Slovenija

DZ potrdil novo ustavno sodnico

Ljubljana, 26. 03. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Državni zbor je na tajnem glasovanju s 57 glasovi za in 17 proti za novo ustavno sodnico izvolil Marijo Krisper-Kramberger, ki je pred poslankami in poslanci zatem tudi slovesno prisegla.

Kandidatko je državnemu zboru predlagal predsednik republike Milan Kučan. Omenjena kandidatka, sicer sodnica vrhovnega sodišča, je bila na pristojni parlamentarni komisiji za volitve, imenovanja in administrativne zadeve deležna precej močne podpore (razen štirih poslancev iz vrst opozicijskih SDS in NSi je zanjo glasovalo 13 članov), zato pa se je zapletlo pri drugem predlaganem kandidatu Krešimirju Puhariču. Ta je, kot je znano, včeraj svojo kandidaturo tudi dokončno umaknil. Kdo bo od konca maja drugi novi ustavni sodnik, še ni znano, saj bo moral predsednik republike Milan Kučan zaradi znanih zapletov razpis ponoviti.

Marija Krebs-Kramberger
Marija Krebs-Kramberger FOTO:

Marijo Krisper-Kramberger bo funkcijo začela opravljati 25. maja letos. To pomeni, da bo takrat zasedla eno izmed dveh izpraznjenih mest, ko se bo ustavnima sodnikoma Lojzetu Udetu in Francu Testenu iztekel devetletni mandat.

Leta 1946 rojena Marija Krisper-Kramberger, vrhovna sodnica - svetnica na vrhovnem sodišču, je članica civilnega oddelka vrhovnega sodišča od 20. novembra 1991. S svojim delom je potrdila sloves izvrstne civilistke in vsestransko razgledane pravnice, piše v obrazložitvi predsednika države. Od leta 1973 je 12 let delala kot strokovna sodelavka na vrhovnem sodišču na civilnem oddelku in sčasoma delno tudi na gospodarskem oddelku ter ves čas na oddelku za evidenco sodne prakse. Od leta 1985 je bila šest let namestnica javnega pravobranilca, nato pa vrhovna sodnica na civilnem oddelku. Kandidatka ima obsežno bibliografijo in predava na ljubljanski pravni fakulteti. V mednarodnem okviru se je posvetila problematiki človekovih pravic; med drugim je sodelovala v odboru strokovnjakov za izboljšanje postopkov pred Evropskim sodiščem za človekove pravice v Strassbourgu. Krisper-Krambergerjevo je kot kandidatko za sodnico ustavnega sodišča na pobudo civilnega oddelka vrhovnega sodišča predlagala občna seja vrhovnega sodišča.

Poslanke in poslanci so zatem prešli na obravnavo rednega poročila Evropske komisije o napredku Slovenije pri vključevanju v EU v letu 2001.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja