Slovenija

Z e-cestnino nameravajo pobrati več kot pri vinjetah

Ljubljana, 07. 04. 2011 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Špela Zupan
Komentarji
270

Za tovornjake bo e-cestnina predvidoma leta 2012, za avtomobile pa dve leti pozneje. Pri načrtovanju sprememb pomagata podjetji, kar Dars stane več kot milijon evrov. E-cestnina bo po žepu udarila predvsem voznike avtov.

Uvedba elektronskega cestninskega sistema na slovenskih avtocestah in hitrih cestah za tovornjake je predvidena oktobra 2012, za vozila, za katere zdaj velja vinjetni sistem, pa približno dve leti zatem.

V vseh tovornjakih bodo morale biti elektronske naprave za cestninjenje, ki bodo morale poleg v Sloveniji delovati tudi po celotni Evropski uniji. Za osebna vozila je predvidena možnost za občasne uporabnike, podrobnosti bodo določene med podrobnejšim načrtovanjem in vzpostavitvijo sistema. Cena naprav, ki bodo na voljo na cestninskih uporabniških točkah prodajno-servisne mreže, bo opredeljena v postopku izvedbe javnega naročila.

Za tovornjake nameravajo elektronsko cestninjenje na slovenskih cestah uvesti oktobra 2012, za druga vozila pa dve leti pozneje.
Za tovornjake nameravajo elektronsko cestninjenje na slovenskih cestah uvesti oktobra 2012, za druga vozila pa dve leti pozneje. FOTO: Dars

Elektronska cestnina bo obračunana glede na prevoženo razdaljo na hitrih cestah in avtocestah. Koliko bo treba odšteti za prevožen kilometer, še ni znano. V vsakem primeru pa bo treba zagotoviti finančno vzdržnost upravljavca Darsa, pri čemer se bo elektronska cestnina zagotovo plačevala po načelih ''uporabnik plača'' in ''onesnaževalec plača''.

Lani so sicer s cestnino pobrali 290,1 milijona evrov: 130,9 milijona evrov od prodanih vinjet in 159,2 milijona evrov od tovornjakov. Po uvedbi elektronskega cestninjenja pričakujejo več denarja, in sicer zaradi povečanega prometa in cestninjenja manjših odsekov, ki jih sedaj ne. Največ prihodkov si obetajo od osebnih vozil. Natančnejše analize upravičenosti investicije, vključno s pričakovanimi prihodki in tudi drugimi vplivi, bodo izdelane v sklopu izdelave investicijske dokumentacije, predvidoma še v tem mesecu.

1,2 milijona evrov še pred uvedbo elektronskega cestninjenja

Temeljni dokument za uvedbo elektronskega cestninjenja je akcijski načrt, ki ga je vlada sprejela na koncu leta 2009. Z njim so prometnemu ministrstvu in Darsu dodelili konkretne naloge, pri katerih sodelujejo tudi predstavniki finančnega ministrstva. Z roki se želijo držati priporočil iz evropske direktive za področje elektronskega cestninjenja.

Pri uvedbi elektronskega cestninjenja Darsu svetujeta švicarsko podjetje Rapp Trans AG in njegov ljubljanski partner Ipmit. Izbrana sta bila na razpisu, po katerem so podpisali pogodbo za svetovanje v vrednosti 1,2 milijona evrov brez davka na dodano vrednost. Pripraviti in izdelati morajo dokumentacijo ter izvesti druge strokovne, tudi specialistične storitve in postopke pri pripravi in izvedbi projekta vzpostavitve elektronskega cestninskega sistema v Sloveniji. Med drugim morajo izdelati razpisno dokumentacijo za pridobitev ponudnika cestninjenja.

Izvajalec se mora držati rokov. Dars je z izbranim ponudnikom sklenil pogodbo z rokom izvedbe do 31. decembra 2012 oziroma je rok vezal na konec enoletnega delovanja elektronskega cestninjenja. Če navedeni pogoj z 31. decembrom 2012 ne bo izpolnjen, bo naročnik sklenil aneks k pogodbi in veljavnost pogodbe ustrezno podaljšal glede na takratno stanje projekta uvedbe elektronskega cestninskega sistema.

Katero podjetje bo vzpostavilo elektronsko cestninjenje v Sloveniji, torej še ni znano. Javni razpis namreč še ni bil objavljen, saj trenutno še poteka intenzivna priprava razpisne in druge potrebne dokumentacije. Objavljen bo po odprtem postopku in bo vsem kvalificiranim ponudnikom omogočal oddajo ponudbe, so sporočili z Darsa.

Cestninske postaje vsaj do elektronskega cestninjenja tovornjakov

Rušitev cestninskih postaj ali njihova prilagoditev v druge namene bo šele po uvedbi elektronskega cestninjenja za tovornjake. Do takrat bodo stale, saj na njih tovornjakarjem še pobirajo cestnino. Na Darsu medtem že pripravljajo tehnično dokumentacijo za preureditev cestninskih postaj.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (270)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

lariy
21. 04. 2011 17.56
Tam, kjer bi se ob delno podrtih nadstrešnica lahko peljal najmanj 100km/h, ti postavijo omejitev 40km/h. V mislih imam vozna pasova za osebna vozila. Tovorne pasove naj razmejijo z barjero, nadstrešnice in ostalo lahko ostane.
robba
07. 04. 2011 20.14
nikhrast 07.04.2011, 16:49 -4 Ne razumem slovenski narod, vse more biti zastonj, država naj poskrbi za vse. Po Severni Ameriki, to je ZDA in Kanadi, ni skoraj nobene cestnine po avtocestah, vse se plačuje iz proračuna, samo tam to premorejo. Končno je pa le pošteno da vsak plača koliko vozi. a kam gre denar od bencina?pa od uporabe cest?pa od registracije? tko da to ni ravno zastonj, ne.
periot
07. 04. 2011 19.46
Te vinjete so en velik nateg ljudi tako kot veliko drugih stvari v Sloveniji ker itak se vsak slovenec vsakodnevno ne vozi po avtocesti plačujemo pa vsi enako, alo pa kje je tu logika to ja pravzaprav goljufanje naroda!!!!!!!!!!!!
nikhrast
07. 04. 2011 16.49
Ne razumem slovenski narod, vse more biti zastonj, država naj poskrbi za vse. Po Severni Ameriki, to je ZDA in Kanadi, ni skoraj nobene cestnine po avtocestah, vse se plačuje iz proračuna, samo tam to premorejo. Končno je pa le pošteno da vsak plača koliko vozi.
Modrii
07. 04. 2011 16.33
Zdej ste zapeli za 90 km na leto. Lahko da jih je 190, cisto vseeno. Zaradi dveh dopustov (letni in zimski) in se mogoce dveh letnih vikend izletov je 90€ pac prevec glede na uporabo cest. Trollanje same napisane stevilke je pa ocitno maximum kar ste nekateri sposobni dat od sebe :)
Danijel Fric
07. 04. 2011 16.32
Kam pa gre denar od registracij, imamo največ avtomobilov v EU na prebivalca, pa še najdražjo registracijo.
robba
07. 04. 2011 16.27
modri, pol tvoj brat ni ravno najbolj moder če uporablja isto vinjeto kot ti za 90 km na leto. odkar so podražil vinjeto je še nisem kupil, ker se mi ne splača, pa še iz principa.ne bodo oni mojga dnarja kradl za krpanje nekih lukenj...
lariy
07. 04. 2011 16.11
Naj zvijačo e-cestnino prodajo avstrijcem, če je tako dobra ali švicarjem, potem jo z veseljem podprem. Tisti, ki dela 90km letno pa itak nima vinjete, kneda modri ali pač.
Modrii
07. 04. 2011 15.39
+1
Imam se eno vprasanje za vse ki pravite da je satelitsko cestninjenje slaba stvar. Sam osebno naredim vsaj 90 kilometrov na dan na avtocestah in se mi letna vinjeta se kako splaca. Brat dela po 90 kolimetrov na AC na leto in placa enako vinjeto ki se mu sploh ne splaca. Ali je to posten sistem? Vinjete so ravno zaradi teh problemov tudi zelo slabe. Vsi pac nismo isti. Vsi ne vozimo enako tezke avtomobile, vsi ne delamo enako kilometrov. Se pravi trenuten sistem je nepravicen do vseh drzavljanov. Druga tema pa je zakaj bo cena kakrsna bo in kdo je za to kriv (cena izgradnje avtocest in vsi anexi in obnove ). @ Thiro Zalostno je to kar si napisal. 80% alinej katere si navedel so delo Viranta ki je bil edina tocka v SDS vladi ki ni bila kataklizmicna za naso drzavo. Ta draga vlada je bila 2 milimetra pred privatiziranjem kompletnega zdravstva kar bi povzrocilo da bi postali americani in bi hodili po vse sluge in zdravila v tujino. Vinjete katere so uvedli so bile ponujene po polovicno manjsi ceni 2 meseca pred volitvami ceprav so vedeli da 130% podrazitev se vedno ne bo dovolj da bi bile izplacljive. Postavili so si podlago za udrihati po grdi grdi vladi ki dviguje ceno vinjet in ropa narod. Pa se vedno niso tok velike kolikor bi morale biti da bi lahko odplacevali kredite in anexe SCTju. "jansa je preprodajalec" - tega dela pa bolje da se ne dotaknem. V vsaki razviti drzavi bi bil politik lincan, odstopil bi sam in nikoli vec se nebi vrnil. Samo v Sloveniji pa se oprosti miljardam pokradenih denarcov z stavkom : to je politicni konstrukt in natolcevanje. Ljudje kot si ti, so prava rak rana nase drzave. Privrzenci ene strani tudi ce je tako gnila kot vse ostale. In voliti stran da druga ne zmaga.
letalooo
07. 04. 2011 15.37
zaradi uprave Dars-a, ki imajo več kot 8.000 eur neto plače in vse bonitete ...naj VSI SLOVENCI DAJO NEZAUPNICO ZA VSE REFORME TEJ VLADI IN NAJ SE POBERE ZA VEČNO... kako pa plačujejo Nemci, Avstrici, ki so tudi v EU avtoceste ... vinjete ali pa nič za osebna vozila ...pri nas pa narašča brezposelnost in te vampriji samo stiskajo pri državlanih pri sebi pa nič ...ima kdo manjšo plačo, ker so svinarije delale na Darsu, je kdo zaprt ...NE - to je obraz PAHO
letalooo
07. 04. 2011 15.36
a bo objavljeno...ali ste pa plačani od DARSA
letalooo
07. 04. 2011 15.35
zaradi uprave Dars-a, ki imajo več kot 8.000 eur neto plače in vse bonitete ...naj VSI SLOVENCI DAJO NEZAUPNICO ZA VSE REFORME TEJ VLADI IN NAJ SE POBERE ZA VEČNO... kako pa plačujejo Nemci, Avstrici, ki so tudi v EU avtoceste ... vinjete ali pa nič za osebna vozila ...pri nas pa narašča brezposelnost in te vampriji samo stiskajo pri državlanih pri sebi pa nič ...ima kdo manjšo plačo, ker so svinarije delale na Darsu, je kdo zaprt ...NE - to je obraz PAHORJA
ochi
07. 04. 2011 15.21
in kako boš oporekal računu, če sistem naredi napako?
yokerxdinterfan
07. 04. 2011 15.03
nej dajo nazaj da plačuješ in zadeva rešenA
yokerxdinterfan
07. 04. 2011 15.03
nej dajo nazaj da plačuješ in zadeva rešenA
nefretete
07. 04. 2011 15.02
THIRO 07.04.2011, 14:44 Čas je, da rečemo tudi liberalci, da vam komunistom ne damo države, pejte vi drugam (kuba, srbija..), ne bomo mi zapuščali lastne države Mislim, da takile komentarji sodijo v osnovno šolo in peskovnik. Kdo pa komu pravi, da naj zapusti državo? Kdor jo je, jo je po lastni volji in presoji. Drzneš pa si polagati v usta in obtoževati drugače misleče ravno na način, kot ga očitaš. Liberalec , da si? Razčisti pojme, prijatelj in poglej, kaj v osnovi pomeni ta beseda. Predlagam, da se zamisliš nad povedanim, kajti tudi to je neugledno in ponužujoče, da v isti sapi, ko braniš eno od strank, podiš ostale iz domovine. Demokracija? Vtakni si nekam tako demokracijo, vključno s svobodo govora, kjer vsak p*rdec lahko govori anonimno kar mu je ravno na pamet padlo. Ups, se mi je zareklo....
yokerxdinterfan
07. 04. 2011 15.01
hja poj se bo pa telim satelitom malo zmešalo ti bo pa računov cestnino ko se boš vozil ob avtocesti......mislim da je bila najbol vrjanta abc sistem al ka je že bil gor si dal denar in si mel
golmanski
07. 04. 2011 15.00
Ministri bi nam naj pomagali,nam,svojemu ljudstvu ? Mi smo jih sprauli na te pozicije kot so zdele,zakaj ? Ker so nam obljubljali nwm kako stabilno državo ! STABILNA DRŽAVA? žal,tega pri nas ne poznamo ker,zaradi takih dobesedno BLESARIJ,kot je naprimer tale ( E-CESTNINA !!! ? ) nisem ponosen da sem slovenc !
ochi
07. 04. 2011 14.56
jst ne mislim nobene naprave kupit. lahko mi jo priložijo zastonj ob registraciji, se bom pa tudi v tem primeru trudil, da jo čim manj uporabljam.
SuperX
07. 04. 2011 14.51
Haha, ta vlada pa je res genialna. Namesto, da bi iskali za državljane ugodne prevoze na delo, subvencije za eko avtomobile, hibride, vozila na plin itn... ter nas vse spravili ven iz te krize katero so mimogrede oni naredili, raje razmišljajo kako nas bodo še bolj v drek potunkali. Ja super no, odlično, dajte uvest še davek za vsak meter, ki ga prehodimo.