Slovenija

'Ta dokument je zame novo dejstvo'

Ljubljana, 20. 01. 2010 07.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Golobič zanika, da bi vedel za dokument o reprogramiranju kreditov skupini Ultra. Očitno pa je, da so bili slednji deležni kvečjemu ostrejše obravnave in nikakor ne privilegirane, pravi.

Gregor Golobič
Gregor Golobič FOTO: Blaž Garbajs

Minister za visoko šolstvo Gregor Golobič je zatrdil, da za dokument o reprogramiranju kredita skupini Ultra, ki ga je na današnji seji DZ razkril Andrej Vizjak (SDS), ni vedel. Kot pravi, njegove izjave na seji DZ, da Ultra ni imela reprogramiranih kreditov, niso bile natančne, saj "sem izhajal iz dokumentov, ki sem jih imel na razpolago".

Kot je še pojasnil, je Ultri v preteklih dneh zastavil vprašanje, ali se je kadarkoli zgodilo, da podjetje ni poravnalo svojih obveznosti v skladu s pogodbo. Odgovor je bil, da se to ni zgodilo, pravi, "res pa je, da so pri določenih kreditih z NLB dosegli aneks h kreditni pogodbi, s katerim so pogodbo spremenili. Tako so omogočili drugačno dinamiko vračanja posojil, ki se odvija".

Hkrati je Golobič ponovno zatrdil, da skupina Ultra nima nezavarovanih posojil. Tako posojila kot aneksi k posojilom so bili po njegovih besedah izvedeni po postopku in z enakimi težavami, kot velja za vsa druga podjetja. Danes razkriti dokument pa to najbolj jasno dokazuje, še dodaja.

Dokument še dokazuje, tako Golobič, da je v tem primeru posojila angažiranih vrsta zavarovanj in poroštev. Prav tako je iz njega razvidno, "da so bili krediti podjetja Ultre v NLB deležni kvečjemu ostrejše in nikakor privilegirane obravnave".

Dokumentacija o tem posojilu še pove, nadaljuje Golobič, da je bilo posojilo Ultre, katerega plačilo je zapadlo lanskega oktobra, v začetku leta obravnavano na organih NLB na kreditnem odboru, in sicer na način kot za vse ostale.

Banka je ta aneks h kreditni pogodbi odobrila, spremenila dinamiko višine posameznih obrokov ter določila višjo obrestno mero, zahtevala dodatna zavarovanja in zaračunala sodne stroške. Ugotovila je tudi, da vsa zavarovanja presegajo vrednost posojila. Kasneje je banka še enkrat za dva meseca podaljšala rok za izpolnitev teh obveznosti, je pojasnil Golobič.

Zatrdil je, da je leta 2007 Ultro zapustil, ne prej in ne kasneje pa se ni v nobenem primeru angažiral pri nobenem posojilu pri nobeni banki. Pri svojih izjavah, nadaljuje, je izhajal iz dokumentov, ki so bili javno dostopni vsem.

Po Golobičevem mnenju ostaja vprašanje, ali "so podjetja skupne Ultra tista, ki v Sloveniji ne smejo meti nobenega kredita. Torej ne, ali so privilegirana, ampak ali morajo biti obravnavana slabše kot vsi drugi". To je po njegovih besedah očitno ambicija tistih, ki "gonijo to kampanjo in so se danes razgalili v DZ z odsotnostjo argumentov".

Preiskovalna komisija bo tako v četrtek z dodelitvijo statusa preiskovanca vendarle omogočila, da se bo o stvareh začelo razpravljati argumentirano in na podlagi ustreznih primerjav, kaj se v bankah dogaja in kakšne obravnave so deležni posamezni subjekti, je še dejal minister.

Morali bi vložiti kazensko ovadbo

Andrej Vizjak
Andrej Vizjak FOTO: POP TV

SDS je sklic današnje izredne seje DZ zahtevala potem, ko so sredi lanskega leta v javnost prišle informacije, da je NLB brez ustreznih zavarovanj odobrila za šest milijonov evrov posojil podjetjem v skupini Ultra. Pri NLB teh informacij ni bilo mogoče preveriti, je priznal Andrej Vizjak, Golobič pa je dejal, da je "verjetno prejšnji predsednik uprave falsificiral dokument in ga posredoval gospodu Vizjaku". Nova uprava je posredovala vse podatke, je poudaril.

Če so dokumenti res ponarejeni, potem bi morali vložiti kazensko ovadbo, je menil Srečko Prijatelj (SNS). Golobič pa je povedal, da je ovadbe vložila banka in tudi sam je vložil nekaj civilnih tožb, nekaj pa jih morda še bo.

V vseh poslanskih skupinah se strinjajo, da je treba razčistiti sume nezakonitega odobravanja kreditov podjetjem, ob čemer pa so poslanci koalicije SDS očitali, da je sklic današnje izredne seje zahtevala z namenom političnega obračunavanja. "V SLS ne želimo sodelovati v tem političnem obračunavanju," je dejal Franc Bogovič in dodal, da so ravno nerazčiščene zamere vzrok za politično stanje, kakršnega imamo v Sloveniji.

Treba je raziskati okoliščine

Cvetka Zalokar Oražem (Zares) je zatrdila, da je SDS sklic izredne seje zahtevala na podlagi ponarejenih dokumentov, hkrati pa ugotovila, da v "štabu SDS očitno ocenjujejo, da je Golobič njihov glavni politični tekmec, ki jim lahko prepreči naskok na oblast na prihodnjih volitvah, morda celo na takojšnjih izrednih".

Tudi Anton Urh (DeSUS) je spomnil, da so naloge in pristojnosti Banke Slovenije jasno zakonsko predpisane. Na podlagi poročil, ki jih je dolžna posredovati tako javnosti kot DZ, lahko sklepamo, da dosledno preverja stabilnost tako posameznih posojilnih ustanov kot tudi finančnega sistema, je dejal.

V SNS nasprotno menijo, da je treba raziskati okoliščine konkretnega kredita Ultri. Ne gre za določeno osebo, gre za poštenost in enak odnos do posojilojemalcev, je dejal Bogdan Barovič.

Tudi v poslanski skupini LDS se strinjajo, da je treba sume glede kreditiranja Ultre ustrezno razčistiti, a je Ljubo Germič spomnil, da se s tem vprašanjem ukvarja preiskovalna komisija DZ, ki še niti ni začela dobro z delom. Melita Župevc pa je dodala, da v SD podpirajo sklep, oblikovan na seji matičnega odbora DZ za finance, s katerim naj bi Banki Slovenije predlagali, da državnemu zboru poroča v okviru svojih ustavnih in zakonskih pooblastil za zagotavljanje stabilnosti bančnega sistema.

Finančni minister Franc Križanič je o podatkih, ki jih Banka Slovenije ugotovi med nadzorom nad poslovanjem bank, povedal, da so zaupne narave, ki jih je mogoče DZ posredovati zgolj v obliki povzetka, iz katerega pa ne smejo biti razvidni podatki za posamezne banke. Sicer pa je Banka Slovenije dolžna z morebitnimi podatki, ki kažejo na sum katerih koli kaznivih dejanj, seznaniti pristojne organe.

  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (252)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

alkimistos
01. 04. 2010 21.13
cvetka oražmova.... ne bodi otožna ....Na naslednjih volitvah ne bodo vedeli da si obstajalaaaaa
opore?nik
22. 01. 2010 16.24
gospod NE LAŽE ON SE SAMO ZMOTI- PREVEČKRAT
El Diablo 2013
22. 01. 2010 13.13
J83 me veseli da si bil od 2004-2008 ovca!
enaneza
21. 01. 2010 16.29
Za golobčka je itak vse novo, on je čist ko suza...
Nov mail?
21. 01. 2010 15.24
J8321.01.2010, 14:170 Solaar je isti golobić.Kdor je imel namen krast je šel v politiko,da bi bil zaščiten.Koliko jih je pripravljenih delat in pošteno služit,nihče.Ovce jih pa volijo. E, DAJ... HEHE
J83
21. 01. 2010 14.17
Solaar je isti golobić.Kdor je imel namen krast je šel v politiko,da bi bil zaščiten.Koliko jih je pripravljenih delat in pošteno služit,nihče.Ovce jih pa volijo.
SherlockH
21. 01. 2010 14.08
Mogoče pa le obstaja žarek upanja. Golobič je vse slabše uvrščeni minister na lestvici politikov. Očitno Golobiču ne pomaga niti cmeravo-kalimerovski stil igranja žrtve kakršnega že prakticira dobri princ teme Pahor. Ni kaj, igranje žrtve je socialistično naravnanim in sočutnim Slovencem očitno na kožo pisano. Svojo mizerijo hitro poistovetijo z žrtvijo. Več kot očitno je že stoprvič poskusil s tem slogom zlatolasi in polizani princ teme , ki pa je na isti socialistični ladji kot dobri princ teme. Le kdo od slovenskih politikov pa ni socialist?.
SherlockH
21. 01. 2010 14.05
Mogoče pa le obstaja žarek upanja. Golobič je vse slabše uvrščeni minister na lestvici politikov. Očitno Golobiču ne pomaga niti cmeravo-kalimerovski stil igranja žrtve kakršnega že prakticira dobri princ teme Pahor. Ni kaj, igranje žrtve je socialistično naravnanim in sočutnim Slovencem očitno na kožo pisano. Svojo mizerijo hitro poistovetijo z žrtvijo. Več kot očitno je že stoprvič poskusil s tem slogom zlatolasi in polizani princ teme , ki pa je na isti socialistični ladji kot dobri princ teme. Le kdo od slovenskih politikov pa ni socialist?
Nov mail?
21. 01. 2010 13.28
solaar21.01.2010, 11:30-8 ne koga naj bi pa volu...Janšo in njegove, ki so vse uničl in pokradl....Golobič vas sam prou pride da skrivate kraje ki so se in se še dogajajo...ni Janša zastonj najbogatejši Slovencelj!! TO PA NI RES ON IMA SAMO 26 TISOČAKOV NA RAČUNU IN SLONI LETIJO PO ZRAKU AJA PAHOR PA JE IMEL PRED LETI ČOLN BAYLINER 7M DOLG HEHE, PA NAG SE JE SONČIL POJMA NIMATE
El Diablo 2013
21. 01. 2010 13.01
največji lažnivci, kradljivci in pionirji sprenevedanja so Janša, Vizjak, Černač, Tanko, Grims in Gorenak.....bomo vidl kdo se bo na koncu smejal
bnam 2707
21. 01. 2010 12.47
Zanimiv obraz na sliki gospoda Vizjaka,pove vse.
rajak
21. 01. 2010 12.29
SPET NOBEDEN NIČ KRIV ! ? ! ? ! ? !
bnam 2707
21. 01. 2010 12.26
Vidim,da v Sloveniji ne potrebujemo teatra,saj ga imamo vsak dan DZ.Včasih igralci zamenjajo glavne vloge in menjajo igralce po potrebi. vsekakor pa davkoplačevalci za ta teater plačujejo visoko ceno.Razlika v mestnem teatru in DZ je edino ta,da je v DZ maratonska nadaljevanka,ki se konča vsaka štiri leta in nadaljuje v zakulisju.Glavni igralci se zamenjajo,teater pa ostane...
petdan
21. 01. 2010 11.52
V kolikor bi g. Golobič vedel kaj je politična kultura, bi moral takoj na začetku odstopiti! Njegova verodojstojnost pri volilcih je na dnu.
mog21
21. 01. 2010 11.40
to pa postaja že napet politični triler. Kjera sezona je?:)
El Diablo 2013
21. 01. 2010 11.38
nekateri imate samogovore tuki, kjer troste laži tako kot ''vaši'', očitno pa je da vas nekdo plačuje oz. spodbuja, tako kot ''briljantne'' brezplačnike leta 2008....za rajo vam je pa v resnic vseen, sam bliži sklede bi bli raj
Marko Varga
21. 01. 2010 11.32
LDS-ovec Vesellinovič je namočil Golobiča in mnogi volilci od Zaresa so prešli na stran LDS,ki je zdaj kao najbolj poštena stranka,seveda takoj za SLS-om,kjer Žerjav kar osebno meče ven sumljive tipe....zelo napredujemo in to je prva afera za katero ne stoji murgeljski palček...SLOVENIJA GRE NAPREJ...
El Diablo 2013
21. 01. 2010 11.30
ne koga naj bi pa volu...Janšo in njegove, ki so vse uničl in pokradl....Golobič vas sam prou pride da skrivate kraje ki so se in se še dogajajo...ni Janša zastonj najbogatejši Slovencelj!!
Penzic
21. 01. 2010 11.05
ja upam da ne vodi ministrstva tako šlampasto kot očitno dela s podjetjem katerega solastnik je, že par mesecev je minilo od reprogramiranja kredita on pa je šele na seji to prvič izvedel......
bukefal
21. 01. 2010 10.52
Kardinal Rode je ob imenovanju Aleša Guliča za direktorja Urada za verske skupnosti izjavil, da si tako velike provokacije ni privoščila niti nekdanja komunistična oblast. Naj ga ob tem dopolnim, da je tej vsaj enaka, če ne še večja provokacija imenovanje faliranega filozofa GG-ja za ministra za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo!!!