Slovenija

DZ uzakonil 522 evrov povprečnine za občine

Ljubljana, 19. 11. 2015 07.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Državni zbor je s sprejetjem zakona o izvrševanju proračunov za prihodnji dve leti določil povprečnino za občine v višini 522 evrov. S tem so zavrnili želje občin po višji povprečnini.

Denar
Denar FOTO: Thinkstock

Državni zbor je med proračunskimi dokumenti s 55 glasovi za in 27 proti sprejel tudi zakon o izvrševanju proračunov za prihodnji dve leti. Ta med drugim določa povprečnino za občine v višini 522 evrov, saj so poslanci zavrnila dopolnila, ki so sledila želji občin po višji povprečnini.

Po besedah finančnega ministra Dušana Mramorja je osnovni cilj zakona uzakoniti rešitve, ki bodo omogočile tekoče in nemoteno izvrševanje sprejetega proračuna. Med novostmi, ki jih prinaša, je omenil določbo, po kateri morajo neposredni uporabniki proračuna najpozneje do 31. januarja 2016 zagotoviti sredstva za stroške dela zaposlenih pri posrednih uporabnikih. Poleg tega se zakon dotika begunske problematike, saj se za to področje lahko med letom odpre nova proračunska postavka, je pojasnil Mramor.

V zakonu je predviden tudi nov proračunski sklad, v katerega se bo nakazalo deset odstotkov kupnin od prodaj kapitalskih naložb v lasti države. Poleg tega zakon ne bo več izrecno zahteval zmanjševanja števila zaposlenih v javnem sektorju, januarja prihodnje leto pa se bo izvedla izredna uskladitev pokojnin. Pokojnine se bodo tako uskladile v višini 0,7 odstotka, transferji posameznikom in gospodinjstvom pa se ne bodo usklajevali še do konca leta 2017.

Zakon pa tudi ureja višino povprečnine in sredstev občinam za sofinanciranje investicij. Ta je določena v višini 522 evrov. Vlada je sicer v predlog zakona zapisala povprečnino v višini 519 evrov na prebivalca, člani matičnega parlamentarnega odbora pa so nato podprli dopolnilo koalicijskih poslanskih skupin o zvišanju na 522 evrov. Pri tej številki je v pogajanjih z združenji občin vztrajala tudi vlada, ki je na koncu nekoliko popustila, v zadnji ponudbi pa pristala na 525 evrov povprečnine. A so ta predlog predstavniki občin zavrnili.

Tako je v zakonu ostala zapisana višina povprečnine 522 evrov, čeprav je bilo vloženih nekaj dopolnil, ki so sledila želji občin. V SDS in NSi so tako ločeno predlagali, naj se višina povprečnine določi pri 536 evrih, kar je bil predlog združenj občin, nepovezani poslanci pa so predlagali povprečnino v višini 525 evrov, kar je bil sicer zadnji predlog vlade. A je večina poslancev vsa vložena dopolnila zavrnila.

Mramor je danes poslancem še pojasnil, da mora država pri teh odhodkih javne finance voditi v skladu z zakonom o fiskalnem pravilu ter pakta za stabilnost in rast. Povprečnina v višini 522 evrov pa pomeni ohranitev sredstev za zakonske naloge občine na letošnji ravni, ki je po Mramorjevem mnenju dovolj visoka za pokritje vseh nujnih potreb.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

dostojevski II
19. 11. 2015 11.18
+1
Gregor Virant se je 3 leta zavzemal za ukinitev Državnega sveta in zmajšanje števila občin iz 212 na 60. V NSi in SDS so to zavrnili. Virantovanje so temu rekli. Čeprav bi to prineslo 150 milijonov evrov prihranka na letni ravni.
1xy
19. 11. 2015 13.50
+2
NAPIŠI VSE......zavrnili so, ker lewica NI hotela potrditev in ustanovitev pokrajin.....PRAV JE TAKO, spet bi šli s časom nazaj v še večjo centralizacijo!!!
deathbite
19. 11. 2015 08.41
+4
New York ima 8,5 mio prebivalcev in eno občino. Pri nas imamo 212 občin in 2 mio prebivalcev. Francozi, Poljaki, Avstrijci, Hrvati zmanjšujejo lokalno samoupravo in s tem stroške, pri nas pa še vedno vztrajajo pri občinah tudi z manj kot 5000 prebivalci.To seveda stane. Občine naj se živijo same in plačujejo svoje župane, podžupane, tajnice..... Mar ni bil to en od pogojev za ustanovitev občine?!
King Kralj
19. 11. 2015 09.17
+7
Saj imaš verjetno prav, pa vendar. Ko smo imeli samo nekaj velikih občin, na podeželju nismo poznali pločmikov, ulične razsvetljave, vrtcev, marsikje ne vodovoda, asfalta itd itd. od kar imamo male občine, velika večina krajev to ima.In največja žalost prej je bila ta, da tudi velika večina občinskih centrov ni bila kaj prida urejena. Res je tudi, da so nekatere male občine šle v skrajnosti in se prekomerno zadolžile, ampak to se dogaja tudi velikim. In verjami, z ukinitvojo malih občin, bi verjetno več denarj ostalo državi in privligirani kasti, ki se suče tam okoli vrha. Mi p bi imeli od davkov ( drž. proračuna ) še manj kot imamo danes.
1xy
19. 11. 2015 08.38
+1
522 eur.......zdaj pa napišite še KAJ vse je v pristojnosti občin!!.....bom jaz kratka in samo delček: ceste občinskega pomena, vrtci, osnovne šole, knjižnice, mestni promet, mestna komunala, lekarniške storitve, zdravstveni domovi, mestna ureditev (parki, pločniki, modre in peš cone), pa še in še.........pa še nekaj me zanima.......KAM gre dohodnina dnevnih migrantov, ki jo plačujejo dnevni migranti iz vzhodnega dela države.........predvidevam, da v državni proračun, potem občine kot so MB, Ptuj in MS dobijo manj kot LJ, saj le tej pripadajo še izredna sredstva po zakonu o glavnem mestu.......SRAMOTA!!!!
deathbite
19. 11. 2015 08.45
+2
Ne kakaj. Ljubljeni vodja je občutno zmanjšal sredstva MOL-u. Ni MO Ljubljana kriva za požrešno državo, z enormnim administrativnim aparatom. Sicer vam pa z veseljem odstopimo parlament, vladne službe, ministrstva.... Bo v Ljubljani boljši zrak!
1xy
19. 11. 2015 08.52
+1
UKINIT bi jo moral, ne pa zmanjšat......LAHKO, ni problem, vi samo odstopite, pa ne samo službe, ampak tudi VSE DAVKE, ki se stekajo k vam.......me zanima kam boste prilezli BREZ OSTALE SLOVENIJE!!!......dejansko se sploh NE zavedate, da je vaša glavna kupna moč JS/JU in študentarija........
bandit1
19. 11. 2015 08.36
+9
Pa dobro samo bla bla bla UKINITE ŽE ENKRAT TE UMETNO USTVARJENE OBČINE IN ODLAGALIŠČE NEUPORABNIH STRANKARSKIH BIROKRATOV. 60 občin kot včasih pa še teh je preveč na pa 240 vsaka vas in se futrajo na račun države!!!!!
deathbite
19. 11. 2015 08.47
+3
jenihvetes
19. 11. 2015 08.19
+3
Štrukelj in Semolič vas lepo pozdravljata in vam želita lepe praznike...
proofreader
19. 11. 2015 08.11
+10
Štrukljevi so vse pobrali, pa za ostale ne bo nič. Razen višjih davkov.