Slovenija

Poslanci brez vode iz vodomatov

Ljubljana, 13. 01. 2010 13.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Poslanci nekaj časa ne bodo pili vode iz vodomatov. Po objavi analize, ki je pokazala, da ni pitna, so jo namreč umaknili. Polnilci obtožbe o oporečnosti vode zavračajo in razmišljajo celo o pravnih ukrepih.

Vodomat
Vodomat FOTO: 24ur.com

V torek smo poročali, da je kakovost vode iz vodomatov zelo vprašljiva, saj vsebuje veliko več mikroorganizmov, kot to dovoljujejo predpisi (100 mikroorganizmov v mililitru), zato je Zavod za zdravstveno varstvo Koper (ZZV) opozoril na neustrezno kakovost vode iz vodomatov na območju Obale in Ljubljane. Med drugim so meritve opravili v parlamentu. Iz državnega zbora so zato sporočili, da so z vodomatov preventivno umaknili vse balone vode, hkrati pa naročili uradno analizo kakovosti vode.

Vodja oddelka za simultano mikrobiologijo na ZZV Koper Gorazd Pretnar je dejal, da bo zaradi neustreznega nadzora ministrstvu za zdravje zato predlagal razrešitev glavne zdravstvene inšpektorice Dunje Sever.

Polnilci nasprotujejo analizi in razmišljajo o tožbi

V odzivu na Pretnarjevo analizo so slovenski polnilci embaliranih vod – družbe Costella, Dana, Pivovarna Laško, Pivovarna Union in Radenska – zapisali, da opravljena analiza ni odkrila patogenih (zdravju škodljvih) mikroorganizmov. Dodali so, da gre le za razvoj naravne mikroflore, kar je značilnost naravnih, kemijsko neobdelanih vod.

Vodomat
Vodomat FOTO: 24ur.com
Tako kot javne vodovode je treba redno vzdrževati tudi vodomate, in če uporabniki vodomat vzdržujejo slabo ali pa ga sploh ne, lahko prihaja do težav. Vendar pa to nikakor ne pomeni, da je voda v vodomatih oporečna in nekakovostna, kakor poskušajo populistično prikazati posamezne analize Odziv polnilcev vod

Analiza odvzetih vzorcev je bila opravljena po pravilniku, ki velja za pitne vode, slovenski polnilci pa v balone polnijo naravno mineralno ali izvirsko vodo, za katero veljajo bistveno strožji standardi. Pri tem pojasnjujejo, da so pitne vode običajno kemijsko obdelane s klorom in drugimi metodami, s čimer uničijo patogene mikroorganizme, zaradi česar lahko vsebujejo manj mikroorganizmov, medtem ko so naravne mineralne in izvirske vode polnjene brez kakršne koli obdelave.

Ocenili so, da so trditve ZZV Koper pavšalne in nestrokovne,  in poudarili, da potrošnikom ponujajo kakovostne naravne mineralne in izvirske vode ter zagotavljajo njihovo neoporečnost po najstrožjih standardih, ki so bistveno strožji od standardov, ki veljajo za pitno vodo. "Proces polnjenja vod v balone je strogo nadzorovan in mora zadostiti ustreznim standardom kakovosti, vsi polnilci pa zagotavljajo tudi redno servisiranje vodomatov. Vsi polnilci in pooblaščeni serviserji opravljajo servisiranje skladno s predpisi, preverjeni in očiščeni morajo biti štirikrat letno, ob tem pa uporabniki prejmejo tudi navodila za sprotno vzdrževanja vodomata," so pojasnili v sporočilu za javnost.

Zaključili so z besedami, da razmišljajo celo o pravnih ukrepih, saj jim je bila z objavo take analize povzročena tudi poslovna škoda.

Zdravstveni inšpektorat miri

Na koncu želimo poudariti, da v primeru parametra skupno število kolonij mikroorganizmov ne gre za patogene mikroorganizme, ampak le za indikatorski parameter, ki je lahko v vodi prisoten kot normalna voda. Zdravstveni inšpektorat

Z zdravstvenega inšpektorata (ZIRS) so sporočili, da zadeve še ne morejo komentirati, saj čakajo, da jim iz Kopra pošljejo podrobne podatke o vzorčenih vodah, rezultatih in ocenah tveganja. So pa pojasnili, da pravilnik o pitni vodi glede števila kolonij mikroorganizmov določa, da mora biti predpakirana voda skladna na mestih, kjer se pakira. Pravilnik o naravni mineralni vodi, izvirski vodi in namizni vodi pa “določa vrednosti števila kolonij mikroorganizmov, ki veljajo na izviru in najpozneje prvih 12 ur po polnjenju”. Pozneje so odstopanja dovoljena.

Za nadzor so odgovorni tako proizvajalci predpakirane vode kot zdravstveni inšpektorat. Ta doslej neskladnosti, ki bi predstavljale nevarnost za zdravje potrošnikov, ni dobil.

SORODNI ČLANKI

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (34)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Buena Vita
14. 01. 2010 20.23
kje to sporočilo ste že poslali,mar ne
Buena Vita
14. 01. 2010 20.22
to sporočilo ste že poslali
Buena Vita
14. 01. 2010 20.20
to je pahorju janša podtaknu,,,zagotovo pride kakšen novinar z britanije narest odddajo---če ne pa španski,ti sedaj predsedujejo evropi,a kaj res
Buena Vita
14. 01. 2010 20.20
to je pahorju janša podtaknu,,,zagotovo pride kakšen novinar z britanije narest odddajo---če ne pa španski,ti sedaj predsedujejo evropi,a
Tonček Balonček
14. 01. 2010 12.07
Kadar je bil Pahor v parlamentu, si je itak evdno s seboj prinesel svojo vodo in s tem prihranil državnemu zboru znatne stroške.
car111
14. 01. 2010 10.08
Kakšno vodo pa pije družina i Haloz katero so deložirali? To je noro s čim se ubadajo odlično plačani uslužbenci, kateri dobijo plačo iz davkoplačevalskega denarja.
VolilecSI
13. 01. 2010 23.40
Nič hudega, bodo pa šampanjce pili.
bron
13. 01. 2010 23.25
TO JE DOBER ZNAK VSE SKUPAJ JE TREBA ZAMENJAT ENO IN DRUGO.
siFBI
13. 01. 2010 22.36
A zato jim možgani ne delujejo tako kot bi moral. Se pravi da so tisti enoceličarji bolj brihni kot poslanska pamet, če se jih poslanci tako bojijo. Kaj pa voda v trgovini, kdo pa too preverja? Ko šlivi rajo. Verjetno se je v parlamentu pojavila pandemija poslanski vprašanj, pa vsi serjejo en čez druzga. Sedaj je pa voda kriva.
dana123
13. 01. 2010 22.06
Mogoče je pa v parlamentu zaradi oporečne vode, tako kot je?
kozarc1
13. 01. 2010 21.43
Kar naj pijejo, se bojo vsaj enkrat ornk usral, če že ves čas serjejo po nas.
bron
13. 01. 2010 20.44
V TAKI VROČINI PA RES NE POTREBUJEJO VODE BOL PRAV JIM PRIDA KAKŠEN ŠNOPC PROTI SVINJSKI GRIPI.
Grizzly660
13. 01. 2010 20.26
Kaj jim bo voda če je bolš viski
leon990
13. 01. 2010 20.21
še vedno ne razumem, zakaj morajo meti po službah, in raznih ustanovah vodomate???? ni boljše, ter čistejše, če naredijo raje pipe iz vodovodov na večih mestih in pijejo to vodo, ki čista in pitna!!!!!!!! na račun teh vodomatov samo nekateri služijo. že celo življenje pijem vodo iz pipe, pa me še ni pobralo
hendikep
13. 01. 2010 18.45
še kuhinjo jim treba ukinuti sa je ne zaslužijo tej bandi bi še stole iz parlamenta trebalo pobrati pa eni par hlodov im noter nastaviti še to bi za njihovo nedelo bil luksuz.
anjerd
13. 01. 2010 17.27
Mogoče pa bodo zdaj bolje delali, pokvarjena voda jim je skalila um.
petdan
13. 01. 2010 17.17
..."Pravilnik o naravni mineralni vodi, izvirski vodi in namizni vodi pa “določa vrednosti števila kolonij mikroorganizmov, ki veljajo na izviru in najpozneje prvih 12 ur po polnjenju”. Pozneje so odstopanja dovoljena". A so si morda polnilci pitne vode ta zakon sami izmislili po načelu - od tukaj naprej mi ne nosimo nobene odgovornosti več! A ne bi bilo bolj pametno, če bi v pogodbah z upravljalci teh avtomatov zapisali na kakšen način in v kakšnih ciklusih, se morajo ti avtomati čistiti.
doktor_muc
13. 01. 2010 16.59
bojo mel drisko.. posranci :P
periot
13. 01. 2010 16.46
Se bojijo za svoje življenje.
KD_FT
13. 01. 2010 16.27
Saj g. Pretnar ni govoril o problemu vode, temveč o problemu nevzdrževanja in nečiščenja vodomatov. Voda sama je lahko neoporečna, vendar če se pretaka preko svinjarije, potem v kozarec ne priteče več neoporečna!!!