Slovenija

Tako nastanejo veliki otroci: podmladek 'na vrvici', starši, ki besno klikajo po 'nadzornih sistemih' in soseda, ki kliče policijo, če je večji otrok 20 minut sam

Ljubljana, 10. 09. 2015 07.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min
Avtor
Natalija Švab
Komentarji
125

Spletni asistenti za starše niso "veliki brat", ki otroka nadzoruje 24ur na dan. Naj vas pri uporabi ne zanese. Otrok naj rešitve za svoje težave, dokler niso prehude, išče sam, predvsem pa naj klikanje na ocene ne nadomesti kvalitetne in pogoste komunikacije na relaciji otrok-starš, opozarjajo strokovnjaki.

Koliko nadzora je primernega ob določeni starosti otroka?
Koliko nadzora je primernega ob določeni starosti otroka? FOTO: Thinkstock
Začetek novega šolskega leta prinaša nove izzive šolarjem, staršem pa nove skrbi. Tistih, ki jim ponujajo pomoč pri reševanju starševskih skrbi, ne manjka. Pa tokrat ne govorimo o kolumnistih, psihologih, sociologih, pedagogih in podobnih svetovalcih, ampak o tehnologiji.

Aplikacije za "kvalitetno in učinkovito starševstvo" rastejo kot gobe po dežju in postajajo pomemben in dobičkonosen del industrije aplikacij. A če obstajajo takšne, preko katerih vam lahko vaš otrok sporoča, kaj bi jutri rad za malico, koliko denarja potrebuje za izlet, in celo takšne, ki omogočajo, da vam z bivšim partnerjem, ki ga ne morete ne videti, ne slišati, ni treba komunicirati v živo o tem, kako si bosta razdelila stroške šole v naravi, seveda obstajajo tudi takšne za nadzor otroka in njegovega šolskega dela.

Takšne sisteme obveščanja o otrokovem šolskem delu pri nas omogoča večina šol, večinoma pa uporabljajo sistema eAsistent ali Lo.Polis. Takšni sistemi - za uporabo katerih boste seveda plačali - obljubljajo, da bo vaš stik s šolo lažji, hitrejši in bolj preprost.

"S pregledom ocen lahko spremljate otrokov napredek na poti k učnemu uspehu. Obveščanje o napovedanih preverjanjih znanja lahko služi kot pripomoček za pripravo načrta učenja ali zgolj opomnik, hkrati pa otroku pomagate k večji odgovornosti. S pregledom domačih nalog lahko tudi vi na enostaven način spremljate otrokovo sprotno delo. V kolikor učitelji vnašajo opažanja o sodelovanju pri pouku, lahko na enem mestu vidite zbrane pohvale učiteljev in s tem še dodatno motivirate otroka, hkrati pa lahko ob opaženem odklonilnem vedenju hitro ukrepate," še obljubljajo.

Otroci imajo o tem svoje mnenje. "Easistent te gleda," pravijo. Kot "veliki brat" - vedno in povsod. In starše prepričujejo, da lahko za med 25 in nekaj več kot 30 evrov, kolikor stane letna naročnina, koristneje zapravijo, kot da nenehno bdijo nad njimi in preko SMS sporočil in elektronske pošte dobivajo podatke o dnevnih izostankih, ocenah, pohvalah, grajah, manjkajočih domačih nalogah in napovedanih ocenjevanjih znanja.

Vzgoja
Vzgoja FOTO: Thinkstock
Večji nadzor – boljši uspeh?

Ali je tako velik nadzor nad otrokovim šolskim delom dober in pomeni tudi boljše končne rezultate, je nekaj, o čemer si strokovnjaki niso povsem enotni.

"Nenehno sledenje otrokovim šolskim uspehom učenje spremeni v vprašanje, kako dobra ali slaba je njegova "predstava" v šoli. Gre samo še za ocene," meni psihologinja Madeline Levine, avtorica knjige Teach Your Children Well.

"Kvalitetno učenje zahteva interes, vpletenost, tudi napake, in to je slab nadomestek, saj se osredotoči le na ocenjevalni del učenja, ki pa nima nobene dodane vrednosti. Kvečjemu postane tekma, ki se osredotoči na vprašanje, kako dobre so ocene mojega otroka v primerjavi s sosedovimi. Pri čemer pa tega otroku ne sporočajo le starši, ampak kar šole, ki te sisteme propagirajo," pravi Levinova.

Levinova še pravi, da je prav šolsko obdobje del otrokovega razvojnega obdobja, ko se razvijajo njegovi odnosi, socializacija … "Z osredotočanjem samo na ocene – in imamo starše, ki takšne „asistente“ preverijo petkrat ali šestkrat na dan – se neproporcionalno osredotočimo na samo en aspekt otrokovega življenja in njegovega razvoja," pravi.

Ob tem na podlagi lastne izkušnje še opozarja, kako hitro starši postanejo zasvojeni z nadzorovanjem podatkov o svojem otroku: "Zalotila sem se, da tudi sama sistem preverjam večkrat na dan," priznava. Pri čemer številka preverjanj spletne aplikacije pri številnih starših pogosto preseže dnevno število pogovorov, ki jih imajo z otrokom.

Na drugi strani Angel Harris, soavtor dela The Broken Compas: Parental involment vith Children's Education, pravi, da imajo sistemi obveščanja velik potencial, da so v pomoč tako otrokom kot staršem. "Otrokom pomaga, da hitro tudi sami vidijo, kako njihove ocene na splošno padajo, da zamujajo z oddajanjem nalog ..." Ali bodo hitre in takoj dosegljive informacije zares koristne, pa je odvisno od odziva staršev: "Kaznovanje brez poznavanja širšega konteksta, pogovora ali ponujene pomoči, je kvečjemu pot še bolj navzdol," opozarja.

Učiteljica Elenor Lear, sprva sama skeptična do tovrstnih storitev, pa dodaja, da se je z njihovo uporabo zgodilo nekaj pomembnega: "Učenci – pa tudi starši-imajo veliko manj izgovorov, zakaj naloge niso narejene in veliko manj prošenj tik pred koncem leta, da je treba dati otroku priložnost za višanje ocene na 5, pri čemer pa je celo leto nabiral trojke."

Učenec v stiski
Učenec v stiski FOTO: Thinkstock
Ko starši postanejo "helikopterski" in nadzorujejo vsak aspekt otrokovega življenja

Moč tehnologije, da staršem ponudi vpogled v otrokovo šolsko delo zdaj in povsod, strokovnjaki povezujejo še s pojavom helikopterskega starševstva – načina starševske vpletenosti v otrokovo delo, ki je tako obsesivna, da otrok zaradi tega ne more razviti lastne neodvisnosti. "Starši s tem ubijajo otrokovo notranjo motivacijo in zmožnost razumevanja prednosti lastnega trdega dela," razlaga psihologinja Jennifer Shroff Pendley.

Levinova pa dodaja, da takšen pristop še dodatno podpira pretiran individualizem. "Živimo v času, ko delodajalci želijo ljudi, ki so sposobni timskega dela. A takšni ljudje iz sistema, ki mu je mar le za številke, ne bodo prišli. Učenje sodelovanja prihaja iz skupinskih projektov, absorbcije kulturnih norm in preko otrokovih lastnih izkušenj, kako najti vrstniško pomoč, ko nastanejo težave," pravi. Če pa za otrokom takoj po prejetem obvestilu stojijo starši in že ponujajo najboljšo rešitev – pa naj bo ta več učenja ali nov inštruktor – pa otrok niti ne bo mogel razmisliti o potencialni lastni rešitvi. Denimo o tem, da bi za pomoč prosil sošolca in do roditeljskega sestanka slabo oceno že sam popravil, kar bi dobro vplivalo tudi na njegovo samozavest in občutek odgovornosti.

Svetovalka Bridget Smith starše tudi svari pred napačnim interpretiranjem ocen in podatkov, s katerimi razpolagajo tovrstne aplikacije: "Sama ocena ni 100-odstotni odraz otrokovega znanja in dela, dvojka denimo ne pomeni sama po sebi premalo truda, zato naj takšni sistemi ne bodo nadomestilo za vpetost v otrokovo šolsko delo, prepoznavanje njegovih zmožnosti in delovnih navad ter komunikacijo z otrokom o njegovem počutju, družabnem življenju in šolskem delu."

Kako uporabljati "asistente" ….

- Naj bo takšen pripomoček sredstvo predvsem za otroka, da razvija samostojnost in spremlja svoje delo.

- Ocene spremljajte v rednih intervalih, ni pa nujno vsak dan, kaj šele večkrat na dan.

- Pri ocenah se ne „zapičite“ v eno samo, ampak spremljajte trend. Če ta začne kazati navzdol, je čas za pogovor. A ne o številkah v e-redovalnici, ampak o morebitnih otrokovih težavah in stiskah, ki so lahko povod za slabšo predstavo v šoli.

- Spletne redovalnice za starše niso „veliki brat“, ki nadzoruje vašega otroka 24ur na dan. Naj vas pri njihovi uporabi ne zanese. Otrok naj rešitve za svoje težave, dokler niso prehude, išče sam, predvsem pa naj preverjanje ocen ne nadomesti kvalitetne in pogoste komunikacije na relaciji otrok-starš.

- Spletni sistemi niso nadomestilo za udeležbo na roditeljskem sestanku, govorilnih urah, ampak samo dodatna pomoč. Komunikacija z učiteljem ostaja enako pomembna kot pred njihovim obstojem.
 

Mama in šolar
Mama in šolar FOTO: Thinkstock

"Želite vzgojiti odraslo osebo ali velikega otroka?"

Pojav redovalnic, aplikacij in urnikov, s katerimi lahko planirajo cel otrokov dan do minute natančno, celo sledilnih aplikacij, ki jih v vsakem trenutku povedo, kjer je otrok, koliko je jedel … na stalnem dosegu starševske roke, bo po mnenju strokovnjakov sicer vodil v še večje število helikopterskih staršev in dolgoročno še poslabšal družbeni problem, ki je zaradi spremenjenega načina starševstva v zadnjih desetletjih že nastal. Nanj opozarja avtorica dela How to Raise an Adult Julie Lythcott-Haims.

"Nekateri se še spomnimo časov, ko je mama popoldne dejala, pojdi se ven igrat z otroci in bodi nazaj do sedmih, ko bo večerja. Danes je kaj takšnega nezaslišano. Takšnega starša bi okolica hitro označila za neodgovornega. Namesto tega imamo starše, ki govorijo "imamo veliko naloge", "hodimo na jezike in na treninge" pa čeprav tja gre samo otrok, ki bi moral biti pri vsem naštetem samostojen," pravi. Pri čemer pa edini rezultat takšnega starševstva ni le povsem odvisen otrok, ki ne zna živeti brez strukturiranega urnika, ampak utrujen in naveličan „taksi-starš“, ki zato na koncu nima nobene energije, da bi se z otrokom pogovarjal ali zapletel v skupno dejavnost.

Kot razlaga avtorica, se je rojstvo helikopterskih staršev pravzaprav zgodilo v osemdesetih letih prejšnjega stoletja, sprva v ZDA, nato pa se je od tam uspešno izvozilo v velik del zahodnega sveta. Par primerov ugrabitev in umorov otrok z igrišč, se je zaradi tako obsežnega medijskega poročanja, tako močno zasidralo v glave ljudi, da je svet naenkrat postal izjemno nevaren, soseščina pa vir zla. Niti se – kljub številnim statistikam – zahodni starševski svet še do danes ni pustil prepričati, da večino posilstev in umorov ne zagrešijo zlobni neznanci, ampak kar znanci, niti, da dvorišče ni smrtno nevaren kraj. Kako ekstremno je današnje razmišljanje, kaže denimo primer iz Španije, kjer je mati skoraj izgubila skrbništvo nad otroki, ker je dva šoloobvezna otroka 20 minut pustila sama v stanovanju, medtem ko je najmlajšega odpeljala v vrtec.

Lychott-Haimsova kot posledico tega, da so starši otroke priklenili nase – ker so jih tako rekle pristojne ustanove – vidi v tem, da imamo danes otroke, ki večino dneva preživijo v šoli ali na dodatnih dejavnostih, opremljeni s striktnim urnikom, v stresu, sami pa ne ne znajo zaposliti niti za kratek čas, kaj šele najti lastne interese – tiste, ki ne bi bili povezani z zabavno elektroniko.

"Na prelomu tisočletja smo s kolegi opazili nov fenomen. Starše s študenti na fakulteti. In to na Stanfordu," razlaga avtorica, ki starše svari, naj se odrečejo dajanju takšne popotnice svojim otrokom. Rezultat so namreč po njenem nesamostojni, nezreli "veliki otroci", ki globoko v odraslo dobo potrebujejo vodenje in strukturo ter imajo težave pri navezovanju kvalitetnih odnosov in s prevzemanjem odgovornosti, ki je potrebna za ustvarjanje lastnega družinskega okolja.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (125)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bingo 1
11. 09. 2015 06.49
+12
Mi starejši ko smo bili mlajši,zna se če si kdaj naredil napako takoj starši dajejo klofuto izza ušes,pač danes tega ni samo reči pač tole je kot se govori kameni steni,pač danes starši za mlajše lahko naredijo samo dobro ko rečejo sami kdaj bodo na spletni strani ali mobitelu enostavno jim dati samo enkrat na dan z nadzorom in enim geslom samo od staršev----------------------------------------------------------------------------------------------------------------bingo x Ljubljana-----------------------------------------------------------------------------
ONniON
10. 09. 2015 15.20
+1
V SLOVENIJO NE VERJAMEM
PorednaSliva
10. 09. 2015 13.14
+11
zanimivo vprašanje za 24...... glede na to da skos forsirate strpnost itd... kaj dejansko je nestrpnost, to da javno obeležiš da se ti ne zdi primerno masovno podpirati "begunce" oz migrante raje rečeno, ali da ne dovoljuješ človeku izraziti svojega mnenja ? leta in leta ste pomagali prat možgane narodom s prodano ideologijo kako so na svetu diktatorji ki po vaših besedah "dušijo prebivalce" in ko ste skupaj s "zavezniki" uspeli "odstavit" oz hladnokrvno umorit te diktatorje je prišla reakcija, katere so se očitno zavedali samo "biuši diktatorji" brezvladje, anarhija, posledično klanje. Kako ljudem ki potrebujejo trdo roko obrazložit pojem demokracije... očitno nemogoče, ker potrebujejo nekoga ki jih konstantno drži za vrat. In kot že veste vsaka akcija prinaša reakcijo. akcijo ste sami sproducirali ko ste trobili o natopaktu, o podpori amerike, ko ste ustvarjali mnenje in podporo nata pri napadih na "diktatorske" države. Nobena vojna se ne bije brez podpore ljudstva. Vi ste pripomogli temu! In danes ko ste že vse pozabili od nas zahtevate strpnost in miloščino do ljudi ki ste jim podrli sisteme mesta in uničili družine za cilje zahodnih sil?! Malo se zamislite. In naj se spomnim kako neodzivna je bila država ko je bil potres za veliko noč v posočju.... ko so naši državljani postali begunci na lastni zemlji, niste storili nič! In ko je bil žled so bili v dostih krajih ljudje odvisni od sebe in svojih sosedov. In ko govorimo o pomoči... zakaj država ni kupila agregatov in jih posodila posameznikom? Katere so lupili po trgovinah brez računov s 100% pribitkom na realno ceno samega agregata? IN ko nismo sposobni lastnemu narodu pomagat v krizah mi ne pričajte o tujcih! in o nestrpnosti!
crazy but true
10. 09. 2015 13.31
+4
Tvoje mnenje ni pomembno. Ti maš samo da plačuješ davke in delaš tako kot veli "javno mnenje". To, da izpostaviš tako "javno mnenje" ustvarjajo mediji s svojim manipuliranjem pa je tako ali tako že "sovražni govor", mar ne?
PorednaSliva
10. 09. 2015 21.21
+2
maš prav, dokler ne bo prišel čas ko bodo odvisni od našega mnenja... glede na čase ki prihajajo, se zna zgoditi zelo kmalu...
tron3
10. 09. 2015 13.06
+5
Nostardamus je napovedal da bodo kamele pile iz Rena,
devote
10. 09. 2015 12.53
+4
vedite: NATO vojska je PRIVAT vojska.
tron3
10. 09. 2015 12.04
+6
Slovenski otroci so izgubili možnost izobraževanja, ter demokratične vzgoje, s tistim trenutkom ko se je Slovenija osamosvojila.
ONniON
10. 09. 2015 11.55
+7
brezvezna ideja, sram vas bodi
zvit kot presta
10. 09. 2015 11.52
+16
E-asistent je zgolj strokšek in vzrok za veliko slabe volje staršev in posledično njihovih otrok. Čez vsakodnevni odkrit pogovor v družini ga pač ni!
crazy but true
10. 09. 2015 11.42
+12
Pa, je*** se z zapiranjem komentarjev.. Boste gonili svoje sranje po medijih da bi prodajali sranje ljudem.. posledice pa itak ne boste VI nosili, mar ne? Gremo se vec jokajocih "beguncev" z tanovimi iphoni dat gor.. to bo zihr prepričal ljudi kako jim moramo plačevati za vse kar nam bodo naši zblojeni poltiki dali in oblubili..
kraljicavesolja
10. 09. 2015 12.41
-4
A teb se ne zdi svinsko, kako je una faša spotaknila moškega z otrokom. Upam, da se bo mal usedla.
crazy but true
10. 09. 2015 13.27
+0
Una je spotaknila zarad tega da je lahko dobila boljše posnetke "bogih beguncev". Tipično "novinarsko".
crazy but true
10. 09. 2015 11.40
+5
Ja, treba spremenit otroke v se manj samostojne "odrasle".. Da bojo boljsi potrosniki..
LovecNaKomuniste
10. 09. 2015 11.37
+4
"Ekskluzivno: Uroš Slak se je odselil od Petre Kerčmar"
LovecNaKomuniste
10. 09. 2015 11.38
+4
A bo to dons Ota Roš obelodanila na popin...
RozleXXX
10. 09. 2015 12.35
+3
zaslovenijo 1
10. 09. 2015 11.23
+15
Turkom islamizacija evrope ni uspela. Takrat je evropa bila močna. Danes je evropa uboga. Vrednote ki temeljijo na krščanstvu (ne na cerkvi kot instituciji) so pozabljene. Leve politike pa se ta trenutek predvsem ne zavedajo da v islamu za njih ni prostora tako kot ne za krščanstvo...
SDS_je_poden
10. 09. 2015 11.29
-5
Kakšne pa so te krščanske vrednote? Je tudi to, da pomagaš ljudem v stiski?
zaslovenijo 1
10. 09. 2015 11.39
+4
Ne dvomim da nekateri ti ljudje rabijo pomoč. Naj jo dobijo. Sem prvi za to da se bogastvo pravično razdeli po celi zemlji. Predvsem pa pravim da naj zahod pomaga vzhodu na način da bojo ljudje lahko preživeli v svojem oklju. Nemorem se namreč znebiti občutka da za vsem kar se dogaja stoji nekakšna politika. Evropa je sicer izčrpana in prenaseljena... Bolj logično bi bilo da bi evropejci želeli proti vzhodu...
Sianne
10. 09. 2015 21.16
+1
Jezus bi se gotovo strinjal s tabo in šel madžarom pomagat gradit zid z bodečo žico na vrhu. Tolk o krščanskih vrednotah evrope....
1Slovenka
10. 09. 2015 11.11
+11
Sem napisala 24 k-u-r pa ni sprejelo komentarja, da so besede neprimerne, je pisalo hahaha
1Slovenka
10. 09. 2015 11.09
+16
24ur le glejte, da si boste zablokiral tudi vse vhode in izhode, ko bo zaradi tega, zaradi česar nam zdaj ne pustite komentirat, začelo prihajat do težav. Res sramota, upam, da se zavedate, zaradi koga sploh imate službe in plače....
Duhec014
10. 09. 2015 11.02
+11
Ta cenzura je sramota.... na tak način utišat, se izživljat... noro. Vam pa ratuje.... lohk vas je sram. Na tak način se igrat z nedolžnimi.... tega ni nikjer na svetu.
Duhec014
10. 09. 2015 10.41
+6
Podjetniku grozijo zarad beguncev in on že ve kdo.... tega bojo zdej pojedl.
Drumm
10. 09. 2015 10.38
+19
Hahaha kure so pustile na zgornjem članku komentarje za cca 10min, pa že blokada... USA&Izrael&25kur=g0vno tega planeta
MIRKOKING
10. 09. 2015 10.39
+5
Preveč so o Američanih napisali in so jih poklicali iz Ameriške ambasade...
IllumullI
10. 09. 2015 10.48
+9
jaz sem ze 5x refreshal ker sem mislim da mi brskalnik šteka.. Ni žalostno da nemoremo komentirati najbol pereče situacije ki se bo nanašala DIREKTNO na nas ? svoboda govora pa taka.. bojkotirat bi vsi mogli ta 24 ur
Duhec014
10. 09. 2015 10.48
-2
Mater ste naivni.... ne blokirajo zarad Amerike in Izraela.
IllumullI
10. 09. 2015 10.51
+2
Ampak zaradi širjenja nestrpnosti med ljudi :) seveda vemo.. samo ta ideja ni zrastla pri Ediju Pucerju haha
Drumm
10. 09. 2015 10.55
+1
Duhec: Nisem nikjer rekel, da zarad njih. Samo dodal sem jih na svojo listo "najljubših" stvari na svetu.
Nolande
10. 09. 2015 10.59
+2
Rusija se je ,po 50letih, prvic najdla v SLO clanku kot sokrivka pa so mau poklical, kva se gremo. Se clank bo zginu kmau. :)
biser2011
10. 09. 2015 10.34
+2
Svet se je začel vrteti v nasprotno smer, zato smo krivi zemljani.............ŽALOSTNI!
TvojPrijatelj
10. 09. 2015 10.33
+0
Vse do vsaj petdesetega leta je nadzor staršev zagotovo potreben 24 ur na dan.
Model1a
10. 09. 2015 11.16
rambek
10. 09. 2015 10.29
+7
Otroka ucit samostojnosti... Vzgajamo hendikipirance.