Slovenija

DZ poslal zakon za uvedbo davčnih blagajn v nadaljnji postopek

Ljubljana, 19. 05. 2015 18.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

DZ je po več kot peturni razpravi sklenil, da je predlog zakona o davčnem potrjevanju računov, ki daje podlago za uvedbo elektronskega potrjevanja računov pri plačevanju blaga in storitev z gotovino oziroma uvedbo t.i. davčnih blagajn, primeren za nadaljnjo obravnavo. Sistem naj bi po načrtih vlade zaživel 2. januarja 2016.

Po predlogu zakona bodo blagajne zavezancev preko spleta povezane s centralnim informacijskim sistemom Finančne uprave RS (Furs), ki bo potrdila ter shranila podatke o računih v postopku njihove izdaje v realnem času. S tem se bo omogočalo sledljivost in učinkovitost nadzora nad izdanimi računi ter prispevalo k omejitvi sive ekonomije, je popoldne ob predstavitvi predloga povedala Mateja Vraničar s finančnega ministrstva.

Davčne blagajne - 7
Davčne blagajne - 7 FOTO: Sani Karić

Sistem bo poskusno stekel že 1. decembra letos, obvezen pa bo od 2. januarja 2016, vendar bodo imeli zavezanci po besedah Vraničarjeve še do konca leta 2017 na voljo prehodno obdobje, v katerem se bodo lahko samostojno odločili, ali bodo za izdajo računov uporabili elektronsko napravo z vzpostavljeno elektronsko povezavo s Fursom, ali pa bodo račune izdajali še iz vezane knjige računov.

Vlada si od davčnih blagajn obeta za od 50 do 100 milijonov evrov več pobranih javnih dajatev letno, in sicer tako iz naslova davka na dodano vrednost, davka od dohodkov pravnih oseb, davka od dohodkov iz dejavnosti, dohodnine in drugih dajatev, kot tudi iz naslova pravilnega obračuna prispevkov za socialno varnost ter nadzora nad zakonitostjo zaposlovanja oz. dela.

'Dovolj je sive ekonomije in goljufije'

Davčne blagajne niso nikakršna posebnost. Med drugim jih pozna 15 članic EU in pričakovati je, da jih bodo kmalu uvedle še nekatere druge.

V poslanskih skupinah predlog zakona načeloma podpirajo, saj gre za ukrep zoper sivo ekonomijo, ki, kot je dejal Janko Veber (SD), "nekako poje kar 10 odstotkov bruto domačega proizvoda". Da ne bo zajezil sive ekonomije, pa so posvarili v SDS. Zakon namreč ne bo zajel tistih, ki računov sploh ne izdajajo, ti pa predstavljajo resničen problem v družbi, je dejala Suzana Lep Šimenko (SDS).

Podporo predlogu zakona so prav tako odrekli v NSi, katere poslanec Jožef Horvat je opozoril, da ne bo izboljšal poslovnega okolja v Sloveniji. Ravno nasprotno: ukrep dodatno administrativno in tudi finančno obremenjuje gospodarstvo, je dejal. Tako kot v SDS so tudi v NSi opozorili, da davčne blagajne ne bodo zajele tistih, ki že danes ne izdajajo računov. "Davčna blagajna te ne more prisiliti k temu, da boš račun izdal. In tudi ni nobeno orodje za preganjanje dela na črno," je dejal Matej Tonin (NSi).

"Davčne blagajne je treba vpeljati čim prej. Dovolj je sive ekonomije in goljufije," je po drugi strani menila Marija Antonija Kovačič (DeSUS). Strinjal se je Luka Mesec (ZL), ki je dejal, da davčne blagajne širijo bazo zavezancev in bodo pozitivno vplivale na proračunske prihodke. Zdaj imamo t.i. virtualne davčne blagajne, kjer je brisanje ali spreminjanje računov sicer prepovedano, ni pa tehnično onemogočeno, je spomnil Mesec, ki se mu zdijo davčne blagajne korak naprej v smislu povečanja stopnje plačevanja davkov.

Davčne blagajne - 4
Davčne blagajne - 4 FOTO: Sani Karić

Veber se je strinjal s poslanci NSi, da lahko davčne blagajne otežijo poslovanje gospodarstva, saj marsikateri zavezanec ne bo zmogel stroška njihove uvedbe, ki ga je Horvat navedel v višini med 1500 in 1800 evrov. Vse več podjetnikov in obrtnikov v zadnjem času potrebuje brezplačno zdravniško pomoč, je dejal Veber in se zbal, da bi bil nakup davčnih blagajn zanje tako veliko dodatno breme, da bi prenehali z dejavnostjo.

Vraničarjeva je povedala, da bodo davčne blagajne obvezne za vse, ki poslujejo z gotovino. Za manjše zavezance torej ni predvidenih nobenih izjem, je pa Tilen Božič (SMC) poleg predhodnega obdobja, v katerem bo še vedno mogoče uporabljati vezano knjigo računov, obljubil spletno aplikacijo za izstavljanje računov, ki jo bo brezplačno zagotovila Furs. "Ocenjujemo, da ima večina nevladnih organizacij in drugih malih zavezancev vsaj enega sodelavca s pametnim telefonom ali drugo napravo, ki ima sočasno omogočen dostop do svetovnega spleta," je dejal.

Sporne so predvidene kazni za kupce

Ena bolj spornih določb predloga zakona so predvidene kazni za kupce, ki ne bodo vzeli računa za kupljeno blago oz. naročeno storitev. Alenka Bratušek je opozorila, da je za poslance ZaAB ta določba povsem nesprejemljiva, Veber je menil, da bi bil zakon bistveno primernejši, če kazni za kupce v njem sploh ne bi bilo, in tudi Mesec je dejal, da verjetno nima smisla nekoga kaznovati s 40 evri globe, če zavrže, recimo, račun za 10 evrov.

Kupce, ki ne bodo vzeli in zadržali računa neposredno do odhoda iz poslovnega prostora oz. do poteka garancijske dobe, lahko po predlogu doleti do 400 evrov kazni. To pa se ne zdi preveč poslancem DeSUS. "Tudi kupci se morajo zavedati pomena izdajanja računov, nenazadnje imajo veliko vlogo v celotnem prodajnem postopku," je dejala Kovačičeva.

Vraničarjeva je ocenila, da bo za pripravo predloga zakona za drugo branje v DZ potrebnega nekaj dela, sicer pa bodo kupce k jemanju računov poskušali spodbuditi tudi s posebno nagradno igro. So pa bile kazni za kupce, ki ne vzamejo računa, predvidene tudi ob uvedbi davka na dodano vrednost leta 1999, a so jih pozneje odpravili, je spomnila.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (25)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

slovenskidelavec
20. 05. 2015 18.02
+1
KATASTROFA KATASROFA KATASTROFA KATASTROFA in to mi plačujemo.
SDS_je_poden
20. 05. 2015 19.31
+1
Če bi poštenje v tej državi že od samega začetka kaj veljalo, tega nebi niti rabil, niti nebi bili v luknji v kateri smo.
zibertmi
20. 05. 2015 12.40
+2
če jih država zahteva naj jih še nabavi ,če so res tako majhen strošek za posameznika ,ki sedaj uporablja zgolj vezano knjigo.znajo se venomer umišljat nove zakone in dajatve.nadzirali bi predusem male podjetnike in obrtnike ,ki opravljajo svoje storitve v prodajalnah in saloni.tega nebi mogli počet pri obrtnikih ,ki svoje storitve opravljajo na terenu v stanovanjih in marsikatera storitev ni opravljena v enem dnevu in se račun ,če se bo sploh izdal napiše po končanem delu.kje so odvetniki zdravniki in tako dalje.da o šušmarjih ,ki predstavljajo največji delež sive ekonomije in nelojalno konkurenco sploh ne govorimo.bolje je vse skupaj zapret pa živet na račun države za svoje potrebe boš imel pa tako in tako dovolj,če se ti bo ljubilo delat in seveda ,če kaj znaš naredit
santamaura
20. 05. 2015 11.59
+6
Dobro bi bilo. če bodo imeli ti inšpektorji ob sebi vsaj pet varnostnikov, redarjev, policajev ali vojakov, kajti, če bo mene kdorkoli ogovarjal ali celo šlatal pred trgovino, se mu ne piše dobro. Nihče nima pravice, da se vtikuje v moj način življenja, saj živimo v demokratični državi in ne v nekem rajhu kjer je še firer ena uboga lutka na konju brez ročajev
kraljicavesolja
20. 05. 2015 11.08
+1
Pa a ni že blo, da morš nujno račun vzet, tud na kiosku, sej zato ti ga pa turijo povsod.
br.0001s
20. 05. 2015 09.56
+5
ma pokvarjenci da glava peče. 25 let ste nucali. na fb je treba sestavit spisek pokvarjenih politikov in upam da bo prišel čas maščevanja.
Izbrisani26
20. 05. 2015 08.37
+3
NE BOM jemal računa za večino stvari !!!!!!!!!!!
SDS_je_poden
20. 05. 2015 10.37
-5
In ti si kateri pomembni faktor že? Ne boš jemal, dokler ne boš fasal kazni. Tipičen slovencelj.
murinar
20. 05. 2015 08.30
+4
Kaj pa naši velelopovi ,kateri so pokradli milijarde in jih znesli ven? Tu začnite pobirati ,pa advokate , dohtarje ,zoboderce in ostale nedotakljive potipajte. Ko bo tu red boste zlahka tudi rajo poštimali!
borut_p
20. 05. 2015 08.03
+0
Ne vem zakaj se vsi upirajo, glede na to da se je zadeva izkazala kot dobra praksa na hrvaskem. Karkoli pa ta blagajna ne pokrije (dejanske neizdaje racunov) pa bo mozno kasneje nadgraditi oz lazje kontrolirati saj bodo imeli inspektorji vec casa. SDS se vedno na vse pretege upira zakonom ki jih njihova nasprotna stran predlaga, sam da so proti. Jao jao
SDS_je_poden
20. 05. 2015 10.38
-3
Upirajo se tisti, ki so do sedaj pridno brisali račune in denar, ki bi moral it za davke basali sami sebi v žepe, od države pa zahtevali še kakšne otroške dodatke, znižano plačilo vrtca, subvencije.... To je to, slovenc zna samo še goljufat.
ljubissa
20. 05. 2015 08.02
+4
Da me ustavi kak inšpektor, kaj mi bo? Me bo zadržal? Sam naj se me dotakne, tak jih bo dobu okol kepe, da mu jasn ne bo.
funi
20. 05. 2015 07.25
+6
Luka Mesec in davčna zakonodaja,šala stoletja. Kaj pa ta idealist revščine ve o tem kako se denar zasluži.
pepikrlinca
19. 05. 2015 22.47
+2
ma, mal naj vlada pri sebi in svojih satelitih pršpara, pa se bo nabralo več kot sto M.
malecke83
19. 05. 2015 22.36
+7
Nikjer ne vzamem racuna, vsepovsod pocakam, da ga izdajo. Ce me zunsj ustavi inspektor mu lahko pripeljem samo eno okrog uses. Mislim, da ne bom edini.
Jožajoža
19. 05. 2015 23.22
-1
malo morgen,juge ni več, sedaj je na oblasti skrajna desnica,kapital,in vojska in policija ga ščitita. probi preprečite dejanje javnemu uslužbenci. ne bi priporočil.
periot22
19. 05. 2015 21.40
+18
Zakaj se denar ne pobere od tistih ki so pokradli vso Slovenijo?????????Ve se kdo so!!!!!!!!!!!!!!!
sinhron
19. 05. 2015 20.22
+5
Zakaj pri zobozdravnikih ne moreš plačati z bančno kartico ampak samo z gotovino , zakaj frizerji hodijo na domove , zakaj nekateri obrtniki ne dajejo računov ali ti da opcijo cenejše variante brez davka ,itd .....tu se skriva siva ekonomija !
malecke83
19. 05. 2015 22.38
-8
helvecijaner
19. 05. 2015 19.14
+14
Fosile od DeSUS prisesancev na državne firme bo to zagovarjanje leve kleptomanije stalo par tisoč glasov in bil bi že čas, da stranka ,ki je 100% neprofitabilna enkrat za vekomaj izgine za vedno iz parlamenta. Računi katere nismo vzeli pri trgovcu ali pa pozabili se pa dajo preverit na davčni upravi in nevem zakaj bi kupec moral plačat kazen naj inšpektor pogleda na FURS po spletu in bo videl kam je šel davek,pri današnji tehniki otroška igra. Kazni bojo pa koštale tiste umsko bolne politike glasov, ki jih niso zaslužili. V glavnem star sem krepko preko 60set pa nebi nikoli glasoval za fosile Rjavčevih obljub,ki so v stvari potegavščina za parazitsko življenje na račun napredka.
BŠK
19. 05. 2015 19.06
+9
Vse samo da bi uničili manjše in da bi prevladali večji in jih privabili v svoj klub
artus
19. 05. 2015 18.41
+16
Ok, torej grem v oštarijo, kjer me zagleda kolega in me časti s pijačo. Plača, dobi račun, greva skupaj ven, pa me FURSOV človek oglobi za kup evričev. Kje je pa tu logika?
dostojevski II
19. 05. 2015 18.58
+5
Če imaš za kolege Gorenjce, je tvoje vprašanje zgolj hipotetično.