Slovenija

Džamija na Parmovi ulici

Ljubljana, 30. 06. 2008 20.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Mestni svetniki so podprli lokacijo za džamijo ob Parmovi ulici. Glavni objekt bo visok do 12 metrov, minaret pa do 40 metrov.

Islamska skupnost v Sloveniji je korak bližje prvi džamiji v Sloveniji. Ljubljanski mestni svet je z 31 glasovi za in enim proti sprejel dopolnjeni osnutek prostorskega načrta za Islamski versko kulturni center ob Parmovi ulici. Glavni objekt naj bi bil visok do 12 metrov, molilnica do 24 metrov, minaret pa najverjetneje do 40 metrov.

Svetniki so izrazili podporo načrtovani gradnji Islamskega versko kulturnega centra ob Parmovi ulici.
Svetniki so izrazili podporo načrtovani gradnji Islamskega versko kulturnega centra ob Parmovi ulici. FOTO: Dare Čekeliš

Sprejemu dopolnjenega osnutka bo sledila 30-dnevna javna razgrnitev. Do jeseni bodo na podlagi pripomb pripravili predlog odloka o občinskem podrobnem prostorskem načrtu za to območje. Sledila bo javna dražba dela potrebnega zemljišča, ki je v lasti Mestne občine Ljubljana (MOL). Islamska skupnost pa bo arhitekturno rešitev poiskala na natečaju.

Danes sprejeti dopolnjeni osnutek odloka o občinskem podrobnem prostorskem načrtu za Islamski versko kulturni center po besedah vodje odseka za prostorske izvedbene akte in prenovo Alenke Pavlin omogoča nadaljnji korak za gradnjo Islamskega versko kulturnega centra.

Dokument na okoli 16.000 kvadratnih metrih določa dve funkcionalni enoti. Eno funkcionalno enoto za gradnjo centra in drugo za širitev železnice, kjer je predvidena gradnja drugega tira. Ta del bo do načrtovane širitve urejen kot park. Za dostop do centra sta predvideni dve novi, dvosmerni cesti z obojestranskim pločnikom. Odlok predvideva najmanj 300 parkirnih mest v kletnih etažah.

Sovražni govor

Mihael Jarc je v razpravi opozoril na vedno večje zahteve "islamistov".
Mihael Jarc je v razpravi opozoril na vedno večje zahteve "islamistov". FOTO: Reuters

Svetniki so v razpravah pohvalili zdajšnjo lokacijo v primerjavi s predlogom za gradnjo džamije na Barju, ki je sprožila tudi zbiranje podpisov za referendum proti gradnji. Mihael Jarc (Lista za čisto pitno vodo), ki je bil pobudnik referenduma, je tudi v današnji razpravi opozoril na vedno večje zahteve "islamistov".

Danica Simšič (SD), ki je kot takratna županja preko ustavnega sodišča preprečila izvedbo referenduma, je Jarcu očitala sovražni govor. Od mestne uprave pa je do končnega odločanja o odloku zahtevala poročilo, kdo je lastnik parcel, kjer je načrtovana gradnja džamije. Na razpravo Jarca se je odzval tudi Roman Jakič (Lista Zorana Jankovića). Zmotilo ga je Jarčevo govorjenje o asimilacija muslimanov. Jakič je v razpravi med drugim spomnil, da muslimani v Sloveniji na džamijo čakajo že 40 let.


Zaščita slovenske identitete

Svetniki so izrazili podporo načrtovani gradnji Islamskega versko kulturnega centra ob Parmovi ulici. Franc Slak (NSi) je ob tem poudaril vzpostavitve ravnovesja med zaščito slovenske identitete in priznanjem pravice do veroizpovedi.

Gregor Gomišček (SDS) meni, da ne bi bilo prav, da v odloku zapišejo najvišjo mejo minareta 48 metrov. Podprl je predlog odbora za urejanje prostora in urbanizem, da naj bo višina minareta pogojena z višino bližnjih stolpnic, ki je omejena na 40 metrov. Po besedah Mihe Jazbinška (Zeleni Slovenije), ki je tudi predlagal to lokacijo, pa je MOL na islamsko skupnost prevalila prevelike stroške na račun komunalne infrastrukture. Glede prodaje zemljišča v lasti MOL na javni dražbi pa je Jazbinšek prepričan, da bi morali temu reči namenska prodaja, saj bo kupec samo eden. Svetnik NSi Ignac Polajnar je opozoril na zagotavljanje zadostnega števila parkirnih mest. Poleg tega pa je spomnil, da bo treba pred gradnjo centra opraviti tudi morebitna arheološka izkopavanja.


  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja