Slovenija

DZ: Povpraševanje poslancev je bilo vedno manjše od ponudbe

Ljubljana, 18. 01. 2012 15.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Ni.J./G.G.
Komentarji
6

Poslanci, ki so želeli v službeno stanovanje, so že oddali prijave na razpis. Koliko točno jih je, iz državnega zbora niso sporočili. Bilo pa naj bi jih manj kot 34, toliko je namreč stanovanj, ki so še prazna.

15 stanovanj zasedajo poslanke in poslanci, ki jim je bilo stanovanje dodeljeno v prejšnjem mandatnem obdobju.
15 stanovanj zasedajo poslanke in poslanci, ki jim je bilo stanovanje dodeljeno v prejšnjem mandatnem obdobju. FOTO: Reuters

Včeraj se je iztekel rok, do katerega so poslanke in poslanci lahko vložili prijave na razpis za oddajo službenih stanovanj. Iz Državnega zbora RS (DZ) so sporočili, da strokovni sodelavci mandatno-volilne komisije pripravljajo gradivo za delovno skupino za dodelitev službenih stanovanj, ki bo vse prijave pregledala in pripravila predlog sklepa o dodelitvi službenih stanovanj, o katerem bo odločala mandatno-volilna komisija.

Vseh stanovanj je 49, z razpisom pa se oddaja še 34 prostih stanovanj. 15 jih zasedajo poslanke in poslanci, ki jim je bilo stanovanje dodeljeno v prejšnjem mandatnem obdobju in so bili znova izvoljeni. Med temi so poslanci Roberto Battelli, László Göncz, Samo Bevk, Vinko Gorenak, Ivan Grill, Eva Irgl, Franc Jurša, Danijel Krivec, Zvonko Lah, Marijan Pojbič, Majda Potrata, Franc Pukšič, Janez Ribič, Matjaž Zanoškar ter Radovan Žerjav.

Tudi omenjeni poslanki in poslanci so morali v istem roku kot ostali oddati prijavo za ponovno sklenitev najemne pogodbe. Priložiti so morali ustrezna dokazila oziroma podati izjavo, da še vedno izpolnjujejo pogoje za najem službenega stanovanja. Sicer v DZ pravijo, da je bilo povpraševanje vedno manjše kot število službenih stanovanj. Ravno zato se še ni zgodilo, da bi vlogo katerega poslanca zavrnili.

Najemnina za službena stanovanja se določa v skladu s predpisano metodologijo za neprofitna stanovanja, ki jo določa Uredba o metodologiji za oblikovanje najemnin v neprofitnih stanovanjih ter merilih in postopku za uveljavljanje subvencioniranih najemnin, piše na spletni strani DZ.

Najemniki v opremljenih službenih stanovanjih plačujejo poleg najemnine tudi mesečno obrabnino za opremo v stanovanju. Ta pa ne sme presegati 50 odstotkov najemnine. Pri določanju višine obrabnine se upošteva starost in obrabljenost pohištva. Najemnik plača tudi delež skupnih obratovalnih stroškov, stroške energetike, telefona ipd.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Povprecni
19. 01. 2012 07.37
+3
Pri takih subvencijah in takem ugodju, ko ti vse leti v naročje, bi si naši vrli politiki zaslužili le minimalca, za kaj več pa tudi niso vredni.
usi-glih
18. 01. 2012 18.03
+6
saj še vlade nimamo oni bi pa že kar stanovanja , in to menda enosobno za celih 60 € ponavadi pa poleg tega dobijo še plačano kilometrino no v službi so pa tako in tako zeloooo poredko kot naprimer Janez Janša v prejšnjem mandatu. Skratka SVINJARIJA.
WnnR
18. 01. 2012 16.52
+5
Zakaj so jim že potrebna? Kateri od poslancev je že oddajal stanovanje študentom? Za bruhat..
kim llsung
18. 01. 2012 16.14
+9
ce bi placeval toliksno najemnino bi bil z minimalno placo SKORAJ gospod SMESNE NAJEMNINE PLACUJEJO skratka fino jim je
usi-glih
18. 01. 2012 18.07
+6
.. ja in subvencionirano malico imajo tudi. Torej za posranca ali kakega fukcionarja ki imata plačo 3000 plus je malica 3 € v istem lokalu je pa za delavca ki zasluži 400€ malica 10 €. Ne moreš verjeti kam so nas politična gniloba umazana v 20 letih pripeljali. USI-GLIH
kleopatra-1
18. 01. 2012 19.42
+5
narobe svet - subvencije imajo tisti, ki imajo denar, tisti, ki ga nimajo, pa morajo plačevat za te subvencije.