Slovenija

Vlada sprejela predlog k zakonu o izbrisanih

Ljubljana, 12. 11. 2009 15.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ministrstvo za notranje zadeve je sprejelo predlog spremembe zakona o izbrisanih, s katerim bi ti lahko pridobili odločbo o legalizaciji njihovega bivanja v Sloveniji od izbrisa dalje.

Ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal
Ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal FOTO: Neda Došenović


Vlada je pripravila spremembe zakona o izrbisanih, s katerim bi po besedah ministrice za notranje zadeve Katarine Kresal urejali status tistim izbrisanim, ki niso bili upravičeni do dopolnilnih odločb in večinoma nimajo urejenega statusa. Kot pravi, gre za zadnjo fazo odpravljanja največje kršitve človekovih pravic v samostojni državi. Novelo bo vlada v državni zbor posredovala po skrajšanem postopku.

Dejala je, da ministrstvo za notranaje zadeve v celoti sledi odločbam ustavnega sodišča, kar pomeni, da so posamezniki, ki vložijo vlogo in izpolnjujejo pogoje, ocenjeni individualno. Če bo njihovi prošnji ugodeno, bodo dobili dovoljenje za bivanje za naprej, "ne urejamo pa odškodnin in ne podeljujemo državljanstva", je še poudarila Kresalova.

Dovoljenje za stalno prebivanje za naprej

V skladu s sprejetim predlogom pa bodo izbrisani po vložiti vloge in izpolnjevanju zakonskih pogojev v individualnem postopku lahko pridobili dovoljenje za stalno prebivanje v Sloveniji za naprej ter s posebno dopolnilno odločbo legalizacijo njihovega bivanja v Sloveniji od izbrisa dalje, je pojasnila Kresalova.

Predlog prinaša tudi novost na področju upravičencev. Vključuje namreč tudi otroke izbrisanih, ki mnogokrat niso imeli urejenega statusa v Sloveniji, kar je bilo v nasprotju s konvencijo o pravicah otroka in načelom varstva koristi otrok.

Novela tudi določa, da se dovoljenje za stalno prebivanje ne izda osebi, ki ji je kot tujcu zavrnjena izdaja dovoljenja za bivanje. Gre za osebe, ki so bile obsojene ali so v kazenskem postopku za kaznivo dejanje genocida, hudodelstva zoper človečnost ali vojnega hudodelstva.

Ukrepi za obveščanje

Na vprašanje, kako bodo za zakon izvedeli izbrisani, ki ne živijo več v Sloveniji, je odgovorila, da je ministrstvo pripravilo ukrepe za obveščanje tistih, ki se jih zakon tiče. Med drugim bodo uvedli brezplačno telefonsko številko za pojasnila, obveščanje bo steklo preko javnih občil v tujini, posebna izobraževanja pa bodo organizairali tudi v upravnih enotah, pravi Kresalova.

Na vprašanje, koliko se jih bo prijavilo v postopek, ni znala odgovoriti, saj je edini zanesljiv podatek ta, koliko je bilo izbrisanih, in sicer nekaj več kot 25 tisoč. Koliko jih bo vložilo zahtevek, pa ni želela ugibati, saj "gre za odločitve posameznikov“, poleg tega pa tudi evidence o teh ljudeh ne obstajajo.

Kresalova je ob tem še dejala, da je "v zakonu določen rok, v katerem je možno vlagati zahtevke, to je tri leta od uveljavitve zakona".

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

8JASMIN
13. 11. 2009 13.37
DOL S TO SKORUMPIRANO VLADO, NESPOSOBNO IN NEPOŠTENO, BANDA POKVARJENA...
dodoman23
13. 11. 2009 00.38
kolko časa so zdaj tej na oblasti? koliko so do sedaj storili KORISTNEGA za slo. narod in ne samo za svoje yugo brate?
dolejo
12. 11. 2009 20.47
Še strici, tete, nečaki, kumi, svekrve i sve živo iz Balkana naj dobijo slovenske odškodnine, Slovence pa v rezervate! Ah, konc je z osamosvojitvijo. A poskusimo še enkrat ?
Tonček Balonček
12. 11. 2009 18.43
Banda komunistična! Mi smo se osamosvojili, ti s epa delajo, kot da so Albanjia, Kosovo, Srbija in Bih že v EU. Pa naj vendar počakajjo še par let!
dolejo
12. 11. 2009 17.41
Slovenska levica je zaščitnik vseh, le poštenih slovenskih državljanov ne mara. Posebej pa sovraži tiste, ki so vodili slovensko osamosvojitev.
dolejo
12. 11. 2009 17.39
Sedaj bodo po bivši Jugi lovili svoje bodoče volilce. Možnost odškodnin bodo dajali tudi ljudem, ki so tako mimogrede prespali v Sloveniji ali obiskali rođaka. Kresalova ne govori resnice, da ne dajejo odškodnin in državljanstev, kajti priznanje bivanja za nazaj je edini in glavni pogoj za to. Slovenija je imala legitimen interes, da ne podeli dovoljenj za bivanje ljudem, ki tega niso hoteli. Vsaka država bi ljudi, ki niso izpolnili zahtev za bivanje, izgnala. Le slovenska levica ima za svoje podpornike in privilegirance vse prebivalce bivše države. To je izdaja slovenske države !
est
12. 11. 2009 17.24
To pomeni, da se nas bo več rodilo na Mačkovi (sedaj Tobačna) kot na Šlajmerjevi.
Tonček Balonček
12. 11. 2009 16.44
To, da je imela RKC edian pravico DO VODENJA MATIČNIH KNJIG ROJENIH IN UMRLIH, POROČENIH ITD. LJUDI, JE ENA OD največjih anomalij srednjega in novega veka! Tega Kristus pač ni nikomur nalagal, še najmanj sv. Petru! RKC bi urejala še volilne imenike in sploh vse, kar se da! Ni problema! Pa kdaj s ebo ta Cerkev zacvedala, da ni več tako kot je bilo!!! Že dolgo ne več, ti recidivi po vseobladopvanju so bolni, urejali bi seksualno življenje, krstne knjige, mrliške, zakone itd. To je skrajno perverzno!!!
DEDI06
12. 11. 2009 16.38
Propadla vlada si z DAVKOPLAČEVALSKIM DENARJEM KUPUJE VOLILCE Z BALKANA . Ta vlada vse zkozi deluje proti lastni domovini,SAMO,DA BI OBSTALI NA OBLASTI !
remember
12. 11. 2009 15.39
Ali so urejene evidence tudi za "izbrisane" po letu 1945. Slovenija je bila takrat v samem vrhu razvitosti evropskih držav in je imela že stoletja urejeno krstno knjigo in s tem nebi smeli imeti težav. Mogoče dopuščam napako 0,001%.