 50 evrov za plačevat... sporno je edino to, da dejansko se ne preverja kdo dobi vrtec in če ga sploh rabi...
Janša je naš
26. 07. 2012 09.56
+6
točno tako ker tisti , ki ga ne rabijo imajo PREDNOST , ker mi ,ki delamo se bomo pa že znašli nam je rekla na občini
tantadruj1
26. 07. 2012 10.01
+3
narobe svet. ta bolan ta zdravga nosi, se temu reče.
Ines Perkovi?-?ihal
26. 07. 2012 12.55
-1
večina vrtcev ima poseben sistem točkovanja otrok pri sprejemu v vrtec. in v večini vrtcev je eden izmed kriterijev tudi zaposlenost obeh staršev, kar nanese kar nekaj več točk, kot pa če starše ne delata oz. je zaposlen samo eden.
littleSister
26. 07. 2012 09.39
-2
\"Z nižjimi plačami v javnem sektorju so se pocenili stroški zaposlenih v vrtcih, to pa pomeni, da bi se posledično morali poceniti tudi vrtci.\" in kako se bo na ta način kaj prišparalo? Kaka logika ...
Geronemo
26. 07. 2012 09.55
+4
Po vsej logiki bi pomenilo nižji davki, ampak o tem nihče ne govori....
est
26. 07. 2012 09.35
+13
Komur ni všeč v javnem sektorju gre v gospodarstvo, ker se tu cedita med in mleko. V našem podjetju smo plače znižali že pred 4 leti in to za 30%, da je lahko podjetje obstalo in tudi 8 ur delovne obveznosti ne poznamo. Edino kar pričakujemo od sedanje vlade je boljše poslovno okolje in lažje preskakovanje administrativnih ovir.
Tonček Balonček
26. 07. 2012 09.39
+2
Pol našega gospodarstva itak dela za proračunske porabnike in je ločevanje na javni in gospodasrtkis ektor popolni anahronizem. Eni so v javnih službah zaposleni, drugi pa državi pošiljajo račune.
tantadruj1
26. 07. 2012 10.02
+1
kar pomeni obračanje denarja znotraj države in je popoln nesmisel glede rasti.
Tonček Balonček
26. 07. 2012 09.27
+2
Logično bi torej bilo, da seznižajo tudi davki, saj so se javnim uslužbencem in tudi funkcionarjem znižale plače, omejili so potovanja v tujino in ostale stroške. Lahko pa zahtevajo tudi povcenitev prehrane v restavraciji državenga zbora!
NincaPobalinca
26. 07. 2012 09.18
+5
a se niso plače znižale, da se bo kej prišparalo in nikakor ne zato, da se bo pocenil vrtec???? diplomirana vzgojiteljica ima neto plače 800 evrov. Katastrofa kam gre naša država.
tantadruj1
26. 07. 2012 09.22
+6
to je zato, ker je prejšnja vlada zaposlila vse živo v vrtce, tudi tiste, ki so na ljudskih univerzah naredile nek "tečaj" za delo v vrtcu. kaj so počele prej in to da so si ene rezale žile, in bile v komuni sploh ni važno. to bi morale malo med sabo počistiti. pa bi diplomirana vzgojiteljica dobila svoje mesto. ker kdo čuva male otroke ni vseeno.
tantadruj1
26. 07. 2012 09.24
+16
sicer jaz sem pa v gospodarstvu z dvemi diplomami in plača je taka kot je delo. včasih tudi 500€. in pritožiš se kam. a naj država da, ker ni pogojev da bi diploma prinaša kruh, ker ni dela? lahko bi ja, če zaposluje v javnem naj še v gospodarstvu, samo smola ker gospodarstvo financira državo.
NincaPobalinca
26. 07. 2012 09.24
+5
včasih se res vprašam kdo nas je sploh vzel v to evropsko unijo, ko pa nimamo pošlihtano čisto nič!
NincaPobalinca
26. 07. 2012 09.32
+8
tantadruj vem, da je grozno pri vseh...js sm trenutno v javnem, samo ti povem, da takoj pristanem da smo plačani po delu in uspešnosi pri delu...ker včasih vidiš res koga, ki si ne zasluži niti četrtino plače...
Janša je naš
26. 07. 2012 09.36
+4
Vzgojiteljica nima 800 eur plače ampak nekoliko več in ne mešaj pomočnice vzgojiteljice z vzgojiteljico to sta dve različno sposobni ženski
NincaPobalinca
26. 07. 2012 09.43
-1
???? začetna plača je taka, ker je toliko 30 plačilni razred...tako kot vsi učitelji....malo si poglej koliko znese to!
Ines Perkovi?-?ihal
26. 07. 2012 12.57
mattu: različno sposobni?? ali samo z različnimi nalogami v opisu nalog, ne pa nujno tudi v praksi?????
tantadruj1
26. 07. 2012 09.17
+3
a se vam na zdi malo hinavsko istočasno se boriti za višino plače in jamrat kako so nizke. po drugi strani pa zagovarjat, da ni treba denar imet za otroke. kaj zdaj, rabimo ta denar ali ne.
Janša je naš
26. 07. 2012 09.11
+23
Jas poznam ljudi ki imajo otroke, eden od staršev seveda doma (partnarka ) ena ima štiri druga pa dva in veste kaj delajo ? otroke peljejo prve v vrtec nato pa po kafetkah do treh in nato po otroke , ki so bresplačno v vrcu . KOFETKAJO PA ZA DENAR KI GA DRŽAVA NAMENI OTROKU IN TEMU SE REČE OTROŠKI DODATEK!!!!
tantadruj1
26. 07. 2012 09.15
+5
ja sej. predlagam, da začnemo vsi tko in naj "država" vzame kjer hoče, če ne gremo na ulice.;D
NincaPobalinca
26. 07. 2012 09.19
-1
leon1309
26. 07. 2012 09.30
+8
Ma dajte že enkrat nehat s temi poznanimi...vsak pozna nekoga, ki izigrava sistem, če ne pri vrtcu pa drugače. Osebno poznam veliko s.p., ki so za moje pojme bistveno bolj problematični, kar se izigravanja prihgodkov države tiče, ampak ne o tem se seveda ne bo toliko govorilo in pljuvalo po njih, kot se to na tem forumu počne po raznih prejemnikih socialnih transferjev. Ne pravim, da ni takšnih ki sistema ne izigravajo vsaj v določenem delu, v bistvu ga nekje verjetno kar večina Slovencev. Vendar dokler izvršna veja oblasti, predvsem pa tisti pri koritu tako ravnajo z državnim denarjem, ne preseneča, da veliko ljudem \"dol visi\" za državo in njen proračun. Glede na to s kakšno lahkotnostjo se iz državnega premoženja seli kapital v zasebne roke, se prav sprašujem zakaj hudiča sploh plačujem tako visoke davke, če bo potem ta denar romal XY in ne v izboljšanje državnih institucij (bolnic, vrtcov, policije...) . Aja še to, če ima brezposelna družina dva otroka in je zadovoljna z socialnimi transferji potem je nekaj z njo hudo narobe oziroma zopet pišete nekaj na pamet, ker si ne predstavljam kako sploh pridejo iz meseca v mesec, če imajo zgolj transferje, kot prihodek bi bila verjetno tudi ta t.i. vsakodnevna kavica velik finančni zalogaj. LP
Janša je naš
26. 07. 2012 09.31
+2
NincaPobalinca seveda tega ni malo , če že na vasi z kakšnimi 80 timi družinami 5 takih patronov!
Janša je naš
26. 07. 2012 09.34
-2
leon1309 Če ne veš, ta prispevek piše o vrcih, zato ne mešaj stvari in počakaj da se bo pisalo o gospodarstvu in bo prišel ti z tvojim oskim pogledom na svoj račun!
leon1309
26. 07. 2012 09.40
+4
Ne bi zdaj o tem kdo ima ozek pogled, a ne? So pa brezposelni in njihovo neplačevanje vrtca očitno dolčenemu procentu prebivalstva konstanten trn v peti. Me prav zanima zakaj jaz ne bi zamenjal vlog z brezposelno osebo, ki pripelje vrtec otroka istočasno z mano in se potem odpravi na kavo. Po vaše ima gotovo bistveno lepše življenje. Ne glede na to, da naj bi bili vrtci strošek lokalne samouprave, pa je veliko občin vezano na prihodke proračuna tako , da so lahko dejansko strošek proračuna. Poanta znižanja plač pa naj bi bilo varčevanje, ne pa kot v konkretnem primeru znižanje stroškov v vrtcih...tako da naslov (tema) po moje ni logič(e)n(a).
tantadruj1
26. 07. 2012 10.05
leon 1309 ne mešat japke in hruške. socialni transfer ti pade na glavo. za imeti odprt s.p. moraš kaj delat. morda je počasi ljudem prišlo na vrh k... da se daje v proračun, iz njega krade in podpira lenobo.
mojcd
26. 07. 2012 09.02
+0
iMiniCak
26. 07. 2012 09.00
+2
Spirala navzdol - vrtci bodo manj porabili drugje, drugi bodo manj porabili drugje, posledično nižje plače, posledično manj v gospodarstvu, posledično gospodarstvo navzdol, posledično proračun navzdol...
tantadruj1
26. 07. 2012 09.02
+7
načeloma bi gospodarstvo moralo imeti dobre pogoje, da bi se ljudje odločali za gospodarstvo, pri nas je pa že miljardo let mantra državna službica, od 8-16, vikend prazniki fraj, regres, pa magar še nagrada, apriori,dalat čim manj, in dobra plača. pa smo tam kjer smo.
NincaPobalinca
26. 07. 2012 09.30
+2
glede gospodarstva povezanega z vrtci in šolami pa je polom...če bi se povezali s kmeti in slovenskimi proizvajalci in jim zagotovili vsakomesečno porabo in dohodek, bi se dalo več zmenit za primerno ceno...pa bi pomagali sloveniji...ne pa, da vidim kako dobijo sokove in jogurte iz hoferja...le od kje je sadje?
CDROM
26. 07. 2012 08.57
+1
Dvomim, da se bodo vrtci pocenili, saj so občine v krizi in to bi spet bremenilo njihov proračun!
Janša je naš
26. 07. 2012 09.13
-1
VRTCI SE NE SMEJO POCENIT , TUDI ZA KRUH IN MLEKO VSI ISTO PLAČUJEMO NE VEM ZAKAJ NEBI ZA VRTEC PRISPEVALI VSI ISTI DELEŽ
dkivona
26. 07. 2012 10.14
+1
ŠE ENKRAT... drag vrtec za starše je drag tud za občino!!! Pa dajte že malo se pozanimat, kdo vam plačuje levji delež vrtca, pol pa pametujete
Bandit_ka
26. 07. 2012 11.33
tantadruj1
26. 07. 2012 08.52
-4
poznam primer kjer je ženska rodila, vir dohodka je s.p., en naročnik, (pa še ta v krizi), partner v življenju ne dela nič. v planu imajo tudi drugega. no, pa mi razložte to. aja, iz sociale, seveda. sej dobr nanese.
tantadruj1
26. 07. 2012 08.57
+1
no, ko že talate minuse, pa mi razložte kako bodo živeli. od ljubezni.
cirenij
26. 07. 2012 09.06
+3
Bilo bi lepo, ko bi vsaj 10% lahko živeli od ljubezni. Ta se pa danes izniči ob vsakodnevnih problemih. In ker ni ljubezni ni usmiljenja, ni milosti, ni prijateljstva in sočutja do sočloveka. Vsak mora gledat samo na svojo r.
tantadruj1
26. 07. 2012 09.11
-2
ja ok. sam še vedno mi nihče ni dal odgovora od česa bodo živeli ti otroci, ki so in bodo prijokali na svet. za starše me ne zanima, starši so se sami odločili.
NincaPobalinca
26. 07. 2012 09.21
+4
sociala se je kar znižala, tko da glede tega so se mal zafrknli :)
Janša je naš
26. 07. 2012 08.40
+6
Problem je tudi ta da tisti ,ki so socjalno ogroženi in nimajo niti za sebe ( razen za dober avto) bi imeli otrok kolko jih narava da , pol se pa jočejo da ni denarja. Saj tabletke antibejbi dobiš bresplačno in jih je pač potrebno zobat!!!
tantadruj1
26. 07. 2012 08.46
+15
tako nekako ja. smo zgrešili smisel, (če sploh je smisel)če se otroci rojevajo za otroške dodatke, ker so starši leni za delo, mi imamo pa super socialo.če bi ukinili otroške dodatke in socialo zaradi otrok, bi se jih rodilo manj, in bi dotični si našli kako delo.totalno neodgovorno je, dati na svet otroka na milost in nemilost države. a ni? torej.
I G N O R A N T
26. 07. 2012 08.51
+3
Hm zeleli so rodnost,zdaj jih je prevec,le kje se je zalomilo.Vcasih smo bili pridni zdaj smo leni.
cirenij
26. 07. 2012 08.51
+6
Ne bluzi. Takih z veliko otrok je zelo malo. In če bi se politiki in vsi njihovi podaniki malo odrekli, bi morali bit vrtci za ljudi pod 1000 EUplače zastonj. Pa nimam malih otrok. Življenski stroški pa danes presegajo že vse normalne meje. Samo osnovne položnice.
tantadruj1
26. 07. 2012 08.53
+1
je veliko takih,ki so brez službe in rojevajo. meni to ni normalno, sorry. in to visokoizobraženi in ne.
dkivona
26. 07. 2012 08.59
+9
Drugače pa otroci tud niso takoooo grozen strošek no... je pa res da sodoben slovenc "MORA" kupit otroku vse od A-Ž (mobitel, računalnik, smuče, kolo, skiro, poganjalca, rolerje,...), da nebi slučajno sosedov mulc imel kaj več. Omogočit dostojno življenje otroku niti približno ni vezano samo na finančno stanje družine. Če kaj, bo naše otroke pokopala kriza vrednot in ne finančna kriza.
dkivona
26. 07. 2012 09.01
+6
Aja pa še to... kjer jaz živim je ogromno družin z veliiiko otrok - ko spoznaš te otroke - ljubeči, človeški, skrbni in vedno razigrani, ker imajo dovolj družbe
tantadruj1
26. 07. 2012 09.04
+3
zato ker so otroci "sredstvo za" svojih staršev, če bi bili starši uravnoteženi in ne zakompleksani, bi namesto da se z vsem kitijo, tudi z uspehi otroka, učili svoje otroke drugih vrednot. predvsem pa bi svojega otroka imeli radi za to kar je, saj je vedno njihova kopija.
Janša je naš
26. 07. 2012 09.06
+5
cirenij ka pa je za tebe osnovna položnica? Kot vidim INTERNET mogoče tudi TELEVIZIJA, 4xMOBITEL,...... ja tega pred 20 timi leti ni bilo , stroške si sami kopičimo , pač vsak ne more imeti vsega
tantadruj1
26. 07. 2012 09.12
+2
cirenij
26. 07. 2012 09.12
+2
mattu Se strinjam. Verjetno niti interneta ne bi imel, pa sem ga naročil zaradi vnukov, ki so hodili na počitnice. In danes je tudi meni skoraj nepogrešljiv. Vsaj to zraven obremenitev in delovnega časa od 3h zjutraj o katerih ti ne bi razlagal. Ob 10h imam že šiht za sabo. In to v neprestanem gibanju. Tako, da delam vsaj 2 šihta. Let ti pa ne izdam, čeprav niso niti najmanj rosna.
Janša je naš
26. 07. 2012 09.15
+1
Glede na to da imaš vnuke , jas pa male otroke sma si res par let narazen
cirenij
26. 07. 2012 09.27
+1
mattu verjetno kar veliko let. En moj vnuk je že nekaj časa v srednji šoli. Pa še vedno delam 2 šihta - pa ne več za penzijo ampak življenje se včasih obrne tako, kot ne pričakuješ. Ampak kljub temu razumem mlade družine. Če bi lahko, bi vsem pomagal na tak ali drugačen način. Na žalost pa nisem Bog. Še bolj žalostno pa, da nisem politik.
dkivona
26. 07. 2012 10.12
+2
ne se sekirat cirenij, da nisi politik, ker tiste politike, ki bi dejansko radi pomagali itak takoj zabijejo v tla...