Slovenija

DZ sprejel proračun: poskrbeli za šolsko prehrano in visoko šolstvo

Ljubljana, 06. 12. 2012 16.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

DZ je sprejel državni proračun za leti 2013 in 2014, ki ga je vlada pripravila s ciljem, da bi do konca leta 2015 uravnotežili javne finance. Opozicija mu je očitala, da je zlagan in ne podpira gospodarstva, dosegla pa je nekatere prerazporeditve v korist visokega šolstva in šolske prehrane.

Prihodnje leto se bo v državno blagajno steklo 8,6 milijarde evrov, kar je približno 650 milijonov evrov več od ocene za letos, medtem ko se bodo odhodki zvišali za 600 milijonov evrov na 9,6 milijarde evrov. V letu 2014 se bodo proračunski prihodki zmanjšali na 8,4 milijarde evrov, odhodki pa na 9,3 milijarde evrov.

Leta 2013 se bo proračunski primanjkljaj znižal na 2,8 odstotka BDP in v letu pozneje na 2,5 odstotka. Da bi to dosegli, je predvideno varčevanje na praktično vseh področjih. Proračunski uporabniki bodo morali za približno pet odstotkov zmanjšati stroške dela, zaradi velikega krčenja sredstev za izobraževanje so bili danes pred poslopjem DZ protesti, koreniti rezi so načrtovani tudi v znanost in kulturo.

Preberite tudi: Študenti naredili človeško verigo okoli parlamenta: 'Nismo strošek, smo prihodnost!'

S podporo dopolnilu SD je DZ visokemu šolstvu vrnil 16 milijonov evrov. Visoko šolstvo je izgubilo nujno potrebnih 20 milijonov evrov za izpeljavo že razpisanih programov, je pojasnila Majda Potrata (SD), Gregor Virant (DL) pa je dodal, da se s tem dopolnilom strinja tudi finančni minister. Obseg sredstev za visoko šolstvo bi se po prvotnem predlogu zmanjšal za 15 odstotkov, za znanost pa za 20 odstotkov, kar je po njegovih besedah izjemno slabo sporočilo.

V letu 2014 pa bo ministrstvo za izobraževanje, znanost, kulturo in šport deležno tudi dodatnih 16 milijonov evrov za financiranje raziskovalnih programov in projektov. Brez sredstev za raziskave ni želenega napredka, kar nedvomno negativno vpliva tudi na gospodarstvo, so ta predlog pojasnili v PS.

Poskrbeli tudi za prehrano študentov, dijakov in učencev

Evri
Evri FOTO: Thinkstock
Rektor ljubljanske univerze Radovan Stanislav Pejovnik meni, da vrnjena sredstva visokemu šolstvu prinašajo olajšanje, vendar pa opozarja, da se univerza še vedno sooča s precejšnjim zmanjšanjem sredstev v primerjavi z letom 2011. Predsednik Sviza Branimir Štrukelj pa meni, da je vladna politika, ki spreminja stvari le ob pritisku, nespametna.

Minister za izobraževanje, znanost, kulturo in šport Žiga Turk je izrazil zadovoljstvo zaradi sprejetega dopolnila, ki visokemu šolstvu vrača denar in zagotavlja šolske malice.

Podpore, in sicer soglasne, sta bili deležni tudi dopolnili PS, naj se za prehrano študentov, dijakov in učencev v vsakem od prihodnjih dveh let zagotovi po 23,7 milijona evrov. S tem se bodo lahko sredstva na tej postavki vrnila na raven pred uveljavitvijo zakona za uravnoteženje javnih financ, ki je vsem šolarjem odvzel subvencijo v višini dveh tretjin cene obroka.

Upoštevali prihranke od pokojnin

V proračunu so upoštevani pričakovani prihranki pri izplačilu pokojnin, saj se bodo pogoji za upokojitev z letom 2013 zaostrili. Pokojninska reforma, ki jo je DZ sprejel ta teden, zvišuje upokojitveno starost za oba spola na 65 let, za starostno pokojnino pa bo treba delati 40 let. Reforma bo začela veljati s 1. januarjem, njeni pozitivni finančni učinki pa so za leto 2013 ocenjeni v višini 150 milijonov evrov.

Pokojnine, ki so delno zamrznjene že dve leti, zadnje leto pa se sploh niso usklajevale, se bodo po novem usklajevale enkrat letno po določeni formuli, ki je zapisana v novem pokojninskem zakonu.

Gor gredo tudi trošarine

Hkrati proračun zaradi pričakovanega večjega priliva sredstev iz evropskega proračuna predvideva povečanje investicijskih in razvojnih sredstev, medtem ko se bo dodatne prihodke zagotovilo z zvišanjem nekaterih davkov in dajatev, zvišale se bodo tudi trošarine. "Proračun vsebuje kombinacijo varčevanja in dodatnih prihodkov, vse skupaj pa daje možnost za močne razvojne spodbude," je v sredo zagotovil finančni minister Janez Šušteršič.

V prihodnjih dveh letih se bo lahko država zadolžila do skupne višine 9,14 milijarde evrov, v kar je všteta tudi največ ena milijarda evrov za namen financiranja ukrepov za krepitev stabilnosti bank.

Manj tudi za prestolnico

Prispevek za spremljanje programov RTV Slovenija se bo znižal za pet odstotkov na 12,11 evra mesečno, povprečnina, ki iz zbrane dohodnine pripada občinam, pa se bo znižala z letošnjih 543 evrov na 536 evrov na prebivalca. Manj kot doslej bo iz državnega proračuna prejela tudi Ljubljana kot glavno mesto države.

V opoziciji so bili do takšnega proračuna kritični, ker da je začrtana pot za izhod iz krize napačna. "Ljudje pričakujejo, da bosta ta dva proračuna vendarle omogočala gospodarski razvoj, nova delovna mesta, nadaljnji obstoj in razvoj javnega šolstva ter bomo imeli prav vsi primerno socialno varnost," je dejal Janko Veber (SD).

'Silite nas na pot Grčije'

"Proračun je pripravljen nerealno, ni več kje varčevati in zategovati pasu," je opozorila Renata Brunskole (PS). Gre za linearno zmanjševanje in varčevanje na vseh področjih, kjer bi bil potreben zagon, pa finančne spodbude ni, je dodal Matjaž Zanoškar (PS). V opoziciji tudi dvomijo, da bo vladi res uspelo zmanjšati primanjkljaj pod tri odstotke BDP in do leta 2015 izravnati bilance.

"Silite nas na pot Grčije in ne na pravo pot, ki zagotavlja nova delovna mesta in razvoj gospodarstva," je vlado okaral Dejan Židan (SD). Proračun po njegovih besedah temelji na zavajanjih: "Ves čas slovenski javnosti vsiljujete agendo, da je treba Slovenijo razprodati, da bodo potem podjetja bolj uspešna, resnica pa je ravno obratna."

Poslanci koalicije so s predvidenimi ukrepi soglašali, ker da brez prilagoditve potrošnje tistemu, kar ustvarimo, ne bo mogoče zagotoviti razvoja. "Konsolidacija javnih financ ne more potekati na temelju zadolževanja," je opozoril Andrej Šircelj (SDS).

Tajnikar: Varčevalni proračun ne more prispevati h gospodarski rasti

Državni proračun je zelo varčevalno naravnan, tak proračun pa nikakor ne more prispevati h gospodarski rasti. "Mislim, da je sprejetje proračuna morda celo bolj odločilno vprašanje kot vprašanje slabe banke ali državnega holdinga," je dejal ekonomist Maks Tajnikar. Spomnil je, da se bodo zmanjšali izdatki za javni sektor. "Dokler se zmanjšujejo izdatki za javni sektor, tako dolgo v Sloveniji gospodarske rasti ne more biti. Mogoče se niti ne zavedamo, da mi v tem trenutku protestiramo proti temu, da se da manj za zdravstvo, šolstvo, raziskave, socialo ... Vzrok za to je v tem državnem proračunu," je opozoril. Tajnikar je prepričan, "da je tak državni proračun vsaj z vidika gospodarske politike in standarda Slovenije pravzaprav najbolj kritičen del gospodarske politike ta trenutek".

ZSSS: Proračun temelji na nerealnih predpostavkah

"Zmanjšuje se v bistvu na vseh postavkah," je dejal izvršni sekretar za ekonomsko področje pri Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) Ladislav Rožič. Rožič je spomnil, da se bo proračunski primanjkljaj leta 2013 znižal na 2,8 odstotka bruto domačega proizvoda (BDP), leto pozneje pa na 2,5 odstotka BDP. "Mislim, da so rezi prehitri, da bi moralo to iti na daljši rok," je dejal in dodal, da zaradi takšnega proračuna ne bo gospodarske rasti.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

totinori
06. 12. 2012 23.44
+8
Janša se hvali na twitterju, da so v minulem tednu strli kar 2 od 5 orehov potrebnih za izhod iz krize! Jasno, če se jim je pod okni ZGODILO LJUDSTVO. Pri pokojninskem zakonu so bili celo100%. Očitno so vsi prestrašeni, da je kar hudo. O rušenju tega takorekoč enakega zakona pred dobrim letom pa nič. Naenkrat so vsi strahovito koopertativni in razumni, pa povezovalni in nihče uradno ne nasprotuje iti.itd. Upam, da je še zadnjm slepcem postalo jasno, zakaj JJ potrebuje izredne razmere in se tako trudi v tej smeri. Ko Borči nastopi funcijo, bo pa sploh ah in oh.
gizadlinka
06. 12. 2012 19.53
+9
pri nas je veliko goljufov ker lahko vsak kdor ima čas goljufa državo, koliko je teh osebnih stečajev, prej dobi kredit potem svojim razdeli premoženje in nareddi osebni stečaj in se lahko spet upniki pod nosom obrišejo pa druge vrste goljufi, npr. sociala ko samohranilka leži s svojim sponzorjem in od države vleče vse socialne subvencije kot samohranilka in še in še.
olyca
06. 12. 2012 20.41
+2
Mi smo sedaj demokratična država in za predsednika imamo Anšata. Kdo vam lahko nudi več, vam ni treba lagat, krasti, podkupnine devat, demonstracije razbijat, vse to dela namesto vas. On je ko italjanski CANDY.
gizadlinka
06. 12. 2012 19.50
-1
saj ne vem ali sploh vedo koliko univerz in raznih šol je v sloveniji. Najlažje je nahujskat mlade ljudi in jih na cesto poslat da imajo profesorji svoje službe zagotovljene.
ubogislovenci
06. 12. 2012 19.34
+8
ODSTOPI JANŠA JANEZ, KANGLER JE ŽE DANES!!!
olyca
06. 12. 2012 18.39
+7
Kaj le bluzijo, imamo spoštovanega predsednika vlade, kateri se bori z vsemi štirimi za svoj stolček, dobro finančno stanje posameznikov, predvsem pa bank, glede tajkunov pa tudi nismo tako slabi, približno za en tovorni vlak, tako da to oceno bo treba sigurno popraviti, to se je nekdo uštel. Demonstracije se mirno odvijajo, vsi podpirajo vlado da se čimprej zgubi, ja pa še 130.000 brezposelnih, ki so jim pokradli firme, pa Janša nič noče povedati samo nekaj ovinkari. Zgleda da ga malo zdeluje prebava, pri Palomi se je povpraševanje po cekret papirju iz strani vlade povečalo, rolca na dan po osebi. V glavnem ni še tako hudo.
Dragan G
06. 12. 2012 17.57
+1
Paine
06. 12. 2012 17.40
+23
Hecno, da ko jim gre pa za nohte, se pa kar vse da uredit.
kitzbil
06. 12. 2012 19.39
+5
olyca
06. 12. 2012 20.37
+7
Samo Majerja bomo pa vseeno odstranili !!!!!!!!!!!!
noire
07. 12. 2012 11.20