Slovenija

Ebolo bi pri nas obravnavali na infekcijski kliniki

Ljubljana, 12. 08. 2014 18.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Infekcijska klinika je pripravljena na morebitno obravnavo pacientov okuženih z ebolo. Pravijo, da se s podobnimi pojavi srečujejo vsak dan, posebno pa je, da bolezen spremlja velika smrtnost in dejstvo, da vsega še ne vemo.

Infekcijska klinika-5
Infekcijska klinika-5 FOTO: Blaž Garbajs
V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana so po besedah predstojnika infekcijske klinike Franca Strleta pripravljeni na morebitni pojav bolnika z ebolo. Določili so način obravnave okuženih bolnikov oz. ravnanja v primeru suma na okužbo z ebolo. Obravnavali jih bodo na kliniki za infekcijske bolezni in vročinska stanja, je pojasnil in poudaril, da ni toliko pomembna zaščitna obleka kot to, da je treba redno izvajati vsakdanje ukrepe, kar je izziv in težko.

S takimi virusnimi boleznimi, ki se prenašajo z neposrednim stikom z bolnikom, se infektologi po Strletovih besedah sicer srečujejo vsak dan. "Tisto, kar je posebno, je ime bolezni, velika smrtnost in dejstvo, da vsega še ne vemo," opozarja infektolog. V glavnem bodo skušali biti previdni in uporabiti vse svoje znanje o infekcijskih boleznih, da bodo čim bolje oskrbeli bolnike in tudi zaščitili okolico.

Uradnih zdravil, ki bi zanesljivo delovala proti vzroku, zaenkrat ni, je zatrdil Strle. Ebola je po pojasnilu Sterleta virusna bolezen, ki jo povzroča ebola virusi. "Praviloma se bolezen začne nenadno z visoko vročino, hudim glavobolom, bolečinami v mišicah, zelo slabim počutjem, po nekaj dneh običajno pride do bruhanja, driske, hudih bolečin v trebuhu, lahko se pojavijo tudi izpuščaji, potem pa lahko pride do krvavitev in odpovedovanja organov," pojasnjuje Strle.

Infekcijska klinika-1
Infekcijska klinika-1 FOTO: Blaž Garbajs

Nova različica bolj nevarna

Nekateri ljudje z ebolo preživijo, smrtnost je več kot 50-odstotna. Ti bolniki umrejo praviloma konec prvega tedna ali v drugem tednu bolezni. Ta bolezen se namreč pojavlja v izbruhih v Afriki, kjer so prvi izbruh zaznali leta 1976. Od takrat pa do zdajšnjega izbruha v zahodni Afriki je bilo vsaj dvajset takih izbruhov, razlaga Strle.

Zadnji izbruh je po njegovih besedah malo drugačen od prejšnjih in se kaže v tem, da dlje časa traja, da je prizadetih več ljudi, kot jih je bilo do zdaj, in da se kažejo novi zanesljivejši podatki o načinu prenosa bolezni.

Kot pravi, se bolezen prenaša z neposrednim stikom z bolnikom, z njegovimi izločki ali pa če se tisti, ki bolniku pomaga, zbode z iglo ali s čem podobnim. To je glavni način prenosa, a možen je tudi kapljični prenos oz. v kapljicah, ki imajo razmeroma majhen doseg, približno meter in pol. To se lahko zgodi predvsem takrat, kadar bolnik bruha ali krvavi, je povedal Strle.

Na kliniki si po njegovih besedah prizadevajo preprečiti prenos okužbe na druge bolnike in zdravstvene delavce. Vodja službe za preprečevanje in obvladovanje bolnišničnih okužb UKC Ljubljana Tatjana Lejko-Zupanc je poudarila, da bodo morebitnega bolnika z ebolo obravnavali na infekcijski kliniki v izolacijski sobi. Trudijo se tudi, da bi imeli čim več zaščitne opreme, morda še kakšne dodatne aparature, ki bodo res namenjene samo temu bolniku.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

quantum
13. 08. 2014 23.38
Si mislim da pol tut, če enga izgnanega fajmoštra iz RKC ebola kresne, ga grejo v Afriko z Falkonom iskat? Najbrž še majo kakšen šotor od Induplati za v kabino napelat..
komunjara 1
13. 08. 2014 10.04
+3
hehehe tole je za nobelovo nagrado .."""Pravijo, da se s podobnimi pojavi srečujejo vsak dan,""" zgleda da nasi dohtarji mislijo da imajo opravka z alergeni ambrozije
gabrina
13. 08. 2014 06.09
+7
Ce bodo bolnika sprejeli kot so mene,potem bo ebola pri nas mocno napredovala...nobenih rokavic, na oddajo krvi in urina cakas v cakalnici na hodniku med ostalimi pacienti-eden bruha zraven tebe,preden se je pospravilo za njim je vsaj 10 zaposlenih slo mimo..
bigmeech
13. 08. 2014 01.50
+1
Hahahahahah pri mas bi vsi pomrli kar se tice zdravnikov in zdravstvenih domov in klinik haha ma dj te nehat hahhah cel smeh
Ramzess
12. 08. 2014 19.58
+1
Na infekcijskem da, menda ne na ginekološkem, ali dermatološke, ali morda gastrološkem.
SeVednoSemDevica
12. 08. 2014 18.50
+4
tisti spanski misionar, ki so ta za prepeljali iz afrike v spanijo je umrl zarad ebole
luckyss..
12. 08. 2014 18.52
+2
Pri nas bi umrl, "kar tako" zaradi imena bolezni - nič posebnega...
luckyss..
12. 08. 2014 18.32
+5
"Tisto, kar je posebno, je ime bolezni, velika smrtnost in dejstvo, da vsega še ne vemo,"..............Oprostite in z vsem spoštovanjem do stroke, ampak tale izjava je milo rečena butasta in neodgovorna...