Slovenija

'Slovenija dobila najboljši protikorupcijski zakon v Evropi'

Ljubljana, 26. 05. 2010 20.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Tako so v Kosovi komisiji komentirali novi zakon o integriteti in preprečevanju korupcije. Poslanci so ga sprejeli s 45 glasovi za in 30 proti.

evro bankovci
evro bankovci FOTO:

Kot je ob drugem branju zakona poslancem pojasnila ministrica za javno upravo Irma Pavlinič Krebs, je namen novega protikorupcijskega zakona vzpostavitev sistemskega okolja za preprečevanje korupcije, krepitev transparentnosti in integritete javnega sektorja. Rešitve so po njenih besedah celovite in zelo restriktivne za nosilce moči in vpliva ter skladne z mednarodnimi standardi.

Drago Kos ne bo mogel znova kandidirati

Z zakonom komisijo za preprečevanje korupcije določajo kot neodvisen in samostojen državni organ. Namesto dosedanjih petih jo bodo sestavljali le trije funkcionarji, predsednik in dva njegova namestnika. Imenoval jih bo predsednik republike na podlagi predloga, ki ga bo pripravila posebna izbirna komisija. Vanjo bodo svojega predstavnika imenovali vlada, komisija za nadzor javnih financ, računsko sodišče ter sodni in uradniški svet.

Predsednik protikorupcijske komisije bo imel šestletni mandat, namestnika pa petletnega. Sedanji predsednik Drago Kos in njegova namestnica, ki se jima septembra izteče mandat, ne bosta mogla biti znova imenovana. Nove funkcionarje pa bodo imenovali po novem sistemu.

Mnenje najprej v roke 'osumljencem'

Drago Kos je z novim zakonom zadovoljen.
Drago Kos je z novim zakonom zadovoljen. FOTO: Dare Čekeliš
Zakon so podprli poslanke in poslanci koalicijskih poslanskih skupin, v opoziciji pa so mu nasprotovali, saj se niso strinjali z novim načinom imenovanje protikorupcijske komisije ter z umeščenostjo področja lobiranja v zakon.

Ena od novosti v zakonu so tudi določbe o lobiranju. Lobisti se bodo morali registrirati, kar bo opravila protikorupcijska komisija. Za kršitelje so predvidene kazni, tudi odvzem licence in prepoved opravljanja lobistične dejavnosti.

Komisija bo še naprej pripravljala načelna mnenja in z njimi seznanjala javnost. Novost pa je, da bo osnutek pred tem poslala v mnenju obravnavani osebi oz. organizaciji, ki bo imela možnost odzivnega poročila. Novost je tudi, da bodo morali vsi, ki sklepajo pogodbe v javnem sektorju za storitve oz. nabave, v pogodbe obvezno vključiti protikorupcijsko klavzulo. Zakon ureja tudi zaščito prijaviteljev korupcije. 

V komisiji zadovoljni z zakonom

V Kosovi komisiji zakon hvalijo. Po njihovem mnenju vsebuje vzvode, ki so "zagotovilo, da bo v prihodnjih letih mogoče doseči kvalitativne premike pri omejevanju in odpravljanju okoliščin, ki pogojujejo nastanek in razvoj korupcije“, je Drago Kos napisal v odzivu. Med njimi omenja tudi zaščito prijaviteljev koruptivnih dejanj. Ob tem je znova pozval nosilce oblasti, naj se z zakonom seznanijo, ga spoštujejo in, ko je treba, komisiji tudi pomagajo.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (29)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

janica1
02. 09. 2010 12.48
pajtlerblanka26.05.2010, 21:213 FUJ IN FEJ
SLOHaider
17. 06. 2010 12.17
"Poslanci so ga sprejeli s 45 glasovi za in 30 proti". Tisti 30 poslanci so sigurno koruptivni bo potrebno jih podrobno pregledat
Peter Kralj 1
28. 05. 2010 08.44
Me zanima kdaj bo ta zakon OPERATIVEN?
SLOVENIASTAN
27. 05. 2010 13.48
Joj Drago Kos ,bolj bi ti laufal na modni pisti
darni
27. 05. 2010 11.50
Dejte kak protikorupcijski zakon .... to je tako ko se enkrat skregaš z njimi ti podkurijo in se zresniš zato nikoli ni epiloga v naši državi. Zakon je samo farsa da pokažejo moč in vsi včlanjeni v SLO mafijo ostanejo do smrti lojalni i n patrioti. Ljudje pa uuuuuu glej nek delajo dejte nehat rajši nabavimo enega Josipa ali Stalina pa bo hitr red v državi.
snifff
27. 05. 2010 11.32
Mislim da bo treba začet z rekonstrukcijo korupcije pri glavi, torej pri vrhu v sami vladi. Tudi riba smrdi pri glavi.
darolim1938
27. 05. 2010 10.59
Protikorupcijski zakon obstaja od kakor obstaja svet. takih nesmiselnih izjav pa še svoj živi dan nisem slišal. že tisočletja po tem zakonu se sodi zaradi korupcije. razlika je le v tem, da eni sodijo bolj strogo, drugi manj strogo. to je vse. sedanji zakoni so odraz balkanske zaostalosti.
divus
27. 05. 2010 07.58
Je kdo že v čuzi?
gospakatja
27. 05. 2010 07.40
včasih je pomembneje delati prave stvari, kot pa delati stvari prav!
WikiX
26. 05. 2010 23.51
Meni se zdi, da so še največ, če ne kar edino korupcijo, odkrili Soršakov Urad varuha konkurence ter mediji. Kosova komisija spominja bolj na razglas Sove, ko izpostavljajo, kdo in kako se jim je zameril. Točno tako, kot so zapisali pred mano, ni tako pomemben zakonski okvir, kot da doseže namen. Saj nimamo samo protikorupcijske komisije, zadeve tečejo čez kup raznih služb, vsi zneski se beležijo. Razen črnih fondov seveda, te kontrolirajo tajne službe, ki so pri nas organizirane ter razvejane še iz časov komunizma. Tudi prej se ni nič vedelo, zdaj pa del državnega gospodarstva posluje javno, ostalo so črni fondi, ki napajajo korupcijo. Dobro bi bilo raziskati primere, s katerimi se je ukvarjala Kosova komisija. Sicer je to storil že on, vendar nadvse omejeno in površno, saj v javnost prihajajo vedno nove informacije, predvsem pa postajajo očitne povezave, ki so osnova za koruptivne operacije. Težko razumem, kako je komisija s takšnimi poblastili, spregledala verižni zlom gospodarstva ter največje afere današnjega časa, da jih niso niti omenili. Sedaj naj bi novi zakon to počel bolj učinkovito, prikrival načrte samoolastiteljev namreč, se spoh kdo zaveda, koliko je nepremičnin ter premoženja, nad katerim ni nobenega nadzora?
erikferfoljo2
26. 05. 2010 23.20
Kosov Drago - pogrešali te bomo! banda!
dharma007
26. 05. 2010 23.19
Rabila bi ga, ja. Ima tudi daleč najbolj inovativne kolekcionarje podkupnin - na vseh nivojih in vseh sferah družbe. Samo, če so ga pisali isti kot zakone, je vse zaman. Vrana vrani....
Buena Vita
26. 05. 2010 23.14
TOREJ,,KRESALOVE BODO KONČALE ZA ZAPAHI,MATI IN HČI SKUPAJ ,,,DOBER A NE???U
fafajonka
26. 05. 2010 23.01
Ne me basat, povprečen advokat si znjim nekaj obriše.
rob3rt
26. 05. 2010 22.58
potem pa svizec zavije čokolado ... saj res, že imate karte za tekmo pred JAR na stožicah? :D
Odpri.oci
26. 05. 2010 22.55
hahaha... šala 21. stoletja
justinijan
26. 05. 2010 22.47
p.s.pa bog pomagaj, če je pri njegovi sestavi deloval človek, ki je kršil zakone( nezakonito prisluškovanje) ali se dela norca iz nas??????????
pmx
26. 05. 2010 22.41
Pohvalno. O tem bi seveda lahko samo sanjali pod JJ, da bi kaj takega ugledalo luč sveta. Je pa velik problem, kot je napisal RoccoS, nora počasnost sodnih mlinov. Resnično kriminalna. Kaj pomaga ujeti kriminalca, če pa traja potem 10 in tudi več let celo, da pride do procesa, kaj šele obsodbe.
tomi.passion@gmail.com
26. 05. 2010 22.30
Hahaha, ta vlada in z njo Kos se delajo dobesedno norca iz tega naroda. Uničli so vse, krade se na vsakem vogalu, imamo Jankovića, ki krade na veliko in tega niti ne skriva, imamo vlado, ki je korupcijo dvignila v višave, potem pa Kos prijavi tako.
listje
26. 05. 2010 22.14
lobiranje ukinit